The Work – ik heb geen afmaak-energie

Mijn “work” voorbeeld – ik heb geen afmaak-energie

The Work gaat uit van het stellen van vier vragen om een stressvolle gedachte te onderzoeken en die gedachte dan om te keren.
Mijn gedachte is: Ik heb geen afmaak-energie.

Hoe kom ik op die gedachte? Die gedachte zit de hele tijd in mijn hoofd. Die denk ik te pas en te onpas. Heel vervelend. En ik geloof het nog ook. Ik maak nooit iets af!

Gedachte: Ik heb geen afmaak-energie.

Vraag 1: Is dit waar? Antwoord. Ja

Vraag 2: Kan ik absoluut weten dat het waar is dat ik geen afmaak-energie heb? Nee.

Vraag 3: Hoe reageer ik wanneer ik de gedachte heb, dat ik geen afmaak- energie heb? Voor het beantwoorden van deze vraag is het heel doeltreffend om je ogen te sluiten en naar binnen te keren en te voelen hoe je je voelt wanneer je die gedachte hebt.

Wat ik voelde was: Dan voel ik me wanhopig en ren ik rond als kip zonder kop om toch maar iets in beweging te zetten. In feite maak ik niks af, omdat ik geloof dat ik geen afmaak energie heb. Dus ga ik rare dingen doen zoals een hoop bedrijvigheid creëren zonder iets af te maken. Iedere keer een ander project bedenken, voordat een oud project is afgerond. Ik doe ook dagen helemaal niets. Kortom, ik saboteer mezelf op een verschrikkelijke manier.

Vraag 4: Wie zou ik zijn zonder die gedachte dat ik geen afmaak- energie heb? (Ook hier helpt het om even met de ogen dicht te gaan zitten en te voelen! Omdat die gedachte bij mij zo sterk aanwezig was, is het moeilijk om te voelen wie ik zou zijn zonder die gedachte.)

Mijn gevoelde antwoord: Wat een rust! Ik zou dan waarschijnlijk gewoon dingen afmaken, omdat die film in mijn hoofd niet meer gemanifesteerd hoeft te worden. Dat zou ik heel fijn vinden.

De omkeringen:
‘Ik heb geen afmaak-energie’ keert om in: ik heb wel afmaak-energie.
Kan ik daar drie voorbeelden van geven? Het geven van drie voorbeelden is echt noodzakelijk. Desnoods ga je iemand anders vragen of die je kan helpen met voorbeelden als je ze zelf niet kan vinden.

Ik heb over het vinden van deze voorbeelden ongeveer 3 kwartier gedaan, wat aangeeft hoe sterk die gedachte “ik heb geen afmaak-energie’ bij mij leefde. Ik zat er echt in vast. Het was een waarheid als een koe.

Voorbeeld 1: Ik heb 14 artikelen voor Spiegelbeeld geschreven. Die zijn af.
Voorbeeld 2: Ik heb ooit eens een kussen voor mijn vader gemaakt. Was ik erg tevreden over. Kussens kan ik blijkbaar wel. Ik heb ook ooit eens 2 kussens voor een tante gemaakt en 2 voor mijn moeder.
Voorbeeld 3: Onlangs heb ik een powerpointpresentatie gemaakt waar ik erg tevreden over ben.

Het interessante van beperkende overtuigingen is dat je ze echt geloofd en dat het zo ontzettend moeilijk is om dan voorbeelden te bedenken die aangeven dat de omgekeerde overtuiging ook waar is. Ik had er ontzettend veel moeite mee om voorbeelden te bedenken van ‘ik heb wel afmaak-energie’.

Toen ik na drie kwartier nadenken, eindelijk 3 voorbeelden had gevonden, vond ik die voorbeelden nog flut ook. Ten einde raad, mijn zus gebeld, waarmee ik samen The School of The Work heb gedaan, en die vond het ontzettend grappig dat ik zo’n moeite had om iets te bedenken. Zij kon heel veel dingen bedenken die ik heb afgemaakt. Ik zat met mijn oren te klapperen en was totaal verbouwereerd van al die voorbeelden waar zij mee kwam, waar ik zelf niet meer op kon komen door die overtuiging dat ik geen afmaak-energie heb.

Wat ook heel interessant is, is dat rond rennen als kip zonder kop en bedrijvigheid gaan creëeren om maar niks af te maken. Ik kon niet eens meer de afwas normaal wegwerken. Ik doe de afwas en laat een bekertje of pan ongewassen. Vervolgens staat alles te druipen in het druiprek en na een tijdje ga ik dan de helft in de kastjes zetten. Of 80%, maar er blijft altijd iets achter. Dus wat ik vervolgens ben gaan doen, is ik ben er echt op gaan letten, dat ik dingen afmaakte, zodat die gedachte ‘ik heb geen afmaak-energie’ geen verdere voeding zou krijgen. Iedere keer als ik de afwas had gedaan, inclusief dat laatste lepeltje of bordje, zei ik hardop tegen mezelf: “Zo, dat is af!” En dat heeft wel geholpen. Want ik werd zo moe van mezelf, van al die nutteloze bedrijvigheid.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00