6. Alle kracht komt van binnenuit

Mana: Alle kracht komt van binnenuit

Het zesde principe is MANA: Alle kracht komt van binnenuit.

Het Mana-principe wordt vaak verkeerd begrepen en vaak vertaald als energie en daarmee gelijk gesteld aan Ki en Prana. Maar mana betekent invloed. Hoeveel macht, invloed sta je jezelf toe te hebben? Hieraan is geen limiet (tweede principe).

Het is mogelijk veel invloed te hebben met weinig energie, maar het is ook mogelijk veel energie te hebben en weinig invloed. Je kunt hierbij denken aan iemand die rond draaft als een kip zonder kop, heel veel energie verbruikt, maar niets voor elkaar krijgt. Invloed kan samenhangen met positie. De president van een land heeft vaak veel mana uit hoofde van zijn functie. Zonder die functie heeft hij veel minder mana of invloed. Een goed voorbeeld van iemand met veel mana is Nelson Mandela. Hij had veel mana, veel persoonlijke kracht, voldoende om de eerste zwarte president van Zuid-Afrika te worden. Na zijn presidentschap, had hij nog steeds veel mana omdat zijn mana niet functiegerelateerd was, maar voortkwam uit werkelijke persoonlijke kracht van binnenuit en ook als zodanig door anderen werd herkend. Hij geloofde in zijn droom en wist te volharden onder moeilijke omstandigheden. Mana is dat gevoel van invloed hebben op situaties. Heb je weinig mana dan voel je je machteloos en niet in staat om een situatie te veranderen.

Ik weet dat mijn gedachten, mijn overtuigingen en waar ik in geloof belangrijk zijn voor het scheppen van mijn werkelijkheid en hoe meer mana ik heb, hoe beter ik in staat ben om te creëren wat ik wens. Nu heb ik onlangs een situatie gehad waarbij ik het gevoel had totaal geen invloed te hebben op het resultaat. Wanneer ik adverteer voor cursussen: website, folders, persberichtje in huis-aan-huis bladen, dan creëert dit meestal voldoende belangstelling om een cursus te starten. Maar niet altijd. Dat is zo’n moment dat ik me machteloos voel, terwijl ik weet dat ‘alle kracht van binnenuit komt’ kan ik dat even niet zien. Ik bedoel maar, ik heb er toch zeker geen invloed op of mensen wel of niet naar mijn cursussen komen? Ik had sterk het gevoel, dat in deze situatie het zesde Huna principe niet op ging. Ik weet dat wanneer ik die negatieve energie meebreng naar toekomstige cursussen, ik daarmee creëer wat ik niet wil, namelijk nog meer cursussen die niet doorgaan wegens gebrek aan belangstelling. Ik weet ook dat Serge Kahili King (mijn huna-leraar) geen onzin verkoopt, dus dat het zesde principe klopt, zelfs wanneer ik het niet zie.

Gelukkig heb ik een zus die opstellingen doet en samen hebben we naar de situatie gekeken. Als uitgangspunt heb ik een tarotkaart getrokken en daarmee zijn we de opstelling gestart. Door de organisatieopstelling op dit aspect van NERF (zo heette mijn cursusinstituut destijds), is het mij duidelijk geworden dat ik bijvoorbeeld wel invloed heb op de manier van adverteren (de woorden die ik gebruik, de afbeeldingen, de tijdstippen enz.) en wat volgens het ‘alwetende veld’ waarschijnlijk beter zal werken. Dit geeft me een gevoel van rust, want hier kan ik wat mee. Ik voel me niet langer machteloos. Ik kan wel iets doen!

Heb je zelf levensgebieden waar je het gevoel hebt geen mana te hebben, waar je machteloos staat om vervelende situaties te veranderen, dan zijn er legio mogelijkheden om de situatie te onderzoeken en te kijken waar je blokkeert. We hebben prachtige technieken zoals The Work, Familie-opstellingen, Coaching , Tarot, NLP, Reiki, Chakra-werk etc. Weet dat je mana hebt, dat er mogelijkheden zijn. Soms is het even zoeken naar een methode die werkt voor jouw specifieke vraag, maar zo’n zoektocht loont de moeite.

Als je je even niet zo invloedrijk voelt, kun je ook de volgende oefening doen:

Kijk om je heen en vertel tafels en stoelen, schilderijen om te staan of hangen waar ze staan of hangen. Vertel bloemen en planten te groeien waar ze groeien en wolken te bewegen waarheen ze bewegen.

Vertel je lichaam om te zijn zoals het is, je bankrekening te zijn wat het is, je relaties te zijn zoals ze zijn. Laat geen twijfel of kritiek toe. Hierdoor bevestig je het hier en nu zoals het is, met liefde, waardoor ook verandering mogelijk wordt.

Deze oefening klinkt heel raar, maar door alles te bevestigen in wat alles al doet, is het net alsof je invloed hebt. Het schilderij doet wat je zegt. Het hangt daar aan de muur. De tafel staat in de eetkamer. Het bed staat tegen de juiste muur in je slaapkamer. Daar waar jij het geplaatst hebt. Precies zoals je het wilt. Dus hoezo geen mana? Je hebt heel veel mana! Deze oefening (mits je voorbij kunt gaan aan het gevoel dat deze oefening te gek is voor woorden) helpt je om mana te voelen, te herkennen en ook in andere situaties op te roepen.

Alle kracht komt van binnenuit heeft ook te maken met hoe je denkt over het nu, de toekomst en jezelf en dat sluit aan bij het eerste principe: De wereld is zoals je denkt dat hij is.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00