Tarot voor het jaar 2021

2021 – een universeel 5-jaar

2021 is een universeel 5-jaar, en als tarot enthousiast kun je dat een Hogepriester-jaar noemen omdat er veel verwantschap is tussen het getal 5 en de Hogepriester.

In de numerologie tellen we alle enkelvoudige getallen van grote getallen bij elkaar op. 2021 wordt dan 2+0+2+1 =5. Alles over universele jaren en persoonlijke jaren kun je lezen in

Omdat 2021 een 5-jaar is wilde ik mijn kerstkaart 2020 en gelukswens 2021 afstemmen op een 5-kaart. De Hogepriester is al de Sinterklaaskaart en dat vond ik wel genoeg.

Pentakels 5, staven 5, kelken 5 en zwaarden 5 uit de Tarot

De andere 5-kaarten, lenen zich niet echt voor een vrolijke kerstkaart. Ik heb nog in andere decks gekeken of die leukere 5-kaarten hadden, maar ik kon niks vinden. Daarom besloot ik om mijn tarot-kerstkaart maar te trekken. Ik trok tarotkaart Matigheid (1+4=5) en laat dat nu ook een 5-kaart zijn!

Fijne kerstdagen en een harmonieus 2021!

Totaal niet aan gedacht. ’t Gelukkige toeval wil, dat mijn persoonlijke jaar een 5-jaar is, en bovendien via Matigheid verkregen.

Voor je persoonlijke jaar, tel je de dag en maand van geboorte op, bij het betreffende jaar. Ik ben geboren op 5 april, dus ik tel 9 (5+4) op bij de 5 voor 2021. Dat is 14. De enkelvoudige getallen van 14 tel je ook bij elkaar op en dat wordt 5. Mijn persoonlijke jaar is dus een Hogepriester-jaar, maar wordt bereikt via Matigheid, de 14de kaart van de grote arcana. Naar verwachting zal 2021 voor mij persoonlijk onder invloed staan van de trilling van Matigheid.

Tarotlegpatroon voor Harmonie

In plaats van een Astro-tarot jaarconsult te doen voor 2021 heb ik ervoor gekozen om Het Tarotlegpatroon voor Harmonie van Felice te gebruiken.

tarotlegpatroon balans gebaseerd op Tarotkaart matigheid

De betekenissen van de posities zijn:

 1. Kern: hier gaat het om bij je vraag/thema.
 2. Blokkade: dit hindert je, zit je in de weg.
 3. Meer: deze kaart toont wat mag groeien, sterker mag worden ingezet, meer aanwezig mag zijn.
 4. Minder: deze kaart toont wat verminderd mag worden, minder sterk mag worden ingezet, minder aanwezig mag zijn.
 5. Onbewust: een kracht of houding waarvan je je niet bewust bent of niet bewust inzet of niet kent.
 6. Bewust: een kracht of houding die je wel bewust inzet en eventueel van jezelf kent.
 7. De juiste weg: een advies om meer in harmonie te komen.
 8. Uitkomst: waar leidt het advies toe.

Uitwerking

Mijn vraag is: Wat is de invloed van Matigheid voor mij in 2021.

In de kern ligt Tarotkaart de Koningin van Kelken. Deze dame zit op haar plek, lekker dicht aan zee. Zo zit ik er ook bij, lekker dicht aan zee en ik heb het gevoel alsof ik al jaren in Rapallo woon en ’t is nog geen 3 maanden. Het is hier ook heerlijk werken. Ik heb wortel geschoten.

Dat fijne Koningin-van-Kelken-gevoel van in mijn element zijn, wordt af en toe verstoord door invloed van tarotkaart De Duivel. Mijn eigen beperkende overtuigingen en angsten waar ik nog mee zit, dwarsbomen inderdaad van tijd tot tijd het geluksgevoel van de Koningin van Kelken. Maar daar heb ik een plan voor. Ik ga proberen heel 2021 een journal bij te houden. Daar kom ik na kerst op terug, met het Wiel van het Jaar tarotlegpatroon.

De Zwaarden Aas ligt op ‘wat zwaarder mag worden ingezet’ en duidt op krachtig met het zwaard zwaaien om die duivelse invloeden gelijk te verhelpen en uit de weg te ruimen. Ik denk hierbij ook aan mijn tijd en grenzen bewaken.

Wat minder mag is De Zegewagen.  Dat is verrassend en daar moest ik even goed over nadenken. De Zegewagen is bezig met succes. Hij dendert door! Er moet gewerkt worden, cursussen moeten afgemaakt, blogpost geschreven worden. Dat door denderen mag misschien wel wat minder. Meer ontspanning en minder gedrevenheid? Een balans van ontspanning en gedrevenheid past perfect in het plaatje van Matigheid. Ontspanning past ook goed bij de Koningin van Kelken. Loslaten van beperkende overtuigingen (Duivel) draagt bij aan ontspanning. Succes manifesteert gemakkelijker in een ontspannen toestand zonder getrek en geduw.

De laatste tijd heb ik verschillende mensen aangeraden om een Pandora-kaart te trekken wanneer tarotkaarten niet helemaal duidelijk zijn.  Daarom dat ik mijn eigen advies hier opvolg. Goed voorbeeld enz. Je kunt een Pandora-kaart trekken op de pagina Tarot Dagkaart.

 Ik trok een Pandora-kaart op de vraag: ‘Wat is het negatieve element van De Zegewagen dat wel wat minder mag?’ En ik trok …

Lafheid. Deze kaart laat een Duivel zien op een kruk, die met een stoel zichzelf verdedigt tegen een piepkleine muis. Druppels angstzweet vliegen in het rond. Ik moest hier hartelijk om lachen. Hij is een duivel! Waar maakt hij zich zorgen over? Lafheid ben ik wel bekend mee. Ik ben super laf en bang voor alles. Maar toevallig dan weer niet voor muizen. Maar toch. Niet voor succes gaan is de negatieve kant van de Zegewagen. Ik word gedwarsboomd door lafheid en heb waarschijnlijk allemaal smoesjes waarom dat juiste beslissingen zijn en niets met lafheid te maken heeft. Ken uzelf.

Tarotkaart De Kluizenaar ligt op een kracht waar ik me niet bewust van ben, niet ken of niet bewust inzet. Het lijkt mij dat de Kluizenaar duidt op terugblikken op de afgelegde weg om te kijken wat werkt en niet werkt. Eerlijk kijken naar mijn verleden en laffe momenten, is misschien ook een idee. Dat past goed in het plan van het journal voor zelfonderzoek.

Gerechtigheid duidt op een kracht die ik wel gebruik en ken. Gerechtigheid duidt op ‘krijgen wat je toekomt’. Het is een oorzaak en gevolg gebeuren. Als je iets wilt, kun je het krijgen. Maar dan moeten er geen negatieve gedachten (Duivel op tweede positie) in de weg zitten.

Staven Aas is de juiste weg en een advies om meer in harmonie te komen. Staven Aas duidt op vuurkracht, energie, nieuwe dingen aan- en oppakken. Ik denk vooral aan energie. Wat geeft energie? Dat gaat ook in mijn journal.

Het advies leidt naar tarotkaart Staven Vier. Staven Vier duidt op goede plannen en ook op oogsten. Het is een vreugdevol plaatje van feesten na gedane arbeid. Na maanden van hard werken zijn de olijven en de druiven geoogst en is het tijd voor feest. Maar feesten kan en mag veel vaker. Bijvoorbeeld even feesten aan het eind van iedere dag. Al is het maar een minuutje. Dat past ook bij mijn journal-plan. Iedere dag afsluiten met vijf dingen waar ik dankbaar voor ben. Dankbaarheid leidt vanzelf tot het feestgevoel.

Onderzoek en inzicht in je persoonlijke (tarot)jaar

Wil je ook een tarotlegging door voor inzicht in je persoonlijke jaar, dan heb ik hier enkele suggesties voor je:

 • Je kunt een Astro-tarotlegging doen.
 • Een Keltisch Kruis is altijd een goede keuze.
 • Je kunt ook het hierboven gebruikte tarotlegpatroon voor Harmonie gebruiken.
 • Een eigen tarotlegpatroon ontwerpen.

Heb je een 1-jaar dan is mogelijk het legpatroon van de Magiër bruikbaar.

Voor een 2-jaar is het legpatroon Het Geheim van de Hogepriesteres zeker bruikbaar.

Voor een 4-jaar kun je het tarot legpatroon van de Keizer gebruiken. Gebruik als vraag: Wat betekent de Keizer voor mij in 2021.

De vraag aanpassen:

Ik heb het tarotlegpatroon van Harmonie gebruikt op de vraag: Wat is de invloed van Matigheid voor mij in 2021? Want Matigheid is mijn jaar-kaart voor 2021.

Je past die vraag aan naar je persoonlijke jaarkaart voor 2021. Dus heb je een persoonlijk 1-jaar, dan wordt je vraag zoiets als hieronder:

 • Wat is de invloed van de Magiër voor mij in 2021?
 • of: Hoe komt voor mij de energie van de Magiër in 2021 tot uitdrukking?
 • of: Wat betekent de Magiër voor mij in 2021?

Heb je een 2-jaar, dan vraag je naar de invloed/betekenis van de Hogepriesteres. Enzovoort.

Heb je vragen, stuur mij gerust een mailtje.

Fijne Kerstdagen en een fantastisch 2021!

Nelly

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00