Kelken Zes Tarotlegpatroon – overwin uitstelgedrag

Hoe kom je af van uitstelgedrag? Als vervolg op De Brug Tarotlegging heb ik me deze week verdiept in waarom we (ik) dingen uitstellen die we niet zouden moeten uitstellen en hoe je dat kunt veranderen.

De methode van Archana Murthy werkt voor mij. Ik heb mijn energie weer terug en ik ben lekker bezig.

Last van uitstelgedrag – zo kom je er vanaf!

Als eerste zag ik onderstaande video van Tim Urban.

Tim Urban – in het hoofd van een meester-uitsteller

Deze video is heel grappig en ik had veel herkenning. Tim Urban laat zien hoe je eerst nog goed de tijd hebt voor een project en dan een planning maakt die heel haalbaar is. Vervolgens ga je allemaal andere dingen doen en voor je het weet is de helft van de tijd verstreken zonder dat je iets gedaan hebt. Je past de planning aan, en ’t is gelukkig nog steeds heel haalbaar. Tot het moment dat het niet meer haalbaar is en dan wordt het stressen.

Hoe komt dit? Onze innerlijke rationele beslisser (die komt naar mijn idee aardig overeen met het Midden Zelf uit de Huna filosofie) laat zich leiden door het instant-bevredegingsaapje  (Lager Zelf uit Huna) om youtube video’s te kijken (of spelletjes te spelen) in plaats van te werken aan dat project. Gelukkig komt op het laatste moment het Paniekmonster om de hoek kijken om te voor te zorgen dat de deadline alsnog gehaald wordt. Maar de kwaliteit van het haastwerk laat vaak te wensen over.

Tim Urban merkt ook op dat je best nog veel gedaan kunt krijgen als er een deadline is, maar zonder deadline slaapt het Paniekmonster rustig verder en kunnen er jaren voorbij gaan zonder dat je ook maar iets doet om een toch gewenst doel te bereiken. Helaas heb ik die ervaring ook.

Een oplossing voor het overwinnen van uitstelgedrag reikt hij niet aan, wel geeft hij aan dat veel mensen last hebben van uitstelgedrag.

Op naar de volgende video!

Archana Murthy heeft een hele interessante invalshoek op uitstelgedrag waar ik me goed in kan vinden.

Je moet een actie doen, zonder een beloning te verwachting. In andere woorden, je doet het werk of de actie omwille van het werk of de actie zelf, zonder daarbij te denken aan externe factoren. Deze wijsheid heeft ze uit de Bhagavad Gita.

Ze heeft daarbij 5 stappen bedacht:

  1. Je hebt een concreet doel nodig.
  2. Alleen gevoelens van positiviteit mogen dit streven omringen.
  3. Aan het eind van de dag kijk je hoe je je voelt. Voel je voldoening omdat je naar je doel toewerkte of zit je met een schuldgevoel omdat je dat niet gedaan hebt?
  4. Voel dankbaarheid ongeacht of je veel, weinig of niets hebt bereikt.
  5. Houd een reflectie journal bij.

Ik vond dit interessant, want als je iets doet omwille van het werk zelf, dan speelt angst om te falen bijvoorbeeld een stuk minder. Het voelt ook niet meer opgelegd, maar het wordt iets dat je wilt doen, iets dat je kiest te doen. Dat ervoor kiezen belangrijk is, had ik al ontdekt en daar heb ik over geschreven bij De Magiër uit de Housewives Tarot.

Stap 3 van Archana Murthy, het kijken hoe je je voelt aan het eind van de dag, is interessant, want ik heb dus heel braaf hard gewerkt de hele week en ik voel me super. Ik had niet eens zin om YouTube filmpjes te kijken. Ik kwam inderdaad in een soort flow terecht en ging gewoon lekker door met werken. Uiteraard heb ik gereflecteerd in mijn journal, waarbij ik stappen 1 t/m 4 meeneem.

Inzichten uit Reflectie

Eén van de dingen die mij opviel was dat ik iedere dag braaf begon met het punt met de hoogste prioriteit en daarna werd het een beetje lastig om de andere punten te doen. Mijn eerste punt is meestal iets dat te maken heeft met schrijven en kost vaak veel tijd. Als dat af is voel ik de neiging om een boek te gaan lezen om even bij te komen. Op dag vier had ik na punt 1, ook een aantal korte punten op mijn to-do-lijstje staan, waar ook iets actiefs bij kwam kijken (dus niet alleen achter mijn bureau zitten). Ik heb ervoor gekozen die korte punten “even” af te werken met het idee dat ik dan altijd nog kon gaan lezen. Die punten waren snel klaar en mijn energie kwam weer helemaal terug. Probleemloos heb ik het laatste punt ook ‘maar even afgewerkt.’ Dit was een punt dat ongeveer 4 uur in beslag nam, maar het voelde niet lang. Ik had ook niet meer de neiging om andere dingen te gaan doen. Dit idee van eerst het belangrijkste punt en dan een aantal punten die lekker snel zijn en liefst ook vragen om enige beweging bevalt me uitstekend. Ik zet nu dus dingen op mijn lijstje zoals badkamer poetsen, ramen lappen enzovoort. Hiermee is ook mijn probleem opgelost van geen zin hebben in poetsen. Ik kijk er nu naar uit! “Als ik punt 1 af heb, mag ik de wc schoonmaken. Yes!”

Ik keek er ook naar uit om iedere avond in mijn reflectie-journal te schrijven en dan wil ik niet opschrijven dat ik die dag geen bal heb uitgevoerd.

Ik zou niet durven beweren dat ik uitstelgedrag totaal overwonnen heb, maar ik zit nu wel een eind in de goede richting. Het werken omwille van het werk en lekker bezig zijn, en in ‘the flow’ komen, geeft een veel beter gevoel dan YouTube video’s kijken. Ik heb zelfs het idee dat mijn innerlijke instant gratification monkey, veel liever lekker aan het werk is, dan youtube video’s kijkt. Ik probeer af en toe een nutteloze video te kijken en dan vraag ik me af waarom ik het zit te kijken en zet ik het weer uit. En dit komt doordat mijn innerlijke aapje nu ineens andere dingen leuk vindt. Het heeft door hoeveel fijner het voelt om productief te zijn.

Motivatie

Dat mijn innerlijke aapje nu ineens anders tegenover productief bezig zijn staat, sluit mooi aan bij het veranderen van gewoonten door nieuwe neurologische paden aan te leggen (zie Kaizen).

En het sluit aan bij wat bijvoorbeeld Ali Abdaal, Mel Robbins en anderen zeggen over motivatie. Motivatie komt niet vooraf, maar door te beginnen. Als je wacht op motivatie dan kun je lang wachten en ineens zit je heel dicht op een deadline en wordt het paniekmonster wakker. Dit geeft je op angst gebaseerde motivatie om te beginnen, niet omdat je er zin in hebt.

Ook verkrijgbaar als e-boek.

De methode van Mel Robbins is De 5 Seconden Regel. Zij zegt dat wanneer je weet dat je iets moet doen, dan heeft het geen zin om te wachten tot je zin hebt, want die zin komt niet. Haar manier is om terug te tellen van 5 naar 0 en het dan gewoon te gaan doen. Voor haar werkt het en voor miljoenen andere mensen blijkbaar ook. Voor mij niet. Ik heb het een aantal keren geprobeerd en ik kreeg het duidelijke gevoel dat mijn innerlijke aapje mij geamuseerd zat aan te kijken en dan zei: “Voel je je beter nu? Wat dacht je ervan, zullen we nog even ‘Say yes to the dress’ kijken?” En uiteraard gingen we dan gezellig YouTube video’s kijken.

Ali Abdaal zegt ook om gewoon te beginnen, want motivatie krijg je door actie. Besluit om vijf minuten aan die klus te werken waar je geen zin in hebt. Meestal krijg je in die vijf minuten zin om verder te gaan. Eerlijk gezegd kende ik die regel ook al en helaas werkte dat voor mij ook niet. Vijf minuten is niet genoeg om zin te krijgen. Hij noemt ook de 2-minuten-regel. Deze regel houdt in dat wanneer iets korter duurt dan twee minuten, dan doe je het gelijk. Deze regel pas ik al heel lang toe en vind ik erg prettig. Het geeft een goed gevoel om iets gelijk te doen, want je bent er ook gelijk vanaf, en je hoeft het niet in je hoofd mee te zeulen als iets dat ook nog moet.

Bij de methode van Murthy om het werk te doen omwille van het werk, doet zin niet mee. Dat is veel handiger.

Onderzoek je uitstelgedrag met Tarot

Er zijn tal van tarotlegpatroen voor uitstelgedrag. Ik heb gekozen voor het legpatroon dat ontworpen is door Shonna Hill van aceofstarstarot.com. Als achtergrond gebruik ik tarotkaart Kelken Zes. Deze kaart duidt op geven vanuit je hart. Iets geven omdat je het wilt geven zonder verdere bijbedoelingen. Dat vond ik mooi aansluiten bij het advies uit de Bhagavad Gita om het werk te doen omwille van het werk zelf.

Onderzoek en overwin uitstelgedrag met tarot
Tarotlegpatroon om uitstelgedrag en weerstand te onderzoeken

Betekenissen van de posities

  1. Wat probeer ik te doen?
  2. Waar ben ik bang voor?
  3. Waar verzet ik me tegen? Waar voel ik weerstand?
  4. Welke houding kan mij helpen om te beginnen?
  5. Wat is de eerste stap die ik kan zetten?
  6. Waar kan ik naar uitkijken?

Voorbeeld uitstelgedrag tarotlezing

Uitstelgedrag voorbeeld tarotlezing

1 – Wat probeer ik te doen?
Hier ligt tarotkaart Staven Vijf. Ik probeer de strijd in mijn hoofd te verminderen en spelenderwijs mijn uitstelgedrag te overwinnen.

2 – Waar ben ik bang voor?
De Ridder van Staven is een enthousiaste en gepassioneerde ridder. Dat lijkt mij gunstig. Maar mezelf kennende, denk ik dat ik kortstondig enthousiast ben. Wanneer het een groot project is, weet ik dat enthousiasme niet vast te houden. Het aardige is dat deze ridder in De Brug tarotlezing lag op positie 1 waarbij ik schreef dat ik enthousiast ben over mijn doel, maar helaas veel last heb van uitstelgedrag. Op een of andere manier stelt de Ridder van Staven op deze positie mij gerust. Er is niets om bang voor te zijn.

3 – Verzet en weerstand
Tarotkaart Pentakels Page zegt iets over verzet en weerstand. Pentakels Page laat zich gemakkelijk afleiden. Je ziet een leuk filmpje en dan staan er rechts nog een aantal interessante filmpjes, enzovoort. Hier verzette ik me helemaal niet tegen. Maar je zou wel kunnen zeggen dat ik weerstand voelde om te beginnen met het werk (de pentakel op zijn vingertoppen) dat gedaan moest worden. Dit resulteerde vervolgens in de negatieve kant van de Page van Pentakels, dat hij gemakkelijk afgeleid is.

4 – Welke houding kan me helpen om te beginnen?
Hier, op positie 4, heb ik tarotkaart Kelken Tien. Deze tarotkaart duidt voor mij vaak op omarmen en houden van wat er is. Dit past uitstekend bij het werk doen omwille van het werk en niet omwille van een beloning.

5 – Wat is de eerste stap die ik kan zetten?
Pentakels Drie duidt er volgens mij op dat mijn eerste stap is om om mijn drie zelven (drie aspecten van bewustzijn) met de neuzen dezelfde kant op te krijgen. En dat lukt al aardig.

6- Waar kan ik naar uitkijken?
Op de laatste positie ligt tarotkaart Kelken Zeven. Kelken Zeven komt op mij nooit zo heel prettig over met al die keuzemogelijkheden, dromen en illusies. Maar als we kijken naar het idee van Plato’s grot dat samenhangt met Kelken Zeven dan denk ik in de richting van het winnen van vrijheid. Ik zit niet langer gevangen in die neerwaartse spiraal van YouTube filmpjes kijken en spelletjes spelen op mijn telefoon. In feite is dat niets anders dan een gewoonte, een verslaving.

Het Oordeel op de Brug

In De Brug Tarotlezing had ik op de positie, waar ik naartoe ga, tarotkaart Het Oordeel liggen. Dit is interessant, want het is me opgevallen dat nu ik het werk doe omwille van het werk, oordelen totaal niet aan de orde is. Het hoeft niet leuk te zijn, ik hoef er geen zin in te hebben, ik hoef er niet over na te denken. Het staat op mijn lijstje en dus doe ik het gewoon. Het is eigenlijk heel vreemd dat dit zo gemakkelijk is. Volgens mij is dit ook een gevolg van het kwijt zijn van mijn innerlijke angstige Page van Zwaarden, waarover ik heb geschreven bij Tarotkaart Zwaarden Vijf en je verhaal.

Natuurlijk is het aspect oordelen niet totaal uitgeschakeld. Want ik bepaal ‘s avonds wat op mijn to-do-lijst van de volgende dag komt te staan en dat hangt weer samen met wat ik als doelen voor het jaar heb opgeschreven. Maar over het doen van mijn to-do-lijst hoef ik niet meer na te denken. Eerst to-do-lijst en de tijd die overblijft is ‘vrije tijd’. Dit helpt ook om sneller te werken.

Wat betreft het werk doen omwille van het werk, is dat niet helemaal waar. Ik doe het vanwege dat ‘flow gevoel’ en ook omdat het zo fijn is om ‘s avonds te reflecteren op hoe fantastisch ik bezig ben geweest en in het verlengde daarvan ligt het gevoel van hoe fantastisch ik ben. (Ik geloof niet dat we dat over onszelf horen te zeggen, maar als we mogen zeggen dat we niet goed zijn, dit niet kunnen en dat niet kunnen, dan moet het tegenover gestelde ook kunnen!)

Ik geloof dat ik op de goede weg zit. Ik ga in ieder geval verder met reflectie in mijn journal op deze nieuwe manier van werken. Hierdoor hoop ik op het juiste pad te blijven ook als ik struikel over obstakels.

De luxe om werk opzij te kunnen leggen

Een ander belangrijk winst-punt van het niet uitstellen van zaken tot het laatste moment, is dat ik een taak niet per se in één keer hoef af te ronden. Loop ik vast, dan kan ik het opzij leggen en er de volgende dag mee verdergaan. Een nachtje slapen doet vaak wonderen. Die luxe heb ik nu om iets opzij te leggen tot de volgende dag.

Conclusie

Over een paar weken ga ik weer een Brug Tarotlegging doen voor mezelf, om te kijken waar ik dan sta. Dit hele proces heb ik als reuzeleuk ervaren en als een fijne manier om mezelf te coachen.

Misschien ook interessant voor jou

Via de overzichtspagina met betekenissen voor de Rider Waite tarotkaarten, kun je gemakkelijk betekenissen vinden voor de Rider Waite Tarotkaarten.

Soms heb je een ingewikkelde situatie en weet je niet welke vraag je zal stellen. Het is mogelijk dat je door de verwarrende situatie hoofd- en bijzaken niet meer kunt scheiden. Als dat zo is kan ik het tarotlegpatroon om in te zoomen op je vraag van harte aanbevelen.

Meer tarot legpatronen kun je vinden op de pagina Tarot Kaart Leggen en ook door op het blog te zoeken op categorie Tarotlezing.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00