Wiel van het Jaar – tarotlegging

In dit blog:

 • Focuswoord voor het jaar voor een kwaliteit die je wilt onderzoeken, jezelf wilt aanleren, meer van wilt enz.
 • Wiel van het Jaar Tarotlegging om zicht te houden op je zelfgekozen leer- of onderzoeksdoel (focuswoord)
 • Mijn voorbeeld Wiel van het Jaar Tarotlezing
 • De algemene geldigheid van mijn Wiel van het Jaar Tarotlegging
 • Planning en voortgang door het jaar heen

Focuswoord en Wiel van het Jaar

Het idee van het gebruik van een focuswoord voor een heel jaar, komt uit het bijhouden van een journal voor persoonlijk welzijn. Voor 2018 heb ik me gericht op ‘genieten,’ gebaseerd op tarotkaart Kelken Drie. Ik heb dat als heel fijn ervaren. Nu voor 2021 wil ik een jaar lang een bullet journal gaan bijhouden. Daarom, ging ik op zoek naar een focuswoord voor 2021; een kwaliteit waar ik meer van wil, om me op te richten.

Het viel niet mee om een nieuw focuswoord of kwaliteit te bedenken. Vandaar dat ik een tarotkaart heb getrokken voor mijn focus voor 2021. Ik trok tarotkaart De Maan. Ik vind het moeilijk hier een kwaliteit in te zien. Het nut van me richten op De Maan zie ik wel. Angsten onderzoeken en achter me laten. Dat geeft vrijheid. Dus wellicht is ‘vrijheid’ of ‘vrede’ een geschikt focuswoord. Maar daar heb ik ook al aangewerkt in verband met de door mij gevoelde onderstroom van lichte onvrede. Je kunt hier meer over vinden in het artikel over het Zwarte Schaap, bij Energetisch Plafond.

2021 met Tarotkaart Matigheid voor Harmonie

2021 is voor mij een numerologisch 14/5-jaar met de daarbij behorende tarotkaarten De Hogepriester en Matigheid. Daarop gebaseerd heb ik gekozen voor het woord Harmonie. Dat dekt volgens mij alles wel een beetje. Zowel de wisselvalligheid van angstig/angstvrij door het leven gaan als de juiste mate van vrijheid versus discipline. Genieten zit ook vervat in harmonie.

Ik ken mezelf een beetje, en wetende dat ik het onderzoeken van angsten helemaal niet zie zitten, vrees ik dat ik met een focuswoord als Harmonie geen enkele angst ga onderzoeken maar juist ga onderdrukken. Om dit te voorkomen en om bij de les te blijven, heb ik Het Wiel van het Jaar Tarotlegpatroon in het leven geroepen. Dit legpatroon is gebaseerd op de tiende kaart uit de Grote Arcana van de Green Witch Tarot. In de Rider Waite en vele andere Tarots wordt deze kaart Het Rad van Fortuin genoemd.

Wiel van het Jaar Tarotlegpatroon

Met een legging gebaseerd op het Wiel van het Jaar en de daarmee samenhangende acht grote vieringen van Keltische oorsprong, kun je het hele jaar zoet zijn.

Je kunt het gebruiken zoals een Astro-tarot jaarlegging voor een vooruitblik op een komende periode of als een leidraad. Ik heb er voor gekozen dit legpatroon te gebruiken als een leidraad, met ijkpunten onderweg om in ieder geval af en toe aandacht te besteden aan wat ik over mezelf kan leren via tarotkaart De Maan.

Wiel van het Jaar voorbeeld Tarotlezing

Het is mijn bedoeling met deze jaarindeling om te kijken hoe het werkt om op gezette tijden even stil te staan bij hoe het jaar verloopt, of ik nog wel achter mijn prioriteiten sta, of ik ergens wat harder aan moet trekken of juist iets minder. Tegelijkertijd kan ik meer leren over deze Keltische jaarfeesten. Voor mezelf vind ik het een gemis dat ik zo veraf sta van de seizoenen, en dit lijkt me ook een mooie manier om wat meer in contact te komen met de cycli van de natuur.

1. Tarotkaart De Maan op het midden

Het richten op de Keltische vieringen met een tarotkaart erbij is om gericht te blijven op mijn jaarthema van het onderzoeken van mijn onopgeloste Maan-zaken voor meer Harmonie. Daarom heb ik tarotkaart De Maan, in het midden geplaatst. Dit wiel is voor mij een soort van routekaart. Onderweg kunnen zijwegen genomen worden, omwegen gemaakt enzovoort, maar hopelijk brengt deze routekaart mij iedere keer weer terug bij mijn thema.

Je kunt dit legpatroon nummeren zoals je wilt. Je kunt Imbolc zien als eerste positie en het midden als de 9de positie. In principe was Samhain een soort van oud en nieuw, en als je gewend bent om Samhain op die manier te vieren, is het wellicht logischer om hier te beginnen. Je zou dan ook twee kaarten voor Samhain kunnen trekken. Eén als afsluiting en één voor het begin van het nieuwe jaar.

2. Imbolc en tarotkaart De Dwaas

Op positie 2 – Imbolc- ligt De Dwaas. Ik zie dit hele jaar als zo’n wandeltocht, waarbij je af en toe een post tegenkomt met limonade en waar je een stempeltje krijgt. De Dwaas is mijn eerste stempel-moment.

Imbolc wordt gevierd op 1 februari en zit precies tussen Midwinter en de lente equinox in. Het ergste van de winter is achter de rug en de eerste tekenen van de lente worden zichtbaar.

De Dwaas op Imbolc geeft aan dat ik op de goede weg ben, de voor mij juiste weg heb gevonden of aan het vinden ben. De wandeltocht tussen Kerst en Imbolc is een onderzoekende voorbereiding op wat die juiste weg is. Hiervoor ga ik het boek Designing your Life gebruiken, dat ik heb genoemd in het artikel over de Bever en tarotkaart Kelken Vier en de Volle Maan van 30 november 2020.

3. Ostara en Kelken Zeven

Op positie 3 – Ostara – ligt tarotkaart Kelken Zeven. Ostara valt op de lente-equinox, rond of op 21 maart en luidt het voorjaar in. Ostara duidt op een periode van vernieuwing en wedergeboorte.

Kelken Zeven duidt op keuzes maken en soms illusies en sluit daarom goed aan bij De Maan. Keuzes maken doet mij denken aan onderzoeken wat je wilt en het kiezen uit de oneindige mogelijkheden uit het Kosmische Warenhuis. Alles heeft positieve en negatieve kanten. Het beklimmen van de carrièreladder kan je veel kosten op het gebied van persoonlijke relaties bijvoorbeeld. Vervolgens kun je kijken of je die prijs wilt betalen. En misschien is dat prijskaartje gebaseerd op een beperkende overtuiging, op een illusie en niet op waarheid.

Voor mijn gevoel zal de wandeling van Imbolc naar Ostara mij zicht geven op wat ik leuk vind, waar ik meer van wil en wat mag verminderen, op beperkende overtuigingen en angsten. Ik kies wat ik wil zaaien, en waar ik aan wil werken.

4. Beltane en Page Staven

Beltane valt op de 1ste mei en is het feest om de eenwording van het mannelijke en vrouwelijke te vieren. Een dag waarop geflirt en gefeest werd om een partner te vinden en huwelijksaanzoeken werden gedaan. Het valt tussen de lente en zomer equinox in. In mei hebben we de koude maanden definitief achter ons gelaten en gaan we richting zomer.

Hier heb ik de Page van Staven. Deze jongeman heeft meestal veel te vertellen en deze kaart kan duiden op het vinden van je roeping.

Tussen Ostara en Beltane is er een ontwikkelingsweg van Kelken Zeven naar de Page van Staven. Ik kan me niet voorstellen dat ik ineens iets heel anders te vertellen heb, maar hopelijk is er wel verdieping. We zullen het zien.

5. Midzomer (Litha) en de Keizerin

In deze periode van midzomer (19-23 juni) is het belangrijk om de natuur haar ding te laten doen. Dit sluit ook aan bij de betekenissen van tarotkaart De Keizerin. Plantjes e.d. groeien vanzelf. Enige ondersteuning is misschien nodig, maar aan plantjes trekken is een slecht idee.

Het lijkt mij een fijne periode om van de zon te genieten. Ik ben nu halverwege mijn reis door het jaar en misschien valt er van alles vanzelf op zijn plek.

6. Lamas en Kelken Vier

De meer officiële Keltische naam voor deze viering die tussen Midzomer en de Herfst Equinox in ligt is Lughnasadh of Lughnasa. Dat vind ik te moeilijk, dus ik gebruik de verchristelijkte vorm Lamas (wordt ook gespeld als Lammas).

Lamas valt op 1 augustus en duidt op het begin van de oogstperiode. Op Tarotkaart Kelken Vier krijgt de afgebeelde persoon een vierde kelk aangereikt. Er wordt nog een stukje aangereikt, verdieping waar ik geen zin in heb? Het laatste puzzelstukje om het ‘nieuwe’ te verankeren? We zullen het zien.

7. Mabon en tarotkaart De Magiër

Mabon (21-24 september) is de viering van de Herfstequinox en de oogst. Dat hier tarotkaart De Magiër ligt, lijkt mij een mooi vooruitzicht. Door mijn angsten te onderzoeken en misschien ook welke wensen en overtuigingen niet van mij zijn maar van anderen (ouders bijv.), komt ik beter in mijn kracht te staan. Lijkt mij fijn.

8. Halloween en Kelken Zes

Samhain (1 november) of Halloween (31 oktober) is de derde van de drie oogstfeesten. De eerste is Lamas die het begin van de oogst aangeeft en de tweede is Mabon. Lamas duidt vaak op het oogsten van het graan, Mabon op het binnenhalen van alle andere gewassen en vervolgens krijg je Samhain wanneer ook late gewassen geoogst zijn en de slacht voor de winter achter de rug is. Aandacht voor overledenen is in die zin niet zo vreemd, want ik denk dat oorspronkelijk ook de geslachte dieren werden geëerd en bedankt.

Kelken Zes duidt voor mij op mijn innerlijke bron die onlosmakelijk verbonden is met de goddelijke bron. Ik kan heerlijk ‘in mezelf rusten’ en genieten en geven wat ik te geven heb en wil geven.

9. Yule met de Kluizenaar

Op Yule, het midwinterfeest dat valt tussen 20 en 23 december, heb ik De Kluizenaar. De Kluizenaar kijkt terug op de afgelopen periode en hoe hij is gekomen tot waar hij nu is. Daarna kun je weer aan een nieuwe ronde beginnen.

Wiel van het Jaar voor jou

De Wiel van het Jaar Tarotlegging geeft een aantal stappen. Ik heb hem getrokken voor mezelf, maar ik zie hier ook een algemene geldigheid in van hoe het werkt met zo’n cyclus.

 1. Het Midden met De maan: Je besluit waar je aan wilt werken. Daar kun je over nadenken, op mediteren, bepalen hoe je eraan wilt werken, je blik is erop gericht en je gaat ervoor.
 2. Op Imbolc (1 of 2 februari), gaan we richting de lente. Met De Dwaas lijken we op de goede weg te zijn
 3. Met Kelken Zeven op Ostara (21 maart, lente-equinox), kun je afvragen waar het heen gaat. Waar kies je voor. Wat zijn realistische dromen en wat zijn illusies of beperkende overtuigingen? Wat zijn de plussen en de minnen? Hoe voel je je? Wat broeit en groeit hier?
 4. Beltane (1 mei, vereniging yin and yang) geeft Staven Page. Zoek verbinding, misschien erover praten, vertellen. Je krijgt een gevoel van waar je heen wilt, Je ziet de zaadjes opkomen en krijgt een gevoel van wat er kan ontstaan. Was het bij Imbolc nog een beetje onduidelijk allemaal, nu beginnen de contouren duidelijk zichtbaar te worden. De visie krijgt vorm.
 5. De midzomerse Keizerin (19-23 juni) laat de zaken groeien en bloeien. Blijf erbij, maar forceer niets.
 6. Op Lamas (1 augustus), het begin van de oogstperiode krijg je met Kelken Vier misschien meer dan je verwachte. Het laatste puzzelstukje valt op zijn plaats.
 7. Met Mabon (21-24 september), het feest van de oogst en dankbaarheid, zit het nieuwe stevig in je verankerd. De Magiër duidt erop dat je krachtiger, sterker bent geworden en beter weet wie je bent en wat je wilt. Je hebt je leven in de hand.
 8. Dit uit zich op Samhain (1 november) met Kelken Zes, in een mooie oogst en dankbaarheid voor wat je hebt. Kelken Zes is voor mij ook de kaart van verbinding met mijn innerlijke bron, die onlosmakelijke verbonden is met de goddelijke bron. Ik kan heerlijk in mezelf rusten en genieten en geven vanuit die overvloed.
 9. En dan is het weer Kerst (Yule, 21-23 december) met De Kluizenaar en kun je terugkijken op de afgelopen weg en alles samenvatten.

Daarna kun je bepalen wat je wilt voor het jaar erop. Je kunt er kaarten op trekken, maar die ook zelf uitzoeken uit je tarotspel.

Planning en voortgang door het jaar heen

Gedurende het jaar, zal ik aandacht besteden aan de genoemde feesten, inclusief ideeën hoe je ze kunt vieren, met een tarotlegging erbij en een terugkoppeling over mijn Wiel van het Jaar tarotlegging. Zo hebben ik, en jij hopelijk ook, verschillende momenten om naar uit te kijken waarbij tarot een rol speelt.

Tarotlegpatronen voor de 8 sabbats

Imbolc – wanneer de eerste lammetjes geboren worden

tarot imbolc viering en tarotlegpatroon
Imbolc Tarot Spread

De viering voor Imbolc is vaak op 1 februari en is een voorbereiding op de lente met grote schoonmaak en dergelijke. Omdat Imbolc te maken heeft met de Keltische godin Bridged heb ik de Haindl tarotkaart Bridgid van Ierland gebruikt voor het Imbolc Tarot legpatroon.

Ostara – Lente equinox tarot spreads

Voorjaarsgeschenk - lente equinox ostara tarotlegging
Welke verrassing kun je verwachten deze lente?

Ostara markeert het begin van de Lente. In Imbolc hebben we ons voorbereid op de lente. Het begin van de lente vieren we met Ostara. Dag en nacht zijn op deze dag even lang en daarna gaan de dagen langer worden dan de nachten, wordt het lichter en warmer en kan alles weer gaan groeien. Voor de Lente-equinox heb ik 3 tarot legpatronen die ingaan op verschillende aspecten van de lente zodat je helemaal klaar bent om de lente feestelijk te onthalen in je huis en je leven.

Beltane Tarot Spread

dugan aas van pentakels tarot spread voor beltane
Beltane Tarot Spread

Beltane wordt gevierd op 1 mei en is de tegenhanger van Samhain (met Halloween) die het begin van de donkere periode inluidt. Met Beltane keren we terug naar het licht en het leven en komt groei weer op gang. Met de Beltane Tarot Spread kun je kijken naar gebieden die we associëren met de maand mei en de lente in het algemeen zoals wedergeboorte, liefde en overvloed. Ook kijk je naar wat je nodig hebt om je veilig te voelen en werp je een blik op de toekomst. Je kunt dit legpatroon ook gebruiken wanneer je zo’n onbestemd gevoel hebt van onveiligheid zonder precies te weten waarom.

Litha Vieringen

Litha-vieringen zijn beter bekend onder de naam midzomervieringen. Midzomernacht wordt gezien als de beste tijd voor het plukken van geneeskrachtige kruiden en planten, omdat nu de magische en geneeskrachtige eigenschappen op hun hoogtepunt zijn. De planten en kruiden werden vervolgens gedroogd en verwerkt in zalfjes en drankjes om een jaar lang te kunnen gebruiken.

Voor Litha en midzomer-vieringen kun je het tarotlegpatroon Je Eigen Zonkracht gebruiken en het tarotlegpatroon voor een Zonnige Voorspelling. Deze twee tarot spreads kun je vinden in het artikel: Twee Zonnewende Tarotlezingen.

Wellicht ook interessant voor jou

De volle maan tarotleggingen bevatten allemaal interessante leerprocessen en tarotleggingen, die je kunt doen wanneer je maar wilt. Het hoeft niet per se volle maan te zijn.

Volle Maan Tarot legging 29-05-18 – Cadeautje van het Universum

Tarotlegpatroon De Maan voor volle maan nachten

Blauwe maan mei 2019 met Kelken Vijf tarotlegpatroon

De Volle Bever Maan en Je leven ontwerpen (Designing your life)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00