Tarotkaart Kelken Vijf – Het Verleden Betreuren

Rider Waite Tarotkaart Kelken Vijf

Globale betekenis: Naar het verleden kijken. Wat is verloren, voorbij? Draai je om en zie de mogelijkheden die je nog hebt (gesymboliseerd door de twee kelken die nog overeind staan). Loslaten en verder gaan met de mogelijkheden die je ter beschikking staan.

Rider Waite Tarotkaart Kelken Vijf

De droevig aandoende persoon op tarotkaart Kelken Vijf kijkt naar drie omgevallen kelken. Uit de kelken stromen rode en groene vloeistoffen. De rode vloeistof doet denken aan bloed en verwijst naar liefde en levenskracht. De groene vloeistof verwijst door zijn kleur naar groei, ontwikkeling en harmonie.

Dat deze vloeistoffen wegstromen, kan er op duiden dat betrokkene zich niet meer zo veerkrachtig voelt en dat hij door tegenslagen geen fut meer heeft om verder te gaan. Mensen die een depressie hebben doorgemaakt, herkennen vaak het gevoel van gebrek aan veerkracht dat uit deze kaart spreekt.

De zwarte mantel duidt op rouw en verdriet, maar ook op verstarring. Deze kaart geeft meestal aan dat een persoon veel met het verleden bezig is, maar dat het beter voor hem zou zijn zich op het heden en de toekomst te richten. Hij heeft immers nog twee kelken overeind staan. Met die kelken kan hij verder om zijn toekomst te scheppen. In tarotsymboliek duidt een naar links gerichte persoon vaak op naar binnengerichtheid of gerichtheid op het verleden. In Kelken Acht zie je een persoon die duidelijk naar rechts gaat. Dit is de kant van de toekomst.

Een brug is meestal een symbool van een overgang en symboliseert de overgangssituatie op weg naar een nieuwe vorm van bestaan.

Kelken Vijf duidt vaak op hardnekkig vasthouden aan het verleden, op niet willen en niet kunnen loslaten. Personen die daarmee worstelen raad ik vaak aan om een of andere vorm van hulp of therapie te zoeken om het verleden te kunnen verwerken en los te laten, waardoor de toekomst weer open komt te liggen.

“Sta stil bij de goede dingen in je leven, waarvan ieder er vele van heeft; niet bij de tegenslagen uit het verleden waarvan ieder er enkele heeft.” (Charles Dickens)

In de liefde

Kelken Vijf laat een persoon zien, gekleed in zwarte mantel, die het hoofd laat hangen. De omgevallen bekers duiden erop dat er iets gebeurd is dat moeilijk te verwerken is. Veel is verloren gegaan. Misschien heb je een kans laten lopen en heb je daar nu spijt van. Het heeft echter geen zin om hierin te blijven hangen. De rechtopstaande beker geeft aan dat er nieuwe kansen op je pad zullen komen. Mogelijk kan professionele hulp je helpen om je verleden te verwerken.

Yesterday van the Beatles

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Kelken Vijf uit de Ator Tarot

Ator tarot kelken vijf
Ator Tarot Kelken Vijf: Rouw en Berouw. Verleden loslaten. Dan gaat de energie weer stromen en kun je weer verder.

Ator Tarot eigen: Deze kaart duidt duidelijk op rouw en berouw. Anders dan op de RW kaart loopt geen groene vloeistof weg, alleen rode. Maar dit tast de standaard betekenissen van Kelken Vijf voor mij niet aan.


Morgan Greer Tarotkaart Kelken Vijf

Morgan Greer Tarotkaart Kelken Vijf

De Morgan Greer Kelken Vijf komt qua afbeelding en betekenis overeen met die van Waite. Het landschap van MG is echter troostelozer dan dat van Waite. Dit duidt voor mij op de betekenis, dat hoe je je wereld inkleurt toch veel te maken heeft met het ‘glas is halfvol of half leeg’ principe.

Terry Pratchett heeft wat betreft halfvol/ half leeg, mijn blik verruimt door in zijn boek The Truth te zeggen:

There are, it has been said, two types of people in the World. There are those who, when presented with a glass that is exactly half full, say: this glass is half full. And then there are those way say: this glass is half empty. The World belongs, however, to those who can look at the glass and say: What’s up with this glass? Excuse me? Excuse me? This is my glass? I don’t think so. My glass was full! And it was a bigger glass!

Als ik mezelf er nu op betrap dat ik denk in termen van half vol of half leeg, dan denk ik bij mezelf: Nee, Mijn glas is groter, mooier en bovendien vol!

Betekenis: Spijt en berouw, je met bitterheid onderwerpen aan tegenslag.

Omgekeerd: Verzoening, kracht en hoop keren terug.


Meer info

Bekijk ook eens de Kelken Vijf tarotlegging, waarbij de bekers zijn gebruikt voor de kaartposities. Je kunt er alles over lezen in het artikel over de Blauwe Maan van mei 2019.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00