Tarotkaart Het Oordeel – Bevrijding en verlossing

Rider Waite Tarotkaart Het Oordeel

Globale betekenissen: Vernieuwing, verandering, geroepen worden. Een juist oordeel wordt uitgesproken waar betrokkene het mee eens is. Wedergeboorte. Oordelen in brede zin. Bevrijding en verlossing.

Rider Waite Tarotkaart Het Oordeel

Het Oordeel is een kaart die verwijst naar de Dag des Oordeel, naar het laatste oordeel. In de zin van ‘oordelen’  kan deze kaart vragen je oordelen die met je vraag te maken hebben te onderzoeken. Ook de oordelen van anderen zijn van belang. Wanneer je graag kinderboekenschrijfster wil worden, maar gelooft dat daar geen droog brood mee te verdienen valt, is het mogelijk dat je het schrijven van kinder- boeken naar de achtergrond schuift, omdat brood verdienen je eerste prioriteit is. Is het waar dat het schrijven van kinderboeken niet rendabel is? Iets is waar wanneer het altijd opgaat. Zo niet, dan is het een oordeel. Wanneer we kijken naar het succes van J.K. Rowling (schrijfster van de Harry Potterboeken) dan weten we dat de uitspraak dat met schrijven niets te verdienen valt, een oordeel is en geen waarheid. Nu zullen de meeste mensen denken dat Rowling geluk heeft gehad of uitzonderlijk begaafd is, meer fantasie heeft et cetera. Je kunt je afvragen of dat waar is. De tarotkaart Het Oordeel vraagt je om je oordelen te onderzoeken en te kijken in welke oordelen van anderen je meegaat. Kun je belemmerende overtuigingen loslaten? Een makkelijke manier om dat soort overtuigingen te onderzoeken is The Work van Byron Katie. Jij hoeft ze dan niet eens los te laten; ze laten jou los.

Alle andere soorten van negatieve oordelen dienen ook onderzocht te worden. Zoals het oordeel dat iemand niet deugt, een kwallenbak is, niet genoeg zijn best doet of wat dan ook. Ook deze oordelen kunnen niet waar blijken te zijn. Negatieve oordelen loslaten is beter voor jezelf, omdat het veel energie kost om aan stressvolle gedachten vast te houden.

Esoterisch gezien duidt het stadium van Het Oordeel op de beoordeling of je je levenslessen geleerd hebt. Vaak hebben we dat nog niet en is Het Oordeel een oproep om je weer op je levenstaak te gaan richten. Dit wordt gesymboliseerd door de op de trompet blazende engel.

De drijvende kisten symboliseren de beperkingen waaruit we willen ontsnappen.

De besneeuwde bergtoppen op de achtergrond duiden op spiritualiteit, wijsheid en hogere waarheden en inzichten.

Deze kaart heeft meestal te maken met een oproep om wakker te worden, je ogen te openen of je oordelen te onderzoeken. Soms duidt deze kaart op het vragen naar een oordeel van buiten af en kan hij een aanwijzing zijn dat je moet leren zelf je beslissingen te nemen.

In de liefde

Het Oordeel wijst op oordelen op allerlei mogelijke manieren. Het kan zijn dat de kaart duidt op het vissen naar complimentjes omdat je je onzeker voelt. Het kan handiger zijn om te zeggen dat je je onzeker voelt en dan te gaan werken aan die onzekerheid, dan van je partner te verwachten dat hij je constant bevestigd of constant verzekerd dat hij van je houdt.

Het Oordeel kan ook duiden op het negatief beïnvloeden van een relatie door constant te zoeken naar wat niet goed is en dat breed uit te meten. Wanneer dit het geval is kan het helpen om de ‘Aloha-techniek’ toe te passen.

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Het Oordeel uit de Ator Tarot

Ator tarot het oordeel
Ator Tarot Het Oordeel: Vernieuwing, verandering, wakker geschud worden, geroepen worden. Oordelen in brede zin zoals bevestiging zoeken, een oordeel afwachten (bijvoorbeeld van een rechtszaak), roddelen (oordelen over anderen).

Ator Tarot eigen: Het valt me op dat de engel zijn trompet op de vrouw richt. Bij de Waite is dat eigenlijk ook zo, maar minder nadrukkelijk. Het geeft wel een soort link naar De Geliefden, waar de vrouw omhoog kijkt naar de Engel, en de man niet.

Dit zou je kunnen vertalen naar de ontvankelijkheid van het vrouwelijke principe. Dit is een lastig woord, want er wordt niet geslacht als zodanig mee bedoelt, maar eerder iets in de richting van Yin, intuïtie e.d. Iedereen heeft zogenaamde mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in zich.

Morgan Greer Tarotkaart Het Oordeel

Morgan Greer Tarotkaart Het Oordeel

Op tarotkaart Het Oordeel mis ik de engel die je wakker bazuint. Zijn bazuin is echter wel aanwezig dus de betekenis wordt hierdoor niet wezenlijk veranderd. Ik vind wel dat de Morgan Greer tarotkaart wat meer duidt op het feit dat wanneer je in contact komt met je verschillende zelven, je daardoor meer eenheid en heelheid in je leven zult ervaren.

Betekenis: Een gevoel dat je aandeel en doel in de wereld en het universum zich begint te ontvouwen.
Bewustzijn van de samenhang tussen alles.

Omgekeerd: Angst voor het onbekende, isolatie, afgescheidenheid.


Shadowscapes Tarotkaart Het Oordeel

Shadowscapes Tarotkaart Het Oordeel

In mijn ervaring wordt deze tarotkaart vaak getrokken als er sprake is van oordelen over van alles en nog wat en al dat oordelen beperkt je in je mogelijkheden. Kijk ernaar, laat los, vergeef etc., en dan zul je die ‘brede vrijheid’ uit het Shadowscapes verhaal ervaren.

De andere mogelijke betekenis is die van die onmiskenbare oproep. Heb je dat moment van ‘wakker geschud worden’ meegemaakt, dan ken je die oproep. Het zet aan tot handelen, je weet wat er gedaan moet worden. Maar door alle beslommeringen van het dagelijks leven, vergeet je het weer, dreig je weer in slaap te vallen en op oude en vertrouwde voet voort te gaan. Het trekken van deze kaart is dan vaak een “wake up call” om je weer wakker te maken.

De Shadowscapes Oordeel en Rider Waite Oordeel komen qua betekenissen met elkaar overeen. Wat ik mooi vindt van de Shadowscapes is dat de nadruk ligt op het feit dat je jezelf beperkt door te oordelen en hierdoor jezelf van een ‘brede vrijheid’ berooft.


Meer info

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00