Tarotkaart De Ster – Kwetsbaarheid als Kracht

Rider Waite Tarotkaart De Ster

Globale betekenissen: De Ster is een stralend licht in de duisternis. Een leidraad. Deze kaart duidt op geloof, hoop en bezieling, en op vernieuwing, verjonging en vervulling. De Ster wordt vaak gezien als de gunstigste kaart uit het tarotspel. De sterren bereiken. Creativiteit. Een ster zijn of worden.  Toneelspelen.

Rider Waite Tarotkaart De Ster

Op tarotkaart De Ster zien we een naakte dame, met in iedere hand een kruik. Kleine plantjes zijn zichtbaar in het gras. Boven haar hoofd hangt een grote gele achtpuntige ster met daarom heen zeven kleinere sterren. In de boom zit een vogel.

In het stadium van De Toren werden we uit de toren gegooid omdat we niet de juiste richting op gingen. In het stadium van De Ster staan we weer op het juiste pad. Dit wordt aangegeven door de sterrendame die één voet op het water heeft. We zijn immers bij De Kracht, de elfde kaart uit de Grote Arcana, begonnen aan onze innerlijke ontwikkelingsweg. De voet op het water symboliseert dat we weer op deze innerlijke weg staan. Door het loslaten van allerlei beperkingen voelt de afgebeelde dame zich weer vrij, en is daarom naakt afgebeeld. Ze heeft ook niets meer te verbergen. Ze is wie ze is en ze weet dat ze OK is. Dit gevoel van bevrijding geeft verjonging, vernieuwing en levensvreugde. Ze heeft niet meer het idee dat ze bijrollen moet spelen in het leven van anderen. Ze is in haar eigen kracht gaan staan en speelt nu de hoofdrol in haar eigen leven. Dit is een bijzonder belangrijk aspect van deze kaart. In leggingen verwijst De Ster er vaak naar dat het belangrijk is om de hoofdrol te gaan spelen in je leven en niet een of ander bijrolletje. Jij bent De Ster in je leven. Niemand anders kan die rol spelen. De jonge plantjes langs de waterkant ondersteunen de betekenissen van verjonging en vernieuwing. Zaten we in het stadium van De Toren nog op allerlei manieren vast, in het stadium van De Ster, is er weer groei mogelijk. Wanneer je de plantjes telt, zul je zien dat het er precies tien zijn. Dit is een verwijzing naar de tien astrologische planeten. Je zou dit kunnen opvatten als een aanwijzing dat de sterren je gunstig gezind zijn.

De dame op deze kaart geeft water aan de jonge plantjes op het land. Dat wat jong is, moet goed verzorgd worden om te kunnen groeien. Ze giet ook water terug in het meer. De plantjes en het land hebben te maken met de fysieke wereld, met de buitenwereld. Hieraan moet aandacht worden besteed. Het water heeft te maken met onze emoties en gevoelens, met onze binnenwereld. Deze wereld vraagt ook aandacht. We zien dat de stroom water die teruggaat in het meer breder is dan de stroom water die ze uitgiet over het land. Het is mogelijk dat Waite hiermee wilde aangeven dat onze binnenwereld belangrijker is dan de buitenwereld.

De vogel in de boom is een feniks die de herboren ziel van de afgebeelde vrouw symboliseert. De feniks, vanwege zijn vermogen uit zijn as te herrijzen, is een symbool voor onsterfelijkheid en opstanding. Dit is weer een bevestiging voor de betekenissen vernieuwing en verjonging.

De gele of gouden, achtpuntige ster verwijst naar de ster van Bethlehem die de weg wees naar de kribbe. De zeven, witte, kleinere sterren duiden op spiritualiteit, succes en overwinning. We hebben vier sterren links die verwijzen naar De Keizer en drie sterren rechts die verwijzen naar De Keizerin uit de Grote Arcana. Samen verwijzen deze zeven sterren naar het feit dat wanneer je standvastig vorm geeft aan je ideeën je kunt uitgroeien tot een Ster. Dit is nogal een paradox, want uiteraard ben je al een ster.

“Wees jezelf, alle anderen zijn al bezet!” (Oscar wilde)

“If you don’t turn your life into a story, you just become a part of someone else’s story’”– (Terry Pratchett, The Amazing Maurice and his Educated Rodents)

In de liefde

De Ster is een kaart die een naakte vrouw laat zien met allemaal jonge plantjes om zich heen. Dit duidt op de kwetsbaarheid van jezelf en van een prille relatie. Er is tijd voor nodig om een stevige relatie op te bouwen. Het laten zien van je kwetsbaarheid is niet verkeerd. Je bent wie je bent en je gevoelens onderdrukken of overschreeuwen met overdreven en onechte vrolijkheid werkt niet op den lange duur. De Ster duidt er ook op dat jij de belangrijkste persoon bent in je leven. Niemand anders kan belangrijker zijn dan jij. Dus je eerste zorg betreft jezelf! Wanneer je je constant wegcijfert voor die ander, komt dat de relatie ook niet ten goede. Het is ook mogelijk dat je koste wat kost een relatie wilt, maakt niet uit met wie, omdat je verslaafd bent aan het ‘ster-gevoel’. Hieraan ligt vaak de beperkende overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ ten grondslag. Je bent wel goed genoeg, je bent meer dan voldoende, je bent een Ster!

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


De Ster uit de Ator Tarot

Ator Tarot De Ster
Ator Tarot De Ster: Geloof, hoop en bezieling. Word je ervan bewust dat jijzelf de hoofdrol hebt in je leven

Ator Tarot eigen: Op de Ator versie van de Ster mis ik eigenlijk wel de jonge plantjes. Maar goed zowel het water (emoties/gevoel) als het vaste land (concrete zaken) hebben aandacht nodig om je een ster te voelen, een ster te zijn.

Dit geeft als het ware de be-do-have driehoek weer. Als je één punt versterkt, versterk je daarmee ook de andere punten. Verbeter je de doe-hoek, dan ga je je beter voelen en verbetert je gevoel over je zelf (be). Je gedachten over jezelf hebben invloed op je handelen en je handelen bepalen je resultaten (have).


Morgan Greer Tarotkaart De Ster

Morgan Greer Tarotkaart De Ster

De Morgan-Greer Ster komt overeen met de Waite-Ster en de betekenissen voor de Waite kaart kunnen dus worden gebruikt.

Betekenis: Verlichting, inspiratie, reiniging, je innerlijke licht vinden.

Omgekeerd: Arrogantie, moedeloosheid.


Shadowscapes Tarotkaart De Ster

Shadowscapes Tarotkaart De Ster

Ik heb niet zo veel met het verhaal van de Shadowscapes Ster. Wat ik eruit haal is dat ze haar eigen dans danst, maar ook een door de sterren gechoreografeerde dans. Wat ik zie als dansend haar levensopdracht uitvoeren. Ze heeft de elementen onder controle. Wat wil zeggen dat ze controle heeft over haar leven. Ze is verankerd in haar middelpunt, ze weet wat ze wil en kan, en is in harmonie met alles om haar heen. Ze heeft plezier in het leven en haar levensopdracht.

Wanneer je deze kaart trekt, kan dit een aanwijzing zijn om jezelf naar die stille plek in jezelf te brengen, waar je rust en inspiratie kunt vinden. Je mag hoop hebben en geloven in een betere toekomst. Dans jezelf door je plichten heen. Geniet van het moment.


Meer info:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00