Rider Waite Tarotkaart Pentakels Vijf

Tarotkaart Pentakels Vijf – Angst voor de toekomst

Globale betekenis Pentakels Vijf: Armoede en gebrek (materieel en/of geestelijk) of angst hiervoor. Het in de kou staan of de angst daarvoor. Niet geloven in eigen talenten. Onderzoek je denken op beperkende overtuigingen, met name op materieel gebied.

Tarotkaart Pentakels Vijf duidt overduidelijk op kommer en kwel. Twee in lompen geklede figuren lopen gebogen door de sneeuw Eén heeft een bel om, wat er waarschijnlijk op wijst dat hij melaats is. In de middeleeuwen moesten mensen die leden aan melaatsheid zo’n bel dragen om te waarschuwen dat zij eraan kwamen.

In een tarotlegging hoeft deze tarotkaart niet te duiden op werkelijke armoede of gebrek. Meestal betekent deze kaart dat de vrager bang is voor financiële armoede of bang is om te kort te schieten, om iets niet te kunnen. Iemands wiens leven geregeerd wordt door angsten is niet in staat zich verder te ontwikkelen en komt hierdoor in een vicieuze cirkel. Deze tarotkaart kan dan gezien worden als een steuntje in de rug. Pentakels Vijf zegt als het ware: “Laat je niet tegenhouden door je angsten. Die angst is niet de realiteit.”

Het kerkraam op de achtergrond straalt warmte en vrolijkheid uit. De vijf pentagrammen in het raam lijken op een anker. Dit anker symboliseert je geloof, je vertrouwen in je plan, waar je je aan kunt vasthouden.

Je kunt je wellicht voorstellen dat onze beginnende automobilist benauwd is voor zijn eerste autoritje, helemaal alleen, zonder instructeur naast hem. Hij vraagt zich af: “kan ik het wel?”. Maar evengoed is het mogelijk dat wanneer je een kerk wilt bouwen en mensen in jouw omgeving je voor gek verklaren omdat het onmogelijk is wat je wilt, je toch vol zult moeten houden, wil die kerk er daadwerkelijk komen. Je komt dan misschien in figuurlijke zin in de kou te staan omdat er geen steun uit je omgeving te verwachten is. In dit geval symboliseert het kerkraam jouw innerlijke visie, je anker, waar je houvast aan hebt.

In tarotkaartleggingen is het ook mogelijk dat Pentakels Vijf uit de tarot duidt op het ‘elkaar steunen in voor- en vooral in tegenspoed’.

Zolang er leven is, is er hoop. (Theocritus, Grieks dichter uit de 3e eeuw v.Chr)

Angst voor de toekomst?

In de titel heb ik aangegeven dat Pentakels Vijf duidt op angst voor de toekomst. Als je de afbeelding ziet, dan zou je kunnen denken dat die mensen ziek zijn, niks hebben en er ronduit beroerd aan toe zijn. Wat kunnen zij verwachten van de toekomst? Maar wat deze kaart laat zien, is niet hoe de situatie is, maar zoals je denkt dat het zal worden. Dus de afbeelding laat de angst zien, niet de werkelijkheid. En als je in die angst zit, als dat steeds door je gedachten speelt, dan is dat wat je ziet in plaats van de werkelijkheid.

Vanuit de chakraoefeningen bij het vijfde chakra, herinner ik mij, dat we ons moesten oefenen in zuiver praten, ofwel bij de waarheid blijven. Ook in gedachten. Wanneer je denkt: dit overkomt mij altijd. Kijk dan nog eens goed of dit je altijd overkomt, of af en toe. Er zijn andere woorden die het gevoel kunnen geven van ‘altijd’; ‘weer’ bijvoorbeeld. Als ik een ei laat vallen, kan ik denken: Ik heb weer een ei laten vallen. ‘Weer’  in dit voorbeeld is een variant op ‘altijd’. Het geeft mij het gevoel dat zodra ik een ei pak, ik die ook onmiddellijk laat vallen. Wat niet waar is. Ik heb wel eens een ei laten vallen en pas nog een pot mayonaise, maar dat zijn toch uitzonderingen. Maar zit ik vast in ‘altijd’ en ‘weer’ dan zie ik dat niet meer.

Een ander woord om op te letten is ‘nooit’ in bijvoorbeeld: Mij lukt nooit iets. Ik heb nooit geluk. Er zijn je vast legio dingen wel gelukt en je hebt vast en zeker ook geluk gehad.

Vraag je af, wanneer je woorden die een absolute toestand aangeven, gebruikt, of het waar is wat je zegt en denkt. Mijn ervaring was dat ik schrikbarend onzuiver dacht en deze oefening heeft mij erg geholpen om waarheidsgetrouwer te gaan denken. Dit is belangrijk, want volgens de wet van aantrekkingskracht, manifesteren we wat we denken, waar we energie aan geven. En ik geef liever geen energie aan het laten vallen van eieren. Het geeft zo’n troep. Een ander voorbeeld is denken dat geld altijd je zak uitvliegt. Wanneer je dat denkt zal het je moeilijk vallen om geld vast te houden. Nu kun je denken dat dat waar is. Maar is dat waar? Of geef je het uit zodra je het hebt? Dat is iets waar je controle over kunt hebben, als je je daar bewust van wordt. Het is echt wezenlijk anders, dan geld dat zomaar lijkt te verdwijnen.

In de Liefde

Tarotkaart Pentakels Vijf laat twee, armoedig geklede mensen zien, waarvan de éne melaats is. Ze trekken samen op. In relaties duidt deze kaart vaak op elkaar steunen in moeilijke tijden.

Voor bestaande relaties is dit een goed teken, omdat het erop duidt dat je op elkaar kunt rekenen.

Voor nog niet bestaande relaties kan de kaart ook positief zijn. Echter, het is wel belangrijk om goed naar de andere kaarten te kijken om de juiste interpretatie te kunnen geven. Er zijn namelijk, naast positieve interpretatiemogelijkheden, nogal veel negatieve interpretaties mogelijk:

  • Dat je denkt verliefd te zijn omdat jullie iets gemeenschappelijks hebben. Bijvoorbeeld allebei net een scheiding achter de rug.
  • Dat je denkt dat je die ander kunt veranderen, bijvoorbeeld van zijn/haar verslaving afhelpen.
  • Hij/zij is een notoire vreemdganger, maar met jou gaat hij/zij monogaam zijn. De kans daarop is niet groot.
  • Of dat je wel weet dat deze persoon niet de juiste voor je is, maar denkt dat je geen betere partner waardig bent. Ook dat gaat meestal niet werken. In dit geval kun je beter eerst gaan werken aan de beperkende overtuiging “Ik ben het niet waard”. Je kunt dit doen met de Lefkoe-methode of met Dynamind.

Video Tarotkaart Pentakels Vijf

>>Overzicht Rider Waite Tarotkaarten

Morgan Greer Tarot Tarotkaart Pentakels Vijf

De Morgan Greer Pentakels Vijf toont ongeveer hetzelfde beeld als de Waite-kaart. Het vreemde op deze MG-kaart is dat er vier kleine pentagrammen zichtbaar zijn. Voor de symmetrie mogen we aannemen dat er ook een vijfde is, die verscholen gaat achter de vrouw die de gewonde jongeman troost. Dit zou de betekenis van het niet zien van je rijkdommen kunnen benadrukken.

Anderzijds is het hele glas-in-lood-raam een groot pentagram in een cirkel, en dat zou de vijfde pentagram kunnen zijn. Deze wordt ook vaak niet gezien, omdat we alleen naar kleintjes zoeken.

Hoe je het ook bekijkt, het niet zien van de rijkdom die we wel hebben, lijkt te worden onderstreept. En dat is logisch, want in moeilijke tijden, zijn we vooral bezig met al die moeilijkheden. Deze kaart kan dan fungeren als een herinnering, dat er ondanks de moeilijkheden ook nog veel is om dankbaar voor te zijn. En volgens de Wet van Aantrekkingskracht leidt de energie van negatieve gevoelens tot meer negativiteit en de energie van positieve gevoelens, zoals van dankbaarheid, tot meer positieve manifestaties. Belangrijk dus om acht op te slaan.

Betekenis rechtop: Spirituele warmte troost diegenen die het moeilijk hebben op het gebied van financiën of van gezondheid.

Pentakels hebben voornamelijk te maken met financiën en gezondheid, maar ik denk dat deze kaart duidt op spirituele warmte met troostende werking in brede zin. Persoonlijk zou ik de betekenissen van de Rider Waite Pentakels Vijf aanhouden. Maar wel in het achterhoofd houden, dat deze kaart wellicht als advies geeft om te kijken naar wat je wel hebt en daar dankbaar voor te zijn, in plaats van te kijken naar wat je niet hebt.

Betekenis omgekeerd: Wanorde, chaos, en ondergang houden het innerlijke zelf in de greep wat resulteert in spirituele en financiële tweedracht.