1. De wereld is zoals je denkt dat die is

De wereld om je heen laat je zien waaraan je hangt!

Rider Waite Tarotkaart De GehangeneHet eerste Huna-principe is IKE (spreek uit: ie-kee). Ike betekent: De Wereld is zoals je denkt dat hij is.

Dit principe houdt in dat wanneer we onze gedachten en waar we in geloven veranderen, we daardoor ook onze ervaring van de wereld veranderen.

Je kunt je overtuigingen ontdekken door te kijken naar je wereld, naar je werkelijkheid.

Je wint bijvoorbeeld als kind bijvoorbeeld een prijsvraag. En je ontwikkeld gebaseerd op die ervaring de gedachte dat je altijd wint. Je zult zien dat dit waar is. Ik heb het zelf gezien en het is wonderbaarlijk. Op een gegeven moment gaan mensen zeggen, dat dit niet kan en je kijkt om je heen en je ziet dat de meeste mensen nooit iets winnen en gelijk houdt het winnen op.

Er zijn ook mensen die geloven dat ze altijd door de eerste ronde van een sollicitatie komen, maar nooit door de tweede. En dat is dan ook wat we zien in de werkelijkheid. Ik ken ook iemand die altijd wordt aangenomen. Ze weet dat en zo is het voor haar.

De eerste lessen van de Cursus in Wonderen hebben hier ook mee te maken. Je wordt uitgenodigd om te kijken naar de wereld om je heen en naar je gedachten zonder die ‘betekenis’ te geven, dus er niet direct een etiketje op te plakken. Wij zijn gewend direct te oordelen over wat we zien en denken, dat gaat automatisch; dat hebben we zo geleerd. We passen alles wat we zien onmiddellijk in, in ons ‘verhaal’ van hoe we denken dat de wereld in elkaar zit of zou moeten zitten. Hierdoor bekijken we de wereld niet meer objectief en zien we ook een heleboel moois dat het universum ons te bieden heeft over het hoofd.

“Ike” heeft te maken met zien. Hoe zie je de wereld om je heen? Hoe interpreteer die? Dit is het principe van de optimist en de pessimist. Het glas is half vol of half leeg. Regen is goed voor de gewassen, of regen verpest een dagje strand. Al naar gelang je houding kan een probleem een obstakel zijn of een uitdaging.

Feit of opinie?

Voor onze kijk op de wereld is het onderscheid tussen feiten en opinies van groot belang.
Feiten zijn niet te veranderen. Daar doe je niets aan. Maar een feit op zich levert nooit stress op. Wat stress oplevert, is de gedachte dat een bepaald feit niet zou mogen bestaan, dat iets niet had mogen gebeuren.

Opinies zijn te veranderen. Vaak zien we opinies aan voor feiten. Onlangs was het hier 32 graden Celsius. Ik vind dat verschrikkelijk warm, met de nadruk op verschrikkelijk. Mijn moeder vind dat ‘net lekker’. Die temperatuur is dus niet voor iedereen ‘verschrikkelijk warm’. Dat het 32 graden Celsius is, is een feit. Dat het verschrikkelijk warm is, is een opinie. Feiten gelden voor iedereen. Opinies niet.

Voorbeelden van opinies:

“Met schrijven is geen droog brood te verdienen.” Voor veel schrijvers kan deze uitspraak opgaan, maar ze gaat niet op voor alle schrijvers. Die uitspraak is een opinie, geen feit. Wanneer je als schrijver gelooft dat het ‘waar’ is, zal je door die gedachte jouw wereld scheppen en zul je met schrijven geen droog brood kunnen verdienen.

“Het gaat slecht met de middenstand.” Gaat het slecht met iedere middenstander? Waarschijnlijk niet.

“Wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt (bijv. 55 jaar bent), moet je niet van baan willen veranderen, want dat lukt niet meer op die leeftijd.” Ik ken zat mensen die van baan zijn veranderd, zelfs op hun 60ste nog.

Ik gaf mijn kinderen altijd moederlijke raad mee als ze ‘s avonds op stap gingen. Voorzichtig zijn, bij elkaar blijven. Iemand met een lekke band niet alleen naar huis laten lopen. Op een gegeven moment zei mijn zoon: “Houd toch eens op met gevaar te denken in mijn wereld!” Daar had hij wel een goed punt. Dus ik ben er maar mee gestopt.

Ik geloof niet dat je alles in de hand hebt. Er is wat mij betreft een ‘grijs gebied’. Meer hierover kun je lezen in het artikel: Tangled, Wet van Aantrekking en Tarot. Het leven deelt soms onverwachte verrassingen uit, maar hoe je denkt en hoe je in het leven staat, bepaald wel voor een groot deel je werkelijkheid.

De wereld om je heen

Door je overtuigingen, de opinies waar je in mee gaat, schep je de wereld om je heen. Hoe meer mensen een bepaalde overtuiging hebben, hoe ‘werkelijker’ die wordt. Daarnaast vinden we ook ‘bewijs’ voor onze overtuigingen, omdat we gericht zijn op het vinden van bewijs. Je praat met iemand en die is het niet met je eens. Dat leg je gewoon naast je neer, met de gedachte dat die persoon er niets van snapt. Je vindt vanzelf wel andere mensen die het wel met je eens zullen zijn en met die mensen kun je ‘goed praten.’ Die hebben gevoel voor de realiteit. En mijn moeder die 32 graden Celsius ‘net lekker’ vindt, die geloof ik gewoonweg niet, want het is gewoon té warm.

Wanneer je regelmatig je gedachten observeert en goed luistert naar wat mensen zeggen en naar wat je tegen jezelf zegt, dan kom je er achter hoeveel opinies als feiten worden gepresenteerd. Er zijn maar weinig feiten en heel veel opinies. Sommige opinies lijken algemeen geldend te zijn. Vooral die waarbij we bijwoorden gebruiken die een ‘absolute’ toestand aangeven zoals nooit en altijd. Wanneer je een uitzondering op die ‘absolute regel’ kunt bedenken, dan heb je te maken met een opinie en niet met een feit.

Het Hoger Zelf (Kane) creëert constant je werkelijkheid gebaseerd op je overtuigingen. Wil je een andere werkelijkheid, onderzoek dan je overtuigingen.

Mijn huna-lerares, Connie Rios zegt het volgende over gedachten:

“Je gedachten zijn je realiteit. Iedere gedachte die je hebt, ieder woord dat je zegt, is levenschenkend of dodelijk. Er is geen tussenweg, geen grijs gebied wanneer het aankomt op gedachten. Het goede nieuws is dat je gedachten heel gemakkelijk te veranderen zijn. Onthoud dat twee gedachten niet dezelfde ruimte kunnen innemen en dat emoties gedachten volgen en niet andersom. Wanneer je je uit balans voelt, verander dan je gedachten, in dit moment.”

Het is waar dat je gedachten eenvoudig te veranderen zijn. King heeft daar een mooie oefening voor, zodat je dit zelf kunt ervaren. Deze heb ik al beschreven bij het stuk over je Ku, maar voor het geval je die oefening daar niet hebt gedaan, hieronder nogmaals.

Oefening

Ga ontspannen op je stoel zitten en sluit je ogen. Let een paar tellen op je ademhaling om tot rust te komen. Let er even op hoe je inademt en weer uitademt. Herinner je dan iets vervelends, maar niet iets traumatisch. Terwijl je aan deze vervelende herinnering denkt, let je goed op de reactie van je lichaam. Doe dit voor ongeveer een halve minuut en denk dan aan iets heel prettigs. Deze prettige herinnering, kan echt gebeurd zijn maar mag ook fantasie zijn. Terwijl je de prettige herinnering in gedachte herbeleeft, let je weer goed op de reactie van je lichaam. Doe dit ook ongeveer een halve minuut en doe dan je ogen weer open.

Wat de meeste mensen ervaren bij het doen van deze oefening is dat ze zich onmiddellijk moe en naar gaan voelen bij de vervelende herinnering en zich energiek en blij voelen bij de prettige herinnering. Wat ook opvalt is hoe snel de omwenteling plaatsvindt. Het ene moment ben je neerslachtig en het volgende moment in een prima humeur.

Je hoeft dit principe “de wereld is zoals je denkt dat hij is” niet te geloven, maar ik nodig je uit om het te onderzoeken.

Observeer een week lang je gedachten en de wereld om je heen. Ga jezelf ‘betrappen’ op woorden zoals ‘niet/nooit’ en ‘altijd’. En luister hoe vaak anderen die woorden gebruiken. Je zult verbaasd staan hoeveel opinies er in omloop zijn die voor zoete koek voor ‘waar’ worden aangenomen en hoeveel opinies je er misschien zelf op na houdt. Door overtuigingen die je niet bevallen te zien voor wat ze zijn, namelijk opinies en geen feiten, verandert je denken en daarmee de wereld om je heen.

Persoonlijk gebruik ik hierbij graag de videorecorder als metafoor. Wil ik een lieve, zachte, romantische film zien dan doe ik er verstandig aan om een romantische film in de videorecorder te stoppen en geen harde actie film met veel geweld. Mijn gedachten en overtuigingen vormen mijn film. Dit is de film in mijn hoofd die ik non-stop afspeel. Mijn ervaring van de wereld kan niet anders dan overeenkomen met die film. Als mijn wereld mij dus niet bevalt, is het mogelijk om die te veranderen door mijn film te veranderen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00