Pentakels Vier

Globale betekenis Pentakels Vier: Gierigheid. Zitten op bezittingen. Energie niet laten stromen, waardoor blokkades kunnen ontstaan. Materiële zekerheid, die echter snel kan leiden tot hebzucht en stilstand. Trots. Anderen afwijzen. Maar ook, blijf bij jezelf, laat je niet van je doel afleiden.

Cursus Tarot Pentakels-4Wat bij de tarotkaart Vier van Pentakels direct opvalt is dat de afgebeelde figuur een pentagram stevig voor de borst vasthoudt. Onder iedere voet heeft hij een pentagram en op zijn hoofd ook een. Dit kan erop duiden dat hij niet in verbinding staat met de energieën van de aarde, de kosmos of de mensen om hem heen.

Op de achtergrond zien we een stad met veel torens. Symbolisch gezien en ook in de tarot, is een toren een symbool voor menselijke hoogmoed, waarvan het meest treffende voorbeeld de Toren van Babel is. In connectie met de berg als natuurlijke ontwikkelingsweg in overeenstemming met kosmische wetten is de toren het symbool van de mens die denkt het zelf wel te kunnen. Wanneer je jezelf afsnijdt van de universele energie, wanneer je niet met de stroom mee beweegt, verloopt het leven moeizaam. Je hebt dan bijvoorbeeld minder intuïtieve ingevingen of je hebt het gevoel aan alle kanten tegengewerkt te worden.

Dit alles kan erop wijzen dat hij zelf de natuurlijke stroom van het leven blokkeert door een starre en verkrampte houding. Een andere, mogelijke betekenis is dat het hart, de ziel en de geest van deze man volledig beheerst worden door geld, door materie. Het gevolg is de situatie van kommer en kwel zoals geschetst in de volgende tarotkaart, Pentakels Vijf.

Hoewel Pentakels Vier er in tarotleggingen meestal op duidt dat iemand te vasthoudend is en tegen de natuurlijke stroom van het leven inzwemt in plaats van zich door de stroom te laten meevoeren, hoeft dit niet altijd ‘verkeerd’ te zijn. Het is heel goed mogelijk dat een persoon, bijvoorbeeld door druk vanuit zijn omgeving, zijn plannen niet ten uitvoer brengt. Om zijn plannen wel te realiseren is het belangrijk dat hij bij zichzelf blijft en zich niet stoort aan die druk van buitenaf en dat hij vasthoudt aan zijn eigen visie.

Een van de globale betekenissen van deze kaart is ‘zitten op bezittingen’ Hieraan is geen waardeoordeel verbonden. Wanneer je een gat in je hand hebt is ‘zitten op bezittingen’, het vasthouden van je geld, een uitstekend advies.

In het voorbeeld van het autorijden zou je hier kunnen zeggen dat de leerling is geslaagd en dat het pentagram voor zijn borst zijn rijbewijs is.

Video Pentakels Vier

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00