Imbolc Viering en Tarotlegpatroon

Imbolc en tarot als voorbereiding op de lente

Voor 2021 heb ik een Wiel van het Jaar Tarotlegging gedaan voor mezelf. Nu bij Imbolc, dat gevierd wordt op 1 februari, is het tijd om de stand van zaken op te nemen van de eerste etappe. 

In mijn Wiel van het Jaar-tarotlegging heb ik op Imbolc tarotkaart De Dwaas liggen, wat betekent dat ik met goede moed op weg ben. Zo voelt het ook. De eerste maand van het jaar zit erop. Dit was een razend drukke maand door familieomstandigheden, reis naar Nederland (geen pretje in Coronatijd) en binnenkort weer terug naar Italië. Dan keert de rust terug en kan ik meer doen voor Tarot Stap voor Stap.

De Dwaas geeft mij vaak een gevoel van vrijheid en van vertrouwen het juiste pad te bewandelen. Daarnaast heb ik zo’n heerlijk gevoel dat je kunt hebben als je op vakantie gaat, zo’n gevoel van spannende verwachtingen over de reis zelf, over alles dat je onderweg kunt ontdekken. Dat past ook bij mijn zelfgekozen kern (De Maan) om meer te weten te komen over mijn maan-kant en met name om angsten achter me te laten.

In deze eerste maand van 2021 heb ik nog niet veel gedaan. Ik wil het boek Designing your Life nog eens goed doorlezen en alle oefeningen doen, maar daarvoor heb ik de periode van Imbolc (Dwaas) tot Ostara (Kelken 7) geen tijd.

Het is fijn om nu, ondanks alle drukte, toch even tijd te besteden aan Imbolc en een soort van viering te doen, vooral om ‘mijn jaar’ niet uit het oog te verliezen en bij ‘de les’ te blijven. Het geeft mij het gevoel dat ik goed bezig ben.

Wat vieren we met Imbolc

Imbolc wordt meestal gevierd op 1 februari, maar 2 februari komt ook voor. Je kunt zelf kiezen wanneer je het wilt vieren, als je het al wilt vieren. Zes of zeven februari lijken mij ook prima data. De exacte datum doet er voor mij niet zoveel toe, maar even een pas op de plaats maken en de stand van zaken opnemen wel. Zo’n viering is een markering van een belangrijk punt in het jaar. In dit geval de overgang van de donkere winter naar het komend voorjaar.

Het Keltische Imbolc betekent ‘in de buik’. De eerste lammeren worden nu geboren en zaadjes gaan de grond in. Het is een tijd van voorbereiding op het voorjaar.

Het is gebruikelijk om Imbolc te vieren met een grote schoonmaak. Je kunt hierbij ook denken aan het energetisch reinigen van je huis. Met de schoonmaak laten we het bedompte van de winter achter ons. Vervolgens even alle ramen openen om frisse lucht door het huis te laten stromen en je bent klaar voor de volgende fase van het jaar.

Een lekker bad nemen past ook bij Imbolc. Om jezelf te reinigen, maar ook voor ontspanning en de winter van je af te laten glijden.

Brigid, de godin van Imbolc

De kleur van Imbolc is wit, met soms een beetje rood en staat in het teken van de Keltische godin Brigid.

Brigid is een soort moedergodin en alles dat met natuur, geboorte, groei en inspiratie heeft te maken staat onder haar bescherming. Zij is de godin van het vuur, de smeedkunst, geneeskunst, dichtkunst, wijsheid en vruchtbaarheid en wordt gezien als de godin die de mensheid cultuur en beschaving bijbracht. Kortom een veelzijdige godin, waarbij de nadruk ligt op zorgzaamheid en voortbestaan.

Imbolc tarotlegging

Naast (of in plaats van) de grote schoonmaak van je huis en een ontspannen bad, kun je ook een kleine viering doen met de Imbolc Tarotlegging.

Als je dat een beetje wilt aankleden kun je een witte kaars of waxinelichtje bij branden. Als extra versiering, kun je hier een bloempotje met sneeuwklokjes bij plaatsen. Het sneeuwklokje past bij Imbolc omdat deze bloem symboliseert dat er aan de winter echt een einde komt en het voorjaar eraan komt. Na je legging kun je met een glas rode wijn (of rode druivensap of tomatensap) een toast uitbrengen om de godin Brigid te bedanken voor alles dat was en wat nog komen gaat.  

Sneeuwklokjes zijn de perfecte bloemen om in huis of in de tuin te hebben voor een Imbolc-viering. Stenen die met Brigid geassocieerd worden zijn o.a. carneool, rode jasper en bergkristal.

Tarotlegpatroon voor Imbolc

Voor het Imbolc tarotlegpatroon heb ik gekozen om de Haindl tarotkaart Brigid van Ierland te gebruiken. Dit is de Kelken Prinses, die bij Rider Waite de Page van Kelken wordt genoemd.

Betekenissen van de posities

  1. De kleine steen in het midden van de cirkel van stenen duidt op wat groeit ‘in de buik’.
  2. De stenen links van het water duiden op het donkere dat je achter je laat.
  3. Rechts van het water ligt dat wat voor je ligt en dat je mag omarmen.
  4. Is de boodschap van de godin Brigid en/of van je Hoger Zelf of een andere hogere macht.

Je kunt bij positie 4 zelf een invulling geven van welke hogere macht je een boodschap wilt. Ik heb niet zoveel met godinnen en heb gekozen om het hogere zelf eraan toe te voegen.

Voorbeeld Imbolc Tarotlezing

tarot - imbolc wiel van het jaar viering - gevuld

Op positie 1, op wat groeit in de buik, heb ik tarotkaart de Koningin van Zwaarden. Ik heb al dagen dat gevoel van scherpte van de Koningin van Zwaarden. Mijn geest voelt scherp en ik prik gemakkelijk door mijn eigen onzinnige gedachten heen, maar ook door die van anderen. Het is oppassen om niet te kattig uit de hoek te komen.

Op positie 2 ligt tarotkaart Gerechtigheid. Dit laat ik achter me. Wat me als eerste opviel is dat dit ook een dame met een zwaard is. Gerechtigheid heeft te maken met karma. Voor mij duidt dit op mijn zwarte schaap verleden. Ik realiseer me nu dat ik het zondebokschap inderdaad achter me heb gelaten en het is een enorme bevrijding.

Wanneer je de zondebok van de familie bent, zit je als het ware gevangen in een kruipruimte en kun je niet rechtop staan. Dat ben ik helemaal kwijt. Ik kan rechtop staan en mezelf ten volle ontplooien. En eerlijk gezegd, is het angstige dat ik had, hierdoor ook een stuk verminderd.

Op positie 3 ligt tarotkaart Kelken Tien. Dit is het idee van gelukkig zijn met wat je hebt en een kaart die het advies geeft om te omarmen wat je hebt. Het is dus een kaart van dankbaarheid. Ik schrijf bijna dagelijks vijf dingen op waarvoor ik dankbaar ben, maar ik voel me sowieso heel dankbaar. Dit kan een gevolg zijn van al een aantal jaren (bijna) dagelijks dankbaarheid beoefenen, maar ik denk dat het ook te maken heeft met het einde van mijn zondebok verleden. Van Kelken Tien geniet ik met volle teugen!

Op positie 4 heb ik tarotkaart Staven Vier. Brigid en mijn Hoger Zelf vertellen mij dat mijn plannen goed zijn, een feestje waard en dat ik de rest van het jaar daar lekker mee aan de slag kan. En de jaren daarop ook nog wel.

Om je jaar goed in beeld te houden, is het handig om een journal bij te houden. Ik beschrijf in mijn journal wat mijn dagkaart te betekenen had voor een bepaalde dag. Ik schrijf de 5 dingen op waar ik dankbaar voor ben en trek een tarotkaart voor dankbaarheid. En verder schrijf ik op wat bij mij opkomt. Een belangrijk inzicht of iets ‘toevalligs’ dat op een dag gebeurde. Ik heb ook een aantal prompts of suggesties voor mezelf om naar te kijken. Bijvoorbeeld hoe vaak ik aanloop tegen ‘moeten’ en ‘zo hoort het’ zoals ik heb aangegeven in de blogpost over de wolfmaan van 28 januari 2021. Een andere prompt is om te noteren wat mij energie geeft en wat niet.

Fijne Imbolc,

Nelly

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00