Tarotkaart Kelken Vier – Ziet het niet zo zitten

Rider Waite Tarotkaart Kelken Vier

Globale betekenis: Betrokkene ziet het niet zitten, heeft ergens geen zin in. Emotionele stilstand, ontevredenheid en lusteloosheid. Maar ook opladen met nieuwe energie of tot nieuwe inzichten komen door meditatie en rust. Welke interpretatie de juiste is hangt af van de andere kaarten in de legging.

Rider Waite Tarotkaart Kelken Vier

De jongeman op deze afbeelding zit een beetje ontevreden onder een boom. Voor hem staan drie kelken op de grond. Van links wordt hem door een goddelijke hand een vierde kelk aangeboden. Dit kan een kelk zijn die goddelijke wijsheid en hulp bevat. Vaak wordt er bij deze kaart gezegd dat hulp van buitenaf op ons pad zal komen. Toch komt die kelk van links wat er op duidt, dat we wellicht in onszelf moeten zoeken naar de antwoorden.

Het is heel goed mogelijk dat de vrager door meditatie en rustige contemplatie de antwoorden op de vraagstukken die hem bezig houden in zichzelf zal vinden. Deze kaart kan echter ook betekenen, dat als je ontevreden en in jezelf gekeerd bent, je belangrijke kansen op je levenspad misloopt, gewoonweg doordat je ze niet ziet.

Een ander aspect van deze kaart is, dat degene waarvoor de kaart wordt gelegd geen zin heeft om actief actie te nemen. Vaak is dit ook niet nodig wanneer deze kaart getrokken wordt. Ik heb in leggingen meegemaakt dat iemand een andere baan wilde, omdat hij zich niet meer tevreden voelde in zijn huidige baan. Het lijkt dan logisch om te zeggen “Ga dan solliciteren.” Deze man trok echter kelken Vier (op de wenspositie in het Keltisch Kruis), wat aangeeft dat hij daar helemaal geen zin in had en dat ook niet van plan was te doen. Hij wilde dat hem een andere baan aangeboden werd, zomaar uit het niets. Tot mijn stomme verbazing, gebeurde dat ook.

In de liefde

Tarotkaart Kelken Vier laat een man zien die naar binnen gekeerd is. Het is mogelijk dat hij aan het mediteren is of dat hij ontevreden is met zijn lot en daar zo in opgaat dat hij de kansen op zijn pad niet ziet. Wanneer dit laatste het geval is, dan is het advies om eens wat meer om je heen te kijken en je te richten op je medemens in plaats van te blijven hangen in wat jou allemaal is overkomen.

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Kelken Vier uit de Ator Tarot

Ator Tarot Kelken Vier
Ator Tarot Kelken Vier: Afwachten wat je aangereikt wordt. Opletten om de kansen te zien. Mediteren om een oplossing te vinden.

Ator Tarot eigen: Deze Kelken Vier vond ik grappig. Die wolk reikt de afgebeelde man een beker aan en die man die denkt: “Yep, dat is een beker en daar heb ik er al drie van.”

Voor mij is dat een aanwijzing dat we door steeds dezelfde dingen te herhalen, we ook dezelfde resultaten krijgen. Zou je willen dat het universum je een bord geeft, dan is het zaak om daar bewust naar te vragen en op aan te sturen. Het is nodig om te veranderen.


Morgan Greer Tarotkaart Kelken Vier

Morgan Greer Tarotkaart Kelken Vier

Tarotkaart Kelken Vier van Morgan Greer vind ik een geweldige kaart. De natuur is afgebeeld als ‘de groene man’ (gezicht in struikgewas links) en het hemelse of goddelijke wordt weergegeven door de hand die uit de wolk steekt, aan de rechterkant van de kaart. Mij geeft deze kaart de indruk dat Moeder Aarde en Vader Hemel het goed met elkaar kunnen vinden en dat alles in orde is. Er heerst vrede en er is harmonie. Op de Waite Kelken Vier zien we een jongeman die ofwel zit te mediteren of wel chagrijnig is over gemiste kansen.

De betekenis uit het MG-boekje (zie hieronder) komt overeen met de betekenis van de Rider Waite Kelken Vier, maar volgens mij dus helemaal niet met de afbeelding van de Kelken Vier van Greer.

Voor mij betekent deze kaart dat zolang de aarde en de hemel in evenwicht zijn, alles goed is. Deze kaart komt op mij heel geruststellend over en duidt helemaal niet op wanhoop. Dit is een kaart van harmonie met aardse en hemelse krachten. Wel is het mogelijk dat deze kaart er juist op wijst dat het belangrijk is om te zorgen dat het aardse en het hemelse in evenwicht zijn. Je kunt bijv. bakken met geld verdienen door hard te werken, maar vergeet daarbij niet om er ook ‘te zijn’ voor je gezin. Andersom is ook goed mogelijk. Veel mensen zijn zo gefixeerd op het spirituele aspect van het leven, dat ze de aardse kant uit het oog verliezen.

Betekenis: Wanhoop en hopeloosheid, aarzelend zoeken naar een spirituele oplossing voor de inactiviteit.

Omgekeerd: Nieuwe instructie en nieuwe vriendschappen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00