Tarotkaart Kelken Zeven – Illusies

Rider Waite Tarotkaart Kelken Zeven

Globale betekenis: Een overvloed aan mogelijkheden. Dit kan problemen geven: wat te kiezen? Wat is het beste? Dromen en illusies. Blijf realistisch.

Rider Waite Tarotkaart Kelken Zeven

De zeven kelken op deze kaart bevatten ieder een ander symbool, die elk duiden op tegenstellingen. De slang is symbool van de onderwereld en het dodenrijk. Eva werd in het paradijs door de slang verleid van de appel te eten. Tegelijkertijd is de slang symbool van verjonging en wedergeboorte omdat hij zijn oude huid afwerpt. De slang is dus enerzijds symbool van de zondeval en anderzijds symbool van het leven.

De lauwerkrans wijst op tijdelijk eerbetoon, huldiging en dodenherdenking. Op die kelk is ook een doodshoofd afgebeeld. De cirkelvorm van de krans duidt op duurzaamheid en de eeuwige kringloop. De lauwerkrans is ook symbool voor over- winning op duisternis en zonden.

De draak is een monster die door prinsen overwonnen dient te worden om de hand van de prinses te winnen. In de christelijke symboliek is de draak de belichaming van het duivelse, maar in de oosterse symboliek is de draak een gelukssymbool en duidt hij op vruchtbaarheid en onsterfelijkheid.

Edelstenen staan voor hebzucht en overdreven materialisme. Tevens is een edelsteen een symbool voor de mens zelf, die net zoals de ruwe steen (vrijmetselaarssymboliek) zijn schoonheid kan tonen na bewerking of veredeling. In Aziatische godsdiensten duiden edelstenen op schatten die alleen te vinden zijn door het ware geloof.

De berg en het kasteel staan zowel voor menselijke hoogmoed als voor het bereiken van het goddelijke, omdat de berg en het kasteel bijna één geheel lijken te vormen.

Het hoofd wordt vaak gezien als het hoofd van een engel. Maar kan net zo goed het hoofd van een sterfelijke mens zijn, die met de dualiteiten van het aardse bestaan moet werken of daarmee moet leren omgaan.

Ten slotte hebben we nog het spookje. Wie verschuilt zich onder het witte laken? Is het een goddelijke figuur zoals Jezus of is het de duivel?

De man op de voorgrond lijkt in de schaduw te staan terwijl de kelken voor hem in het licht staan. Het schaduwachtige van deze figuur doet denken aan de grot van Plato (De Staat, hoofdstuk 7). In deze grot zitten mensen vastgeklonken aan de muur, niet in staat zich te bewegen. Wat ze zien van de buitenwereld zijn slechts schaduwen. Als je zo iemand mee naar buiten neemt, ziet hij in eerste instantie niets. Als zijn ogen gewend raken aan het licht, ziet hij de pracht van de buitenwereld en mensen die vrij rondlopen. Waarschijnlijk heeft hij er moeite mee te geloven wat hij ziet. Keert hij daarna weer terug in de grot om zijn lotgenoten te informeren over de nieuwe wereld die hij heeft gezien, dan is de kans groot dat zij hem niet zullen geloven. Zo is het ook vaak met mensen die zich op het spirituele pad begeven. Ze raken verward en weten niet meer wat nu de werkelijkheid is en wat dromen en illusies zijn. En als ze vervolgens hun kennis met anderen willen delen, worden ze ook nog voor gek verklaard.

Kelken Zeven in leggingen duidt vaak op dromen en illusies. De kelken staan immers onbereikbaar op wolken afgebeeld. Ook geeft deze kaart vaak aan dat het belangrijk is om realistisch te blijven. Dit wil niet zeggen dat de kaart aangeeft dat een bepaald plan niet uitvoerbaar is, maar dat het goed is om nog eens naar je plannen te kijken. Hoe realistisch zijn die? Betrokkene kan dan eventueel realistische stappen bedenken in plaats van te blijven hangen in een droomwereld waardoor de manifestatie van zijn wensen niet tot stand kan komen.

Een andere betekenis van Kelken Zeven is dat de persoon waarvoor de kaarten zijn gelegd, geconfronteerd wordt met zoveel mogelijkheden, dat hij niet kan kiezen. De oefening die beschreven staat bij Zwaarden Twee zou dan kunnen helpen om een keuze te maken.

In de Liefde

Kelken Zeven duidt op dromen en illusies en ook op het niet kunnen kiezen tussen de vele mogelijkheden. Voor relatievragen waarbij je verliefd bent en je weet niet of die ander ook in jou geïnteresseerd is, duidt deze kaart er meestal op dat dat niet het geval is. Je zit gevangen in dagdromen en ziet daardoor niet wat wel mogelijk is.

Ben je verliefd op iemand en wil je weten of je kans maakt, dan kun je daar Cupido’s tarotlegging op doen.

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Kelken Zeven uit de Ator Tarot

Ator tarot Kelken zeven
Ator Tarot Kelken Zeven: Keuzemogelijkheden. Dromen en illusies.

Ator Tarot eigen: Wat mij opvalt is dat het hoofd hier wegkijkt van de centrale figuur midden boven, maar dat de slang die figuur zowat lijkt te kussen. Sommige mensen zien in het hoofd een engel. De slang wordt gezien als Satan, de gevallen engel. De engel (hoofd) kan niet aanzien, hoe de duivel de mens in het midden verleidt?

Dan hebben we nog de vier kelken op de voorgrond die duiden op macht en rijkdom. De centrale figuur verlangt hier misschien naar en de slang moedigt die gedachten aan tot wellicht een ongezonde obsessie?


Morgan Greer Tarotkaart Kelken Zeven

Morgan Greer Tarotkaart Kelken Zeven

De Morgan Greer tarotkaart Kelken Zeven komt overeen met de Kelken Zeven van Waite. Het spookje van Waite is vervangen door een masker. De betekenis van dromen en illusies blijft ook hier geldig, waarbij ik denk dat het idee van ‘onbereikbaarheid’ benadrukt is door de enorme wolken partij. De spirituele betekenis zoals ik die verwoord heb in het cursusboek valt hier een beetje weg, omdat de schaduwachtige figuur die bij Waite op de voorgrond aanwezig is, niet is afgebeeld.

Betekenis: Zoeken naar vervulling, kennis, rijkdom et cetera maar de fantasie is sterker dan de werkelijkheid.

Omgekeerd: Grote vooruitgang m.b.t. de afronding van een project.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00