Tarotkaart De Kracht

Rider Waite Tarotkaart de Kracht – Liefde is de Kracht

Globale betekenissen: Kracht, moed en doorzettingsvermogen. Goddelijke liefde. Christus bewustzijn. Je schaduwkant integreren.

Waite heeft de kaarten Kracht en Gerechtigheid omgekeerd. Op de Waite versie van Kracht staat dus VIII (8), maar omdat ik vind dat de oudere volgorde (Tarot van Marseille etc.) beter past, houd ik de volgorde aan waarop kracht de elfde kaart is in de Grote Arcana.

In de westerse numerologie wordt het getal elf geassocieerd met het Christus bewustzijn, met Jezus en het voorbeeld dat hij stelde. Deze kaart heeft te maken met de gedachte dat liefde alles overwint en in het algemeen met pure, universele, goddelijke liefde. In The Pictorial Key to the Tarot schrijft Waite bij De Magiër dat in het Martinisme (een spirituele beweging begonnen door de volgelingen van Louis-Claude de Saint Martin)het getal acht het symbool voor Christus is. Ik denk dat hij daarom deze kaart het getal acht heeft gegeven.

Wanneer we kijken naar de afbeelding dan zien we een dame in een wit gewaad met haar handen om de geopende bek van een leeuw. Op haar hoofd zijn klaverblaadjes getekend en boven haar hoofd hangt een lemniscaat.

Het witte gewaad van de dame duidt op haar zuivere spiritualiteit en haar maagdelijkheid in de zin van vrij zijn van zonden.

De leeuw symboliseert de lagere driften. De vrouw die de leeuw in bedwang weet te houden duidt op de overwinning van de menselijke geest op onze dierlijke natuur. Deze kaart heeft onder andere te maken met bewuste omgang met het onbewuste of het Lager Zelf.

De bloemenslinger die de vrouw met de leeuw verbindt, duidt op hun liefdevolle band met elkaar. Bloemen symboliseren levenskracht, levensvreugde, het einde van de winter en de zege over de dood.

Symbolisch gezien verwijzen klavertjes-drie naar de Heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest) maar ook naar het nieuwe leven na de opstanding. Om die laatste reden werd klaver vaak gebruikt als grafbeplanting.

Het lemniscaat is een eeuwigheidsymbool en duidt op de eeuwige kringloop van geboorte, dood en wedergeboorte. Dit symbool zagen we ook boven het hoofd van De Magiër en vormt een belangrijke verbinding tussen De Magiër en Kracht. De Magiër staat aan het begin en duidt erop dat we ons in eerste instantie richten op ontwikkeling in de wereld, op de weg van de materie. Deze weg loopt door de kaarten I(DeMagiër)tot en met IX (DeKluizenaar). Bij X (RadvanFortuin) komt er een omslag. De uiterlijke weg op zich is niet langer voldoende en bij XI (Kracht) begint de innerlijke ontwikkelingstocht. Hier gaat de mens zich richten op ontastbare zaken die niet wetenschappelijk kunnen worden begrepen, maar alleen kunnen worden ‘aangevoeld’ of intuïtief begrepen.

Kracht wordt in tarotleggingen vaak getrokken in situaties waarin moed, doorzettingsvermogen maar bovenal liefde belangrijk zijn. Je kunt hierbij denken aan het jarenlang verzorgen van een ziek familielid. Dit is een zware opgave en alleen maar vol te houden door liefde. Zonder liefde had iemand allang het bijltje erbij neergegooid. Kracht duidt vaak op dit soort zware situaties. Tevens wijst Kracht erop dat iemand genoeg moed en kracht heeft om vol te kunnen houden.

In de Liefde

De Kracht duidt op innerlijke kracht, moed en durf, waarbij liefde een belangrijk aspect is. Sommige dingen houd je vol omdat er liefde is. Bijvoorbeeld het zorgen voor iemand die langdurig ziek is. Vraag je of de relatie met X kans van slagen heeft, dan zegt deze kaart eigenlijk dat het je een hoop gaat kosten en de vraag is dan of je daartoe bereid bent. Heb je al een relatie en loopt die niet lekker en wordt er bijvoorbeeld een scheiding overwogen, dan zegt deze kaart dat de liefde nog wel aanwezig is, en zou je de ‘aloha-techniek’ kunnen toepassen om de relatie weer op de been te helpen.

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Tarotkaart Kracht uit de Ator Tarot

Ator Tarot Kracht
Ator Tarot Kracht: Moeilijke situatie, maar je hebt de kracht en moed om vol te houden omdat liefde je drijfveer is.

Ator Tarot eigen: Net als iedere katachtige vindt ook deze grote kat het heerlijk om achter de oortjes gekroeld te worden. Met honing bereik je meer dan met azijn.


Morgan Greer Tarotkaart De Kracht

Morgan-Greer heeft de verwisseling van Waite aangehouden. Hierbij is Kracht de 8ste kaart geworden en Gerechtigheid de 11de. Persoonlijk zie ik Gerechtigheid liever op de 11de plaats, maar hier wordt door tarotdeskundigen verschillend over gedacht. Vanuit Huna-filosofisch gezichtpunt duidt de Leeuw op het lagere zelf van deze dame. Door een goede relatie op te bouwen met haar lager zelf zal ze zichzelf beter begrijpen en meer vat krijgen op haar leven. Psychologisch gezien wordt de leeuw vaak gezien als de dierlijke natuur die in ieder mens aanwezig is. Door deze te overwinnen zul je ook meer vrede ervaren. Ook belangrijk is dat symbolisch gezien een leeuw duidt op moed!

Betekenis: Moed, compassie en doorzettingsvermogen maken het mogelijk om de vijandelijke krachten in onszelf en anderen te overkomen.


Shadowscapes Tarotkaart De Kracht

Bij de Shadowscapes Kracht, ligt de nadruk op kracht. Niet zo verwonderlijk, gezien de naam van deze kaart. Bij de Waite Kracht draait het ook om kracht, maar dan vooral de kracht om de moed op te brengen om door te zetten.  De Shadowscapes Kracht stelt dat om resultaat te behalen,  het van belang is om op je doel gericht te blijven en je macht en kracht in de juiste mate of maat aan te wenden, die nodig is om het doel te bereiken. Dit heeft te maken met het vuur van de Leeuw. Als het vuur te hoog oplaait, kunnen daar problemen door ontstaan en kun je de controle kwijtraken.


Meer Info

Tarotkaart De Kracht inkleuren

Het getal 2 en de kracht
Omgekeerd: Ongebreidelde vijandigheid, lafheid en vermijding.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00