Tarotkaart Zwaarden Vijf en je verhaal

Zwaarden Vijf is zware kost en kan duiden op jaloezie, afgunst, rivaliteit en ook op jezelf neerslaan. In dit artikel kun je meer lezen over:

  • hoe we onszelf neerslaan door de verhalen die we onszelf vertellen,
  • hoe journaling kan helpen je verhaal te zien en eventueel te veranderen
  • en hoe leuk en leerzaam het kan zijn om tarotkaarten aan situaties en gedachten te koppelen.

Klik hier voor de basisbetekenissen van Tarotkaart Zwaarden Vijf.

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Vijf
Tarotkaart Zwaarden Vijf uit de Rider Waite Tarot

Tarotkaarten duiden in eerste instantie op de vrager zelf en pas in tweede instantie op iemand anders. Dit geldt niet alleen voor de hofkaarten uit de tarot, maar voor alle tarotkaarten. Ook voor Zwaarden Vijf.

Jaloezie en afgunst in tarotkaart Zwaarden Vijf

Bij Tarotkaart Zwaarden Vijf heb ik lange tijd gedacht (wanneer ik deze kaart trok) dat die kaart meer te maken had met jaloerse en negatieve invloeden om mij heen dan iets wat ik zelf deed, waarbij opgemerkt dat ik zelf ook best ‘jaloers’ kan zijn op iemand anders.

Het woord ‘jaloers’ roept vaak veel weerstand op. Als ik op cursus zeg dat deze kaart te maken heeft met jaloezie, roept iedereen nooit jaloers te zijn.  Maar jaloersheid hoeft niet absolute en totale jaloersheid te zijn, het kan ook duiden op een tikkeltje afgunstig. Iets wat je herkent of bestempelt als ‘niet goed’ en vervolgens snel wegdrukt, want je bent immers niet jaloers.

Het kan handig zijn, om dat kleine jaloerse steekje toch even te voelen en te kijken waarom dat zo is, om het vervolgens te kunnen loslaten. Dat is beter dan wegdrukken.

Rivaliteit

Een andere betekenis van jaloezie is rivaliteit. Je kunt hierbij denken aan de beste willen zijn, aan een ander geen succes gunnen. Dat soort zaken. Het is goed om dat ook los te laten. Wanneer een ander je wil meesleuren in rivaliteit op zwaarden Vijf niveau, waar bij winnen en het verslaan van de ander bovenaan staan, dan kun je ervoor kiezen om te zien wat er gaande is en zonder je te laten meeslepen.

verschil zwaarden vijf en staven vijf voor je verhaal
Zwaarden Vijf en Staven Vijf uit de Rider Waite Tarot

Er is nog een vorm van rivaliteit en dat is de rivaliteit van tarotkaart Staven Vijf. Deze ligt meer op het niveau van sport en spel. Plezier is hier een belangrijke component. Bij Zwaarden Vijf is er geen sprak van plezier en dat gaat op voor beide partijen. Je wint misschien, maar het gaat ten koste van de vriendschap. Zoiets.

Jezelf neerslaan

Ernstiger is tarotkaart Zwaarden Vijf als situatie waarbij je jezelf neerslaat. Onlangs zat ik in een situatie die ik niet los kon laten en waardoor ik mezelf neerhaalde. De persoon waar dit mee te maken had, hing veelvuldig om me heen en vertelde steeds hetzelfde verhaal over hoe moeilijk alles is (zeg maar onmogelijk!) en hoe oneerlijk en meer van dat soort negativiteit. Gek werd ik ervan. Ik begon me te voelen als de twee personen op de achtergrond van Zwaarden vijf.

Mijn hoofd zat er vol mee. Ik kon het niet loslaten. Ging ik wandelen, dan zat die situatie in mijn hoofd. Niet de mooie omgeving, geen plannen voor Tarot Stap voor Stap. Alleen dat ene. Ik kreeg het niet uit mijn hoofd. Ik stond ermee op en ging ermee naar bed.

Na een paar dagen zo rondgelopen te hebben, bedacht ik me dat ik eigenlijk ook die persoon op de voorgrond ben. Want dat ik er constant mee bezig ben, ligt aan mij!

Rider Waite Tarotkaar Pentakels Koning
Koning Pentakels uit de Rider Waite Tarot: Stel je grenzen.

Kortom, tijd om los te laten, maar ook grenzen te stellen. Dat heb ik niet van mezelf, want ik kon niet meer rechtlijnig denken. Ik vroeg de tarot: “Hoe kom ik hiervan af!” En ik trok Pentakels Koning; dé tarotkaart die het belang van het aangeven van grenzen benadrukt.

Mijn ergernis zat hem hierin, dat ik steeds hetzelfde verhaal moest aanhoren. Een verhaal dat bovendien niet waar is. En al was het wel waar, dan heeft het nog geen zin om erin te blijven hangen. Zet stappen, doe iets richting de toekomst om het verhaal achter je te laten.

tarotkaart zwaarden vijf en je verhaal
Tarotkaarten Kelken Vijf, Kelken Vier en Zwaarden Acht uit de Rider Waite Tarot

Je zou kunnen denken, dat dit een Kelken Vijf situatie is, maar in mijn beleving is dat niet zo. Het is meer een Kelken Vier of Zwaarden Acht situatie.

Het verschil voor mij is dat Kelken Vijf veel meer te maken heeft met ernstige verliezen en een echt rouwproces en dat sluit niet aan bij deze situatie.

Het verhaal

Deze situatie is namelijk helemaal niet ernstig, maar je kunt je verhaal zo vertellen alsof er totaal geen oplossingen zijn, alsof je hele leven in de soep is gelopen, alsof er niks meer kan en mogelijk is. We hebben het hier over het vinden van een flat. Die zijn er zat, in de omgeving waar ik woon in Italië.

Rider Waite Tarotkaart Kelken Zeven
Tarotkaart Kelken Zeven uit de Rider Waite Tarot, dromen van een kasteel zonder het budget ervoor.

Nu ben je bij het huren van een flat wel gebonden aan je budget en als je budget heel klein is, dan kun je wel van alles willen, maar dat je dat gaat vinden, is niet erg realistisch (Kelken Zeven). Daarbij steekt ze al haar energie in het vertellen van haar ‘verhaal’ (aan iedereen) en niet in het daadwerkelijk bezichtigen van de flats die er wel zijn. Ik wil het verhaal niet meer horen. Ik heb opties aangegeven, handreikingen gedaan, maar die worden allemaal van tafel geveegd omdat ze hoge eisen heeft. Dat is prima, maar ik ben niet meer beschikbaar als persoon om het verhaal aan te vertellen. Ik heb het al gehoord.

Rider Waite Tarotkaart De Dwaas
De Dwaas uit de Rider Waite Tarot

Dat ik het niet meer wil horen, vind ik onaardig van mezelf. Nog een aantal dagen later, besloot ik dat het helemaal niet onaardig is. Het is nutteloos om steeds hetzelfde te vertellen en niks te doen. En het is dom (De Dwaas) van mij om mijn tijd eraan te verspillen.

Als iemand zijn probleem of problemen wil doorspreken om te kijken wat de mogelijkheden zijn, hoe je eruit kunt komen, prima. (Pentakels Vijf). Dan ben ik één en al oor. Wil iemand zich wentelen in zijn vermeende ongelukkige situatie, dan doe ik niet mee. Want mijn energie gaat ervan naar beneden. En vervolgens trek ik allemaal negativiteit aan in mijn eigen leven en dat wil ik niet. Mijn laptop wou bijvoorbeeld het internet niet meer op, enkele dagen voordat ik de eerste Zoom tarotles zou gaan geven (De Toren). Gelukkig was dat probleem op tijd weer opgelost.

De energie van de verteller gaat er ook van naar beneden, waardoor er tegenslag op tegenslag komt, en dat mag die persoon zelf weten.

Je verhaal bepaalt je toekomst

Rider Waite Tarotkaart Het Rad van Fortuin
Rad van Fortuin uit de RW Tarot: Je verhaal bepaalt je toekomst.

Het interessante van deze hele situatie is dat ik het nu zo scherp zie. Ik wist het wel, maar nu heeft er een omwenteling (Rad van Fortuin) in mezelf plaatsgevonden. Ik heb namelijk nog nooit zo duidelijk gezien dat het verhaal dat je vertelt, je toekomst bepaalt.

Tarotkaarten Page van Zwaarden en De Wereld, Geliefden en Pentakels Tien uit de Rider Waite Tarot

Ik voel me nu ook, voor het eerst van mijn leven positief gestemd over mijn toekomst. Niet meer dat angstige Zwaarden Page gevoel, maar het Wereldse, Paradijselijke Pentakels-10-gevoel van zelf de bepalende kracht in mijn leven te zijn. Dat wat ik eerst wel wist, is nu een innerlijke zekerheid geworden. Iets dat is ingebouwd in mijn energetische onderstroom. Dit was (en is) voor mij een fijne verrassing. (Matigheid)

Mijn advies: Pas op met je verhalen. Onderzoek ze op waarheidsgehalte.

Als je wilt weten hoe, dan kan ik The Work van Byron Katie van harte aanbevelen. Ze is tegenwoordig ook op Facebook (https://www.facebook.com/theworkofbyronkatie) waar ze mensen helpt bij het onderzoeken van hun ‘verhalen’. En lees vooral het boek ‘Vier vragen die je leven kunnen veranderen’.

In mijn geval is het waar dat ze me steeds weer hetzelfde verhaal van kommer en kwel vertelde, maar ik hoef me daar niet aan te ergeren, en ik hoef al helemaal niet die hele ergernis in mijn hoofd te herkauwen. Bovendien hoef ik er niet steeds weer naar te luisteren. En misschien is dat onaardig en misschien ook niet.

Door journaling inzicht in je verhalen

Dugan witches tarot pentakels 3
Pentakels Drie (Dugan Witches Tarot); Journaling

Mijn toekomst schep ik nu, door de verhalen die ik nu vertel. Ik mag zelf kiezen welke verhalen ik vertel en hoe ik die vertel. In dit opzicht is journaling handig, omdat je daardoor goed zicht krijgt op wat je aan jezelf en de mensen om je heen vertelt.

Daarna kun je kijken of het waar is, en of je het verhaal ook anders kunt vertellen. We zijn soms erg geneigd om het verleden op de toekomst te projecteren. Bijvoorbeeld het idee dat je kunt solliciteren tot je een ons weegt, je wordt toch niet aangenomen want je bent de 55 gepasseerd. Of dat iets wel weer een verkeerde keuze zal blijken te zijn omdat je gelooft dat je keuzes altijd verkeerd uitpakken.

Maak je er geen zorgen over als je niet precies weet wat je wilt voor je toekomst. Heb er vertrouwen in dat de universele intelligentie je verschillende positieve opties zal voorschotelen die je kunt overwegen, uitproberen en ‘kunt terugsturen’ als het niet bevalt. (Kelken Vier)

Koppel tarotkaarten aan je uitspraken

Het kan daarbij leuk zijn om tarotkaarten aan je uitspraken en gedachten te koppelen, zoals ik in dit artikel heb gedaan. Dit geeft je én inzicht in de positieve en negatieve kanten van je verhaal en je leert de tarotkaarten er beter door kennen.

Energie vampieren

Dugan witches tarot zwaarden 9
Zwaarden Negen (Dugan Witches Tarot)

Ik begon bijna te geloven in energie vampieren die je energie stelen. Maar het kan niet. Energie is volop aanwezig en kan niet gestolen worden! Ik heb hierover geschreven bij de Dugan Witches Tarotkaart Zwaarden Negen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00