Tarotkaart Zwaarden Vijf – Jaloezie

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Vijf

Globale betekenis: Jezelf belemmeren door negatief denken. Jaloezie. Afgunst. Oneerlijk handelen.

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Vijf

Op deze kaart zien we op de voorgrond een geniepig kijkende man. Hij heeft een verzameling zwaarden die hij klaarblijkelijk heeft verkregen door anderen te verslaan. Het is geen vreugdevolle situatie. Je kunt dit afleiden uit de houding van de figuur op de achtergrond die zijn handen voor zijn gezicht heeft geslagen. De grillige wolkenflarden benadrukken dit beeld.

Het hoofdthema van Zwaarden Vijf is negatieve gedachtepatronen. De herkenning van negatieve gedachtepatronen kan een direct gevolg zijn van contemplatie zoals aangeduid in Zwaarden Vier. Betrokkene heeft zichzelf beter leren kennen en is nu in staat om zelf iets aan zijn toestand te doen.

Vijf is het getal van beweging en moraal. Bij vijf aangekomen kun je of terugkeren naar Zwaarden Vier of verdergaan naar Zwaarden Zes. Ga je terug naar Zwaarden Vier dan is het zaak om je gedachten te onderzoeken. Is het waar wat ik denk? Is het een feit of een opinie? Opinies zijn overtuigingen en kun je loslaten wanneer je ziet dat ze helemaal niet waar zijn. Bijvoorbeeld de gedachte dat je op je vijfenvijftigste te oud bent om een baan te vinden is een opinie. Maar we denken vaak dat het een feit is. Iedereen zegt het namelijk. Toch zijn er mensen die op hun vijfenvijftigste heel makkelijk een baan vinden. Zwaarden Vijf in de uitkomstpositie, in de toekomst, duidt er vaak op dat betrokkene zelf geen vertrouwen heeft in de toekomst. Het is dan goed om uit te zoeken waarom niet en hoe je dat negatieve toekomstbeeld kunt wijzigen in een positief beeld. Verder gaan naar Zwaarden Zes duidt erop dat je je angsten gewoon meeneemt. Je laat je niet tegenhouden of afremmen.

Zwaarden Vijf kan duiden op een situatie waarin je iedereen die met een situatie te maken heeft, tekort doet omdat je niet durft te kiezen wat voor jezelf het beste is.

Deze kaart kan ook duiden op oneerlijk handelen. De geniepig kijkende man heeft de zwaarden verkregen door het verslaan van anderen, niet door eerlijke ruilhandel.

Een andere betekenis van deze kaart is jaloezie. Jaloezie die voortkomt uit gedachten dat iemand anders het beter of makkelijker heeft dan jij. Deze kaart kan een aanwijzing zijn om te onderzoeken of je dat soort gevoelens in jezelf kunt herkennen en of je die kunt omdraaien naar blij zijn voor anderen voor wat zij hebben. Wanneer dat lukt is dat heel krachtig, want je gaat vanzelf meer krijgen van wat je anderen gunt.

De tarot kent een aantal duidelijke advieskaarten en dit is er één van. Deze kaart duidt op de noodzaak om je gedachten te onderzoeken en uit te zoeken hoe je jezelf beperkt. Vooral wanneer Zwaarden Acht ook getrokken wordt.

“Zuiver u slechts van afgunst en gij vertienvoudigt uw geluk, en maakt ieder ogenblik andermans vreugde tot de uwe.” (Paul Heyse, Duits schrijver 1830-1914, Nobelprijs literatuur 1910)

In de liefde

Zwaarden Vijf is een tarotkaart die duidt op jaloezie en er de pest over in hebben dat jouw situatie minder goed is dan van anderen om je heen. Vaak is dit niet bewust, maar het heeft wel effect op je energieniveau en dat heeft weer effect op wat je naar je toe trekt. Het kan handig zijn om hier echt naar te kijken en je gedachten te richten op alles wat wel goed is in je leven. Het kan helpen om een lijst te maken van alles waar je dankbaar voor bent. En je kunt daarop alles zetten. Dus ik ben dankbaar dat ik kan lopen, dat ik kan praten, dat ik zo’n heerlijk broodje had voor lunch. Ik ben dankbaar voor het warme water dat uit mijn douche komt. Wanneer je gevoel van jaloezie heel diep zit en je denkt dat het mogelijk is dat ‘ongeluk’ in de familie zit, dan kan een familieopstelling een goede manier zijn om er naar te kijken. Ook regressietherapie kan je helpen zicht te krijgen op het onderliggende probleem.

Video Another one bites the dust by Queen

Volgens mij gaat deze song over een typische Zwaarden Vijf situatie waarin niemand wint.

Ator Tarot Zwaarden Vijf

ator tarot zwaarden 5
Ator Tarot Zwaarden Vijf: Overwinnen van negatieve gedachten. Afgunst. Gaslighting.

Ator Tarot eigen: Het is interessant dat hij een oog buiten zijn hoofd heeft, maar geen oog op zijn gezicht. Alsof hij geen innerlijk oog heeft; zijn eigen acties niet kan beoordelen. Hij is uit op dominantie over anderen en wat hij hun aandoet, maakt niet uit. Ik denk hierbij aan gaslighting.


Morgan Greer Tarotkaart Zwaarden Vijf

Morgan Greer Tarotkaart Zwaarden Vijf

De Morgan Greer tarotkaart Zwaarden Vijf geeft hetzelfde beeld als de Waite Zwaarden Vijf. Echter, de gelaatsuitdrukking van de afgebeelde man is niet goed zichtbaar. Hij verschuilt zich in zijn mantel. Dit geeft aan dat hij zijn gedachten en motieven verborgen houdt. Nu dat ik die kaart weer eens bekijk, zou de figuur ook een vrouw kunnen zijn. We weten dus werkelijk niets van deze persoon. We weten ook niet of dit de persoon is die zorgt voor de vernedering of degradatie, of dat deze persoon zich in zijn mantel verstopt uit schaamte.

Meestal is het zo dat de kaarten iets zeggen over de persoon waarvoor gelezen wordt en pas in tweede instantie over iemand anders die bij de vraag betrokken is. Wanneer de Zwaarden Vijf getrokken wordt, kan dit erop duiden dat de handelswijze van degene die de vraag stelt niet door de beugel kan. Anderzijds kan het trekken van deze tarotkaart erop wijzen dat betrokkene zich ergens voor schaamt. Mogelijk onterecht. Je kunt je ook afvragen of betrokkene iemand op een of andere manier wil ‘verslaan’, en dan kan het trekken van deze kaart een waarschuwing zijn, dat dit verkeerd kan uitpakken.

Betekenis: Schande, degradatie, en vernedering.

Omgekeerd: Ontwapend en ontmaskerd, heeft men reden tot spijt.


Wellicht ook interessant voor jou

Tarotkaart Zwaarden Vijf en je verhaal over hoe we soms onszelf neerslaan en naar beneden halen door het verhaal dat we onszelf vertellen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00