7. Effectiviteit is de graadmeter voor waarheid

Pono – Effectiveit, de graadmeter voor waarheid

Het zevende principe is PONO: Effectiviteit is de graadmeter voor waarheid.

Zelf vind ik dit het mooiste principe omdat een van de subprincipes luidt: Er is altijd een andere manier. Dat vind ik zo’n rustgevende gedachte.

King zegt over Pono dat veel mensen moeite hebben met dit principe omdat ze in eerste instantie denken dat het betekent dat het doel de middelen heiligt. Maar het betekent het tegenovergestelde: de middelen bepalen het doel of het eindresultaat.

Met gewelddadige middelen, krijg je alleen maar meer geweld.

Met vredelievende middelen, krijg je vredige resultaten.

Wanneer je succes wilt boeken door anderen tegen te werken, zul je veel tegenwerking op je pad ervaren. Wanneer je anderen vooruit helpt, zullen ze jou ook helpen. Hierdoor zul je sneller je doelen bereiken dan wanneer je je richt op het tegenwerken van anderen. Deze gedachte past ook bij het universele principe ‘waar je je aandacht op richt, neemt toe’.

Een andere betekenis van Pono is dat het er niet om gaat welke techniek, kunstje, methode je toepast, maar of je er mee bereikt wat je wilt bereiken. In het sjamanistische gedachtegoed is healing, de balans herstellen, altijd het doel. En op welke manier je dat bereikt doet er niet toe.

Stel je kunt niet slapen in je nieuwe huis. En iemand beweert dat dit komt door de aardstralen en legt een stukje koper onder je bed. Dan gaat een Huna beoefenaar niet zeggen, ja maar waar is de wetenschappelijke verklaring. Werkt het? Prima. Zo niet, dan zoek je een andere manier.

Vanuit de Huna filosofie maakt het ook niet uit waar die techniek vandaan komt. Als die maar werkt. En vanwege het subprincipe: de middelen bepalen het doel, hoef je dus ook niet bang te zijn dat een Huna-sjamaan zal grijpen naar bijvoorbeeld kleipoppetjes en een doosje spelden om iets te doen aan die vervelende collega die je het leven op werk zuur maakt. Vanuit het Huna gezichtspunt zal het Aloha principe je betere resultaten geven. Dit wil niet zeggen dat het altijd even makkelijk is om je tegenover je plaaggeesten liefdevol en vergevingsgezind op te stellen. Zeker niet, wanneer je ze het liefst een schop zou verkopen.

Tarot om de andere manier te vinden

“Er is altijd een andere manier” betekent dat wanneer een bepaalde werkwijze niet leidt tot het beoogde resultaat, je de werkwijze kunt veranderen. Geef niet op, ga niet bij de pakken neerzitten, maar probeer eens iets anders. In dit opzicht heb ik veel aan mijn tarotkaarten.

Wanneer ik niks meer kan bedenken, gebruik ik de “Wat te doen-legging” op het probleem en ik krijg vanzelf weer nieuwe ideeën.

Je kunt familie en vrienden om raad vragen of een coach inhuren om je weer op weg te helpen. Of je schrijft voor het slapen gaan een brief aan je Hoger Zelf, God, het Universum of de Alwetende Bron met het verzoek een inzicht te mogen ontvangen waardoor je volgende stap duidelijk wordt. Sommige mensen hebben dan een droom waarin hun iets wordt aangereikt waarmee ze verder kunnen. Het is ook mogelijk dat de informatie op andere manieren naar je toekomt. Door een tv programma, een boek dat iemand je aanraadt, een krantenartikel. Het maakt niet uit hoe. Effectiviteit is de graadmeter voor waarheid. Zelf schrijf ik geen brieven aan mijn Hoger Zelf, ik zeg gewoon ‘s avonds dat ik verwacht de volgende ochtend de oplossing of het inzicht te hebben. En meestal is dat het geval.

 

Visualisatie om Pono te ervaren

Stel je voor: Je loopt op een weg naar een stad. Je weet dat midden in die stad een plein is met een schatkist, die een belangrijk doel in je leven symboliseert. Wat dat doel is, doet er nu niet toe.

De stad is omgeven door een hoge, bewaakte muur. De weg leidt naar een bewaakte en gesloten poort in die muur.

Het is nu aan jou om een manier te bedenken om binnen te komen, om bij je schatkist te komen. Als je één manier gevonden, hebt dan ga je weer terug naar je beginpunt en loop je weer over dezelfde weg naar de stad. de bewakers staan er nog steeds. De poort is gelosten. Bedenk nu een andere manier om binnen te komen.  En doe het nog maar een keer.

Op deze manier kun je je verbeeldingskracht en je Ku training om meer flexibel te zijn in het bereiken van je doelen.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00