Tarotkaart Gerechtigheid – Karma

Rider Waite Tarotkaart Gerechtigheid – Balans opmaken

Globale betekenissen: Lot, Karma. Balans opmaken. De wet van oorzaak en gevolg,  je oogst wat je zaait. Zelfbeoordeling. Rechtszaak.

Op de Grote Arcana- tarotkaart De Gerechtigheid zien we Vrouwe Justitia afgebeeld, echter zonder de vertrouwde blinddoek. Vrouwe Justitia draagt een blinddoek omdat het de bedoeling is dat ze oordeelt over daden en feiten en niet over personen. De dame afgebeeld op de kaart Gerechtigheid heeft geen blinddoek nodig, omdat het hier gaat om het beoordelen van onze eigen daden. Anderzijds is het ook mogelijk dat deze dame wel oordeelt op basis van persoonlijke vooroordelen en voorkeuren. Wanneer deze kaart getrokken wordt, is het altijd goed om bij jezelf te rade te gaan of je kijkt naar de persoon of puur naar de daden en feiten.

De meest voorkomende betekenis van deze kaart is echter ‘zelfbeoordeling’. Gerechtigheid zit voor grijze pilaren die duiden op wijsheid en evenwicht. De voorhang geeft aan dat we niet naar buiten treden om te onderwijzen of te oordelen zoals in De Hogepriester, maar dat we met ons innerlijk bezig zijn zoals in tarotkaart II De Hogepriesteres. Ook duidt de voorhang erop dat we wat ons innerlijk bezighoudt, geheim kunnen houden voor anderen.

Het geheven zwaard is een teken van onderscheidingsvermogen en scherpzinnigheid. De weegschaal is een teken van evenwicht, rechtvaardigheid en de juiste verhoudingen. In dit stadium kijken we naar onze daden en keuzes en wat of waar het ons gebracht heeft. We krijgen inzicht in de wet van Oorzaak en Gevolg. Ook geeft dit stadium aan dat we onze eigen integriteit moeten zien te bewaren, door verantwoordelijkheid te nemen voor onze acties.

De saffier in het midden van haar kroon bedekt het deel van het voorhoofd, dat geassocieerd wordt met het derde oog of het zesde chakra. Dit chakra heeft te maken met geestelijk inzicht, helderziendheid en helderwetendheid.

Wanneer je kaarten leest, is het altijd belangrijk om de andere kaarten mee te nemen in je interpretatie. Voor Gerechtigheid is dit extra belangrijk. Wanneer deze kaart getrokken wordt met bijvoorbeeld Staven vijf, kan hij erop duiden dat een woordenwisseling zo hoog is opgelopen dat een rechtszaak niet uitgesloten is. Samen met De Hogepriesteres duidt Gerechtigheid op innerlijke twijfels die op te lossen zijn door naar de feiten te kijken.

What goes around, comes around. (spreekwoord)

Karma is a bitch.

In de liefde

Tarotkaart Gerechtigheid duidt op oorzaak en gevolg en krijgen wat je toekomt. In leggingen die te maken hebben met relaties, duidt deze kaart meestal op strubbelingen en soms zelf een scheiding, of wanneer het een zakelijke relatie betreft een contractbreuk of zelfs een rechtszaak. Is er nog geen sprake van een relatie dan duidt deze vraag erop dat je krijgt wat je toekomt. Dit kan lastig zijn als je diep van binnen het gevoel hebt geen relatie waardig te zijn. “Ik ben het niet waard” is een veelvoorkomende beperkende overtuiging. Kijk bij De Liefde in Pentakels Vijf voor suggesties hoe je beperkende overtuigingen te lijf kunt gaan.

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Tarotkaart Gerechtigheid uit de Ator Tarot

Ator tarot Gerechtigheid
Ator Tarot Gerechtigheid: Lot, karma. Oogsten wat je zaait. Zelfbeoordeling/zelfonderzoek.

Ator Tarot eigen: Het lijkt mij dat de afgebeelde persoon de schaaltjes neer wil zetten, even niet bezig zijn met recht en onrecht. Dit is op zijn tijd best goed advies.

Ik kreeg ook het idee dat als je de schaaltjes neerzet, dan maakt het niet uit hoeveel ieder schaaltje weegt. Ik zie dus een mogelijkheid tot vals spelen (manipulatie). En is dat niet wat we doen, wanneer we de waarheid geweld aan doen, door overdrijven of bagatelliseren?


Morgan Greer Tarot Gerechtigheid

De betekenissen van tarotkaart Gerechtigheid van Morgan Greer komen overeen met de Gerechtigheid van Waite. Deze dame heeft een krachtige verbinding met de aarde. De kleuren op deze kaart geven ook aan dat haar chakra’s in evenwicht zijn.

Betekenis: Je rechten worden door haar zwaard beschermd – de schalen wegen in je voordeel om je onschuld te kunnen claimen.

Omgekeerd: Intolerantie, partijdigheid, ongerechtigheid.


Shadowscapes Tarotkaart Gerechtigheid

Bij de Shadowscapes Gerechtigheid, vind ik, de nadruk op ‘gelijk maken’, op evenwicht, interessant. De één zijn waarheid hoeft de ander zijn waarheid niet te zijn. Een waarheid kan zijn dat moeders met jonge kinderen thuis moeten blijven om voor hun kinderen te zorgen. Iemand anders kan vinden dat kinderopvang een kind een voorsprong geeft in het leven. Zo’n waarheid is dus eigenlijk een opinie, maar we zien die vaak voor waarheid aan. Is dat erg? Wel als je er zelf last van hebt in de zin van een beperkende overtuiging. En in mijn opinie ook, als je er anderen mee wilt onderdrukken.


Meer Info

Tarotkaart Gerechtigheid inkleuren

Numerologie en Gerechtigheid

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00