Tangled, Wet van Aantrekking en Tarot

Tangled, Rapunzel - Disney film - schitterend voorbeeld van The Secret in Actie

Disneyfilm Tangled/Rapunzel: De Wet van Aantrekking in actie

Ongeveer een week geleden zag ik voor het eerst het begin van Tangled (Rapunzel) en het viel me op wat een mooi voorbeeld deze film is voor hoe de Wet van Aantrekking werkt.

Tangled is uit 2010, maar pas onlangs beschikbaar gekomen op Netflix Nederland. Mijn kleinzoon, 3 jaar oud, is verslaafd aan deze film. In de afgelopen 3 weken heb ik Tangled (stukjes en beetjes ervan) ongeveer 21 keer gezien. Mijn kleinzoon vindt vooral het paard Maximus leuk en noemt de film ‘het paard’. “Ik wil het paard te zien!” en dan pakt hij de afstandsbediening en is in staat om Netflix en de film in zijn eentje te vinden.

Law of Attraction/Wet van Aantrekking

De wet van de aantrekkingskracht is het geloof dat het universum of een hogere macht je altijd geeft waar je om vraagt. Niet wat je vraagt in woorden, maar wat je vraagt via de energie die je uitzendt. Als je je negatief voelt, wordt je gebombardeerd met negatieve incidenten en resultaten en wanneer je je positief voelt, trek je meer positieve gebeurtenissen naar je toe. Vaak wordt deze wet geïnterpreteerd dat alles dat niet goed gaat in je leven je eigen schuld is en dat is moeilijk te verteren. Terugkijkend op mijn eigen leven kan ik zien dat er een relatie is tussen mijn verwachtingen en de gebeurtenissen en resultaten in mijn leven. Ook wat betreft situaties die ik als minder prettig ervaar. Er zijn echter een paar incidenten waarvan ik niet geloof dat ze het resultaat zijn van mijn denken of gevoelens, bewust of onbewust. Dit noem ik het ‘grijze gebied’. Er zijn mensen die zeggen dat dit heeft te maken met het hoger zelf dat je leerproces bewaakt. Je bent hier op aarde om te leren en bepaalde incidenten moeten zich voordoen zodat je er iets van kunt leren. Het probleem met deze theorie is dat deze niet te staven is. Het is een mogelijkheid, maar hoe ga je dat bewijzen? Idem voor opmerkingen dat iets het resultaat is van karma uit een vorig leven. Wat meestal als bewijs wordt gepresenteerd, berust vaak op nogal wat aannames die niet bewezen zijn, maar door de verkondiger voor waarheid worden aangezien.

Mijn positie, wat betreft de Wet van Aantrekking is, dat wanneer je je bewust wordt van de Wet van Aantrekking in je leven je de Wet van Aantrekking steeds vaker en steeds beter kunt inzetten om dat naar je toe te trekken dat je wenst en steeds minder te krijgen van al die ongewenste situaties. Maar ik geloof niet dat je iedere gebeurtenis kunt afdoen met de opmerking: Dat heb je over jezelf afgeroepen: eigen schuld, dikke bult!

Tangled

Als je de film nog niet gezien hebt, wil je dat misschien eerst doen, want om te laten zien hoe de Wet van Aantrekking zichtbaar is in deze film, zal ik toch het een en ander van het verhaal moeten verklappen. Je kunt de film gratis bekijken op Netflix en als je nog geen lid bent van Netflix kun je de eerste maand gratis kijken om het uit te proberen.

Het verhaal begint ermee dat ooit eens een druppel zonlicht op de aarde viel en daaruit ontstond een gouden, magische bloem met helende eigenschappen. Een oude heks, moeder Gothel ontdekt deze bloem en gebruikt de bloem om eeuwig jong te blijven. Egocentrisch als ze is, houdt ze deze kennis verborgen en plaatst een korf over de bloem.

Eeuwen later, is er in de buurt van de bloem een koninkrijk ontstaan en de geliefde, en hoogzwangere koningin wordt heel ziek en niets minder dan een wonder kan haar redden. Het volk gaat op zoek naar de gouden, magische bloem. Moeder Gothel was net het magische liedje aan het zingen bij de bloem om zichzelf weer te verjongen, maar hoort de soldaten aankomen en snel zet ze de korf weer over de bloem. In haar haast om niet gezien te worden, slaat ze met haar cape de korf omver en de soldaten ontdekken de gouden bloem.

tangled soldiers find flower

Moeder Gothel maakt al eeuwen gebruik van de geneeskracht van de bloem en is bang deze mogelijkheid om eeuwig jong te blijven, te verliezen. De wet van aantrekking zegt dat je krijgt waar je om vraagt. De energie die zij uitzendt is het verliezen van de bloem en dat is inderdaad wat ze nu krijgt. De onzelfzuchtige wensen van de onderdanen van de koningin voor haar genezing, maken het mogelijk voor hen om deze bloem te vinden. De Koningin geneest en bevalt van een mooie dochter, die ze Rapunzel noemen. Om de geboorte te vieren laten ze een lampion met een kaars erin op. Hun geluk is compleet!

tangled geboorte rapunzel lampion oplaten

Moeder Gothel daarentegen heeft een groot probleem. Ze is eeuwenoud en zonder toegang tot de bloem zal het snel bergafwaarts met haar gaan. Ze sluipt het kasteel in en hoopt dat de geneeskracht van de bloem is overgegaan op het wonderbaarlijk mooie, gouden haar van Rapunzel. Ze merkt dat dit klopt, maar ook dat door het haar af te knippen het de genezende werking verliest. Dus steelt ze baby Rapunzel.

De koning en de koningin zijn er kapot van. Iedereen zoekt naar de baby, maar ze is onvindbaar. Ieder jaar op de verjaardag van Rapunzel laten de koning en koningin duizenden lampionnen de lucht in gaan, in de hoop dat hun dochter ooit naar hen terugkeert.

Moeder Gothel verbergt Rapunzel in een hoge toren in een verborgen vallei. Een dag voor Rapunzel’s achttiende verjaardag, vindt de op de vlucht zijnde Flynn deze toren en hoopt zich daar te verbergen. Rapunzel grijpt haar kans en chanteert Flynn om haar naar de stad te brengen zodat ze die lampionnen die ieder jaar op haar verjaardag in levende lijve kan aanschouwen. Ze beleven spannende avonturen onderweg, leren elkaar steeds beter kennen, worden verliefd, en ja uiteindelijk trouwen ze en leven ze nog lang en gelukkig.

Tangled en de Wet van Aantrekking

Welke gedachten en gevoelens van de Koning en Koningin hebben voor de ramp gezorgd dan hun baby wordt ontvoerd? Geloofden ze misschien niet dat dit complete geluk dat ze voelde met de geboorte van hun dochter zou kunnen standhouden? Ik zie dit als het ‘grijze gebied’ waar we het antwoord schuldig moeten blijven. En Rapunzel zelf? Hoe heeft zij deze situatie over zich afgeroepen? Beslist een grijs gebied.

Moeder Gothel doet Rapunzel geloven dat zij Rapunzel’s moeder is en indoctrineert haar met verhalen over een gevaarlijke buitenwereld vol rovers en ander tuig die maar één ding willen, namelijk haar haren stelen.

Rapunzel is een uitzonderlijk kind. We zien haar dagindeling. Ze maakt schoon, doet de was, kookt, maakt kaarsen, leest, schildert, en speelt met Pascal, haar kameleon. Maar, zo leren wij, zij vraagt zich af wanneer haar leven gaat beginnen. Ze wil naar buiten de wereld in en het allerliefste wil zij, in levende lijve van dichtbij, de zwevende lichtjes zien die ieder jaar op haar verjaardag aan de hemel verschijnen. Tot nu toe heeft ze dit schouwspel alleen vanuit haar torenraam kunnen zien en ze heeft sterk het gevoel dat het op een of andere manier met haar te maken heeft. Nu ze bijna 18 is, hoopt ze haar moeder over te kunnen halen om haar naar de zwevende lichten te laten gaan. Ze heeft deze zwevende lichtjes geschilderd en schildert zichzelf in het schilderij. Het perfecte voorbeeld van een ‘vision board’.Ze is ook vastbesloten om dit jaar naar de lichtjes te gaan, maar haar moeder wil daar niks van weten. Wanneer Flynn haar torenkamer binnenklimt, om te schuilen voor iedereen die hem achterna zit, grijpt ze haar kans. Ze vindt het eng en is vol twijfels en tweestrijd, maar haar verlangen is zo groot, dat ze nu niet gaat opgeven.

tangled rapunzel en haar vision board

Rapunzels manifestatie stappenplan

We zien hier dus, dat ze haar verlangen heeft vormgegeven met een vision board, een rotsvast vertrouwen heeft dat de dag zal komen dat ze haar droom zal realiseren, ze laat zich niet tegenhouden door de oorlog in haar hoofd en ze grijpt haar kans, wanneer die zich voordoet. Voorafgaand, heeft ze zich voorbereid door te doen wat gedaan moest worden: kaarsen maken, eten koken, poetsen en werken aan haar eigen ontwikkeling.

Tarotkaart Pentakels Drie
Ik vroeg me af welke tarotkaart zo’n situatie van voorbereiding weergeeft en ik trok hierop Pentakels Drie. Ik vind dat wel passen en het is iets om in je achterhoofd te houden als je wensen zich niet manifesteren en je trekt Pentakels Drie, dan kan dat een aanwijzing zijn om je te gedragen als Rapunzel. Goede voorbereiding, een onophoudelijk geloof in de vervulling van je wens, aan jezelf werken, in het hier en nu niet zeuren maar gewoon de dingen doen die gedaan moeten worden en de wens niet van je af duwen door te denken: ‘het gaat nooit lukken’.

Flynns stappenplan

Wanneer Flynn met zijn twee dievenmaten over de daken van het paleis loopt, staat hij stil om het uizicht te bewonderen en hij zegt: “Ik zou aan zo’n uitzicht kunnen wennen.” Om vervolgens daar aan toe te voegen: “Ik ben eraan gewend. Jongens, ik wil mijn eigen kasteel!”

tangled flynn en die even aan uitzicht wil wennen

Hier zet hij een duidelijke intentie neer. Zijn compagnons gaan er niet tegen in. Maar één van de twee zegt: “Doe deze klus en je kunt je eigen kasteel kopen.” De haalbaarheid van de wens wordt hier bevestigd. Al te vaak gebeurt het tegenovergestelde. Mensen in je omgeving lachen je uit, noemen je onrealistisch en als anderen het niet voor je doen, dan doe je het zelf wel.

Nadat ze de kroon gestolen hebben, en weg vluchten zegt Flynn: “Kun je je mij voorstellen in een kasteel van mijzelf? Want ik kan dat zeker.” Daarna zegt hij ook nog: “Heren, dit is een bijzondere dag!“

Hoe werkt dit? Er komt een verlangen bij hem op. Hij wil een kasteel. Hij spreekt de intentie uit om een kasteel te bezitten, na dit uitgesproken te hebben, houdt de intentie stand, want niemand gaat er tegen in. Hij visualiseert de situatie, hij kan zichzelf zien wonen in een kasteel en dit geeft hem een vreugdevol gevoel, zoals blijkt uit zijn uitroep dat dit een bijzondere dag is. Hij laat het verder los, want hij is druk met vluchten dus heeft geen tijd om er verder over na te denken. Hierdoor krijgen negatieve gedachten geen kans om de wens kapot te maken: Jij in een kasteel? Je bent een weesjongen en op het dievenpad! Wat denk je nu zelf?

Maar Flynn heeft geen tijd om verder over zijn wens na te denken. Hij heeft hem uitgesproken, zich blij gevoeld en het los gelaten.

We zien dit later nog een keer, wanneer ‘het boeventuig’ in het Gezellige Eendje hun dromen met elkaar delen. Iedereen spreekt zijn dromen uit, ze krijgen support voor hun dromen en op het eind van de film komen al die dromen uit. Dit kan totaal onwaarschijnlijk over komen, en ja het is ‘maar’ een film, maar dit is wel hoe de Wet van Aantrekking werkt en het kan handig zijn om dat een keer te zien, want dat maakt het makkelijker te onthouden en na te bootsen. Vooral dat deel van het zingen en dansen! Ze visualiseren de droom alsof die bestaat, ze voelen de werkelijkheid ervan, ze vieren hun dromen en de vreugde van het bereiken. Dit is een enorm goede energie die helpt om dromen de realiteit in te duwen!

tangled dansend boeventuig

Voorbeeld uit mijn leven

Kijk eens terug op je eigen leven of je zo’n incident kunt vinden? Ik weet nog goed dat ik in Noorwegen door een museum liep en een olieverfportretje aan de muur zag hangen. Ik vond die dame wel een beetje op mij lijken. Ik bedacht me hoe gaaf het zou als eeuwen later mensen langs een portretje van mij zouden lopen en zich dan zouden afvragen: wie is die dame? Ik voelde me daar echt gelukkig bij. En ik liet het gelijk weer los. Niet los in de zin van niet haalbaar, maar ik dacht er gewoon niet verder over na. Dit is zo’n gedachte van een paar seconde. Langer zal het niet geduurd hebben. De eerste dag dat ik weer thuis ben, belt een bekende Leidse Schilderes of ze mij mag schilderen voor een serie portretten die ze aan het doen is voor de Leidse 3 oktober viering. Mijn mond viel open van verbazing! Op zaterdag bedenk ik me dat in een museum hangen leuk kan zijn en op maandag staat er al een schilder op de stoep om mijn wens te doen uitkomen.

Bewust of Onbewust

Nu wordt er vaak gezegd dat je onbewuste de manifestatie van je wensen tegenhoudt. Maar het kan net zo goed je bewuste denken zijn. Je wilt een betere baan, maar je geloofd er niet erg in. Recessie, ontslagen, leeftijd, opleiding, er is altijd wel iemand beter. Dit zijn zo van die gedachten die door je hoofd kunnen spelen en je de manifestatie van je wens teniet doen. Het is van belang om die gedachten, wanneer ze bij je opkomen, gelijk weer om te buigen tot een positief gevoel en om vertrouwen op te roepen dat het heus wel gaat gebeuren. Een vision board zoals Rapunzel heeft gemaakt dat je meerdere malen per dag kunt zien, affirmaties e.d. kunnen je daarbij helpen. Zelf gebruik ik een armband om me te herinneren aan mijn wensen.

Wanneer je denkt dat je wensen zich niet manifesteren omdat het probleem in je onbewuste ligt of dat er karma in het spel is, dan kun je daarop mediteren. Ga rustig en ontspannen zitten, doe een ontspanningsoefening en vraag dan je lager zelf je de beelden en ideeën aan te reiken waarom het manifesteren van je wens geen goed idee is. Wanneer je bereid bent om te blijven zitten tot je een zinnig antwoord hebt gekregen, krijg je op een gegeven moment een duidelijk antwoord. Het kan een paar uur duren, desnoods een halve dag en soms heb je je antwoord al binnen een half uur. Maar het belangrijkste is dat je vastbesloten gaat zitten en niet van plan bent op te staan uit je meditatie tot je weet hoe de vork aan de steel zit.

Tarotkaarten leggen

En je kunt natuurlijk kaartleggen op je manifestatieprobleem. Ik heb daarvoor ooit eens het WAT-consult ontworpen. Wat je ook kunt doen is één kaart trekken voor je wens. En dan nog één voor hoe je lager zelf zich voelt over je wens. Deze leg je links. En dan een kaart voor je bewuste zelf. Die leg je rechts. Deze drie kaarten kunnen je een aardig beeld geven of het je dagelijkse gedachten zijn die je manifestatie tegenhouden of iets waarvan je je niet bewust bent.

Wat het meeste voorkomt is dat je onbewuste en bewuste op één lijn liggen, maar dat je je niet bewust bent van de gedachten die de hele tijd bij je opkomen. Je hebt moeite om rond te komen van je inkomen. Je denkt de hele dag door: dat kan ik niet betalen. Je zou graag die laarzen in de etalage willen, maar denkt: dat kan ik niet betalen. Je ziet iemand rijden in een superauto en je denkt: Wat een patser! Er is dus vaak niets onbewusts aan, het is meer een bewustwording van je denken. Een collega heeft op TV iets gezien en zegt dat alle rijke mensen uitschot zijn. Je absorbeert deze opmerking, slikt het voor zoete koek, gaat er niet tegenin. Je lager zelf/onbewuste denkt nu dat je het met die uitspraak eens bent. Je wilt zelf geen ‘uitschot’ zijn, dus nu heb je wel een conflict als je meer geld in je leven wilt. En let ook op de dingen die je leest. Lees bewust en wanneer de media je wil doen geloven dat je nu griep moet krijgen, epidemie en zo, dan zeg je duidelijk tegen je Lager Zelf: Wat een onzin! Zodat je Lager Zelf weet dat je niet meegaat in die opvatting en die dus niet moet gaan manifesteren.


Tarotkaarten leren lezen is een kwestie van oefenen. Je kunt dat doen door Tarot Dagkaarten te trekken, Dankbaarheidskaarten, maar ook door bijvoorbeeld een tarotkaart te trekken die je mening verwoordt over het artikel dat je zojuist hebt gelezen.

Trek hier je tarotkaart


Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00