Blauwe Maan Mei 2019 en Tarot

Tarotkaart De Maan uit de Witches Tarot van Ellen Dugan

Op zoek naar het Kelken Vijf Tarotlegpatroon? Scrol langzaam naar beneden, je vind het ongeveer halverwege op deze pagina.

Twee definities van Blauwe Maan

De volle maan van vandaag (18 mei 2019) is een Blauwe Maan. Je kunt je terecht afvragen hoe dat mogelijk is, want deze volle maan is toch pas de eerste deze maand en een blauwe maan is toch de 2de volle maan in een maand? Klopt. Maar er zijn twee definities van Blauwe Manen.

  • Een seizoensgebonden Blauwe Maan is de derde volle maan in een astronomisch seizoen met vier volle manen (normaal heeft een seizoen 3 volle manen).
  • De Maandelijkse Blauwe Maan is de tweede volle maan in een maand met twee volle maan.

Maandelijkse Blauwe Maan – foutje!

De reden waarom de tweede definitie van Blauwe Maan bestaat, is te wijten aan een fout die oorspronkelijk was gemaakt door amateur-astronoom James Hugh Pruett (1886-1955). Hij heeft de basis voor het berekenen van de seizoensgebonden Blauwe Maan verkeerd begrepen en schreef dat een Blauwe Maan de tweede Volle Maan was in een maand in een artikel gepubliceerd in Sky & Telescope Magazine in 1946. Deze foutieve definitie heeft zich wijdverspreid, vooral nadat deze in het populaire radioprogramma StarDate in 1980 werd genoemd en werd opgenomen als antwoord in een versie uit 1986 van het bordspel Trivial Pursuit. Tegenwoordig wordt het meer als een tweede definitie dan als een fout beschouwd.

Volle Maan Mei 2019 – Authentiek

De volle maan van vandaag is een authentieke en onvervalste Blauwe Maan en daar kun je last van hebben. En die ‘last’ is een aanwijzing. Waar je last van hebt wordt zichtbaar en dan kun je er iets aan doen.

Op Inspirerend Leven las ik dat, omdat deze volle maan in Schorpioen staat, je last kunt hebben van o.a. intense emoties, slecht slapen, griepachtige verschijnselen, vermoeidheid en pijn in de onderrug.

Onderdrukte emoties komen in deze periode aan het oppervlak en kunnen te maken hebben met wrok en jaloezie, maar ook met angsten als verlatingsangst of angst voor ziektes of de dood.

Heb je die (en ik heb ze allemaal!), dan kan het verstandig zijn om die los te laten en/of te transformeren, zodat je er geen last meer van hebt.

Ik besloot één kaart te trekken op de vraag: Wat betekent deze volle maan voor mij?

Ik trok Kelken Vijf. Nou, als er één kaart is die te maken heeft met loslaten, dan is het wel Kelken Vijf!

Kelken Vijf heeft vaak te maken met stagnatie omdat je energie niet kan stromen door die onderdrukte emoties en angsten. Hierdoor stroomt je energie niet lekker, en kunnen er op allerlei levensgebieden stagnaties optreden. Dus niet alleen op de gebieden waar je emoties en je angsten mee te maken hebben! Zie het maar als een soort dam in een riviertje, waardoor het water niet lekker kan stromen. Haal je de stagnatie weg, dan is die opstopping weer voorbij en gaat alles vlotter en prettiger.

Tarotkaart Kelken Vijf als Legpatroon

Nou ja, dat er zaken zijn om los te laten, daar was ik al achter, dus in die zin vond ik Kelken Vijf nou niet zo heel informatief. Voor meer informatie heb ik de kelken op tarotkaart Kelken Vijf gebruikt als legpatroon om meer inzicht te krijgen in de situatie.

Hierbij heb ik de posities alleen globaal benoemd. De omgevallen bekers hebben te maken met het verleden en kunnen duiden op de thema’s, de angsten, de beperkende overtuigingen die door deze maan aan het licht worden gebracht. De twee bekers die nog overeind staan, hebben te maken met de toekomst.

Ik trok op de omgevallen Kelken maar liefst drie grote arcanakaarten! Deze zie je links van de Kelken Vijf op de afbeelding hierboven.

De Keizerin duidt op natuurlijke groei, creativiteit en een rustig en overvloedig leven. Het getal drie is numerologisch gezien mijn geboortegetal en heeft voor mij dus extra betekenis. Volgens Dan Millman komt de Drie op de wereld met een drang naar zelfexpressie met gevoel.

Ik vond de Keizerin een mooie kaart, want het geeft aan dat door deze angsten mijn groei en eigenlijk mijn hele leven niet zo lekker stroomt als zou kunnen. Daar kan ik me wel in vinden. Temeer, omdat ik al tijden bezig ben om los te laten en steeds meer de positieve effecten daarvan bemerk. Dingen gaan vanzelf en dat past bij de Keizerin.

Om een voorbeeld te geven, zo wilde ik onlangs de video maken om de hofkaarten in vogelvlucht snel te kunnen herhalen. De herhalingsvideo’s zijn nieuw bij de Beginnerscursus Tarot, en zijn speciaal bedoeld voor cursisten die er een tijdje uit zijn geweest en moeite hebben om de cursus weer op te pakken. De video wilde niet direct lukken, want eerst kwam er een heel verhaal ‘uit mij’ om de hofkaarten in het algemeen extra en uit een andere invalshoek te belichten. Het voelt alsof het universum mij als pen gebruikt heeft. Ik vind dat passen bij de betekenis van de Keizerin om dingen gewoon te laten gebeuren en met de stroom mee te gaan.  

De volgende tarotkaart is Het Oordeel. Daar heb ik een mooi artikel over geschreven, en dat mag ik dan zelf nog wel een keer nalezen!

De laatste tarotkaart van deze eerste drie is het Rad van Fortuin. Voor mij duidt dit erop dat je manifesteert waar je aan denkt, waar je aan hangt, waar je in gelooft. Door iets te doen aan de blokkades, pak ik mijn kracht terug en kan ik aan dat Rad een zwengel geven in een nieuwe en door mij gewenste richting.

Voor de twee kelken die nog overeind staan trok ik Staven Zeven en de Koningin van Zwaarden. Dit zijn allebei kleine arcanakaarten. Daarom zie ik Staven Zeven als handelingskaart, namelijk het nemen van actie om mijn Lager Zelf (onderbewustzijn) andere overtuigingen te geven.

Dynamind

Het is interessant dat ik hier een zeven-kaart heb getrokken. Want mijn favoriete methode om beperkende overtuigingen om te buigen en van angsten en pijn af te komen is Dynamind. Dynamind wordt ook wel de ‘7 klopjes’ genoemd, omdat er op de verschillende punten zeven keer geklopt wordt. Het prettige van Dynamind is dat je niet hoeft te bedenken wat je wilt als nieuw situatie, maar je kunt werken met wat er is. Dat is wat ik vaak eerst doe en daarna komt er soms een positieve variant bij me op, en dan doe ik die ook.

De Koningin van zwaarden zie ik als mijn houding of manier van aanpak. En wat ik hier vooral zie is dat ik deze ongein van die Blauwe Maan nu al twee weken voel. En dagelijks denk dat ik dat het toch echt de hoogste tijd is om aan de slag te gaan met Dynamind, maar ik doe het niet. De Koningin van Zwaarden, met haar motto ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ accepteert dat gedrag niet. Het is dus tijd om mijn innerlijke Koningin van Zwaarden de ruimte te geven en me door haar kracht te laten helpen om mij door de angsten die mij hebben besprongen, heen te werken.

De Tarot blijft verwonderen

Mijn tarotdagkaart voor vandaag is De Maan uit de Dugan Witches Tarot.

Tarotkaart De Maan van Ellen Dugan

Ik moest daar hartelijk om lachen en ik vind het ook weer een sterk voorbeeld van hoe handig de tarot kan zijn in het dagelijks leven. Het is ook de reden dat ik toch maar dit artikel over de Blauwe Maan van vandaag heb geschreven. Ik was dat eigenlijk niet van plan, maar het universum had andere ideeën en ik ben er blij mee anders had ik die Kelken Vijf legging ook niet gedaan.

Als afbeelding boven dit artikel, heb ik een deel van de tarotkaart de Maan van Dugan geplaatst, waarom je ook echt kunt zien hoe angstig de afgebeelde dame kijkt, wat natuurlijk goed past bij de betekenissen van de Maan.

Leer zelf tarotkaarten lezen

Kun je nog geen tarot lezen, dan is het de hoogste tijd om het wel te gaan leren, want je hebt er echt veel aan op allerlei vlakken, zoals inspiratie, voor communicatie met je onderbewuste, voor persoonlijke ontwikkeling enzovoort.

Kies je Tarotcursus

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00