Tarotkaart Zwaarden Twee – Twijfel

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Twee

Globale betekenis: De vraagsteller komt er niet uit. Een geestelijke strijd, weet niet welke weg te kiezen.

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Twee

In tarotkaart Zwaarden Twee zien we duidelijk een conflict. De figuur op deze kaart kan gewoonweg niet kiezen. De twee zwaarden verwijzen naar twee keuzemogelijkheden, naar twee verschillende paden. De blinddoek duidt aan dat ze ook werkelijk niet ziet wat het beste is. Ze zit met haar rug naar de zee, de oerbron, wat wil zeggen dat ze is afgesneden van haar intuïtie.

Ze houdt de armen gekruist voor haar borst en hart, wat duidelijk maakt dat het hier een groot probleem betreft, een gevoelig probleem. Valt deze kaart in een legging, denk er dan niet te licht over, de vraagsteller ziet werkelijk geen uitweg of oplossing.

De steen waar de vrouw met de twee zwaarden op zit is te vergelijken met de
‘behouwen steen’ uit de vrijmetselarij. De mens is in eerste instantie een onbehouwen steen waar aan geschaafd moet worden. De uiteindelijk ‘behouwen steen’ kan dan ingepast worden in de tempel. Hieruit kunnen we ook afleiden dat tradities en gedachten over hoe het hoort wel eens de grondslag van het probleem of conflict zouden kunnen zijn.

De kubus staat ook voor het aardse (net zoals het getal vier en het vierkant), en tevens voor orde en onderzoek.

Blindheid is het symbool van onwetendheid, verblinding en overgeleverd zijn aan het lot.

De maansikkel achter haar is klein en hierdoor wordt nogmaals benadrukt dat ze afgesneden is van haar intuïtie.

Meestal maakt het bij een Zwaarden Twee probleem helemaal niet uit of je nu kiest voor pad A of voor pad B, want wegkomen van die splitsing is het belangrijkste.

Zwaarden Twee voor een overgangsperiode

Het is mogelijk dat Zwaarden Twee duidt op een overgangsperiode. Je bent een andere richting ingeslagen en je voelt je uit het lood geslagen. Je voelt je alsof je in een rollercoaster zit. Dit is normaal.

Wanneer je maar geen beslissing kunt nemen

Vaak valt deze kaart in een legging bij aardstwijfelaars, die door constant twijfelen geen stap vooruit komen. Neemt de twijfelaar eindelijk een beslissing en zet hij dapper een rechtervoet vooruit, dan steekt onmiddellijk de twijfel de kop weer op, waardoor de twijfelaar zijn voet weer terugtrekt om de zaak nog eens goed te overdenken.

Oefening bij Tarotkaart Zwaarden Twee

Wanneer je twijfelt welke richting je het beste kunt inslaan, kan de volgende oefening uitkomst bieden. (Deze oefening heb ik gelezen in het boek Twaalf Poorten naar de Ziel van Dan Millman.)

Denk aan je twee keuze mogelijkheden. Schrijf ze eventueel op en doe dan de onderstaande oefeningen voor iedere keuze.

Keuze A
Ga ontspannen zitten, sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling om tot rust te komen. Neem hier even rustig de tijd voor. Door goed te ontspannen kom je in de Alpha-toestand en is het makkelijker om te visualiseren en de twee verschillende paden ‘te zien’. Wanneer je ontspannen bent, stel je je voor dat je de weg van keuze A inslaat. Hoe voel je je over een uur als je dat pad bewandelt? Wat doe je en hoe zie je eruit? Reis een dag vooruit en kijk hoe je je dan voelt, wat ben je aan het doen en hoe zie je eruit? En hoe voel je je over een week? Wat ben je aan het doen, hoe zie je eruit? Hoe is de situatie over een jaar en over vijf jaar?

Doe nu je ogen weer open en schrijf op welke beelden, gedachten en gevoelens bij je zijn opgekomen.

Keuze  B
Ga dan weer ontspannen zitten met gesloten ogen en herhaal de oefening maar dan voor mogelijkheid 2, pad B.
Meestal is deze oefening heel effectief omdat je bijvoorbeeld duidelijk voelt dat een van de twee paden absoluut niet het pad is dat je wilt bewandelen. Kies dan gewoon voor het andere pad. De stapjes op het pad worden vanzelf duidelijk. Je kunt dit vergelijken met een reis van Amsterdam naar Rome per auto. Je ziet niet de hele weg in zijn geheel voor je. Maar je komt wel regelmatig bordjes tegen die je de weg wijzen. Zo is dat ook op ons levenspad. Paul Coelho heeft dat prachtig beschreven in zijn boek De Alchemist.

Voor het gemak heb ik deze visualisatie ook opgenomen.

Zwaarden Twee Visualisatie

Twee Tarotlegpatronen voor Zwaarden Twee

Tarotkaart Zwaarden Twee is geen lastige kaart om te begrijpen, maar vaak is het wel moeilijk om de situatie helder te krijgen, zodat je uit de twijfel kunt stappen.

De reden voor de twijfel is vaak onzekerheid over hoe iets uit gaat pakken, en het niet hebben van een duidelijk doel om je acties op af te stemmen.  Wanneer je het probleem niet duidelijk ziet, kun je ook de oplossing niet duidelijk zien. In feite stap je uit de verstikkende twijfel, wanneer je gewoon één van de twee opties kiest, maak niet uit welke.

Maar dit is vaak een brug te ver. In dat geval kun je bovenstaande visualisatie gebruiken, maar als die niet helpt of je hebt geen zin in visualiseren, dan kun je ook een van de twee tarotlegpatronen hieronder proberen.

Let op: Wanneer je een van de twee legpatronen hebt gebruikt en je weet nog steeds niet hoe je de twijfel achter je kunt laten, probeer dan niet de andere variant. Want meestal vergroot dit alleen je verwarring. Laat je eerste legging een dagje liggen, en kijk of je er de volgende dag meer uit kunt halen.

In het blogbericht bij de Lente tarotleggingen, heb ik uitgelegd waarom steeds op dezelfde vraag tarot trekken niet werkt.

Snelle Zwaarden Twee legpatroon

taroglegpatroon gebaseerd op tarotkaart zwaarden twee voor snel inzicht

Betekenissen van de Posities:

  • De tarotkaart op positie 1 zegt iets over het thema waar je twijfel mee te maken heeft.
  • De tarotkaarten op posities 2 en 3 duiden op de twee zaken waartussen je twijfelt.
  • En de Tarotkaart op de blinddoek geeft aan wat je niet helder ziet.

Het idee achter deze legging is dat wanneer je zowel het thema, als de twijfels helder in beeld hebt, en ziet waarom je twijfelt, je misschien ineens ziet welke weg je wilt volgen.

Uitgebreide Zwaarden Twee legpatroon

tarotlegpatroon zwaarden 2 met 9 tarotkaarten voor diepgang

Voor dit tarotlegpatroon heb ik een kern gebruikt zoals in het Keltisch Kruis.

Betekenissen van de posities

De kaart op positie 1 duidt op de kern (thema) en die op positie 2 is de dwarsligger. Samen verwoorden deze twee kaarten het probleem.

Posities 3 t/m 5 en 6 t/m 8: Op het ene zwaard ligt je ene keuze. Hier heb je 3 kaarten die je leest van beneden naar boven. Het idee hierachter is dat de eerste kaart zegt wat je twijfel is. De tweede kaart zegt iets meer over die twijfel, bijvoorbeeld waarom je twijfelt en de derde kaart duidt op de uitkomst als je dit pad zou bewandelen. De drie tarotkaarten op het andere zwaard duiden op je andere keuze.

En de negende kaart geeft aan wat je niet ziet, waarop je je blind staart.

In de Liefde

Zwaarden Twee duidt op twijfel. Je durft niet te kiezen. Je kunt dan kijken of het niet durven kiezen te maken heeft met iets dat in het verleden is gebeurd. Zo ja, dan heb je te maken met angst en dat is geen goede raadgever. Breng je zelf in het hier en nu, door je bijvoorbeeld even op je ademhaling te richten en kijk dan wat je zou kiezen vanuit het huidige moment of doe de bovengegeven keuze-oefening.

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Ator Tarot Zwaarden Twee

Ator tarot zwaarden 2
Ator Tarot Zwaarden Twee: Twijfel. Vaak is iedere keuze beter, dan blijven twijfelen. Twee keuzes sluiten elkaar niet altijd uit.

Ator Tarot eigen: Ik voel de afgebeelde persoon denken dat het toch wel heel ongemakkelijk is om de zwaarden zo gekruist vast te houden en dat het niet bepaald effectief is. Ik denk dat zodra we niet kijken, ze die zwaarden gewoon op de grond legt, die blinddoek afdoet, en denkt ‘bekijk het maar’ en iets anders gaat doen.


Morgan Greer Tarotkaart Zwaarden Twee

Morgan Greer Tarotkaart Zwaarden twee

De Twee van Zwaarden van Morgan Greer geeft hetzelfde beeld als die van Waite. Toch vind ik dat deze vrouw door haar staande houding, een wat actievere en minder twijfelende indruk maakt dan die van Waite. De betekenis van blind vertrouwen op aanwijzingen zonder te kunnen overzien waar die toe leiden, vind ik hier wel bij passen.

Betekenis: Blind vertrouwen op aanwijzingen. Iemand die zich aanpast aan de voorschriften van machthebbers.

Omgekeerd: Ontrouw, beramen van slinkse plannen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00