4. Nu is het moment van kracht

Nu is alles dat er is, dus ook het enige krachtmoment

Het vierde Huna Principe is Manawa: Nu is het moment van Kracht.

Het hier en nu, het heden, is alles wat we hebben. Het verleden is niet meer. De toekomst is er nog niet. Het gekke is dat die toekomst, waar we soms al onze hoop op hebben gevestigd, ook niet komt, want het is altijd nu.

Omdat nu de enige tijd is die we hebben, kun je alleen maar kracht hebben in het heden. Wat is ‘kracht’? Je kunt dit zien als je mogelijkheid tot handelen, je keuzevrijheid om je aandacht ergens op te richten. Wanneer je aandacht in het verleden is bij ‘had ik maar… ‘ of ‘had ik maar niet…’ of ‘als dit of dat niet gebeurt was, dan was alles beter geweest…’, dan ben je niet ‘hier’.

Je kunt ook in de toekomst zijn met je aandacht. Ook dan ben je niet hier. Wanneer we niet in het hier en nu aanwezig zijn, zijn we minder effectief omdat we allerlei mogelijkheden niet zien. Niet kunnen zien, omdat we ‘afwezig’ zijn, onbewust zijn.

Er is een makkelijke manier om te weten of je volledig in het hier en nu aanwezig bent. Wanneer je je vredig, blij en gelukkig voelt, ben je in het heden. Voel je verwarring of angst dan ben je waarschijnlijk met je aandacht in het verleden of in de toekomst.

Het is al een hele stap vooruit om je daarvan bewust te worden, want dan kun je jezelf terugbrengen naar het heden. De volgende oefening is een snelle manier om jezelf weer in het heden te brengen.

Oefening het hier en nu ervaren

Word je bewust van je omgeving zonder de verschillende objecten te benoemen. Ga op je gemak zitten en kijk dan naar de kleuren in je omgeving. Je kunt gewoon kijken naar de verschillende kleuren en je hoeft niet eens namen te geven aan die kleuren. Dit is rood, dat is groen. Dat hoeft niet eens. Beter van niet, zelfs. Je kijkt naar de kleuren.

Na een tijdje richt je je aandacht op de lijnen in je omgeving. De rechte lijnen, de gebogen lijnen. Ook die hoef je niet te benoemen. Dan kun je kijken naar de vlakken. Hier wordt het vaak al wat moeilijker om de objecten niet te benoemen, maar probeer het gewoon. Kijk naar de vlakken.

Kijk dan naar de ruimte tussen de vlakken! Wanneer je dat gedaan hebt, kun je je ogen sluiten voor de rest van de oefening. Voel vervolgens de positie van je handen en voeten, je lichaam als geheel. Wanneer je dat gevoeld hebt, voel dan de kleding tegen je huid, de grond onder je voeten, de stoel of bank waar je op zit. En voel ook de beweging van je ademhaling. En probeer de energie in en om je heen te voelen. Ga dan andere zintuigen toevoegen. Wat ruik je? Wat proef je? Wat hoor je? Benoem geen van die sensaties, merk ze alleen maar op.

Je kunt vervolgens proberen deze oefening uit te breiden naar je (dagelijkse) routinetaken. Ga schoonmaken met je aandacht totaal gericht op wat je aan het doen bent. Rij naar je werk met al je aandacht bij wat je aan het doen bent. Niet al vast gedeeltelijk met je hoofd bij je werk. Dit is een vorm van meditatie.

Dit vierde Huna Principe doet me altijd denken aan een zen-verhaal waarvan verschillende versies bestaan. In één ervan is een jongeman zo vol van zichzelf dat hij een gesprek aanvraagt met een beroemde Zen-meester omdat hij er van overtuigd is dat die meester hem zeker zal aannemen als leerling. Sterker nog, deze jongeman is er van overtuigd dat de meester hem zal prijzen om alles wat hij al gedaan heeft op zijn spirituele pad en ook zal zien dat het moment van verlichting voor deze jongeman nabij is. De dag dat deze jongeman de meester bezoekt, regent het. De meester zit op een kussen in een kamer van zijn kleine huisje. De leerling trekt zijn schoenen voor de deur uit en laat daar ook zijn paraplu achter. Hij gaat de kamer in en buigt voor de meester. “Ik zou graag uw discipel worden. Ik wil net als u verlicht worden”, zegt hij.
De meester glimlacht.

“Ik heb veel gestudeerd en ik voel dat ik op het pad van zelfrealisatie ben”, zegt de jongeman.

De meester glimlacht met zijn ogen halfgesloten en knikt.

“Denkt u ook niet dat ik verlicht kan worden?”

De meester opent zijn ogen. De jongeman is er zeker van dat de meester nu gaat zeggen dat hij dat ook denkt. “Aan welke kant van de deur heb je je schoenen gezet en aan welke kant je paraplu?” vraagt de meester.

De jongeman is met stomheid geslagen. Wat is dat nu voor een vraag? “Eh, dat weet ik niet meer,” stamelt hij, “maar wat doet dat ertoe?”

“Jij zoekt bewustzijn, en hoe bewust ben je wanneer je niet eens weet waar je je schoenen en je paraplu gelaten hebt?”

Je kunt het ook zo zien, wanneer je aandacht elders is, en dus niet hier, is een gedeelte van je energie elders en niet hier. Dat sluit aan op het derde Huna Principe: Energie volgt aandacht. Hoe meer energie je in het nu hebt, hoe krachtiger je kunt zijn.

Omdat we zo gewend zijn om in het verleden of in de toekomst te zijn, hebben we het idee gekregen dat het ‘overzicht’ geeft, dat het ruimte geeft. In het nu zijn met je aandacht geeft vaak een gevoel van beperktheid. Ik heb het ooit eens op een verhelderende manier horen uitleggen.

Stel je het zo voor. In het heden heb je een zaklamp in de hand en daarmee kun je je pad verlichten. Je kunt een meter of drie om je heen kijken. De rest is duisternis. Het verlaten van het heden, is als het op de grond zetten van de zaklamp en de duisternis inlopen. Niet alleen is dit vaak eng en komen er angsten opzetten, maar je ziet ook de volgende stap op je pad niet meer. Wanneer je in het heden blijft heb je tenminste nog 3 meter zicht en kun je je volgende stap wel zien. Het licht is je Hoger Zelf, je intuïtie. En dat licht bestaat alleen in het heden. Hoe meer je je aandacht naar het heden weet te brengen, hoe krachtiger je lamp zal schijnen en hoe meer zicht je zult hebben.

Veel mensen zijn niet echt in het hier en nu aanwezig. Hun aandacht is gericht op herinneringen uit het verleden, toekomstbeelden, fantasieën of ze hebben alleen aandacht voor zichzelf. Wanneer je bewustzijn van het huidige moment afneemt, neemt je kracht en effectiviteit in het heden ook af.

 

 

Oefening het nu ervaren 2:

Ga naar buiten en kijk naar een boom en bekijk die boom alsof je nog nooit een boom gezien hebt. Luister, voel, ruik, gebruik al je zintuigen. Je geest wordt rustig, in het heden is er geen angst. Hoe vaker je die oefening doet hoe makkelijker het wordt om in het heden te blijven. Deze oefening kun je ook binnen doen, met een plant of een stoel, een deur.

Een ander belangrijk aspect van deze twee hier-en-nu oefeningen is dat je niets benoemt. Je oordeelt niet.  Oordelen komt uit het verleden. Oordelen is vergelijken met het verleden. Dus heb je nog nooit een boom gezien, dan kun je niet zeggen, wat een waardeloze bast heb jij. En ook niet wat een prachtige bast. Je bent gewoon in het hier en nu met een boom. Ikzelf vind dat een prachtige ervaring.

Richt je aandacht op dat wat goed is en op wat je wilt creëren in je leven. Tel je zegeningen. Hierdoor verander je je film. Hoe meer je het doet, hoe vaker dat je het doet, hoe makkelijker het wordt en hoe meer vrede je in je leven zult ervaren.

Nog een voorbeeld voor als het even moeilijk wordt. Een grote hond met veel haar, springt in het water. Komt hij uit het water dan zit zijn vacht vol water. Hij is zwaar geworden. Dat is waar je nu staat. Jij bent als die hond met een vacht vol water. Wanneer die hond het water van zich afschudt maakt het troep. Het water vliegt in het rond, het ziet er wild en helemaal niet vredig uit. Maar zodra het water uit zijn vacht geschud is, is die hond weer licht. Het stuk waar het water in het rond gaat vliegen houdt ons vaak tegen om vooruit te komen. Wees niet bang, dat is juist goed.

Als je een € 20.000 per jaar baan hebt en je wilt eigenlijk een € 100.000 per jaar baan, zul je die € 20.000 baan moeten laten gaan. Dat is beangstigend. Richt je aandacht niet op het beangstigende. Omarm het. Er is iets aan het veranderen en dat is goed. Leven is veranderen. Het is belangrijk om veranderingen te leren omarmen. Verwelkom veranderingen!

Dus let op de tekenen. De tekenen van rommel die verandering aangeven. Dat is goed. Zet door, blijf gericht op je doel. Niet stoppen en weer terug in het water springen.

Veel mensen hebben zo veel tijd geïnvesteerd in dat wat ze hebben dat ze moeilijk kunnen loslaten. Geef je over, laat het gaan. Laat alles wat niet werkt in je leven los en je zult zien dat overvloed gewoon op je ligt te wachten.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00