De Blinde Vlek Tarotlegging

Dit tarot legpatroon bestaat uit vier tarotkaarten die meestal van links naar rechts worden neergelegd. Deze legging wordt vaak gebruikt als je vermoedt dat je iets niet goed ziet of iets over het hoofd ziet. Kortom, als je denkt een blinde vlek te hebben op een situatie of over een persoon of over jezelf.

De posities zijn:

  1. Bewust: Dat wat je weet van jezelf en wat anderen ook weten over jou.
  2. Onbewust: Wat je niet weet van jezelf en anderen ook niet weten.
  3. Schaduw: Wat je weet over jezelf, maar verborgen wilt houden voor anderen.
  4. Blinde Vlek: Wat je niet weet, maar anderen wel weten.

Achtergrond op Blinde Vlek tarotlezing

Ik had in het verleden nogal moeite met de Blinde Vlek tarotlegging omdat ik vond dat deze legging niet werkte en niet kon werken. De Blinde Vlek tarotlegging is gebaseerd op het Johari Venster. Dat is een feedback tool die veel in teambuilding workshops wordt gebruikt en waar ik heel allergisch op kan reageren.

In de Blinde Vlek Tarotlegging worden de posities exact hetzelfde beschreven, alleen hebben de posities andere namen, met uitzondering van de blinde vlek.

De Open ruimte staat gelijk aan Bewust. Dit is wat we allemaal weten.
Verborgen staat gelijk aan Schaduw. Dit is wat je verborgen wilt houden voor anderen.
Blinde Vlek = Blinde Vlek. Dat is wat anderen weten en jij niet.
Onbekend = Onbewust. Dit is aan niemand bekend.

Van dat Johari Venster zag ik het nut niet in. Slechte ervaring en misschien mijn menselijke eigenschap dat ik moeite heb met kritiek. We zeggen iets aardigs en meestal onbenulligs over een collega. Daarna gaan we uitgebreid uit de doeken doen wat ons niet bevalt aan het gedrag van die collega. Vervolgens gaan we allemaal weer aan het werk. Iedereen is een beetje klaar met elkaar. De samenwerking is eerder verslechterd dan verbeterd. En niemand verandert. We zijn waarschijnlijk allemaal in dezelfde allergie geschoten en kunnen elkaar nu wel schieten. Als je (goede) collega’s bent, waarom niet eerder tegen die collega zeggen wat je irritant vindt? Waarom wachten op zo’n groepsmoment?

Over de blinde vlek kun je op Wikipedia lezen: “De blinde vlek is wel bekend aan anderen, maar niet aan jezelf. Voorbeelden hiervan zijn als iemand vaak een bepaald stopwoord gebruikt, of als iemand een slechte adem heeft.” Wat anderen heel irritant vinden aan mij is dat ik ga zitten tikken op tafel wanneer ik nadenk. Ik heb dat zelf niet door. Het is een automatisme.

De bedoeling achter het Johari Venster is trouwens anders dan hoe het vaak wordt toegepast.

Je hebt 55 bijvoeglijke naamwoorden en die zijn hoofdzakelijk positief. Dit zijn woorden als intelligent, religieus, bekwaam, extrovert, positief, zorgzaam, volwassen, bescheiden, deskundig, zelfverzekerd enzovoort.

Alle woorden bevinden zich in eerste instantie in het vak Onbekend (Onbewust). Je kiest hier 5 of 6 woorden uit waarvan je vindt dat ze jezelf goed omschrijven. Deze woorden gaan weg uit het vak Onbekend (Onbewust) en komen in het vak Verborgen (Schaduw). Dat wil zeggen, dat die woorden kwaliteiten/eigenschappen weergeven waarvan jij weet dat je ze hebt, maar het is nog onduidelijk of dit ook aan anderen bekend is. Stel ik kies hier o.a. de woorden intelligent, deskundig en religieus.

Anderen kiezen uit deze lijst van 55 woorden ook 5 of 6 woorden waarvan ze vinden dat ze jou goed omschrijven. Deze gaan ook allemaal weg uit het vak “Onbekend (Onbewust).” Wanneer er woorden van anderen overeen komen met woorden die jijzelf ook had gekozen, dan gaan die woorden van Verborgen (Schaduw) naar de Open Ruimte (Bewust). Stel nu dat enkele van mijn collega’s ook het woord ‘deskundig’ hebben gekozen, dan verschuift ‘deskundig ‘ van het vak Verborgen (Schaduw) naar het Open gebied (Bewust). Dat wil zeggen dat die kwaliteit aan mij en aan anderen bekend is.

De overgebleven woorden die anderen hebben gekozen, verschuiven naar het vak “Blinde Vlek”. Dit zijn eigenschappen die bekend zijn aan anderen, maar niet aan jezelf. Hier kan bijvoorbeeld het woord “introvert” komen. Ik weet echt wel dat ik introvert ben, maar ik mocht maar 6 woorden kiezen.

Wat dus eigenlijk naar voren komt uit het Johari venster is waar iemand de nadruk legt, wat voor die persoon belangrijk is. Dat je hier wat van kan leren, kan ik me voorstellen. Bijvoorbeeld dat introverte, kan als lastig worden ervaren, want dan kunnen ze niet zo goed hoogte krijgen van wat ik denk. Intelligent heb ik voor mezelf gekozen, maar anderen kiezen liever ‘bekwaam’ of ‘deskundig’ omdat dit beter aansluit bij wat er van mij op werk verwacht wordt. Dat ze niet kiezen voor ‘intelligent’, maakt me niet ineens een domme gans. Religieus zit ook nog steeds in de verborgen hoek (Schaduw). Niet omdat ik mijn ideeën over religie verberg, maar omdat het niks met werk te maken heeft.

In het vak Onbekend (Onbewust) blijven een groot aantal woorden zitten. Dit wil niet zeggen dat niemand (inclusief jijzelf) zich bewust is of jij die eigenschappen al dan niet hebt. Ze vallen gewoon niet onder de voor jou en je collega’s (feedbackgevers) meest belangrijke woorden om jou te omschrijven in relatie tot werk op dat moment.

Na dit Johari-venster nog eens aandachtig te hebben bestudeerd, bedacht ik me dat de Tarot wellicht wel met iets Onbekends op de proppen kan komen en je dus iets kan laten zien dat niet bekend is aan jezelf en ook niet aan anderen. Dat zou best eens heel verhelderend kunnen zijn. Dat heb ik dus gelijk maar uitgeprobeerd.

Mijn Voorbeeld Blinde Vlek lezing

Via die lange achtergrond, zijn we dan nu bij mijn voorbeeld Blinde Vlek tarotlegging gekomen. Ik heb als vraag gebruikt: Werkt de Blinde vlek Tarotlegging voor mij?

Bewust

  1. Op de bewust-positie heb ik De Hogepriester. Dit lijkt me duidelijk. Ik ben ‘de juf’. Dat weet ik, en dat is een aspect dat jij ook van mij kent.

Onbewust

2. Op onbewust heb ik Staven Tien. Dat vond ik al lastiger. Toen ik de kaarten trok, had ik er inderdaad last van dat ik het gevoel had dat ik me kapot werkte en er nooit een einde aan lijkt te komen. Dit komt ook omdat ik steeds nieuwe dingen bedenk waar ik ook over zou willen schrijven. Dit vond ik eigenlijk een heel nuttig inzicht. Ik doe het mezelf aan en dat sluit perfect aan bij de betekenis van Staven Tien.

Een website over tarot is nooit af. Tarotkennis is nooit af. Er is zoveel te leren en te onderzoeken, dat het nooit af kan zijn. Dat is goed en fijn, want ik heb hierdoor een hobby voor het leven. De oplossing is om te denken in kleinere projecten. Bijvoorbeeld deze blogpost afmaken.

De gedachte komt bij me op dat er op een gegeven moment dingen ook overnieuw moeten, of moeten worden aangepast. Daarvan schiet ik gelijk weer in de stressvolle gedachte: Hoe hard ik ook werk, het komt nooit af! Maar ook die opfris-activiteiten kunnen op een termijnplanning worden geplaatst als kleinere acties.

Een andere gedachte bij Staven Tien is dat ik geen duidelijk einddoel heb. Mijn doel is groei. Daarbij is Tarot zo’n breed veld, dat ik niet zie hoe ik dat in dit leven af kan krijgen.

Dat ik me gek werk aan Tarot Stap Voor Stap daar was ik me niet zo van bewust, en jij wist dit waarschijnlijk ook niet.

Schaduw

3. Op de Schaduwkant ligt De Gehangene. Dit duidt op zaken van alle kanten bekijken. Ik bekijk zaken inderdaad vaak van alle kanten. Daarom duurt het schrijven van een artikel ook best lang. Ik probeer heel zorgvuldig te zijn.

Het is ook een kaart van inspiratie (3-kaart) en ik werk veel op ingevingen. Ik laat me als het ware leiden door mijn onbewuste/hogerbewuste combo. Dat werkt het gemakkelijkst en pakt voor mijn gevoel vaak het beste uit. Dus minder ego en meer putten uit de oorspronkelijke bron, is mijn geheim. Maar ’t is niet echt een geheim. Jij kunt dit ook. Het hoe is misschien een geheim, want ik kan niet uitleggen hoe ik dat doe. Het is iets dat gegroeid is door de jaren heen.

Op dat gebied van persoonlijke ontwikkeling heb ik al best veel gedaan, maar op sommige gebieden ben ik een hopeloos geval. Dat hang ik niet allemaal aan de grote klok, omdat ik denk dat het mijn autoriteit als deskundige zal schaden. Niets menselijks is mij vreemd.

Blinde Vlek

4. Mijn blinde vlek wordt vertegenwoordigd door Kelken Negen. Nou ja, dacht ik bij mezelf, wat is daar mis mee? Ik ben graag alleen, ik kan onwijs tevreden zijn over mijn persoonlijke ontwikkeling, over artikelen die ik heb geschreven en dat soort zaken.

Een paar uur later onder het boodschappen doen, bedacht ik mij, dat zo’n persoon die zo tevreden is over zichzelf uitermate irritant kan overkomen. Laat ik je geruststellen. Denk aan mijn bekentenis bij De Gehangene hierboven. Ik heb nog veel te leren en Kelken Negen is een moment opname. Een moment waarop ik een les met een negen mag afronden. En die les soms ook weer totaal vergeet, maar dat terzijde.

Mijn conclusie is dat deze Blinde Vlek tarotlegging goed kan werken. Ik ben ‘de juf’, die irritante betweter (Kelken Negen), die graag verborgen houdt dat ze het ook niet allemaal weet en kan. Mij gaat ook niet alles even gemakkelijk af. Ik werk hard (Staven Tien) aan Tarot Stap voor Stap en ook aan mezelf. En dat alles zonder duidelijk einddoel.

Blinde Vlek voor jezelf proberen?

Bedenk een vraag, schud je tarotkaarten en trek vier kaarten of klik op de knop hieronder om direct vier tarotkaarten te trekken.

Misschien ook interessant voor jou

Meer tarotlegpatronen kun je vinden op de pagina Tarotlegpatronen.

Klik hier voor een overzicht van alle Rider Waite Tarotkaarten.

Voor het gratis trekken van tarotkaarten verwijs ik je graag naar de pagina Tarot dag- en advieskaarten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00