Tarotlegpatroon Waarom-Hoe-Wat van je bedrijf

Waarom het Waarom van je bedrijf zo belangrijk is

In dit blogbericht:

  • Het nut van het kennen van je Waarom van je bedrijf
  • Tarotlegpatroon Waarom, Hoe en Wat van je bedrijf
  • Voorbeeld tarotlezing met daarbij mijn achtergrondverhaal
  • Voorbeeld tarotlezing voor nu en naar de toekomst

Nadat ik de Tarotlegging Je Bedrijf Groeien met Tarot had geplaatst, kwam ik de video van Simon Sinek weer eens tegen (ik heb deze al wel 6x gezien), waarin hij uitlegt waarom het kennen van het Waarom van je bedrijf zo belangrijk is.

Het belang van het Waarom van je bedrijf/praktijk

In deze video betoogt Sinek dat een goed Waarom je uitgangspunt moet zijn, omdat je daarmee de emotie van potentiële klanten raakt. We kunnen denken dat we ons bij aankopen vooral laten leiden door ons verstand, maar tal van onderzoeken hebben uitgewezen dat we ons vooral laten leiden door ons gevoel.

De meeste bedrijven zeggen Wat ze hebben (hun product), en dan noemen ze belangrijke elementen van hun product op (Hoe) en vervolgens zeggen ze dat je het nu moet kopen. Het raakt je niet.

Wat je volgens Sinek moet doen, is om je communicatie met je Waarom te beginnen, want dat raakt mensen. Van daaruit ga je naar je Wat. Je Wat is je Unique Selling Point. Dat is belangrijk want daarmee onderscheid je je van de concurrent. Als je bijvoorbeeld een coaching praktijk begint, en daar zijn er al heel veel van, dan is het handig om te weten wat je uniek maakt. En er is altijd iets dat je uniek maakt. Het is soms even zoeken, en soms moet je moed verzamelen om te zeggen: Hé, dit maakt mij uniek. We durven dat vaak niet zo goed. En dan krijg je het Wat. Het Wat is het product dat je aanbiedt.

Persoonlijk vind ik het Apple-voorbeeld van Sinek niet erg sterk. Maar ik ben geen Apple-fan, ik heb er niks mee, dus alle reclame-uiting van Apple laten me koud. Waar ik me wel in kon vinden was het voorbeeld van de Wright Brothers. De broertjes Wright wilden vliegen. Voor zichzelf en voor de rest van de wereld. Het was een aan obsessie grenzende passie. Die passie is belangrijk. Met zo’n passie spring je ’s ochtends blij je bed uit, klaar om aan de slag te gaan.

Ken je Waarom

Voor je bedrijf kan het dus handig zijn om je ‘waarom’ onder woorden te brengen. Al is het maar voor jezelf. Je Waarom geeft je richting. En als je het even niet meer ziet zitten, dan kun je je Waarom teruglezen en dan weet je weer waarom je doet wat je doet. Dat kan helpen om vol te houden en door te zetten. Want een bedrijf/praktijk opzetten en draaiende houden, valt niet altijd mee.

Je kent je Wat. Bijvoorbeeld ik wil mijn eigen schildersbedrijf, schoonheidssalon, bakkerij etc. Wat maakt je uniek en wat is je Waarom? Uiteraard kun je pen en papier pakken en je gedachten hierover op papier zetten. Maar het is veel leuker om de Tarot erbij te pakken en te kijken wat de kaarten je te vertellen hebben. Dat is wat ik deed en prompt werd ik met De Duivel om de oren gemept.

Het Waarom-hoe-wat-bedrijfstarotlegpatroon

tarotlegpatroon waarom hoe wat van je bedrijf of praktijk
Tarotlegpatroon Waarom, Hoe en Wat van je Bedrijf of Praktijk.

Het Waarom is waarom je doet wat je doet. Het Hoe is hoe je het doet, wat je uniek maakt en het Wat zegt iets over je product (of producten).

Mijn voorbeeld tarotlegging

tarotlegpatroon voor bedrijf waarom hoe en wat achtergrondverhaal nelly van der werff

Voor mijn Waarom-hoe-wat-bedrijfslegging heb ik alleen de Grote Arcana tarotkaarten gebruikt

Op ‘Waarom’ trok ik tarotkaart De Duivel. Dat was een verrassing, maar het past bij mijn Waarom. De Duivel als kaart laat zien dat je ergens aan vast zit, maar je hoeft er niet aan vast te zitten. Je kunt jezelf bevrijden.

Ik ben tarotcursussen gaan geven omdat ik me niet kon vinden in het gangbare. Er waren zoveel taboes. Bijvoorbeeld dat je niet voor jezelf zou kunnen lezen, terwijl ik denk dat je het beste af bent om voor jezelf te lezen. Waarom je toekomst in handen leggen van iemand anders, die je hoe dan ook beïnvloed, ook al denk je van niet? Is het niet beter om de Tarot te leren gebruiken voor jezelf, om jezelf te leren kennen en je leven zelf vorm te geven? Om, zoals Robert Fritz zegt: ‘Zelf de bepalende kracht in je leven te worden.’

Mijn Waarom is dat iedereen Tarot kan leren lezen en dat Tarot vooral een hulpmiddel is om inzicht te krijgen in jezelf, je beperkende en meewerkende overtuigingen en te ontdekken en helder te krijgen wat je niet wilt en vooral wat je wel wilt om vervolgens die kant op te gaan.

Op Hoe ligt tarotkaart De Dwaas. Ik vind het dus dwaas om anderen voor je te laten lezen. Je hebt er meer aan om het zelf te leren. De Dwaas wordt vaak gezien als de persoon waarvoor de kaarten worden gelegd. Jij bent degene die door de tarot wandelt. Jij en je ontwikkelingsweg staan hier voorop. En gaandeweg ontdek je je pad. De Dwaas duidt ook op in het diepe springen. Gewoon mee beginnen en ontdekken wat het je kan brengen.

Op Wat ligt tarotkaart Gerechtigheid. Je krijgt wat je toekomt. En dat heeft te maken met wat je denkt en waarin je gelooft. Mijn cursussen zijn erop gericht je de gereedschappen te geven om voor jezelf tarot te leren lezen en hoe je die kennis kunt gebruiken om je eigen geluk te scheppen.  

Mijn hele website en mijn tarotcursussen zijn erop gericht je daarbij een handreiking te geven. Ik heb een methode die werkt om snel en doeltreffend de tarotkaarten te leren lezen en tips om tarotkaarten te doorgronden zoals visualisaties, de tarotkaarten kleuren, een tarotkaart uitspitten en meer. Daarnaast deel ik processen en inzichten die ik als waardevol heb ervaren om van beperkende overtuigingen af te komen en een gelukkig mens te worden.  

Waarom Tarotkaart Het Oordeel als basis voor deze tarotlegging?

Nadat ik besloten had om een Waarom-hoe-wat-bedrijfs tarotlegging te maken, vroeg ik me af welke tarotkaart ik daarvoor het beste als achtergrond kon gebruiken. Het Rad van Fortuin lag voor de hand, want de Sinek Gouden Cirkel kan gemakkelijk in het midden van het Rad worden geplaatst. Voor de gein besloot ik een tarotkaart te trekken. Ik trok tarotkaart Het Oordeel. Die kaart past fantastisch bij mijn achtergrondverhaal, dat ik al bijna vergeten was.

Ik ben tarot gaan lezen omdat een zus mij haar tarotspel gaf. Zo ontdekte ik dat tarotkaarten lezen toch niet geheel zonder gevaren is omdat we er toch door beïnvloed worden. Als je in een boekje leest dat drie kaarten uit de serie van zwaarden in een legging duiden op een geestelijke breakdown met mogelijk opname als gevolg, dan is dat best eng met mogelijk slapeloze nachten tot gevolg en je hebt er niks aan. Of als een kaartlegster zegt dat ze alleen een diep zwart gat bij je ziet, wanneer je herstellende bent van een depressie. (Meer hierover in de Video bij Tarotkaart De Toren.)

Toen ik het programma online had gezet voor het zelf tarotkaarten trekken, heb ik er een artikel bijgeschreven (Tarotvoorspelling beangstigend en gevaarlijk?) voor het geval iemand angstig wordt van de getrokken kaarten.

Er werd (en wordt) gewoon veel onzin verteld over tarot en er kleefde (kleeft) een stigma aan. Ik vond dat ik een tegengeluid moest laten horen en zo begon ik met het geven van tarotconsulten.

Om mijn praktijk te groeien zat ik op paranormaal beurzen, maar ik voelde me daar niet thuis. Ik wil niemands toekomst voorspellen. Het is echt veel mooier en fijner om die zelf te bepalen. Omdat de meesten mensen die toekomstvoorspelling wilden en helemaal niet wilden horen dat hun eigen denken en handelen ook toekomstbepalende factoren zijn, besloot ik te stoppen met Tarot. Ik vond het niet mijn taak om anderen op andere gedachten te brengen.

Kosmische aansporing?

Dat besluit om te stoppen met het uitdragen van Tarot, nam ik op zo’n paranormaal beurs. Ik was er klaar mee. Direct daarop kwam er een oude man langs mijn tafeltje gesloft en die zei in het voorbijgaan tegen mij: “Ik moet tegen je zeggen dat je ermee door moet gaan.”

Verbaasd, of misschien wel verdwaasd, zat ik achter mijn tafeltje. Wat bedoelde hij? Vervolgens wandelde een oude dame langs en die zei: “Ik moet tegen je zeggen dat je door moet gaan.” En even later een andere oude dame, met dezelfde boodschap. Dit gebeurde in een tijdsbestek van minder dan 15 minuten. Ik wist niet wat me overkwam. Het zal toch niet zo zijn dat een hogere intelligentie vindt dat Tarot mijn pad is en dat ik door moet gaan? Dat leek mij van de zotte.

Ik was te verbouwereerd om te vragen wat die drie mensen bedoelden. Ze bleven ook niet staan, ze zeiden het in het voorbijgaan. Later ben ik wel gaan kijken of ik die oudere man of die dames nog kon vinden op de beurs, maar dat is me niet gelukt.

Op weg naar huis, in de trein, zat ik er nog over na te denken over dat doorgaan. Het leek me niet dat een hogere macht bedoelde met op beurzen zitten, want dat vond ik echt geen optie. Waren er nog andere opties. Vanuit mijn directe omgeving had ik al verzoeken gehad om cursus te geven. Dat leek me wel wat. En daarom doe ik wat ik doe. Dat ik een kosmisch zetje heb gehad, vind ik grappig, heel surrealistisch en totaal niet geloofwaardig. Maar zo is het gegaan.

Wonderen bestaan

Later, tijdens mijn Reiki I cursus, hoorde ik dat de ernstig zieke Mevrouw Takata, die Reiki vanuit Japan naar het westen heeft gebracht, drie keer een stem hoorde zeggen: “Ga naar Japan en zoek genezing.” En zo ontdekte zij Reiki. Niet dat ik toen dacht: “Wat fantastisch, dat is mij ook overkomen.” Welnee, ik zette dat weg als fictie, maar wel een leuk verhaal.

Het valt een beetje in de categorie van je zoekt een antwoord op een probleem, en in de bibliotheek of boekhandel valt er spontaan een boek voor je voeten en dat boek geeft antwoord op je vraag. Ik had ergens gelezen dat dit iemand overkwam. Uiteraard vond ik dat ook totaal ongeloofwaardig. Boeken vallen niet spontaan uit een boekenkast. Maar het is mij ook overkomen.

Soms verteld iemand mij zo’n verhaal en dan geloof ik dat en zijn ze verbaasd dat ik het geloof. Ik breng het nu naar voren, omdat ik denk dat het goed is dat wij, en in ieder geval ik, in onze wonderen gaan geloven. De tijd is er rijp voor. Wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik heb moeite met wonderen, zoals je kunt lezen in mijn verhaal bij de Dugan Kelken Zes.

Ik ben blij met dat kosmische zetje, want door ermee door te gaan, ontdek ik steeds meer hoe geweldig de Tarot is als zelfhulp instrument voor een gelukkig leven. Was ik totaal gestopt, dan was ik al die geweldige ervaringen misgelopen.

Voor nu en naar de toekomst

Omdat ik die eerste legging erg vond passen bij mijn oorspronkelijke Waarom, Hoe en Wat (en omdat ik geen Duivel wil op mijn Waarom), heb ik er nog zo’n legging gedaan voor nu en naar de toekomst.

tarotlezing voorbeeld tarot voor bedrijf waarom hoe en wat simon sinek

Op het Waarom ligt tarotkaart De Keizerin. Ik vind de Tarot een fantastisch hulpmiddel om je te helpen bij je persoonlijke groei.

Tarotkaart De Zon op het Hoe duidt wat mij betreft of vrijheid, blijheid en tarot als weg naar geluk. Daarbij zijn mijn cursussen erg leuk. Kijk even goed naar de afbeelding, hoe liefdevol het paard het kind begroet!

Kracht op het Wat sluit mooi aan bij mijn doelstelling dat ik dat ik vind dat Tarotkaarten lezen geen enorme kracht of inspanning hoeft te vergen en ik onderwijs met liefde. Bovendien kun je met (door) Tarot in je kracht komen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00