De Mary K Greer Triomf Oefening

Geschatte leestijd: 8 minuten

Pas geleden vond ik het boek Tarot Constellations van Mary K. Greer (MKG) en al direct aan het begin kwam ik een spannende oefening tegen: De Triomf Oefening.

Helaas ‘out of print’

Het is een oefening om intuïtief tarotkaarten te lezen door te beschrijven wat je ziet. Dit doe ik af en toe als ik een kaart in een legging niet kan plaatsen. MKG doet dat ook, maar ze had er aardige toevoegingen bij, vandaar dat ik haar manier hier deel.

MKG zegt dat vaste interpretaties allemaal leuk en aardig zijn, maar ze kunnen ook beperken en je ervan weerhouden om je volledige potentieel te onderzoeken en te ontdekken.

“Betekenissen kunnen in honderden boeken worden gevonden, maar de volgende oefening laat je zien hoe je de betekenissen zelf kunt ontdekken, zelfs in het midden van een tarotlezing.”

Mary K Greer, Tarot Constellations

De oefening gaat als volgt, je hebt hier pen en papier voor nodig. Heb ik, braaf als ik ben, er gelijk bij gepakt.

Stap 1 – kies of trek een Gote Arcana tarotkaart

De opdracht is om een Grote Arcana kaart in gedachten te nemen en als er geen Grote Arcanakaart bij je opkomt, mag je die trekken. Deze kaart laat je zien hoe je in een situatie kunt triomferen. Als je de kaart niet getrokken hebt, is het wel handig om de kaart erbij te pakken want in de volgende stap ga je de kaart beschrijven.

Stap 2a – Beschrijf een grote arcana tarotkaart

Het volgende is dat je de vraag “wat laat deze kaart mij zien?” gaat beantwoorden door op te schrijven wat je ziet. Beschrijf de kaart met veel bijvoeglijke naamwoorden en beschrijvende zinnen. Schrijf snel en zonder nadenken over wat je gaat schrijven.

Terwijl ik de aanwijzingen las, dacht ik aan tarotkaart De Ster, maar ik wilde De Ster helemaal niet. Ik heb dus een kaart uit de Grote Arcana getrokken: De Ster.

Rider Waite Tarotkaart De Ster

Ik heb de oefening niet heel braaf uitgevoerd, maar meer een beetje staccato.

Mijn beschrijving van tarotkaart De Ster:

Naakte, slanke dame staat met voet op water. Dat is best knap. Ze is eigenlijk geknield bij het water. Kruiken worden leeggegooid. Oud water terug in de kringloop. Grote gele ster met kleine witte sterren eromheen, voelt best heel licht, ook al is het nacht. Rode vogel in boom. Bergen en jonge, kleine plantjes.

Stap 2b – Hoe voelt de afgebeelde persoon zich?

Als je bij de beschrijving niet hebt aangegeven hoe de afgebeelde persoon zich voelt, dat moet je dat ook nog doen.

Hoe voelt De Ster zich? Ik heb altijd het gevoel dat ze zich een beetje gelaten voelt. Steeds weer dat water dragen. Het is een kringloop in zichzelf en op zichzelf. De cirkels in het water vervelen nooit? Net zoiets als de zee nooit verveeld? Aandacht bij dagelijkse zaken. De Ster zou wel een jurkje aan willen, een spijkerbroek dragen en trui en ook een ander kapsel. Dat wil ik ook!!!!

Stap 2c – Zet het in de ik-vorm

Daarna moet je wat je geschreven hebt, in de ik-vorm schrijven:

Ik ben De Ster met één voet op het water. Geknield zit ik bij het water, met één voet op het water. Ik giet kruiken oud water terug in de kringloop. Daar worden ze vanzelf getransformeerd in schoon water door de kracht van de natuur. Ik heb aandacht bij dagelijkse zaken. Ik zou wel een jurkje willen dragen, maar vooral een spijkerbroek en trui en een ander kapsel.

Commentaar op wat ik heb geschreven. Ik vond het inzicht van oud water terug gieten in de kringloop interessant. Ik heb hartelijk gelachen dat de dame op de Ster een jurkje aan wil maar vooral een spijkerbroek en trui. Door Corona heb ik mijn reis naar Nederland om mijn winterkleding op te halen steeds uitgesteld, waardoor ik hier midden in de Italiaanse winter met alleen zomerkleren zit en ik heb het koud!

Stap 2d “Wat als” en andere vragen

Daarna ga je de vraag “Wat als” beantwoorden. Doe dit snel, zonder nadenken, zodat je niet jezelf gaat censureren.

Ik schreef: Als ik een rijke ster zou zijn, dan zou ik de hele dag met Tarot bezig zijn en er over schrijven, schrijven, schrijven.

Daarna mag je andere vragen verzinnen bij andere elementen die je bij je beschrijving van de kaart hebt opgenoemd. Beantwoord de vragen zo goed als je kan gebaseerd op je huidige levenssituatie en gebruik geen negatieve formuleringen.

Waarom is het knap om één voet op het water te hebben? Ik zit niet gevangen in het water? Mijn gedachten onderzoeken en weggooien wat ik niet nodig heb? Meer op het land dan in het water? Link naar Koning van Kelken die niet kopje ondergaat in zijn gevoelszee?

Wat doet die rode vogel op de kaart? Deze vogel doet me denken aan het roodborstje dat iedere ochtend even gedag komt zeggen. Voor mij symboliseert een roodborstje geluk en dat het leven goed is.

De bergen (heuvels eigenlijk) hier om mij heen maken me blij. Als ik me even niet zo blij voel, ga ik naar buiten, loop ik een rondje en kom ik blij weer thuis.

De jonge plantjes doen me eraan denken dat mijn huis nog erg kaal is. Omdat het buiten best heel koud is, en we allemaal gedwongen binnen zitten en niet in een café kunnen rondhangen en schrijven, vind ik het hier in mijn kleine nagenoeg ongemeubileerde flat, een beetje kaal en ongezellig. En dat bevalt me niet.

Stap 3 – Terugkijken

Schrijf na 24 uur een snelle review over wat er is gebeurd dat een relatie heeft met je beschreven kaart. En hoe je de kwaliteiten van je getrokken kaart hebt gebruikt in je activiteiten. En doe nog zo’n review na een week.

De volgende dag, onder het boodschappen doen, bedacht ik me dat ik hier wel 10 jaar wil blijven en dat mijn spullen laten brengen een zinvolle investering is. Dat ga ik dus regelen. Werk ging voorspoedig. Verder kan ik me niet herinneren of er bijzonderheden waren.

Review na 7 dagen: Ik heb een spijkerbroek gekocht en een trui! Ook op andere manieren kwam de Ster steeds terug om mij op mijn kracht te wijzen en dat ik best wel een beetje meer voor mezelf mag zorgen, maar ook dat goede gewoontes een groot verschil maken. Er lijkt in het begin misschien weinig te gebeuren, maar op termijn leveren goede gewoontes mega winst op.

Acht maanden later

Mijn innerlijke Ster wilde blijkbaar meer jurkjes dragen en ik heb er nu maar liefst 5! En die draag ik met groot plezier. Mijn Ster had helemaal gelijk. Een ander kapsel heb ik ook. Nu lijkt dat allemaal heel erg op het uiterlijk gericht, maar dit ging gepaard met een verbetering van mijn zelfbeeld. Het ging ook vanzelf. Deze oefening is het dus werkelijk de moeite van het proberen waard. Je weet nooit wat voor goeds het je zal brengen.

MKG over het nut van deze oefening

Mary K. Greer, tarotdeskundige

MKG zegt: “Deze oefening is bedrieglijk eenvoudig. Het is een basale interpretatietechniek die bij elke lezing kan worden gebruikt. Nadat je het verschillende keren hebt gedaan en de bovenstaande instructies hebt gevolgd, voelt het natuurlijk aan en verloopt het gemakkelijk als een automatisch proces dat ‘holistisch’ wordt gezien in je ‘geestesoog’. Als het diepgaand wordt gedaan, kan het je net zoveel informatie geven als je zou ontvangen van een gemiddelde lezing met meerdere kaarten en het zal relevanter zijn voor het probleem dan alle betekenissen die je in een boek zult vinden.

Misschien hoef je nooit meer een betekenis op te zoeken! Je zult geleidelijk de kaarten definiëren op basis van je persoonlijke criteria en in termen van werkelijke situaties, waardoor je je de kaarten eigen maakt. Dit is de essentie van het personaliseren van de kaarten; om ze met je te laten praten, om zelf de Tarot te ontdekken.”

Ze zegt ook dat je waarschijnlijk in iedere situatie de kaart anders zal beschrijven, waardoor die verrassend goed zal aansluiten op je situatie van dat moment en je de informatie krijgt die je nodig hebt om te triomferen. Je kunt dit uiteraard ook doen met alle kleine Arcanakaarten.

Stappen Tarotkaart Triomf oefening in het kort

  1. Beschrijf de tarotkaart

    Kies een (Grote Arcana) tarotkaart en beschrijf wat je ziet met veel bijvoeglijke naamwoorden. Ga niet nadenken en jezelf censureren.

  2. Hoe voelt de afgebeelde persoon zich?

  3. Zet het in de ik-vorm

  4. Vraag “wat als..?” en andere vragen

  5. Review na 1 en na 7 dagen

    Schrijf na een dag en na 7 dagen een review om te kijken of er specifieke zaken waren die je in verband kunt brengen met je beschreven kaart.

Probeer het eens. Ik vond vooral de vraag hoe de afgebeelde persoon zich voelt, veel toevoegen.

Misschien ook interessant voor jou

Mag dat wel Tarotkaarten lezen voor jezelf?

Hoe formuleer je een tarotvraag?

Tarot: als je er maar niet naar gaat leven

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00