Kracht, voor Waite de 8ste kaart in de Tarot

Kracht of Gerechtigheid, op welke plek in de Tarot?

Tarotkaart KrachtWaite heeft de Kracht en de Gerechtigheid omgedraaid. In de begin tijd van de Tarot lag de volgorde van de kaarten in de tarot nog helemaal niet vast. Ten tijde van de Franse Revolutie toen de belangstelling voor de tarot een enorme groei doormaakte, lag de volgorde van de tarot wel vast. De tarotkaart Gerechtigheid werd gezien als de 8ste kaart van de Grote Arcana en Kracht werd gezien als de 11de kaart van de Grote Arcana. Waite vond echter dat Kracht de 8ste kaart moest zijn en dat Gerechtigheid beter paste op de 11de plaats. Deze hele omkering maakt eigenlijk weinig uit. De kaarten zijn immers ‘los’, en in consultsituaties doet het er meestal niet toe welke positie in het spel een kaart heeft.

Kracht

Maar goed, het kleine boekje dat bij de tarotkaarten geleverd wordt, zegt dat Kracht na de Zegewagen komt, dus daarom nu De Kracht. (persoonlijk ben ik toch meer van de oude nummering).

Betekenissen: macht, energie, actie, moed, grootmoedig.

Omgekeerd: despotisme, misbruik van macht, zwakheid, onenigheid.

Macht en zwakheid zagen we ook bij de Keizer. Eigen zou je al deze betekenissen ook aan de Keizer kunnen toeschrijven. En dat is wat ik ook vaak zie, dat een groot deel van de kaarten dezelfde steekwoorden krijgen toebedeeld. Of dat de steekwoorden dusdanig ‘breed’ zijn dat je ze aan alle kaarten kunt toeschrijven. Want macht, energie, actie, moed en zelfs grootmoedig, zouden ook De Zegewagen niet misstaan.

Toch zijn alle kaarten verschillend en ik vind het belangrijk om de essentie van een kaart te pakken en te zien waarom de ene kaart wezenlijk anders is dan een andere.

De Leeuw

Op de kaart de Kracht zien we een dame en een leeuw afgebeeld. Deze dame kan veel doen met die leeuw; hij lijkt een tamme huiskat. Een leeuw is echter verre van dat en is ook niet zomaar een willekeurig ‘wild dier’. Nee, hij wordt gezien als de ‘koning der dieren’, omdat hij, behalve de mens, geen natuurlijke vijanden heeft.

Meestal wordt de leeuw uitgelegd als een verwijzing naar dierlijk instinct of aangeboren (genetisch bepaald) gedrag, zoals ‘moeder instinct’. Maar dan in negatieve zin: dierlijke instincten die je moet overwinnen.

Dat er zoiets is als aangeboren gedrag, achten wetenschappers bewezen door onderzoek dat gedaan is naar tweelingen, die bij de geboorten van elkaar gescheiden waren. Deze tweelingen, lijken in gedrag en voorkeuren, verrassend veel op elkaar, terwijl ze toch opgroeiden in totaal verschillende gezinnen en vaak ook in een verschillend milieu.

Een ander aspect is de leeuw als symbool voor onze schaduwzijde. Dit is wat we afkeuren van onszelf. Ontsnappen aan je schaduwkanten is niet mogelijk, het is daarom het beste om er ‘vriendjes’ mee te worden, net zoals de dame die afgebeeld is op de tarotkaart Kracht, vriendjes is met de leeuw.

Meer info over de Kracht kun je vinden in de Tarotcursus voor Beginners of op de pagina Tarotkaart De Kracht en de vraag of Kracht een 11 of 8 kaart is, wordt uitgebreid behandeld in de cursus Tarot, de Verdieping.

Hierbij Kracht als kleurplaat!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00