Een Duivels tarotlegpatroon

Dit tarotlegpatroon, gebaseerd op tarotkaart De Duivel, is ontworpen door Sophia van Wijk, van stadsmonnik.nl. Zij zegt over dit legpatroon:

“Als de Duivel in je kaarten verschijnt kun je jezelf de vraag stellen: ‘Wat houdt mij gevangen?’ Anders gezien: ‘Hoe bevrijd ik mij uit deze ‘gevangenschap?’ uit de schaduw?’

Het antwoord is door de schaduw te ontmoeten, de Duivel in de ogen te kijken. Door waarlijk contact te maken met de Duivel kun je de illusie bloot leggen, laat je licht op je ‘gevangenschap’ schijnen en dit brengt een bevrijding uit de duisternis.De Duivel draagt het licht, de oplossing in zich voor wie zijn angst in de ogen durft te kijken.”

Het Tarotlegpatroon De Duivel

tarot lezing legging gebaseerd op tarotkaart De Duivel

Betekenissen van de posities:

  1. De kern, hier gaat het over.
  2. Yang, mannelijke energie, actief
  3. Yin, vrouwelijke energie, intuïtief
  4. Verleden; de wortel van het probleem
  5. Wat ontkend wordt
  6. De angst m.b.t. de situatie
  7. Een oplossing/inzicht

Wanneer gebruik je het Duivelse Tarotlegpatroon?

Dit tarotlegpatroon kun je gebruiken wanneer je tarotkaart De Duivel hebt getrokken in een tarotlezing, of wanneer je anderzijds het gevoel hebt dat je jezelf op een of andere manier beperkt en uit die ‘gevangenis’ wilt ontsnappen. Je zou deze legging ook kunnen gebruiken voor inzicht in een tarotkaart-Zwaarden-Acht-situatie, omdat die ook met gevangenschap te maken heeft.

Tarotlegpatroon de Duivel voor relaties

Wanneer de Duivel specifiek met relaties te maken heeft, dan duidt positie 2 op de man en positie 3 op de vrouw. In ouder/kind relaties, kun je kiezen voor positie 2 voor de ouder en positie 3 voor het kind. Dit vanwege de machtsverhouding.

In relaties van hetzelfde geslacht kun je kijken of er een machtsverhouding is. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw of man vraagt naar de relatie met een vrouwelijke leidinggevende, dan zegt de tarot kaart op positie 2 iets over de leidinggevende en de kaart op positie 3 zegt iets over de vraagsteller zelf. Wanneer het gaat om een romantische of vriendschappelijke relatie, dan is het van belang dat de vraagsteller vooraf beslist wie wie is.

Ik heb twee voorbeelden gemaakt: een tarotlezing voor een ouder/kind relatie en een andere op een situatie.

Voorbeeld 1: Tarotlezing De Duivel op ouder/kind relatie

Een kennis wilde deze legging graag proberen omdat hij problemen heeft met het gedrag van zijn volwassen, maar nog thuiswonend kind. Dit zijn de getrokken tarotkaarten:

Duivels tarotlegpatroon op een relatie
Duivels tarotlegpatroon op een relatie

Positie 1- De Kern

Hier ligt Tarotkaart Kelken Vijf. Verdriet over het verleden. Hoe af te sluiten en hoe verder te gaan? Dit past bij de situatie en de vraag.

Positie 2 – De vrager zelf

Tarotkaart Zwaarden Drie duidt erop dat de vrager veel verdriet heeft over de situatie.  

Positie 3 – Het kind

Hier ligt de Ridder van Zwaarden. Deze kaart duidt erop dat het kind het gevoel heeft dat de duvel hem op de hielen zit, dus hij gaat er met gezwinde spoed vandoor. Het kind stort zich vaak halsoverkop in de verkeerde zaken. En zodra een van zijn ouders iets wil bespreken of verlangt, is het kind snel vertrokken. Dan moet het ineens ergens anders zijn.

Positie 4 – Verleden, wortel van het probleem

Tarotkaart Zwaarden Twee duidt op twijfel. Zijn we te streng, niet streng genoeg? Wat scheelt dat kind, of is dit normaal kind-gedrag? Hoeveel kan en mag je eisen? En dan die twijfel of je ergens de mist in bent gegaan in het verleden omdat het kind overal onredelijk op reageert. En bij die twijfel speelt ook de angst om het erger te maken in plaats van beter en dus werden er geen stappen gezet.

Positie 5 – Wat ontkend wordt

Pentakels Twee ligt op de positie die aangeeft wat ontkend wordt. Dit kan duiden op schipperen, op het schip op koers houden, ondanks de golven. Er zijn altijd ups en downs in iedere relatie. Ook ouder-kind relaties. Misschien gaat kind wel vooruit, maar ligt de nadruk meer op wat niet goed gaat dan wat wel goed gaat? Hier kan het Aloha-principe goed helpen.

De door Pentakels Twee geschetste situatie sluit aan op Kelken Vijf op de kern. Het verleden loslaten is moeilijk. En iedere keer als het kind iets doet dat aansluit bij het negatieve verleden, dan krijgt dat veel aandacht. Iets nieuws en positiefs zien we vaak (gebaseerd op ervaringen uit het verleden) als van korte duur, of als manipulatie of iets dergelijks.

Positie 6 – de angst

De angst in de situatie wordt weergegeven door tarotkaart Pentakels Tien. Dit is een kaart die duidt op overvloed en voorspoed. Het is een mooie kaart die duidt op meerdere generaties. Blijkbaar zit hier ook angst in en dat heeft dan vaak te maken met beperkende overtuigingen die je hebt doorgekregen vanuit meerdere generaties. Je weet dan niet eens wat het is. Hier speelt ook problematiek die bekend is aan de ouders die te maken heeft met een voorouder. Mijn advies bij Pentakels Tien op zo’n situatie is om een familieopstelling te doen. Het kind hoeft hier niet bij aanwezig te zijn. De vader kan een familieopstelling laten doen voor zichzelf en zijn relatie met zijn kind.  Meer over familieopstellingen kun je vinden op de site van het hellingerinstituut.   

Positie 7 – een oplossing of inzicht

Pentakels Zes duidt op de schat die de Duivel voor je heeft. En die sluit zo mooi aan bij de ‘voor wat, hoort wat betekenis’ van tarotkaart De Duivel. Als ouder hoef je niet alles te doen voor je kind en je mag best iets terugverwachten. Aan de andere kant, mag je je kind ook best eens iets ‘toestoppen’.  Naar mijn idee zegt dit dat de verhoudingen nooit gelijk zullen zijn, en dat moeten we misschien ook niet verwachten. Dit toestoppen hoeft niet per se geld te zijn, maar het kan ook raad zijn of het delen van je eigen ervaringen. Het kind kan daar dan meedoen wat het wil.

Wat ik ook belangrijk vind bij Pentakels Zes is de gedachte dat we ‘armoedzaaiers’ vaak een paar munten geven en dan gelijk denken, dat die persoon daar drugs of alcohol van gaat kopen. Een betere houding is om iemand iets te geven met de gedachte dat je bijdraagt aan zijn voorspoed. Het is een subtiel, maar heel belangrijk verschil.

Nu heb ik totaal geen verstand van relaties, en ik raad daarom altijd aan om professioneel advies te zoeken. Dit kan helpen op meerdere fronten. Je komt erachter dat je niet de enige bent met dit soort problemen, dat er geen schuldige is, en je kunt handvatten krijgen om beter met de situatie om te gaan.

Voorbeeld 2: Een Duivelse Tarotlezing op een situatie

Situatie: Een kennis zit vast aan haar bijbaantje. Ze wil die baan niet meer, maar die baan heeft ook voordelen. Ze wil meer uit haar eigen praktijk halen, maar dat valt vooralsnog tegen. En dat komt omdat ze niet genoeg tijd heeft om meer te doen voor de praktijk. Dat bijbaantje voelt als een gevangenis en ze wil haar vleugels kunnen uitslaan. Het legpatroon van De Vogel (onderdeel van de cursus Osho Zen Tarot) is voor deze vraag trouwens ook een uitstekend legpatroon.

Dit zijn de getrokken tarotkaarten:

Duivels tarotlegpatroon op een situatie

Op de kern ligt tarotkaart De Hogepriester. Deze kan duiden op ‘zo hoort het’, maar ook op huwelijk en kennisoverdracht. Huwelijk speelt een rol, omdat haar man vindt dat ze best kan stoppen met het bijbaantje zodat ze zich vol op haar eigen praktijk kan storten. Zij wil dat niet. Hieruit blijkt ook gelijk de gevangenschap waar ze in zit (en ik begrijp die heel goed), want wat nu als de praktijk niet beter gaat lopen? Dan draagt ze nauwelijks nog iets bij aan het gezamenlijke inkomen. Haar ideeën over hoe ‘het hoort’ spelen hierbij een rol. Het wordt een vicieuze cirkel. Haar praktijk heeft trouwens te maken met kennisoverdracht. De Hogepriester past dus perfect op de kern.

Op positie 2, de yang-energie ligt tarotkaart De Dwaas. Haar praktijk is de juiste weg voor haar.

Op positie 3, de yin-energie ligt Pentakels Tien. Deze kaart sluit mooi aan bij de betekenissen van tarotkaart De Hogepriester.

Op het verleden of de wortel van het probleem (positie 4) ligt Zwaarden Page. Ze ziet vooral de gevaren. Dat bleek ook al uit De Hogepriester. Ze durft die stap om zich volledig op haar praktijk te richten niet te maken, omdat ze bang is dat haar praktijk nooit voldoende inkomen zal genereren. Die gedachte alleen al, is nader onderzoek waard, want waarom zou haar praktijk niet levensvatbaar zijn?

Tarotkaart De Keizerin zegt iets over wat ontkend wordt (positie 5). Ze ziet niet de groei die mogelijk is en dat er tijd voor nodig is om de praktijk te laten groeien. Dit sluit aan bij wat iedereen zegt met een praktijk of een YouTube kanaal of welke form van eigen bedrijf dan ook. Je werkt je een slag in het rondte; je schrijft blogberichten, maakt YouTube video’s, schrijft een boek of wat dan ook, maar het lijkt niet veel op te leveren. Dit kan maanden en soms zelfs jaren zo doorgaan. Maar opeens krijg je momentum en gaat je praktijk of bedrijf sneller groeien en kun je de vruchten plukken van je inspanningen.

Het Rad van Fortuin (positie 6) zegt iets over de angst die speelt in deze situatie. De positieve betekenis van het Rad van Fortuin is om zelf aan het Rad kunt gaan draaien om te krijgen wat je wilt. De negatieve betekenis duidt vaak op de angst dat we geen invloed hebben op de uitkomst. Ook dat kan ik heel goed begrijpen. Zo dacht is pas nog: ‘maar wat nu als niemand zich meer aanmeldt voor een cursus?’ Het is een gedachte die nergens op slaat. Maar wel één die even lekker zijn klauwtjes in mij zette. Gelukkig ben ik daar weer overheen. Waar zo’n gedachte vandaan komt? Die komen gewoon. Het kan zijn omdat anderen dat denken, omdat je ouders zo dachten, of omdat bepaalde maanden vaak wat minder zijn en dan slaat de angst toe, of wat dan ook. Lang geleden werkte ik in een hotel, en zaten wede drie zomermaanden vrijwel altijd vol. En de rest van het jaar ging het niet slecht, maar we hadden wel dagen (nachten) met allemaal lege kamers. Daar moet je tegen kunnen.

Het aardige van het Rad van Fortuin is dat je angst hebt voor het lot, omdat je niet alles in de hand hebt. Maar de oplossing ligt er eigenlijk ook al. Gewoon doorgaan met aan dat Rad te draaien! Dit is uiteraard niet zomaar wat draaien. Je kunt gericht draaien door je kennis op pijl te houden, te werken aan je marketing en allemaal van dat soort zaken.

De oplossing of inzicht die De Duivel je schenkt (positie 7) wordt weergegeven door tarotkaart Kelken Tien. Kelken Tien is echt een kaart van voldoening, van gelukkig zijn met wat je hebt, vertrouwen op het universum. Ik zie het vaak als een kaart van omarmen wat je hebt en daar blij mee zijn. Dit sluit mooi aan bij het Aloha-principe en het Huna-principe dat waar je aan denkt, groeit. Dus denk je positief, voel je je blij over je praktijk of bedrijf, dan neemt dat toe en zal er steeds meer zijn om te omarmen.

Stoppen met het bijbaantje is misschien tijdelijk een stapje terug, maar het zal haar de vrijheid geven om te doen wat ze wil doen. Met de drie tienen in haar legging, denk ik dat ze alles in huis heeft, om haar praktijk op een hoger plan te tillen!


Meer Tarotlegpatronen kun je vinden op de pagina Tarot Kaart Leggen en in de categorie Tarotlezingen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00