Rider Waite Tarotkaart Pentakels Vier

Tarotkaart Pentakels Vier – wat stroomt er niet?

Globale betekenis Pentakels Vier: Gierigheid. Zitten op bezittingen. Energie niet laten stromen, waardoor blokkades kunnen ontstaan. Gehechtheid aan materiële zekerheid, die echter snel kan leiden tot hebzucht en stilstand. Trots. Anderen afwijzen. Maar ook, blijf bij jezelf, laat je niet van je doel afleiden.

tarotkaart pentakels vier

Wat bij de tarotkaart Vier van Pentakels direct opvalt is dat de afgebeelde figuur een pentagram stevig voor de borst vasthoudt. Onder iedere voet heeft hij een pentagram en op zijn hoofd ook een. Dit kan erop duiden dat hij niet in verbinding staat met de energieën van de aarde, de kosmos of de mensen om hem heen.

Op de achtergrond zien we een stad met veel torens. Symbolisch gezien en ook in de tarot, is een toren een symbool voor menselijke hoogmoed, waarvan het meest treffende voorbeeld de Toren van Babel is. In connectie met de berg als natuurlijke ontwikkelingsweg in overeenstemming met kosmische wetten is de toren het symbool van de mens die denkt het zelf wel te kunnen. Wanneer je jezelf afsnijdt van de universele energie, wanneer je niet met de stroom mee beweegt, verloopt het leven moeizaam. Je hebt dan bijvoorbeeld minder intuïtieve ingevingen of je hebt het gevoel aan alle kanten tegengewerkt te worden.

Dit alles kan erop wijzen dat hij zelf de natuurlijke stroom van het leven blokkeert door een starre en verkrampte houding. Een andere, mogelijke betekenis is dat het hart, de ziel en de geest van deze man volledig beheerst worden door geld, door materie. Het gevolg is de situatie van kommer en kwel zoals geschetst in de volgende tarotkaart, Pentakels Vijf.

Hoewel Pentakels Vier er in tarotleggingen meestal op duidt dat iemand te vasthoudend is en tegen de natuurlijke stroom van het leven inzwemt in plaats van zich door de stroom te laten meevoeren, hoeft dit niet altijd ‘verkeerd’ te zijn. Het is heel goed mogelijk dat een persoon, bijvoorbeeld door druk vanuit zijn omgeving, zijn plannen niet ten uitvoer brengt. Om zijn plannen wel te realiseren is het belangrijk dat hij bij zichzelf blijft en zich niet stoort aan die druk van buitenaf en dat hij vasthoudt aan zijn eigen visie.

Een van de globale betekenissen van deze kaart is ‘zitten op bezittingen’. Hieraan is geen waardeoordeel verbonden. Wanneer je een gat in je hand hebt is ‘zitten op bezittingen’, het vasthouden van je geld, een uitstekend advies.

Wanneer je deze kaart trekt, kun je je afvragen wat er niet stroomt, of welke stroom je zou willen stoppen!

In het voorbeeld van het autorijden zou je hier kunnen zeggen dat de leerling is geslaagd en dat het pentagram voor zijn borst zijn rijbewijs is.

“Het zijn niet de sterren die ons lot bepalen, maar wijzelf.” (William Shakespeare)

In de Liefde

Pentakels Vier duidt voor relaties er meestal op dat je in jezelf gekeerd bent en de relatie de rug hebt toegekeerd. Je zit ergens in vast of je houdt vast aan je wrok of boosheid, waardoor de liefde niet vrij kan stromen.

Video Tarotkaart Pentakels Vier

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Pentakels Vier uit de Ator Tarot

Ator Tarot Pentakels Vier
Ator Tarot Pentakels Vier: Gesloten, gierig. Bij jezelf blijven.

Ator Tarot eigen: Wat ik hier zie is iemand die zijn pentakel vast heeft zoals mijn kleinzoon zijn speelgoed autostuur vasthield. Vervolgens werd dat stuurtje flink heen en weer gedraaid om de scherpste bochten te kunnen nemen. Bochten die uiteraard alleen in zijn fantasie bestonden. Maar hij racete erop los en kwam altijd als winnaar uit de race. Hierdoor denk ik bij deze kaart aan mentale voorbereiding om je fantasie werkelijkheid te maken. In je hoofd kun je alle stappen doornemen, om te kijken of er nog ergens hobbels op de weg zijn, zodat je die kunt aanpakken; een soort simulatie van de werkelijkheid.


Morgan Greer Tarotkaart Pentakels Vier

Hier zien we een man voor een stenen muur die hem scheidt van de buitenwereld. Hij heeft één pentagram op zijn hoofd en drie voor de borst waar hij zijn armen rustig op laat rusten. Voor mij zwakt dit beeld de betekenis van ‘gierigheid’ af die zo duidelijk uit de Waite-kaart spreekt.

Ik denk dat de groepering van de drie pentagrammen voor de borst kan duiden op groei en ontwikkeling, ook door de groene band die drie keer om zijn pols gewikkeld is. Dat hij één pentagram op zijn hoofd heeft kan erop duiden dat hij veel bezig is met zaken die hem financieel verder zullen helpen. Je zou dus kunnen zeggen dat hij bezig is zijn bezit, zijn rijkdom te vermeerderen en om bijvoorbeeld een dak boven zijn hoofd te krijgen. Nu staat er immers alleen een muur.

Ik kan me voorstellen dat het één van de bruikbare betekenissen van deze kaart is, dat iemand financiële onafhankelijkheid verlangt of dat deze kaart iemand aangeeft die werkzaam is in de financiële wereld of iemand met een eigen zaak die na de aanloopperikelen die vaak worden aangegeven door Pentakels Drie, nu een beetje aardig begint te draaien.

Betekenis rechtop: Onder de indruk van weelde en macht, zich vastklampen aan materiële verworvenheden voor de eigen identiteit.

Betekenis omgekeerd: De muren van materiële veiligheid brokkelen af.


Wellicht ook interessant voor jou

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00