Tarotkaart De Maan – Angst in het Donker

Rider Waite Tarotkaart De Maan

Globale betekenissen: Intuïtie, creativiteit. Het ego. De Maan duidt vaak op gevoelens van onvrede en treurigheid, meestal zonder te weten waar die gevoelens vandaan komen. Diepe angsten. Waarheid versus bedrog. Stemmingswisselingen.

Rider Waite Tarotkaart De Maan

Op tarotkaart De Maan zien we een maan afgetekend tegen een zon. De maan is als het ware voor de zon geschoven. De Zon heeft te maken met het eerste scheppingsprincipe, met het begin van alles. De zon geeft licht en warmte, de maan reflecteert slechts het licht van de zon. De zon is verbonden met de dag en de maan met de nacht. ‘s Nachts ziet alles er anders uit. Vandaar ook dat een vraag die vaak speelt bij deze kaart luidt: “Wat is waarheid en wat is bedrog?” Esoterisch gezien duidt de vereniging van zon en maan op het alchemistische heilige huwelijk, op de eenwording van het mannelijke en vrouwelijke principe. De elementen op de kaart geven aan hoe deze eenwording bereikt kan worden. De kreeft moet hiervoor het water uit komen en het element waarin hij zich veilig voelt, verlaten. Wanneer hij het pad op gaat dat tussen de pilaren doorvoert, komt hij eerst langs twee wolfachtige dieren die naar de maan kijken. Daarna pas kan hij tussen de pilaren door waar goddelijke levensenergie op hem kan neerdalen. Eerst moet die kreeft dus een veilige omgeving verlaten. Dat is een moeilijke eerste stap. We blijven graag hangen in dat wat we kennen. Wanneer de kreeft, vervolgens op dat pad die twee enge dieren ziet staan, ziet hij maar liever van de hele onderneming af. Iedereen met een beetje hondenangst, kan zich dit levendig voorstellen.

De kreeft was voor Arthur Waite symbool voor ‘datgene dat dieper is dan het dier’ en stelt onze angsten voor die diep in het water van ons gevoelsleven verborgen liggen. ‘Het dier’ of onze dierlijke natuur wordt gesymboliseerd door de leeuw in de kaart Kracht. Door de kreeft verwijst Waite naar iets wat daar nog onder ligt. Dit heeft te maken met onze diepste kern. In die zin verwijst De Maan naar diepe angsten die je weerhouden om iets te doen wat je wel graag zou willen. Bijvoorbeeld faalangst maar ook spinnenangst, waardoor je niet naar Australië durft terwijl je dat land heel graag zou willen zien. De Maan kan dus duiden op fobiën.

De twee wolfachtige dieren worden vaak gezien als een wolf en een hond. De hond (links) staat voor de trouwe vriend en helper van de mens. Het beest rechts kan zowel een wolf, jakhals als hyena zijn. Zelf zie ik hier een hyena in. Het aardige van de hyena is dat in vroeger tijden werd gedacht dat de hyena van geslacht kon veranderen. Dit past bij de wisselende stemmingen van de maan. De maan beïnvloedt eb en vloed en deze kaart duidt heel vaak op het heen en weer geslingerd worden tussen tegenstrijdige gevoelens. Je voelt je ellendig zonder te kunnen omschrijven waarom.

De Maan in legpatronen duidt vaak op stemmingswisselingen en op angsten die je tegenhouden. Ik denk dat die onberedeneerbare stemmingswisselingen veroorzaakt worden door je ziel, om je aan te sporen angsten te overwinnen. Wanneer je last hebt van fobieën kan het een goed idee zijn om daadwerkelijk stappen te ondernemen om die angsten onder ogen te gaan zien. Een aantal sessies bij een regressietherapeut zijn ook aan te bevelen om te onderzoeken waar die angsten en stemmingswisselingen vandaan komen. De werkelijke situatie is vaak minder eng dan de vermeende situatie. Dit komt ook overeen met de zon/maan symboliek. ‘s Nachts lijkt het alsof je omringd bent door alles waar je bang voor bent. Wilde dieren, enge mannen of buitenaardse wezens. Overdag zie je dat die slang van gisteravond gewoon een stuk touw blijkt te zijn.

“Iedereen is een maan, en heeft een donkere kant die hij nooit aan wie ook laat zien.” (Mark Twain)

De Maan heeft te maken met illusies en is soms een verwijzing naar het ego en dat het iemands ego is die zijn/haar vooruitgang dwarsboomt. Het ego, ons idee van ik, is een illusie. We zijn niet dat ego. We zijn iets veel mooiers; we zijn een deel van God.

Een heel enkele keer duidt De Maan in leggingen op creativiteit, geweldige ideeën en plotselinge inzichten. Het soort ideeën, oplossingen of inzichten die ‘s nachts ineens bij je op kunnen komen. Wanneer dit het geval is dan liggen er in de legging vaak ook andere kaarten die duiden op creativiteit zoals De Keizerin of een positieve kaart uit de serie van Kelken.

“Ga nooit slapen, zonder een verzoek aan je onderbewustzijn.” (Thomas Edison)

Video Thriller van Michael Jackson

Ik heb even getwijfeld of ik deze song hier zou plaatsen, want Thriller raakt vooral de kant van Tarotkaart de Maan die verwijst naar angsten in het donker. Maar Thriller is meer dan dat. De 13 minuten durende muziekvideo, geregisseerd door John Landis, wordt gezien als de meest invloedrijke muziekvideo ooit gemaakt. En dat is wat Jackson wilde: “Ik wilde een pionier zijn in dit relatief nieuwe medium en de beste korte muziekfilms maken die we konden maken. Op de set legde ik uit dat we een film aan het maken waren en zo benaderde ik het ook.” (bron: Vox)

De beste willen zijn is een aspect van De Magiër, maar ik denk dat Michael Jacksons drang om de beste te willen zijn van diep van binnenuit komt, vanuit een diep gewortelde angst niet goed genoeg te zijn. En dat sluit weer aan bij Tarotkaart De Maan. Maar waarom ik Thriller hier plaats is omdat het een prachtig voorbeeld is van een diep, bodemloos creatief talent, dat ook onderdeel is van de betekenis van De Maan. En verklaard tegelijkertijd waarom deze betekenis niet veel voorkomt.

In de Liefde

De Maan duidt op diepe gevoelens, of gevoelens die diep zitten en waar je niet goed bij kunt. Het kan ook zijn dat je even tijd nodig hebt om tot rust te komen, om naar binnen te gaan, om uit te vinden wat je wilt en wat je voelt. In die zin heeft De Maan raakvlakken met de Hogepriesteres. De Maan kan er ook op duiden dat je diepe angsten hebt op het gebied van relaties waardoor je of relaties niet goed kunt aangaan en relaties saboteert. Als dit zo is zou een familieopstelling, een regressietherapiesessie of psychologische hulp je kunnen helpen om te kijken waarom dat zo is en om het probleem op te lossen.

De Maan duidt ook op illusies. Vaak wordt deze kaart getrokken als je in je hoofd een hele relatie hebt opgebouwd met die leuke collega bijv. Maar die heeft al een partner. En/of  jij hebt al een partner. Die relatie in je hoofd is een illusie en het is van belang om dat weer los te laten, om die dagdromerij niet door te zetten, want het gaat je niets brengen. Het is constructiever om te gaan kijken wat je kunt doen om je eigen relatie nieuw leven in te blazen of (als je zelf geen relatie hebt) een relatie te zoeken met iemand die nog niet gebonden is.

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


De Maan uit de Ator Tarot

Ator tarot De Maan
Ator Tarot De Maan: Je diepste angsten, angsten die je weerhouden om iets te doen wat je eigenlijk graag zou willen. Je gevoelens niet in de hand hebben. Illusies. Soms creatieve inspiratie.

Ator Tarot eigen: De honden blaffen enthousiast naar de Maan. Het lijkt alsof ze zingen. Het afgebeelde pad is redelijk recht en overzichtelijk en lijkt mij goed begaanbaar. Afgezien van je eigen angstige gedachten, lijkt niets je in de weg te staan om je doel(en) te bereiken.


Morgan Greer Tarotkaart De Maan

Morgan Greer Tarotkaar De Maan

Ook hier is de betekenis niet anders dan die van Waite. De maan is nadrukkelijk aanwezig en de vallende jods, symbolisch voor nieuwe levenskracht, ontbreken, maar verder is er weinig verschil. De torens symboliseren hier ook een veilige plek of voor uitkijktorens van waaruit je een goed overzicht krijgt over het omringende land. Vanuit een hoger standpunt gezien zijn die honden ook wat minder eng.

Betekenis: Het duister vergroot angsten en gevaren. De harde realiteit. Ontgoocheling.

Omgekeerd: Vrede volgt op een moeilijke periode.


Shadowscapes Tarotkaart De Maan

Shadowscapes Tarotkaart De Maan

Wat ik uit de beschrijving van de Shadowscapes Maan haal, is dat we bij het licht van de maan de dingen vaak niet goed zien. We kunnen de weg kwijt raken door te geloven in illusies. Maar het betoverende licht van de maan, kan ons inderdaad ook ongekende inspiratie geven. Kortom, de Rider Waite en Shadowscapes Maan komen qua betekenissen met elkaar overeen.


Meer info

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00