Oog van Kanaloa

Kanaloa, god van de oceaan en genezing

Huna Kracht munt
Huna Kracht munt

In de mythologie van Hawaï is Kanaloa de god van de oceaan en genezing. Hij is een metgezel van Kane, de schepper-god. Zij trokken samen over de eilanden, deelden de heilige drank ‘awa en lieten waterbronnen ontstaan door met hun staven op de grond te slaan.

De weinige beelden van Kanaloa tonen hem met ronde ogen die in het geheel niet lijken op voorstellingen van ogen van andere goden. Volgens een traditie van het eiland Kauai zou je het webpatroon zien, dat ook op de krachtmunt is afgebeeld, wanneer je in het oog van Kanaloa keek. In het Hawaïaans betekent “kanaloa” ook “een zeeschelp: het vroege stadium van een bepaalde vis; een andere naam voor Kaho’olawe eiland; veilig, stevig, onbeweeglijk, gevestigd, onoverwinnelijk.”

Een vertaling van de lettergrepen van het woord Ka-na-loa levert de betekenis van “totale vrede of totale stilheid”. Het woord heeft de bijbetekenis van totaal vertrouwen. In de esoterisch traditie van Huna Kupua vertegenwoordigt Kanaloa je Kern-Zelf of het Centrum van het Universum in Jezelf.

Het Web-Patroon

oogIn zijn geheel vertegenwoordigt het patroon het Aka Web, of het Levensweb, de symbolische verbinding van alle dingen onderling. De ster in het midden verwijst naar de spin/sjamaan of de mens die bewust is dat hij de wever is van zijn of haar eigen leven, een wever van dromen.

De 8 lijnen vertegenwoordigen het concept “mana” of spirituele kracht. Een andere betekenis van “mana” is “vertakkende lijnen”. Het getal 8 in de Hawaïaanse traditie symboliseert grote macht. De vier cirkels vertegenwoordigen “aloha” of liefde, omdat de “lei” of bloemenkrans, een symbool voor liefde, rond is en in het Hawaïaans figuurlijk gebruikt wordt om een cirkel aan te duiden. Het ‘ha’ gedeelte van het woord “aloha” betekent “leven” en duidt tevens op het getal vier. De cirkels en lijnen vertegenwoordigen gezamenlijk het concept van harmonie door liefde en kracht als een ideaal om te ontwikkelen.

De punt in het midden van de ster vertegenwoordigt de Aumakua of wel Hoger Zelf. De kring daaromheen representeert Lono of het Mentale Zelf. De zeven punten van de ster vertegenwoordigen de Zeven Huna Principes. De ring rond de ster verwijst naar Ku, het Fysieke of Onderbewuste Zelf. Een punt van de ster wijst altijd naar beneden en wel zodat deze op een lijn ligt met een rechte lijn van het web om zo de verbinding tussen binnen en buiten weer te geven.

De energie

Het symbolische oog van Kanaloa genereert een subtiele energie, die in het Hawaïaans “ki” genoemd wordt. Deze energie kan aangewend worden voor healing, om fysieke en mentale vermogens te stimuleren en voor vele andere doeleinden. Veel mensen voelen de energie als een tinteling, een stroom, een druk of koelte wanneer ze het symbool bij een hand, vingers, wang of voorhoofd houden. In een ruimte zal het symbool helpen om de fysieke, emotionele en mentale energieën van de kamer of ruimte te harmoniseren. Het symbool kan ook andere energiebronnen versterken door het achter of voor de betreffende bron te plaatsen.

Copyright 1998 Aloha International
www.huna.org

Vertaald door Nelly van der Werff

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00