Rider Waite Tarotkaart Pentakels Vijf

Tarotkaart Pentakels Vijf – Angst voor de toekomst

Globale betekenis Pentakels Vijf: Armoede en gebrek (materieel en/of geestelijk) of angst hiervoor. Het in de kou staan of de angst daarvoor. Niet geloven in eigen talenten. Onderzoek je denken op beperkende overtuigingen, met name op materieel gebied.

Tarotkaart Pentakels Vijf duidt overduidelijk op kommer en kwel. Twee in lompen geklede figuren lopen gebogen door de sneeuw. De man op krukken heeft een bel om, wat er waarschijnlijk op wijst dat hij melaats is. In de middeleeuwen moesten mensen die leden aan melaatsheid zo’n bel dragen om te waarschuwen dat zij eraan kwamen.

In een tarotlegging hoeft deze tarotkaart niet te duiden op werkelijke armoede of gebrek. Meestal betekent deze kaart dat de vrager bang is voor financiële armoede of bang is om te kort te schieten, om iets niet te kunnen. Iemands wiens leven geregeerd wordt door angsten is niet in staat zich verder te ontwikkelen en komt hierdoor in een vicieuze cirkel. Deze tarotkaart kan dan gezien worden als een steuntje in de rug. Pentakels Vijf zegt als het ware: “Laat je niet tegenhouden door je angsten. Die angst is niet de realiteit.”

Het kerkraam op de achtergrond straalt warmte en vrolijkheid uit. De vijf pentagrammen in het raam lijken op een anker. Dit anker symboliseert je geloof, je vertrouwen in je plan, waar je je aan kunt vasthouden.

Je kunt je wellicht voorstellen dat onze beginnende automobilist benauwd is voor zijn eerste autoritje, helemaal alleen, zonder instructeur naast hem. Hij vraagt zich af: “kan ik het wel?”. Maar evengoed is het mogelijk dat wanneer je een kerk wilt bouwen en mensen in jouw omgeving je voor gek verklaren omdat het onmogelijk is wat je wilt, je toch vol zult moeten houden, wil die kerk er daadwerkelijk komen. Je komt dan misschien in figuurlijke zin in de kou te staan omdat er geen steun uit je omgeving te verwachten is. In dit geval symboliseert het kerkraam jouw innerlijke visie, je anker, waar je houvast aan hebt.

In tarotkaartleggingen is het ook mogelijk dat Pentakels Vijf uit de tarot duidt op het ‘elkaar steunen in voor- en vooral in tegenspoed’.

Zolang er leven is, is er hoop. (Theocritus, Grieks dichter uit de 3e eeuw v.Chr)

Angst voor de toekomst?

In de titel heb ik aangegeven dat Pentakels Vijf duidt op angst voor de toekomst. Als je de afbeelding ziet, dan zou je kunnen denken dat die mensen ziek zijn, niks hebben en er ronduit beroerd aan toe zijn. Wat kunnen zij verwachten van de toekomst? Maar wat deze kaart laat zien, is niet hoe de situatie is, maar zoals je denkt dat het zal worden. Dus de afbeelding laat de angst zien, niet de werkelijkheid. En als je in die angst zit, als dat steeds door je gedachten speelt, dan is dat wat je ziet in plaats van de werkelijkheid.

Vanuit de chakraoefeningen bij het vijfde chakra, herinner ik mij, dat we ons moesten oefenen in zuiver praten, ofwel bij de waarheid blijven. Ook in gedachten. Wanneer je denkt: dit overkomt mij altijd. Kijk dan nog eens goed of dit je altijd overkomt, of af en toe. Er zijn andere woorden die het gevoel kunnen geven van ‘altijd’; ‘weer’ bijvoorbeeld. Als ik een ei laat vallen, kan ik denken: Ik heb weer een ei laten vallen. ‘Weer’  in dit voorbeeld is een variant op ‘altijd’. Het geeft mij het gevoel dat zodra ik een ei pak, ik die ook onmiddellijk laat vallen. Wat niet waar is. Ik heb wel eens een ei laten vallen en pas nog een pot mayonaise, maar dat zijn toch uitzonderingen. Maar zit ik vast in ‘altijd’ en ‘weer’ dan zie ik dat niet meer.

Een ander woord om op te letten is ‘nooit’ in bijvoorbeeld: Mij lukt nooit iets. Ik heb nooit geluk. Er zijn je vast legio dingen wel gelukt en je hebt vast en zeker ook geluk gehad.

Vraag je af, wanneer je woorden die een absolute toestand aangeven, gebruikt, of het waar is wat je zegt en denkt. Mijn ervaring was dat ik schrikbarend onzuiver dacht en deze oefening heeft mij erg geholpen om waarheidsgetrouwer te gaan denken. Dit is belangrijk, want volgens de wet van aantrekkingskracht, manifesteren we wat we denken, waar we energie aan geven. En ik geef liever geen energie aan het laten vallen van eieren. Het geeft zo’n troep. Een ander voorbeeld is denken dat geld altijd je zak uitvliegt. Wanneer je dat denkt zal het je moeilijk vallen om geld vast te houden. Nu kun je denken dat dat waar is. Maar is dat waar? Of geef je het uit zodra je het hebt? Dat is iets waar je controle over kunt hebben, als je je daar bewust van wordt. Het is echt wezenlijk anders, dan geld dat zomaar lijkt te verdwijnen.

Tarot Spread om angst en/of armoede-denken te onderzoeken

Tarot Spread om angst te onderzoeken

Wanneer je tarotkaart Pentakels Vijf trekt in een tarot spread en je wilt de hierdoor aangegeven angst nader onderzoeken, dan kun je het legpartroon hierboven gebruiken. Dit legpatroon is ook geschikt om te onderzoeken of je last hebt van Armoede-denken.

De Posities van het Angst-tarotlegpatroon

De vraag: Hoe kom ik van armoede-denken af?
Alternatieve vragen: Hoe kom ik van deze angst af? Wat is deze angst precies?
En je kunt gerust de vraag aanscherpen naar eigen behoefte.

  1. Waar ben ik eigenlijk bang voor? De tarotkaart die je hier trekt, kan ook duiden op de achtergrond van je angst.  Bijvoorbeeld dat het een voorouderlijke angst is die in je DNA zit. Of iets uit een vorig leven, of beperkende gedachten over mensen die rijk zijn. Wanneer je deze kaart ziet, schrijf dan op welke gedachten bij je opkomen, want dat kan je een ingang geven tot de vorm of de oorsprong van je armoede-denken. Houd dus pen en papier bij de hand. En schrijf op wat in je hoofd opkomt, al lijkt het nog zo belachelijk. Je hoeft het immers aan niemand te vertellen, maar het kan je wel een doorbraak opleveren.
  2. Wat kan ik doen om mijn angst onder ogen te zien?
  3. Wat kan ik doen om mijn angst los te laten
  4. Waarmee kan ik mijn angst vervangen?
  5. Wat is mijn volgende stap.

In de Liefde

Tarotkaart Pentakels Vijf laat twee, armoedig geklede mensen zien, waarvan de éne melaats is. Ze trekken samen op. In relaties duidt deze kaart vaak op elkaar steunen in moeilijke tijden.

Voor bestaande relaties is dit een goed teken, omdat het erop duidt dat je op elkaar kunt rekenen.

Voor nog niet bestaande relaties kan de kaart ook positief zijn. Echter, het is wel belangrijk om goed naar de andere kaarten te kijken om de juiste interpretatie te kunnen geven. Er zijn namelijk, naast positieve interpretatiemogelijkheden, nogal veel negatieve interpretaties mogelijk:

  • Dat je denkt verliefd te zijn omdat jullie iets gemeenschappelijks hebben. Bijvoorbeeld allebei net een scheiding achter de rug.
  • Dat je denkt dat je die ander kunt veranderen, bijvoorbeeld van zijn/haar verslaving afhelpen.
  • Hij/zij is een notoire vreemdganger, maar met jou gaat hij/zij monogaam zijn. De kans daarop is niet groot.
  • Of dat je wel weet dat deze persoon niet de juiste voor je is, maar denkt dat je geen betere partner waardig bent. Ook dat gaat meestal niet werken. In dit geval kun je beter eerst gaan werken aan de beperkende overtuiging “Ik ben het niet waard”. Je kunt dit doen met de Lefkoe-methode of met Dynamind.

Video Tarotkaart Pentakels Vijf

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Video Lean on me van Bill Withers

Het opbeurende lied Lean on me werd in RollingStone een lied genoemd voor iedere crisis.

In een 2006 interview met American Songwriter, antwoordde Withers op de vraag waarom Lean on me mensen in moeilijke tijden raakt: “Romantische liefde, je wilt alleen mensen aanraken omdat ze mooi zijn en ze je fysiek aanspreken. De meer substantiële vorm van liefde is wanneer je mensen wilt aanraken en voor ze wilt zorgen wanneer ze op hun slechtst zijn.”

Ik vind dat fantastisch goed aansluiten bij de positieve betekenis van tarotkaart Pentakels Vijf om er voor elkaar te zijn in moeilijke tijden.


Pentakels Vijf uit de Ator Tarot

Ator Tarot Pentakels Vijf
Ator Tarot Pentakels Vijf: Angst voor armoede en ellende. Faalangst. Soms, elkaar steunen door dik en dun.

Ator Tarot eigen: De melaatsen-bel is hier verdwenen, maar die persoon heeft nu zijn voet in het gips. En dat is gezien de sneeuw waar zij doorheen lopen, misschien een kleine zegen op dat moment, want die andere persoon loopt op blote voeten. 


Morgan Greer Tarot Tarotkaart Pentakels Vijf

De Morgan Greer Pentakels Vijf toont ongeveer hetzelfde beeld als de Waite-kaart. Het vreemde op deze MG-kaart is dat er vier kleine pentagrammen zichtbaar zijn. Voor de symmetrie mogen we aannemen dat er ook een vijfde is, die verscholen gaat achter de vrouw die de gewonde jongeman troost. Dit zou de betekenis van het niet zien van je rijkdommen kunnen benadrukken.

Anderzijds is het hele glas-in-lood-raam een groot pentagram in een cirkel, en dat zou de vijfde pentagram kunnen zijn. Deze wordt ook vaak niet gezien, omdat we alleen naar kleintjes zoeken.

Hoe je het ook bekijkt, het niet zien van de rijkdom die we wel hebben, lijkt te worden onderstreept. En dat is logisch, want in moeilijke tijden, zijn we vooral bezig met al die moeilijkheden. Deze kaart kan dan fungeren als een herinnering, dat er ondanks de moeilijkheden ook nog veel is om dankbaar voor te zijn. En volgens de Wet van Aantrekkingskracht leidt de energie van negatieve gevoelens tot meer negativiteit en de energie van positieve gevoelens, zoals van dankbaarheid, tot meer positieve manifestaties. Belangrijk dus om acht op te slaan.

Betekenis rechtop: Spirituele warmte troost diegenen die het moeilijk hebben op het gebied van financiën of van gezondheid.

Pentakels hebben voornamelijk te maken met financiën en gezondheid, maar ik denk dat deze kaart duidt op spirituele warmte met troostende werking in brede zin. Persoonlijk zou ik de betekenissen van de Rider Waite Pentakels Vijf aanhouden. Maar wel in het achterhoofd houden, dat deze kaart wellicht als advies geeft om te kijken naar wat je wel hebt en daar dankbaar voor te zijn, in plaats van te kijken naar wat je niet hebt.

Betekenis omgekeerd: Wanorde, chaos, en ondergang houden het innerlijke zelf in de greep wat resulteert in spirituele en financiële tweedracht.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00