Voor Variant 2 kun je nu je hier je tarotkaarten online trekken! Wel zo leuk!
Sinterklaas Tarotlegpatroon
In de ban van het ontwerpen van Tarot Spreads voor verschillende gelegenheden zoals Halloween en de Volle Maan van 14 november 2016 – die tot mijn grote verdriet trouwens totaal niet zichtbaar was – heb ik een tarotlegging gemaakt om terug te kijken op 2016 en vooruit te kijken naar 2017. Maar, ik vind het nog te vroeg om die legging te publiceren. Ik zocht naar een passende gelegenheid er tussenin en dacht bijvoorbeeld aan Thanksgiving, maar wie viert dat hier? En zo kwam ik op Sinterklaas en het Sinterklaas Tarotlegpatroon.
Omdat Sinterklaas vooral een feest is voor kinderen en Sint Nicolaas beschermheilige is van kinderen, dacht ik in de richting van het innerlijke kind.
Als achtergrond heb ik voor De Hogepriester gekozen, omdat ik die kaart het meest overeen vind komen met Sint Nicolaas, de bisschop van Myra. Bovendien had ik al een Sinterklaas variant voor de Hogepriester.
Innerlijke Kind
Het innerlijke kind is een psychologische werkelijkheid en een deel van ons onderbewuste. We hebben allemaal een innerlijk kind en dat kind wil aandacht. Krijgt het geen aandacht dan kan het destructief gedrag vertonen, gaan zitten morren in een hoekje of anderzijds kinderlijk gedrag vertonen.
Met aandacht, kan je innerlijk kind je leven verrijken door je te helpen te genieten ‘als een kind’ zoals we bijvoorbeeld kunnen zien op Tarotkaart De Zon. Kinderen genieten met volle teugen, vol overgave. Ze kunnen ergens helemaal in op gaan en enthousiast meedoen.
Helaas leren kleine kinderen al snel dat ze beter gewoon kunnen doen, dan doen ze al gek genoeg. Met als resultaat dat het als volwassene moeilijk is uitbundig te leven uit angst voor gek te staan. En goed beschouwd, is dat pas echt gek.
Innerlijke kind Sinterklaas tarotlegpatroon – 1e variant
Met deze Sinterklaas tarotlegging kun je onderzoeken hoe het met je innerlijke kind en je relatie met je innerlijke kind, gesteld is. Vragen die bij mij opkwamen, waren:
- In welk opzicht heb je je innerlijke kind tekort gedaan?
- Hoe helpt je innerlijke kind je om te genieten om puur, liefdevol, enthousiast voor het leven en en vol verwondering te zijn?
- Wat is het beste cadeau dat je je innerlijke kind nu kunt geven?
Voorbeeld eerste variant
Mijn eerste legging, gebaseerd op bovenstaande vragen:
Hoe heb ik mijn innerlijk kind verwaarloosd? Pentakels 4. Ik heb totaal geen aandacht aan mijn innerlijke kind geschonken. Klopt.
Wat heeft mijn innerlijk kind mij gegeven? Koningin Staven. Optimisme, passie en een vleugje magie in de zin van mij opmerkzaam maken op magische momenten. Wat ik er ook in zie is dat mijn innerlijk kind mij gecentreerd houdt in het heden.
Nu voel ik beslist schuldig, want ik schenk geen aandacht aan mijn innerlijk kind en mijn innerlijke kind is er helemaal voor mij!
Wat is het mooiste cadeau dat ik mijn innerlijke kind nu kan geven? Koning Staven. De Koning van Staven heeft tijd voor anderen, al heeft hij het nog zo druk. Dus tijd voor innerlijke kind. Samen met de Koningin van Staven, zie ik hierin dat mijn innerlijk kind een partnerschap voorstelt. Wat ‘ons’ sterker zal maken, héél. Ik zie hier wel iets in.
Al met al, vond ik het een bijzondere legging, waar ik veel aan heb en ik ben me gelijk gaan richten op die samenwerking met mijn innerlijke kind.
Innerlijk kind tarotlegpatroon – variant 2
Bij het uitschrijven van de legging, viel het me op dat de eerste vraag over het verwaarlozen van het innerlijke kind, er vanuit gaat dat iedereen zijn innerlijke kind verwaarloost. In mijn geval was dat waar, maar dit hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Vandaar dat ik vond dat een meer algemene variant nodig was. En dat is onderstaande legging geworden.
- Je bewuste zelf
- Je innerlijke kind.
- Wat heeft mijn innerlijke kind mij gegeven
- Wat heb ik mijn innerlijke kind gegeven
- Wat is het mooiste cadeau dat ik nu mijn innerlijke kind kan geven?
Voorbeeld Innerlijk kind tarotlezing
Voor 1 en 2 heb ik bewust kaarten getrokken uit alléén de hofkaarten. Leek me leuk. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het hele spel te gebruiken. Voor de vragen 3 t/m 5 heb ik het hele tarotspel gebruikt.
Op het Bewuste Zelf trok ik de Ridder van Zwaarden. Dit duidt erop dat ik direct en zonder aarzelen direct aan de slag ben gegaan met de inzichten uit variant 1.
Op de positie voor mijn innerlijke kind, trok ik de Koning van Pentakels. Nu zul je denken, nogal een volwassen innerlijk kind. Maar het is bij het lezen van de hofkaarten van belang om leeftijd en geslacht los te laten en de hofkaarten te lezen als eigenschappen. Ik lees uit de Koning van Pentakels dat mijn innerlijk kind mij helpt te genieten van al het goede dat het leven te bieden heeft. En ondertussen is door variant 1, waarschijnlijk ook het gevoel van eigenwaarde van mijn innerlijk kind toegenomen.
Op positie 3, wat mijn innerlijke kind mij gegeven heeft, ligt Kelken Drie. Een kaart van feesten en vreugde. Mijn innerlijke kind is blij gezien en gehoord te worden. Ik zie hierin ook mijn driedelige zelf en dat alle onderdelen nu feestvieren.
Op positie 4, wat ik mijn innerlijke kind gegeven heb, ligt Kelken Negen. Ik denk dat dit mijn tevredenheid en waardering is voor mijn innerlijk kind.
Op positie 5, het mooiste geschenk voor mijn innerlijke kind, ligt De Gehangene. Een aanwijzing om vooral te blijven samenwerken met mijn innerlijke kind en zaken ook vanuit het gezichtspunt van mijn innerlijke kind te bekijken.
Prachtige legging, toch?
Ontwerpen van Tarotleggingen
In feite is variant 2 – de uiteindelijke variant. Meestal laat ik alleen de definitieve versie zien. Maar dat werkt nu niet, omdat het voorbeeld van variant 2 een duidelijk gevolg is van 1. Zonder variant 1 ook te kennen, zou je de indruk krijgen dat ik altijd al gezellig mijn innerlijk kind bewust betrok bij mijn doen en laten, wat dus absoluut niet het geval was. Nu doe ik dat wel, en ik kan zeggen dat het inderdaad een verrijking is, wat ook blijkt uit variant 2.
Een leuke bijkomstigheid van het tonen van zowel variant 1 als 2, is dat je hierdoor inzicht krijgt, in hoe ik een legpatroon ontwerp. Ik bedenk iets, probeer het uit. Als ik het niet vind werken, dan verwerp ik het, en probeer ik iets anders.
Bij mij werkte variant 1 heel goed, maar er zit wel een aanname in die niet voor iedereen zal gelden, namelijk: Hoe heb ik mijn innerlijk kind verwaarloosd. In variant 2, kan verwaarlozing van innerlijk kind naar voren komen op positie 4: Wat heb ik mijn innerlijk kind gegeven. Als ik niet eerst variant 1 had gedaan, had ik hier vast en zeker Pentakels 4 getrokken. Ook vond ik variant 1 met maar 3 kaarten wat magertjes. Daarom heb ik er bij variant 2 de posities van het zelf en het innerlijke kind aan toegevoegd.
Variant 1 of 2?
Je mag uiteraard zelf bedenken of je variant 1 of variant 2 wilt doen, of eerst 1 en dan 2. Je kunt deze hele legging ook aan je voorbij laten gaan.
Er zijn ook nog andere varianten denkbaar waarmee je kunt spelen. Zo heeft de man links op tarotkaart De Hogepriester lelies op zijn mantel en de man rechts rozen. Je kunt iets doen met onschuld, liefde en passie. Onschuld wordt vaak gezien als een tikkeltje naïef. Maar een aspect van die onschuld is dat het innerlijke kind zich niet schuldig maakt aan het je nadragen van alles dat niet goed ging in het verleden. Het ziet en neemt ieder nieuw moment ook echt als een nieuw moment. Het staat je dus ook geheel vrij om varianten op dit Sinterklaas tarotlegpatroon te bedenken. Speel ermee. Vraag je innerlijke kind om creatieve input en laat je verrassen!
Cadeautjes voor je innerlijke kind
Voor mijn situatie met mijn innerlijke kind was het van belang om eerst de connectie te herstellen. Daarna kan ik me voorstellen dat mijn innerlijke kind heel blij wordt van een dagje Efteling, dierentuin, wandeling, knutselen enz. Ik kan me ook voorstellen dat het mijn relatie met mijn innerlijke kind ten goede komt, als ik bijvoorbeeld iedere maand dit Sinterklaas Tarotlegpatroon zou doen.