Pentakels Drie

Globale betekenis Pentakels Drie: Examen. Laten zien wat je kunt. Werken aan meesterschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de proef die de gezel moet afleggen om in een gilde als meester opgenomen te worden. Samenwerking. Overleg.

Cursus Tarot Pentakels-3Voor beginners is de tarotkaart Drie van Pentakels vaak moeilijk te herkennen omdat de pentagrammen niet geel zijn ingekleurd. Ze worden vaak over het hoofd gezien omdat ze zo kunstig zijn opgenomen als onderdeel van de kerk. Mijns inziens houdt dit verband met een van de betekenissen van deze tarotkaart, namelijk ‘meesterschap’. De jongen in kaart twee was druk bezig zich iets eigen te maken. In kaart drie mag hij laten zien wat hij kan en als het ware een proeve van bekwaamheid afleggen.

Op deze tarotkaart staan drie figuren afgebeeld. Eén staat op een bankje met een beeldhouwhamer in zijn hand en het lijkt erop dat hij degene is die het werk moet uitvoeren. De andere twee zijn de monnik of abt van de kerk en een architect. Zij vertegenwoordigen respectievelijk de geestelijke en wereldlijke macht, terwijl de man met de hamer ‘het volk’ representeert. Gedrieën verbeelden zij de hele mensheid en ook het begrip heelheid.

Op deze kaart is duidelijk sprake van samenwerking. De uitvoerder op het bankje, de abt als opdrachtgever en de architect als ontwerper, bouwen met elkaar de kerk. Dit geeft ons een tweede betekenis voor deze kaart, namelijk ‘samenwerking’. De monnik had een bepaald beeld in zijn hoofd hoe hij wilde dat zijn kerk eruit zou komen te zien. Met behulp van de architect en de ambachtsman werkt hij dit idee verder uit tot een praktisch en uitvoerbaar plan. Of de samenwerking prettig of onprettig verloopt hangt af van de andere kaarten in de tarotlegging.

In ons voorbeeld van iemand die leert autorijden, duidt deze tarotkaart op het afleggen van het rijexamen. Hij laat zien wat hij kan.

Video Pentakels Drie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00