Tarotvoorspelling beangstigend en gevaarlijk?

Angstig door tarotvoorspelling, wat nu?

De Duivel uit de Halloween Tarot
De Duivel uit de Halloween Tarot

Het gebeurt regelmatig dat ik mailtjes krijg van mensen die of een tarotkaartlegprogramma hebben gebruikt of zelf de kaarten hebben getrokken en nu niet meer kunnen slapen van angst omdat ze denken dat de kaarten iets verschrikkelijks hebben voorspeld. Dat is niet de bedoeling van tarotkaarten leggen en draagt het gevaar in zich, dat je in een negatieve spiraal belandt, waardoor je mogelijk ongewenste gebeurtenissen – onbewust en onbedoeld – naar je toe trekt.

Omdat ik weet dat als ik al veel mailtjes krijg, er een nog grotere groep rondloopt met angstgevoelens die hier over zwijgt, heb ik dit artikel geschreven, in de hoop die angst weg te nemen. Want het moet niet zo zijn dat je angstig wordt van een tarotlegging.

Wanneer een tarotlezing negatief stemt, dan is er iets mis gegaan met de interpretatie, de vraag was niet juist, of de tarotlezing is niet ‘af’.

Geen enkele kaart is alleen maar negatief en kaarten dienen in relatie tot elkaar en de vraag gelezen te worden.

Bovendien, en dit is heel belangrijk, geven tarotkaarten antwoord op zaken waar je invloed op hebt en niet op zaken waar je geen invloed op hebt!

Dus als je je zorgen  maakt over de gezondheid van iemand anders, en trekt daar kaarten op, dan krijg je antwoord op wat je zelf kunt doen in de situatie. En in feite is de vraag niet juist, want je vraagt naar iets wat buiten je invloedsfeer ligt. Dat is iets voor artsen en andere specialisten. Het is goed mogelijk dat je een negatieve kaart trekt wanneer je je zorgen maakt, en meestal is het advies van die kaart om niet in die angst te blijven hangen. Je hebt daar niks aan en die persoon waar je je zorgen om maakt ook niet. Hoe een rechtzaak uitpakt is ook zo iets waar we geen invloed op hebben. Maar de kaarten kunnen wel aanwijzingen geven over je voorbereiding bijvoorbeeld. Dus de kaarten zullen altijd wijzen op iets waar je invloed op hebt.

Open vragen over de toekomst – Niet doen

Het is van het grootste belang om niet een algemene vraag over de toekomst te stellen wanneer je niet goed in je vel zit. De kans is groot dat je hierdoor negatieve kaarten aantrekt en dat deze een aanwijzing zijn om te werken aan beter in je vel te komen, terwijl je dan juist geneigd bent om alles in het negatieve te trekken. Dit is menselijk.

Ik doel dan vooral op vragen als:

  • Hoe gaat de komende week, maand, jaar eruitzien?
  • Wordt het nog beter op werk?
  • Krijg ik ooit nog een vaste relatie?

Dit zijn nogal brede vragen, en het is dan lastig om de kaarten te lezen. De betekenissen van de kaarten zijn namelijk vanzichzelf al behoorlijk breed en moeilijk specifiek te maken, wanneer je vraag niet specifiek is.

Was je vraag dus te breed en vaag, leg dan de uitkomst naast je neer en probeer over een dag of wat nog een legging te doen met een meer specifieke vraag.

Beter is om te vragen:

  1. Wat kan ik doen om het werkoverleg komende week goed te laten verlopen?
  2. Wat kan ik doen om mijn relatie met Gijs te verbeteren?
  3. Als ik ‘dit’ doe, hoe pakt dat dan uit?
  4. Wat zie ik niet in situatie X?
  5. Wat kan ik doen om beter in mijn vel te komen?
  6. Wat moet ik weten (doen/houding) om aangenomen te worden bij bedrijf Z waar ik volgende week een sollicitatiegesprek heb.

Juiste vraag en treurige uitkomst

Welnu, stel je hebt gevraagd hoe je het werkoverleg komende week goed kan laten verlopen en de uitkomst is De Dood of De Toren. Op het eerste gezicht is dat supernegatief. Maar, je vraagt niet voor niets naar dat werkoverleg, dus iets zit al niet goed. De Dood kan aangeven dat de situatie, mede door jouw inspanningen, gaat veranderen en er komt een betere situatie voor in de plaats. De Toren (plotselingen inzichten) kan iets soortgelijks aangeven. Je mede-overleggers gaan ineens het licht zien. Of jij gaat ineens het licht zien. Meestal zijn er dan in die legging aanwijzingen te vinden in hoe je tot een mooie uitkomst kunt komen.

Treurige uitkomst en er is geen positieve draai aan te geven

Stel nu, dat je aanloopt tegen een negatieve kaart op de uitkomstpositie en je kunt er niets positiefs van maken. Bijvoorbeeld, die legging over het sollicitatiegesprek eindigt met Zwaarden Drie (verdriet). Je kunt gerust nog een legging doen met de vraag ‘Wat wil Zwaarden Drie mij vertellen?’ of ‘Hoe moet ik Zwaarden Drie lezen in deze legging?”

Ik kan me voorstellen dat je nu wilt zeggen: “Maar het is toch mogelijk dat een situatie gewoon niet goed uitpakt?”
Ja, dat is mogelijk. Het is mogelijk dat je ondanks je inspanningen niet wordt aangenomen, wordt afgewezen op iets belachelijks wat nergens op slaat. En als we bij het voorbeeld blijven, dan kan die afwijzing je zeker in het hart raken. Maar hoe wil je het sollicitatiegesprek ingaan? Met het idee dat je toch wel afgewezen wordt of vol zelfvertrouwen dat dit jouw baan is? De kaarten zijn bedoeld om je te helpen, niet om je de put in te trappen. Dus wellicht is de boodschap van Zwaarden Drie: Ga nu niet dat gesprek in met het gevoel dat je het toch niet gaat worden, maar werk aan een gevoel dat dit jouw baan is en je hem zal krijgen ook! Of Zwaarden Drie duidt erop dat het van belang is om nog eens goed bij jezelf te rade te gaan of je deze baan wel wilt. Het is mogelijk dat je verstandelijk denkt dat dit een goede stap is, maar dat je gevoel het daar helemaal niet mee eens is. Wij mensen hebben vaak de neiging om ons gevoel te overschreeuwen met verstandelijke argumenten. Ook is het mogelijk dat je tijdens het sollicitatie gesprek erachter komt dat dit niet je droombaan is.

De Dood uit de Paulina Tarot
De Dood uit de Paulina Tarot

De Dood en een overlijden

Stel nu, dat je De Dood hebt getrokken in een vage legging, en gedacht hebt, dat er vast iemand komt te overlijden. En vlak daarna overlijdt iemand uit je omgeving. Was dit de boodschap van De Dood? Nee, de legging was vaag en dus niet gericht op die persoon of voor die persoon. Het is een associatie die je maakt, die niet klopt. Je verbindt een oorzaak en gevolg aan elkaar die niet juist is. Het heeft niet met elkaar te maken. Bovendien heeft de Dood zelden of nooit met een overlijden te maken. En de vraag stellen of iemand dit jaar komt te overlijden is zeer beslist een verkeerde vraag. Dat is een foutief gebruik van de kaarten!

De Tarot, een nuttig instrument voor persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je de tarot op de juiste manier gebruikt, de juiste vragen stelt, en op de juiste manier interpreteert dan zal de gehele lezing je of een steun in de rug geven dat je op de juiste weg bent, of een inzicht aanreiken om op de juiste weg te komen. Wanneer dat niet het geval is, kijk dan nog eens goed naar de vraag, de interpretatie en de samenhang tussen de kaarten. Vraag over situaties waar je invloed op hebt, niet over situaties waar je geen invloed op hebt.

Houding en verwachtingen

Wanneer je houding en verwachtingen negatief zijn, is het mogelijk dat je hierdoor negatieve kaarten trekt. Maar een positieve houding kan net zo goed de kaarten kleuren. En ook dan, kun je een interpretatie krijgen die niet klopt. Het beste is een open, belangstellende houding over wat de kaarten je kunnen vertellen.

Desondanks nog steeds angstig?

Mocht je na het lezen van deze toelichting op wat er mis gegaan kan zijn met de ‘voorspelling’ nog steeds angstig zijn, mail mij gerust. Het is wel van belang dat je me voldoende informatie geeft over de situatie, wat je vraag was, welke kaarten getrokken zijn, welk legpatroon is gebruikt en over je angst, zodat ik je kan helpen om de kaarten in het juiste licht te plaatsen. En vergeet vooral niet dat de tarotkaarten advies geven over zaken waar je invloed op hebt en niet over zaken waar je geen invoed over hebt!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00