Over Tarot, Associatie en Intuïtie

Associatie en Tarot Lezen

Al een tijdje loop ik met het idee om iets te schrijven over associaties en intuïtie en de betekenissen van tarotkaarten. Dat wilde niet zo vlotten, maar hier is het dan eindelijk. In die tijd van piekeren en af een toe een zinnetje schrijven, bedacht ik de Vogel Tarot of het Vogel Orakel. Ik ben er zelf erg tevreden over. Meer over de Vogel Tarot hier.

Schrijven over Tarot Associaties
Schrijven over Tarot Associaties

Associatie

Wat is een associatie? Op Wikipedia wordt de volgende definitie gegeven:

“Bij associatie worden in gedachten verschillende dingen met elkaar in verband gebracht. Het gelegde verband kan wel of niet terecht zijn. Een associatie is vaak gebaseerd op een veralgemenisering of op een vooroordeel.“

Wat heeft associatie met Tarot te maken? Eigenlijk alles. De tarotkaarten hebben afbeeldingen en die afbeeldingen roepen associaties op. Wanneer je denkt dat die afbeelding iets betekent dat jij nog niet weet, dan onderdruk je daarmee het leggen van verbanden. En trouwens ook je intuïtie.

Tarot Illuminati, Koning van Kelken, Eric C. Dunne
Tarot Illuminati, Koning van Kelken, Eric C. Dunne

Hoe ontstonden de betekenissen bij de tarotkaarten?

Gelijk als iemand tarotkaarten in de hand kreeg, ook in de 15de eeuw en ongeacht of er gewoon mee gekaart werd of niet, ontstonden al betekenissen. Zodra we een beeld zien, hebben we daar ideeën over en die roepen weer andere ideeën op.

Sinds ongeveer de tijd van de Franse Revolutie, werd het ernst met het geven van betekenissen aan tarotkaarten en werd de tarot gebruikt als techniek om inzicht te krijgen in situaties en een vooruitblik op de toekomst.

Er werden verbanden gelegd met oude esoterische tradities, die door associatie leidde tot nog meer betekenissen. Verschillen in betekenissen hebben vaak te maken met de aan de tarot gekoppelde onderliggende traditie, maar ook met persoonlijke associaties.

Kluizenaar uit de Haindl Tarot
Kluizenaar uit de Haindl Tarot, met link naar Kaballa, Runen en Astrologie

De betekenissen van de op de kaarten gebruikte symbolen en de associaties op de symbolen geven ook betekenissen aan de kaarten.

Wanneer je de beschrijving van een kaart in verschillende boeken over tarot gaat opzoeken en bestuderen, is het handig om dit in gedachten te houden. Kijk naar het onderliggende systeem en wat de associaties zijn. Is zo’n verband een algemene die veel mensen zullen leggen of een verband dat strikt persoonlijk is voor de auteur. Heeft de associatie nog iets van doen met de afbeelding of is de auteur al associërend van het pad geraakt? De algemeen geldende associaties geven de kaarten een soort van basisbetekenissen. Door de loop der tijd, ‘hangen’ deze betekenissen ook in de ether, of zitten ze in ons collectieve onderbewuste en zijn daardoor toegankelijk via intuïtieve processen. Dit is ook de reden dat de gangbare betekenissen werkbaar zijn.

Associatie en tarotkaarten interpreteren

De algemeen geldende basis betekenissen voor een tarotkaart schieten soms te kort wanneer je die kaart wilt interpreteren in een legging. In dat geval kan associëren helpen om de juiste betekenis voor de kaart te vinden, die op dat moment voor die legging en die vraag relevant is. Hoe weet je of een betekenis relevant is? Ik vind dat een betekenis relevant is, wanneer de vrager er iets aan heeft.

We associëren voortdurend, zowel bewust als onbewust, en vooral wanneer we tarotkaarten leggen en interpreteren kan het handig zijn om ons daar bewust van te zijn en om onze associaties te toetsen aan de basisbetekenissen, aan de situatie en aan de vraag.

In de Tarotcursus voor Beginners leer je de basisbetekenissen ‘zien’ in de kaarten. Je hebt dan altijd een basis om te gebruiken als springplank naar meer betekenissen door associatie.

Intuïtie en het interpreteren van een tarotlegging

Intuïtie is wezenlijk anders dan associatie. Want door intuïtie weet je iets dat je niet kon weten. Op Wikipedia wordt Intuïtie omschreven als een “ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat men dit beredeneerd heeft.”

Rider Waite Tarot Hogepriesteres ingekleurd door Jeffrey Purser
Rider Waite Tarot Hogepriesteres ingekleurd door Jeffrey Purser

Intuïtie is lastig omdat een intuïtieve ingeving niet altijd blijkt te kloppen. Dit komt omdat het vaak lastig is om onderscheid te maken tussen een ‘weten’ dat wordt ingegeven door intuïtie en een ‘weten’ dat wordt ingegeven door iets anders zoals angst bijvoorbeeld.

Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen met kennis en ervaring op een bepaald gebied, een op dat gebied goed ontwikkelde intuïtie hebben. Mensen zonder kennis en ervaring kunnen beter niet blindvaren op hun intuïtie. Intuïtie wordt namelijk gevoed door je kennis en ervaring. Het proces van het verwerken van al die kennis en ervaring gaat zo snel dat we dat niet in de gaten hebben en ook niet in de gaten kunnen hebben. Met voldoende kennis en ervaring, krijg je meer greep op het geheel en kun je ontbrekende stukjes kennis gemakkelijker, intuïtief uit de ether plukken.

Dat kennis en ervaring belangrijke factoren zijn om je intuïtie te voeden, lijkt mij een uitstekende reden om een tarotcursus te doen. En dan niet een tarotcursus die je intuïtief leert lezen, maar juist een cursus die gericht is op het opdoen van kennis en ervaring.

Tarot leren lezen is net zoiets als Piano leren spelen

En dit brengt me op het laatste punt en dat is het punt van alles willen weten en begrijpen over de tarotkaarten voordat je überhaupt begint met lezen. Je hebt zowel kennis als ervaring nodig om tarot te kunnen lezen. Het is echt net zoiets als piano leren spelen. Je leert wat noten en speelt Boer er ligt een kip in ’t water. Met één hand! En zo komt er iedere keer iets bij. Je krijgt niet de hele muziektheorie over je uitgestrooid om daarna pas te beginnen met oefenen. Dat werkt gewoon niet. Beetje kennis, beetje oefenen, kennis uitbreiden, nog meer oefenen. En ja, in het begin is je interpretatie van het niveau van Boer er ligt een kip in ’t water. Maar voor je het weet interpreteer je op een niveau geschikt voor bruiloften en partijen of op concertniveau.

Oefen en durf fouten te maken

Het aller, allerbelangrijkste in een oefenperiode is om je niet druk te maken over het maken van fouten. Maak gerust fouten, maak zoveel fouten als je wilt. Kijk naar die kaarten en probeer er iets van te maken, gebruik het beetje kennis dat je hebt, je associatieve vermogen en je intuïtie en laat het schip gerust stranden, wanneer het nergens heen wil varen.

Bovendien, is het niet snel ‘fout’ bij tarot. Maar soms is het antwoord ongewenst of onduidelijk en dat voelt als ‘fout’. Of je vraagt je af of je het wel ‘goed’ ziet en ben je bang dat je het bij het verkeerde eind hebt. Doe je bij mij een cursus, dan kan ik je helpen je schip weer vlot te trekken. Doe je geen cursus, leg de legging waar je niet uit kunt komen, naast je neer, en blijf gewoon oefenen.

Na verloop van tijd ga je merken dat het interpreteren steeds gemakkelijker wordt. Mijn kleinzoon van zes weet het al: “Oefening baart kunst, hè oma?” En zo is dat.

snoopy tarot pentakels 8
“Oefening baart Kunst”

===

Ook interessant

Morgan Greer Tarotkaart De HogepriesteresOntstaan van de tarot

Over het ontstaan van de tarot wordt veel gespeculeerd, maar er wordt ook gedreven academisch onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek kunnen we afleiden wat de tarot wel is en niet is, en dat is vooral bevrijdend. Want er ligt geen strak filosofisch keurslijf aan ten grondslag, maar Tarot is een systeem in ontwikkeling. Lees Verder>>

Green Witch Tarot Pentakels VierTarotkaarten lezen: Over de vraag, legpatroon en interpretatie

Hoe haal je het meeste uit een tarotlezing? Het stellen van de juiste vraag, het gebruik van het juiste tarot legpatroon en bovenal blijf bij de vraag, zijn belangrijke elementen voor een heldere tarotuitkomst. Lees Verder>>

Rider Waite Tarotkaart De Wereld

Intensieve Grote Arcana Tarot Training

Leer de grote arcana tarotkaarten beter kennen met opdrachten die aansluiten bij de betekenissen van de verschillende kaarten. Superleuk om een keer te proberen. Lees Verder>>

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00