Tarotkaart De Hogepriester als Jaarkaart

Het getal 5 en de Hogepriester

Dit is een artikel dat ik eind 2003 geschreven heb, maar dat nog steeds relevant is, want persoonlijke en universele jaren keren steeds terug. 2021 is weer een universeel 5-jaar en mogelijk heb je nu of komend jaar een persoonlijk 5-jaar.

Het berekenen van het universele jaar

In de numerologie worden grote getallen door optelling teruggebracht tot een getal onder de 9. 2019 is een universeel 3-jaar. 2+0+1+9=12. 12 wordt door optelling 3: 1+2=3.

2020 is een universeel 4-jaar. 2+0+2+0=4.

Het berekenen van je persoonlijke jaar

Je berekent je persoonlijke jaar door je geboortedag en geboortemaand op te tellen bij het huidige jaar.

Ben je geboren op 23 december, dan is 2019 een persoonlijke 2-jaar. 2+3+1+2+2+0+1+9=20. En 20 wordt door optelling teruggebracht naar 2. In dit jaar speelt wellicht Grote Arcana tarotkaart Het Oordeel (20), naast De Hogepriesteres (2) ook een belangrijke rol, omdat de 2 is verkregen via het getal 20.

Op dezelfde wijze is voor deze persoon (geboren op 23 december) het jaar 2020 een persoonlijk 3-jaar. 2+3+1+2+2+0+2+0=12. En 12 wordt door optelling teruggebracht tot 3. Je persoonlijke jaarkaart voor 2020 is dan de Keizerin. In dit voorbeeld is invloed van De Gehangene waarschijnlijk ook van belang omdat het getal 3 is verkregen via het getal 12.

Toelichting op het getal 5

In de numerologie wordt het getal 5 vaak gezien als een lastig getal om te doorgronden. Dit heeft te maken met de beweging die erin zit. Vijf is het getal van het midden, dus van balans bij uitstek. Echter, die statische situatie is in deze wereld van dualiteiten moeilijk realiseerbaar. Doordat de 5 tussen uitersten heen en weer geslingerd wordt, is deze nogal wispelturig. De 5 houdt van verandering, reizen, afwisseling en uitdagingen, en is daardoor geneigd om risico’s te nemen. De 5 heeft als grondtoon discipline versus vrijheid.

De vijven van de Tarot

2003 is numerologisch gezien een 5-jaar. In dit jaar zullen de wispelturige krachten van de 5 dan ook vaak voelbaar zijn. In de tarot vinden we de 5 terug in De Hogepriester, Matigheid en in de 5-en van Pentakels, Staven, Kelken en Zwaarden.

De Hogepriester – een echte 5

Tarotkaart De Hogepriester laat het onderwerp zien van vrije wil versus goddelijke wet of universele wetten. Je kunt het jezelf moeilijk maken door deze wetmatigheden te negeren, maar je kunt door het leren begrijpen ervan het jezelf ook makkelijker maken. De Hogepriester laat zien dat discipline in het bestuderen van de kosmische wetten leidt tot vrijheid. Maar de Hogepriester is ook wispelturig. Denk hierbij aan de pauzen van weleer die iets anders leerden aan het volk dan zij zelf beleden. Dat gevoel van heen en weer geslingerd worden tussen hang naar het goddelijke en hang naar het aardse zit dus ook vervat in de betekenis van de Hogepriester. Ook de vraag wat is goed en wat is kwaad komt bij de Hogepriester tot uiting. Vaak heeft onze kijk op wat goed is of wat slecht is te maken met de traditie en moraal waarmee we zijn opgegroeid. Dit zijn allemaal onderwerpen die door de Hogepriester worden aangeroerd en dus ook in 2003 en andere universele 5-jaren (2021 bijv.) zullen spelen.

Tarotkaart Matigheid laat zien hoe je je innerlijke balans kunt herwinnen door jezelf te plaatsen onder de goddelijke wet, door wat water bij de wijn te doen, door het midden te vinden door regelmatig bijsturen, door goed en kwaad te zien als twee kanten van dezelfde munt. Het een kan niet bestaan zonder het ander.

De vijven van de Kleine Arcana

In de Kleine Acana worden alle 5-en beschouwd als ietwat negatief van aard. Anderzijds geven deze 5-en een belangrijk leerproces aan, en wanneer de les geleerd is, leidt dit tot vrijheid.

Pentakels 5 duidt op armoede en ellende of in ieder geval de angst daarvoor. Je zou kunnen zeggen dat tarotkaart Pentakels 5 aangeeft dat de kans bestaat weer terug te vallen in Pentakels Vier omdat een situatie waarnaar gevraagd wordt, nog niet gestabiliseerd is. Blijf je echter op de ingeslagen weg, dan kom je vanzelf bij Pentakels 6. Pentakels 5 duidt ook vaak op faalangst. Weet je die te overwinnen, dan is dat zeker bevrijdend!

Kelken 5 duidt op het vastzitten aan het verleden, aan niet los kunnen laten en angst voor verandering. Dit is ook geen stabiele situatie. Door vast te blijven houden aan het verleden, verval je weer in de onvrede van Kelken 4, maar door het verleden los te laten wordt het leven weer vreugdevol zoals in de Kelken 6. Door het blijven hangen in de emoties van verlies verzwak je, energetisch gezien, jezelf. Kelken 5 kan er ook op duiden dat therapie nodig is om het verleden te verwerken. Dit kan reguliere psychotherapie zijn of een alternatieve vorm zoals regressietherapie. Het resultaat is belangrijker dan de vorm en daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat je je prettig voelt bij de gekozen vorm.

Staven 5 duidt op de strijd van het leren. Dit kan werkelijk hard knokken zijn. Zet je door dan kom je uit bij Staven 6, de kaart van overwinning en succes. Haak je af, dan kom je weer bij Staven 4; een tarotkaart van goede voornemens en plannen die nog geen vorm hebben in de stof. Omdat Staven 5 vaak duidt op een woordenstrijd, kan hier bijvoorbeeld een communicatiecursus of NLP uitkomst bieden om door deze 5 heen te breken.

Zwaarden 5 duidt op het overwinnen van negatieve gedachten, waaronder afgunst, jaloezie en wraakgevoelens. Doe je dit niet dan blijf je in de situatie van Zwaarden 4. Weliswaar een rustpunt om te herstellen van pijn, verdriet en ziekte, maar op een zeker punt doe je er verstandig aan om bepaalde gedachtepatronen achter je te laten zodat je weer verder kunt, wat zo treffend wordt weergegeven in Zwaarden 6. Een mogelijke uitweg uit een Zwaarden 5 situatie is het toepassen van de vier vragen van Byron Katie.

Discipline versus vrijheid

Krijg je dus een 5-kaart in een legging, dan kun je er zeker van zijn dat er iets te leren valt over discipline en vrijheid! Het doorzetten wat nodig is om uit de situatie te komen die geschetst wordt door de 5, is het makkelijkst als het eindresultaat iets is wat je heel graag wilt. Bijvoorbeeld, door hard te studeren (discipline) en niet te flierefluiten (toch een beetje de natuurlijke neiging van het getal 5), maak ik straks kan op een betere baan die ik ambieer (meer keuzemogelijkheden, meer vrijheid). Of als ik wil afvallen dan zal ik moeten volharden in het plan om gezonder en/of minder te eten en daarnaast regelmatig te sporten. Dit vraagt om discipline, maar geeft mij in de zomer wel het vrije gevoel dat ik me zonder me te hoeven generen in bikini op het strand kan vertonen. Natuurlijk zou ik ook mijn gedachten over ‘generen’ onder de loep kunnen nemen.

Kortom, in een 5-jaar kunnen we geconfronteerd worden met heftige leerprocessen waardoor we inzicht krijgen in de dualistische aard van het universum. Voor mijzelf denk ik dat ik die tv toch maar weer de deur uit zal doen om die verleiding van het flierefluiten voor de buis te kunnen weerstaan! Pas geleden heb ik zitten berekenen dat de twee uur tv kijken op werkdagen uitkomt op 10 uur in de week of wel een werkweek per maand! Denk eens in, wat een tijdwinst door geen tv te kijken! Ik kijk al sinds 1996 geen tv meer, maar in 2003 wel weer even. Gelukkig was dat van korte duur.

Door de hang van het getal 5 naar afwisseling is de discipline om iets af te maken soms moeilijk op te brengen. Als je daar toch al moeite mee hebt, kan het handig zijn om je te richten op kleine projecten en eventueel grote projecten op te splitsen in kleinere om de kans op succes te vergroten. Wat ik met deze voorbeelden wil zeggen is dat het inzicht in de getallen en de daarmee aangeduide tendensen kan helpen om niet tegen de bierkaai te vechten, maar met de stroom mee te gaan. Je zou dat kunnen beschouwen als het doorgronden van het arcanum Matigheid.

Naast de heftige leerprocessen is een 5-jaar vaak een heerlijk jaar van reizen, van ervaringen opdoen, van genieten van al het goede van deze aarde. Persoonlijk denk ik dan aan kleuren, geuren, het genot van het voelen van wol en mooie stoffen. Het genieten van de natuur, kunst, muziek enzovoort. Dus een 5-jaar is beslist niet alleen kommer en kwel, maar ook een jaar van genieten. Vaak is wel met die wisselwerking van pieken en dalen. Het ene moment is puur genieten en het volgende moment word je weer overmand door zaken uit het verleden, door je angsten en/of heb je het gevoel dat je weer moet knokken voor je positie.

Ken je tarot jaarkaart – weet wat je te wachten staat

Om erachter te komen wat in een jaar voor je in petto heeft, kun je dus je persoonlijke jaargetal berekenen door je geboortedag en -maand op te tellen bij het jaar waarvan je het jaargetal wilt weten. Vervolgens kun je aan de tarotkaarten die dat getal dragen, aflezen wat belangrijke invloeden zullen zijn in dat jaar. Anderzijds, om meer inzicht te krijgen in de tarot, kun je ook de numerologie bestuderen en dan kijken hoe de betekenissen van de getallen terug te vinden zijn in de tarot. Succes!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00