Tarot met of zonder legpatroon en vraag

Geen vraag, hoe weet je dan het thema?

De laatste tijd komt de vraag of je tarotkaarten kunt leggen zonder vraag veelvuldig terug. En als je geen vraag stelt, hoe weet je dan waar de tarotkaarten naar verwijzen?

Rider Waite Tarotkaart Het Rad van Fortuin
Wat brengt de toekomst?

Ik heb hier een tijdje over nagedacht. Volgens mij heb je altijd een vraag. Iemand zegt bijvoorbeeld geen specifieke vraag te hebben, maar wil een algemene legging. Dan nog zit daar een vraag onder. De vraag hoe de toekomst eruit ziet. Of de vraag of er iets is dat je aandacht nodig heeft, iets dat je over het hoofd ziet. Zoiets. Trek je een tarotdagkaart, dan wil je de energie van de dag weten.

Hoe weet je het thema als geen vraag gesteld is?

Het volgende probleem bij tarot leggen zonder vraag is hoe je het thema (liefde, werk, persoonlijke ontwikkeling enz.) kunt bepalen? Voor jezelf is dat redelijk gemakkelijk. De meeste leggingen hebben een kernkaart die verwijst naar het thema (de vraag dus) van de legging. De kaart die op het verleden ligt, helpt ook vaak om te bepalen waar de kaartlegging over gaat.

Leg je voor een ander, vooral als je die persoon niet kent of niet goed kent, is dat moeilijk te bepalen. Je kunt een legging hebben vol kelken die niets te maken heeft met een liefdesrelatie maar gaat over werk of hobby. Liefde of emotie speelt wel een rol, maar dan in relatie tot werk. Je kunt een legging met legio pentakels hebben die gaat over liefde. Het is dan aan de persoon waarvoor gelegd wordt, om te kijken hoe de kaarten passen in situaties die voor hem relevant zijn.

Zonder vraag en zonder tarotlegpatroon

Toch is het tarotkaarten leggen zonder vraag populair. Vaak wordt dan ook afgeraden om een legpatroon te gebruiken. Het idee is dat je zo blanco mogelijk bent om het universum (hoger zelf, God, hogere macht) de kans te geven om dat wat belangrijk voor je is om te weten naar voren te kunnen brengen. Zonder beperkt te worden door een vraag of tarotlegpatroon.

De werkwijze voor een vrije vorm tarotlegging

Mediteer, of maak op andere wijze je hoofd leeg en trek dan een tarotkaart. Leg die voor je neer en kijk waar de kaart over gaat. Wat wil de kaart je zeggen? Mijn manier van mijn hoofd leeg maken is om mezelf 10 minuten Reiki te geven. Dat werkt voor mij. Een rondje om jezelf heen draaien (fysiek!), kan ook werken.

Daarna stel je niet bewust een vraag, maar trekt gewoon een kaart. Er is wel een vraag, want je verwacht dat het universum je met een tarotkaart laat zien wat nu relevant voor je is. De vraag is niet specifiek, maar heel open.

Rider Waite Tarot Pentakels Drie

Ik trok Pentakels Drie. Dat is een interessante kaart omdat die aangeeft waar ik mee bezig ben op verschillende niveaus. Samenwerking tussen Lager, Midden en Hoger Zelf verbeteren. Het werken aan Tarot Stap voor Stap en ook dit artikel. Ik probeer handen en voeten te geven aan hoe je dit kunt aanpakken (Abt/Hogepriester) en er een blauwdruk voor te maken (Architect) en ik geef een voorbeeld (beeldhouwer op het bankje).

Deze kaart kan ook duiden op samenwerking (thuis, op werk, binnen je liefdesrelatie), op laten zien wat je kan, op willen doorgroeien op werk. Zelfs op de verbouwing van je huis, als dat iets is waar je mee bezig bent.

Uit Pentakels Drie kan ik dus veel halen. De getrokken kaart kan een vraag oproepen en op die vraag trek je dan weer een kaart. Bijvoorbeeld je vindt dat je partner te weinig doet in het huishouden en alles komt op jou neer. Je kunt daarover een vervolgvraag stellen. Of je wilt doorgroeien op werk, hoe laat je dan zien wat je in je mars hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen. Welke negatieve kant van mezelf moet ik temperen en welke positieve kant van mezelf mag ik wel wat meer naar voren schuiven. Je trekt dan twee tarotkaarten.

Op temperen trok ik Pentakels Tien en op uitvergroten trok ik de Koningin Pentakels. Ik vind die kaarten bijzonder dicht bij elkaar liggen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan minder nadruk op verdiensten en kennis doorgeven (want dat kan zo drammerig overkomen), en meer de nadruk leggen op liefde voor het werk.

Als je dan denkt, dat dit je wel houvast geeft, dan kun je stoppen. Of je kunt nog één kaart trekken of je de boodschap goed geïnterpreteerd hebt. Ik trok hierop tarotkaart De Zegenwagen.

Rider Waite Tarotkaart De Zegewagen

Het lijkt mij dat tarotkaart De Zegewagen aangeeft dat mijn interpretatie goed is en wanneer ik het gegeven advies ter harte neem dit zal leiden tot het gewenste succes.

Vervolgvragen baseren op elementen van de getrokken kaart

Bij Pentakels Drie dacht ik aan samenwerking Lager, Midden en Hoger Zelf. Ik zou vervolgens drie tarotkaarten kunnen trekken voor input/feedback van deze drie zelven. Ik zou ook drie tarotkaarten kunnen trekken op mijn drie rollen binnen mijn bedrijf. Die van de abt en zijn visie, die van de architect die daar een plan van aanpak voor bedenkt en die van beeldhouwer die het werk moet doen.

Hoe lang ga je door met kaarten trekken?

Er is een verschil tussen een vraag die bij je opkomt gerelateerd aan het thema van de kaart en het niet begrijpen van de kaart. Als je de kaart niet begrijpt, dan kun je daar bijvoorbeeld de Triomf-oefening op doen, of het stappenplan gebruiken om een tarotkaart uit te spitten. Meer kaarten trekken om de voorgaande kaart te verduidelijken, leidt vaak tot meer verwarring en raad ik af.

Vrije vorm legging met vraag

Je kunt de vrije vorm tarotlegging ook gebruiken voor specifieke vragen.

Ik ben een artikel aan het schrijven (niet tarot) en het wil gewoon niet vlotten. Daarom heb ik ter inspiratie of een andere invalshoek een tarotkaart getrokken. Ik trok tarotkaart de Page van Zwaarden.

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Page

Hier werd ik helemaal niet vrolijk van.  Het klopt wel bij de vraag. De Page van Zwaarden kan binnenin kijken, en kijken wat hem angstig maakt en dat loslaten. Het kan ook verwijzen naar aandacht voor details en orde scheppen. Dat is wat ik probeer te doen. Mogelijk verwijst de Page van Zwaarden naar het wegnemen van bezwaren over het product waar ik over aan het schrijven ben. Ik kom tot de conclusie dat ik erg verstandelijk bezig ben en dat enthousiasme voor het product ontbreekt.

Rider Waite Tarotkaart De Duivel

Mijn volgende vraag was: Hoe breng ik enthousiasme in het artikel? Hierop trok ik De Duivel. Daar werd ik ook niet blij van. Maar mijn ingeving was om aan te geven wat je kan met het materiaal en wat niet. Dat is wel nuttig voor de klant om te weten. De Duivel zegt ook om met humor naar de situatie te kijken. Helaas heeft mijn gevoel voor humor mij een beetje in de steek gelaten.

Rider Waite Tarotkaar Pentakels Aas

Ik wilde een doorbraak en heb daar ook maar een kaart op getrokken. Ik trok tarotkaart Pentakels Aas. Werd ik ook niet vrolijk van. Overnieuw beginnen? Ik moet iets van 600 woorden schrijven. Ik heb er met moeite 230 geschreven en heb er zelf totaal geen lol in. Overnieuw beginnen sprak me helemaal niet aan. Maar loslaten en overnieuw beginnen, is vaak wel een goede oplossing.

Vervolgens gekozen voor de Situatie/Uitdaging tarotlegging van twee tarotkaarten.

situatie-uitdaging vrije vorm tarotlegging

Op de positie van Situatie had ik Pentakels Negen en op de positie van de Uitdaging tarotkaart de Page van Staven.

Pentakels Negen duidt erop dat het gaat over een hobby, op rust en vrije tijd. Dat klopt met mijn artikel over een nieuwe manier om leuke decoraties te maken van klei. Ik zal hier wel een link met De Duivel van eerder. De hekel van veel mensen voor klei (Duivel) en dat bezwaar wegnemen, nieuwe toepassing laten zien en daar enthousiast over vertellen zoals de Page van Staven zou doen. Daar kon ik wel wat mee. Ik heb dat artikel even losgelaten en schrijf het morgenochtend. Dan gaat het vast en zeker supersnel, want de tarotkaarten hebben me denk ik wel voldoende aanwijzingen gegeven voor een informatief artikel!

Dat artikel over klei heb ik verschoven naar de maandagochtend en in plaats daarvan heb ik dit artikel geschreven voor Tarot Stap voor Stap. Zo heb ik toch een goed bestede zondagochtend.

Conclusie

Ik ben geen super fan van tarotleggingen zonder vraag, maar van tijd tot tijd doe ik het wel. Als iemand anders een algemene legging wil, dan doe ik daar niet moeilijk over. Uit een legging komt altijd wel iets dat zinvol is.

De vrije vorm tarotlegging doe ik eigenlijk best vaak. Maar dan meestal op een vraag. Ik zie het als een dialoog met mijn onderbewuste/bovenbewuste. Ik trek een kaart op mijn vraag. Hier krijg ik antwoord op. Dan heb ik een vervolgvraag en daar trek ik ook een kaart op. Het is ook mogelijk dat je gelijk twee kaarten wilt trekken zoals in het voorbeeld bij Pentakels 3 hierboven. Je doet gewoon wat bij je opkomt en goed voelt. Maar let wel op het verschil tussen een vervolgvraag en de kaart niet begrijpen.


Tarotcursus voor Beginners

Snel en gemakkelijk Tarot leren lezen? Dat kan met de Tarotcursus voor Beginners van Tarot Stap voor Stap. Al vanaf de eerste les ga je oefenen met de tarotkaarten om antwoord te krijgen op gestelde vragen! Door de juiste mix van theorie en oefening, krijg je het lezen van Tarot snel onder de knie.

Meer over Tarot

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00