Shadowscapes tarotkaart De Maan

De betovering van De Maan, het hoogste goed?

shadowscapes tarotkaart de maan

Het verhaal

Het toeziend oog van de zon is gesloten, en de hardheid die de dag op de wereld schijnt, is wazig en uitgevlakt. De maan rijst over haar domein, om de wezens van deze helft van de wereld die nu tevoorschijn kruipen, te bespioneren. Een heksenkring gloeit helder in het zachte, zilverachtige licht. Als de momenten voorbijtrekken en het schemerlicht dichterbij komt, gloeien zij helderder door hun eigen fosforescentie om het stukje grond voor de Feeën Koningin te doen oplichten.

“Ze komt hierheen!” huilen de natuurgeesten op de wind, met stemmen zo mooi dat ze stervelingen gek maken van verlangen. “Maak plaats!” roepen de dwaallichten, die door het bos flitsen. Zij vonken en glinsteren om passerende mensen te honen en op een dwaalspoor te brengen, maar er is vanavond geen menselijk speelgoed om te vangen. De bosnimfen nemen elkaar bij de hand, en laten hun bladeren vallen, als ze lichtvoetig tevoorschijn komen van achter de grijze berken om als dienstmaagden hun naderende koningin te dienen. Terwijl zij door het bos glijdt, komen onder haar blote voeten anemonen op, en ze glimlacht als ze begint te dansen.

Maak plaats! Maak plaats!
De nacht heerst;
leidt de dans, om de dag af te weren!
Met gekke vreugde, kom hoor ons zingen;
geen verdriet hier, geen zwaarwichtige gedachten;
hier geen geheimen, worden geen geheimen gezocht,
voor alles dat gewrocht wordt in de heksenkring
is wilde zottigheid.
Laat het verstand wegvliegen.

Betekenis

Angsten en zorgen, illusies geloven, het ervaren van vervorming, fantasie, dromen en visioenen najagen, desoriëntatie. De Fey zijn meesters in de kunst van de illusie, en de gevaren van het stappen in een heksenkring zijn bekend. De Maan is het gebied dat buiten het bekende, comfortabele en voorspelbare ligt. Het is de Andere Wereld, geweldig en inspirerend in haar eigen recht, en ontmoedigend en gevaarlijk als je haar niet respecteert. Het is gemakkelijk de eigenzinnige reiziger te zijn, die wordt afgeleid door de dwaallichten en op een dwaalspoor gebracht, verdwaald, dwalend, in het bos; maar als men zijn verstand erbij houdt, is een blik over de grenzen van de zonovergoten werkelijkheid, de zeldzaamste eer en meest inspirerende van alle betoveringen. Het is een deur naar verborgen onbekendheden, en de bron van vermengd donker en licht dat daaruit sijpelt. Dat is het geschenk van de maan!

Heksenkring

Een heksenkring is een kring van paddenstoelen, die vaak in één nacht opkomt. Nu kunnen we dit wetenschappelijk verklaren, maar in vroeger tijden werd gedacht, dat een heks (eventueel vermomt als zwarte kat) op deze plek had gedanst. Ook dacht men dat wanneer je in een heksenkring stapte, je daar nooit meer uitkwam.

heksenkring

Wat ik uit de beschrijving haal is dat het licht van de maan ons vaak de dingen niet goed doet zien. We kunnen de weg kwijt raken door te geloven in illusies. Maar het betoverende licht van de maan, kan ons inderdaad ook ongekende inspiratie geven.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00