Prisma Visions Tarot – Zwaarden Tarotkaarten

Hieronder de vertaling van de tekst bij de Zwaarden tarotkaarten, uit het boekje bij de Prisma Visions Tarot. Je kunt deze kaarten bestellen bij tarot.nl.

Het Lied van de Zwaarden

Perceptie – Bezoeking – Lijden – Verdriet

“In de kou van de nacht, is het beest der waarheid in zichte”

Element: Lucht
Seizoen: Winter
Dierenriemtekens: Weegschaal, Tweelingen, Waterman

De zwaarden klieven door illusie en fantasie. Ze onthullen de ware aard van de wereld eronder, wreed en onvergeeflijk, hoe die ook mag zijn. De zwaarden staan daarom voor intelligentie, het verdriet en de bitterheid die het verstand vergezellen. Veel zwaarden in een legging waarschuwen voor een geestelijke ziekte; een ijzige koude winter van het hart. Maar wanhoop niet. In je tijd van verdriet, zal veel aan je onthuld worden. Je zult een helderheid geleend worden, aangescherpt door verdriet, en na verloop van tijd zul je het beest overwinnen dat jou in zijn greep heeft.

Opmerking van Nelly: Bovenstaande staat dus in het boekje. Ik adviseer om die waarschuwing dat veel zwaarden in een legging duiden op een geestelijke ziekte, onmiddellijk naast je neer te leggen. Het is wel zo dat veel zwaarden in een legging duiden op veel geestelijke activiteit, op veel denken. Dat vele denken kan verwijzen naar malen of veel negatieve gedachte, en dat is inderdaad niet goed voor ons, maar dat is niet wat ik versta onder een geestelijke ziekte. Er volgen nog meer opmerkingen bij de zwaarden, die ik te hard vind aangezet. Schiet er niet van in de stress en schiet je wel in de stress, dan kun je mij altijd mailen via het contactformulier op deze site. Het is namelijk niet de bedoeling dat je van tarotkaarten lezen in de stress schiet. Tarotkaarten lezen, op de juiste manier gedaan, is juist een fantastisch hulpmiddel om stress te verminderen! Dus dit soort bangmakerij, gelijk de deur wijzen. Het is onzin.

De titel “Het lied van de zwaarden” (zwanenzang) komt van het volksgeloof dat een stervende zwaan, melancholisch zingend zijn dood tegemoet gaat. Het geloof zou teruggaan op de Klassieke oudheid.

Zwaarden Aas

Een gevleugeld zwaard wordt in de sneeuw gedreven, alsof het uit de hand van God is gevallen. Net als alle Azen straalt het kracht en energie uit. De vogel op het gevest fronst met een doordringende intensiteit. Het middelste, alziende oog, kijkt dreigend, observeert alles.
De Aas van Zwaarden klieft door besluiteloosheid en bedrog heen. Het is een mentale helderheid die gepaard gaat met scherpe intelligentie.

Het kan een openbaring betekenen. Wanneer je deze kaart trekt, word je misschien gedreven door een vastberadenheid die wordt gedragen door meedogenloosheid. Onderzoek je beweegredenen en zorg ervoor dat je niet tiranniek bent. Beheers het zwaard en hanteer zijn machtige kracht ten goede.

Zwaarden Twee

Een geblinddoekte vrouw zit op een boomstronk en kruist haar dolken voor zich. Ze is onbewust op haar hoede voor een ongevaarlijke vlinder en faalt erin de zinloosheid van haar verdediging te voorzien. Haar tuniek is eveneens ongeschikt en doet weinig om de drager tegen de ijzige atmosfeer te beschermen. De Maan, godin van illusie en angst, neemt toe en werpt een beetje licht.

Zwaarden Twee staat enorm veraf van de koude helderheid van de Aas en waarschuwt voor waanideeën en valse realiteit. Het maakt niet uit hoe waakzaam je bent, als je blind bent voor de huidige situatie, zul je foutieve inschattingen maken en blunderen. Deins niet terug voor de waarheid, want die is vaak minder nijpend dan de vele verraderlijke werkelijkheden die je geest oproept in de duisternis. Laat je niet door onnodige angsten belemmeren. Zoek balans.

Zwaarden Drie

Het nobele hert ligt waar hij werd gedood; gestoken in de rug door de meedogenloze Zwaarden Drie. Een hoge, koude wind waait terwijl de vlinder, neergestreken op zijn gewei, treurig naar het grimmige tafereel staart.

Deze kaart is een duidelijke waarschuwing dat zelfs het snelste dier kan worden neergehaald door verraad. Het kan zijn dat je zelf van plan bent om het zwaard te hanteren. Als dit waar is, weet dan dat je acties de wereld waarin je leeft, onherstelbaar vormgeven.

Toelichting van Nelly: Hoewel het hanteren van het zwaard om te ‘doden’ (denk hierbij ook aan overdrachtelijke zin), inderdaad onherstelbare consequenties kan hebben, ligt deze betekenis nogal veraf van de standaard betekenis. Wanneer je deze kaart in een legging hebt liggen, zou je kunnen kijken of ‘onherstelbare consequenties’ iets met de vraag te maken kunnen hebben. En dat kan, want de pijn en verdriet van Zwaarden Drie voelt vaak alsof die niet over kan gaan, het komt nooit meer goed. Heel vaak is de pijn en verdriet van mindere aard en kortstondiger.

Iets anders om in de gaten te houden is dat je niet direct bij het trekken van deze kaart gaat denken dat iemand het op je gemunt heeft en je op een meest gemene manier wil verraden. Dat is zelden het geval. Tarotkaarten duiden in eerste instantie altijd op jezelf. Dus ik zou eerder denken aan hoe ik mezelf ‘verraad’ door voorbij te gaan aan mijn integriteit.

Zwaarden Vier

Een jongen knielt in de sneeuw, beschermd tegen de elementen door twee met sneeuw beladen pijnbomen. Hun aanwezigheid dempt alle geluid, en een opkomende mist hult hem in de koude, zware stilte van de winter. Hij legt zijn hand op het gevleugelde zwaard, een tastbaar kanaal voor de axis mundi (wereldas). Drie weggegooide degens liggen naast hem, herinneringen aan de vlijt en macht van weleer.

De stilte van de winter is de perfecte omgeving voor stille, contemplatieve rust. Neem deze tijd om te herstellen en te reflecteren. Vergroot je kracht en krijg perspectief en duidelijkheid. Leg je worstelingen voor nu opzij, in dit moment van vrede.

Zwaarden Vijf

Twee vechters kruisen hun zwaarden op de rand van een afgrond en werpen elkaar kwaadaardig blikken toe. De ene valt aan terwijl de andere verdedigt, maar hun bekwame manoeuvres houden niet de aandacht van hun metgezel. Hij laat zijn zwaard vallen en kijkt weg, zijn aandacht getrokken door de vlucht van de vlinder. De mist boven hem begint op te trekken en een handvol sterren, glanzend, schitterend en sereen, wordt zichtbaar.

Confrontatie is onvermijdelijk en kan zelfs eervol zijn, een directe manier om je doel te bereiken. De twee strijdende personen zijn geoefende krijgers en hun noodlottige dans is een eerbetoon aan de fijne kneepjes van strijd en competitie. Zwaarden Vijf moedigt je echter aan om je wapens neer te leggen. Wanneer je je boosheid kalmeert, kun je mogelijk een ander pad opmerken; een pad van gelijkmoedigheid en transcendentie. Laat je kalmeren. Volg de vlinder.

Zwaarden Zes

Twee vlinders vliegen over een steile kloof, lange zwaarden vormen de brug die hun weg bepaalt. Hun beweging is doelbewust, opzettelijk, gericht op vooruitkomen. Zelfs de dennenbomen wenken hen verder, stammen buigen naar een frissere, nieuwere horizon.

Zwaarden Zes heeft een eenvoudige boodschap: ga verder. Als je het potentieel van een bepaalde plaats of omstandigheid hebt uitgeput, is het tijd om verder te trekken. Houd niet vast aan dingen uit overdreven sentimentele nostalgie, of erger nog, uit angst voor verandering en het onbekende. Herken de eenvoud van je onderneming en ga door, naar vrijheid, naar verandering, naar avontuur.

Zwaarden Zeven

Op blote voeten en zich verschuilend in een kap, sluipt een man de nacht in, terwijl hij twee zwaarden vasthoudt. De andere zwaarden verdedigen hem tegen alles wat hij ontvlucht – zijn steelse blik achter zich suggereert een ongewild en onwaardig vertrek uit een ongelukkige omstandigheid. Zelfbehoud heeft alle zaken van eer en plicht overschaduwd. Niemands held, is hij tenminste nog in leven om op een andere dag het gevecht weer aan te gaan.

Soms is het beter om je verliezen te beperken. Woorden kunnen onuitgesproken blijven, maar de gevoelens worden daarmee niet weggenomen. Uiteindelijk zullen je ware gedachten duidelijk worden, en je hoeft niet per se in de buurt te zijn wanneer dit gebeurt*.  Dit zal je isoleren en je kunt vele ijzige avonden in de wildernis doorbrengen, en een somber bestaan leiden. Vraag jezelf af of het verbreken van banden opweegt tegen deze eenzame levensstijl. Je hebt het recht om je gedachten te uiten. Wanneer je open en sterk bent, zul je je ware gevoelens nooit hoeven te verbergen.

Toelichting Nelly: *Ik had en heb een beetje moeite met de zin: “Uiteindelijk zullen je ware gedachten duidelijk worden, en je hoeft niet per se in de buurt te zijn wanneer dit gebeurt”. Maar ik denk dat er bedoeld wordt, dat anderen doorkrijgen wat je ware gedachten zijn, en dan hoef je inderdaad niet in de buurt te zijn. Je kunt mijlen ver weg zijn. Ik dacht in eerste instantie dat ‘uiteindelijk zullen je ware gedachten duidelijk worden’ te maken had met een baanbrekend inzicht over jezelf. Maar het gaat er dus over dat anderen een interpretatie geven van je denken.

Zwaarden Acht

Een vrouw zit in elkaar gedoken in de sneeuw, ingesloten door de imposante muur van zwaarden. Of het hun bedoeling is om haar gevangen te zetten of te beschermen is onduidelijk. Wel is dat ze weinig echt nut hebben. Vlinders vliegen onverschillig rond, rustend op de vingers van de vrouw en vliegen weer verder zonder een enkele gedachte. Ze is wanhopig en niet in staat haar hoofd te heffen en te zien dat haar redding nabij is.

Verdriet en angst kunnen de geest slijpen totdat er niets meer over is dan de snijrand van een fijn mes. In deze staat van scherpe wanhoop kun je werkelijk blind zijn voor het weidse landschap dat een vrijlating belooft van een zelfopgelegde gevangenisstraf. De zwaarden zitten in de grond. Jij niet. Raap jezelf op en bekijk je situatie in totaliteit.

Zwaarden Negen

Helemaal onder de indruk van het enorme beest dat op hem afkomt, staart een jongen omhoog naar zijn naderende ondergang. Met open mond maakt hij geen aanstalten om zichzelf te verdedigen, en de witte zwaan opent zijn snavel ter voorbereiding op een bloedige genadeslag.

Een wrede kaart, de Negen van Zwaarden beeldt verdriet uit dat zo groot is, dat het de martelaar gevoelloos maakt voor de aanval van de komende pijn. Angst verlamt elke reactie, waardoor hij kwetsbaar wordt voor een snelle vernietiging. Maar leer van zijn verlamming. Hoewel de situatie ernstig is, is het zijn passiviteit die zijn ondergang verzekert. Als je merkt dat je overweldigd wordt door hopeloosheid en wanhoop, reageer dan niet zoals deze ongelukkige figuur. Zie je angsten met moed en waardigheid onder ogen en vertrouw erop dat je vijand zal worden overwonnen.

Zwaarden Tien

Eindelijk de overwinnaar, klemt het angstaanjagende beest de man in zijn klauwen en tilt hem in de lucht. Doorboord met tien zwaarden, hangt hij slap en levenloos over de afgrond. Niet langer vechtend, een blik van vredige acceptatie strekt zich uit over zijn gezicht. Hij weet dat, met het vertrek van de hoop, wat lang werd gevreesd nu is gemanifesteerd, en hij hoeft zich alleen maar aan zijn lot over te geven om het bittere einde te doorstaan.

Op een byzantijnse manier kan de Zwaarden Tien bemoedigend zijn. Na de angst die voorafgingen aan dit moment, is het ergste eindelijk gebeurd. Je tegenslagen hebben je verslagen. Vind vrede in de stille rust van de dood.

Nelly: Wat kan ik zeggen? “Vind vrede in de stille rust van de dood.” Het is nogal wat om mee om de oren geslagen te worden. Ik zou het bijna weglaten. Ook “het ergste is eindelijk gebeurd”, is niet voor de poes als opmerking. Het lijkt me dat je dit alles niet letterlijk moet opvatten, maar metaforisch of zo. Dit is geen manier van kaartleggen waar je iets aan hebt. Je kunt het wel zo zien dat je denken invloed heeft op je handelen en je handelingen bepalen je resultaten. Meestal duidt Zwaarden Tien op het inzien hoe je denken je heeft beïnvloed en dat is een goede zaak om dat in te zien, want dan kun je dat veranderen!

tarotkaart prisma vision tarot zwaarden page, ridder, koningin en koning. Om met Shakespeare te spreken: All's well that ends well.
De Zwaarden Hofkaarten uit de Prisma Visions Tarot

Page van Zwaarden

Na de wanhoop en nederlaag van de Negen en Tien, neemt de Page eindelijk een standpunt in tegen het woedende beest. Ze zwaait haar zwaard door de staartveren van het beest en tot haar grimmige verbijstering vallen ze uiteen in een zwerm monarchvlinders.

Haar doortastende actie heeft het ongevaarlijke karakter van haar aanvaller aan het licht gebracht. Ze staat op de klif, haar zwaard stevig vastgeklemd, en overweegt de gevolgen van deze plotselinge wending.

Het popelende jeugdige karakter van de Page, gecombineerd met de indringende intelligentie van haar kaartkleur, maakt haar een formidabele verdediger tegen valse realiteiten.

Wees waakzaam, op je hoede en vrij emoties, zodat je de beste manier van handelen kunt onderscheiden. Je hebt de kracht en de middelen om bedrog te doorbreken. Openhartigheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid zullen je goed van pas komen.

Ridder van Zwaarden

De ridder staat op het punt zijn mes in de loerende snavel van de naar beneden schietende zwaan te steken. De vogel komt rap dichterbij, maar de ridder is onwankelbaar, klaar om het monster te verslaan dat zijn familie heeft geteisterd. De ridder stortte zich vurig in de strijd, zonder nadenken, zonder strategie, hij is gestopt om te overwegen of zijn acties rechtvaardig zijn. Zijn onbezonnen moed zal hem goed van pas komen, maar alleen zolang passie en kracht vereist zijn.

Ondanks al zijn ijver kan de ridder koud en gevoelloos zijn. Alleen gericht op het behalen van de overwinning, negeert hij empathie, mededogen en terughoudendheid. Als je deze tarotkaart trekt, kijk dan diep in je methoden en middelen. Als je je benaderingen lauw of zwakzinnig vindt, laat je dan doordrenken met zijn arrogante vastberadenheid. Maar als je overdreven heerszuchtig bent, of alleen gefixeerd bent op het bereiken van je doelen, is het misschien tijd om een stap terug te doen, rekening te houden met de gevoelens van anderen en nieuwe energie in je leven te laten stromen.

Koningin van Zwaarden

Het is de taak van de Zwaarden om het kwaad te overmeesteren, en hier zien we dat eindelijk volbracht. De koningin heeft de snavel van het beest vastgebonden en daardoor zijn wrede, knarsende tanden verborgen. De kroon van deze koningin is gemaakt van veren en haar rok is omzoomd door zwaarden, wat de soepele kracht van het lemmet aangeeft wanneer het slim wordt gebruikt. Ze kijkt droevig toe hoe het de vogel vergaat, maar medelijden weerhoudt haar er niet van om te doen wat rechtvaardig is. Ze bedwingt het kwaad, haar oordeelkundige geest glinstert als koude diamant.

Wanneer je de Zwaarden Koningin in een lezing ziet, is het tijd om je demonen in bedwang te houden. Je hebt niet langer het excuus van onervarenheid, onwetendheid of zelfs angst. Gebruik je immense intelligentie en liefde voor de waarheid om dat wat je plaagt te overwinnen. Als je dat doet, zul je toegang krijgen tot zaken van het hart met koele mentale helderheid en gratie.

Koning van Zwaarden

De Koning van Zwaarden, met het zwaard geheven, struikelt over het nest duivelse vogels, vol luidruchtige jongen, en zijn scherpe geest begrijpt snel de waarde van zijn ontdekking. Hij heft zijn armen op als een dirigent en tovert een zwerm vlinders naar beneden in het nest om de schreeuwende kuikens te voeden. In plaats van te botsen met hun woedende ouders, heeft hij ervoor gekozen om met hun kneedbare nakomelingen te onderhandelen, vertrouwend op zijn feilloze mentale helderheid om hun wilde instincten voorgoed in te dammen. Voor het eerst in het lied van zwaarden is een glimlach gepast en verspreidt zich voorzichtig over zijn gezicht.

Er is een groot man voor nodig, niet alleen om het kwaad te bestrijden, maar om het te onderdrukken, af te leiden en het voor het goede te gebruiken. Zo’n immense taak vereist een onberispelijk karakter en een scherpe doelgerichtheid. Realisme en vindingrijkheid zijn je grootste wapens wanneer je wordt geconfronteerd met een machtige vijand; laat het gezonde verstand niet vertroebeld worden door emoties. Zie de feiten onder ogen met koud stoïcisme en vind de beste manier om verder te gaan. Het antwoord is misschien eenvoudiger dan je denkt.

Mocht je vragen hebben over de Prisma Zwaarden, stuur mij gerust een e-mail.

Via de blog-categorie Prisma visions Tarot kun je de andere artikelen in deze serie vinden.

Tip: Vergelijk Prisma Visions Tarot Zwaarden met de Rider Waite tarot

Persoonlijk vind ik de beschrijvingen van de Prisma Visions Tarot lastig omdat ze zo ver buiten het dagelijkse leven liggen. Het kan dan handig zijn om je deze kaarten voor te stellen in dagelijkse, normale situaties en om een vergelijking te maken met de Rider Waite Tarot.

Koning van Zwaarden uit PVT versus RW

Neem bijvoorbeeld De PVT Koning van Zwaarden. Deze struikelt over een nest schreeuwerige jonge oproerkraaiers. De koning kiest ervoor om ze te ‘ontwapenen’ door ze te voederen en met ze te onderhandelen. Dit sluit wat mij betreft aan bij de Huna-filosofie dat je met strijd alleen meer strijd krijgt en dat de harmonie herstellen daar waar die verloren is gegaan, de weg uit moeilijkheden is.

Algemeen kun je stellen dat de Koning snel van geest is, doortastend kan optreden, situaties goed kan inschatten en de beste methode kiest voor het best mogelijke eindresultaat. Dat is niet echt anders dan de betekenissen die we ook geven aan de Rider Waite tarotkaart De Koning van Zwaarden.

Page van Zwaarden PVT vs RW

Vlinders op de Prisma Visions Tarotkaart Page van Zwaarden

De Page van Zwaarden snijdt door de staartveren van de op een gigantische zwaan lijkende vogel. De startveren vallen uiteen in vlinders. Ik heb de foto er hierboven groot bijgezet, zodat je die vlinders goed kunt zien. De tekst uit het boekje geeft aan dat hiermee het ongevaarlijke karakter van de vogel aan het licht is gebracht. Kijken we dan vervolgens naar de Ridder van Zwaarden, dan lijkt die vogel met niet geheel ongevaarlijk. Ik vind dit een beetje een discrepantie in het verhaal als geheel, maar het past wel goed bij de standaard betekenissen voor de Page van Zwaarden die vaak heel angstig is voor vermeende gevaren en geneigd is alles als gevaarlijk te zien om er dan uiteindelijk achter te komen dat hij als die tijd bang is geweest voor niets.

Uit de omschrijving van de Page van Zwaarden blijkt dat deze persoon intelligent genoeg is om valse realiteiten naar het rijk der fabels te verwijzen. De opmerking dat hij zich niet door zijn emoties (bijv. angsten) moet laten meeslepen, maar zijn verstand moet gebruiken, past daar ook goed bij en sluit helemaal aan bij de betekenis die we ook geven aan de Rider Waite Zwaarden Page.

Je kunt je nu afvragen, wat is dan het nut van een ander deck als het toch allemaal op hetzelfde neerkomt? Ik vind dat een ander spel enorm helpt om je kennis van de Tarot in zijn geheel te verbreden en te verdiepen. Bovendien, als je met een ander spel een tarotlezing doet, heb je kans dat je door de andere afbeeldingen toch andere associaties maakt die voor die lezing heel treffend kunnen zijn. Bijvoorbeeld, bij de PVT Zwaarden Page komt het idee dat je angsten een valse realiteit scheppen, veel scherper naar voren dan bij de RW Zwaarden Page.

Bij de PVT Tarotkaarten van Zwaarden wordt gevochten tegen een machtige, sterke, gevaarlijke tegenstander. Dit is dik aangezet. Het wordt je ondergang, er is geen ontkomen aan. De Page van Zwaarden zegt ‘genoeg is genoeg’, en laat zich niet langer meeslepen, maait met het zwaard door de staartveren van de gevaarlijke tegenstander en ziet dan allemaal mooie oranje vlinders!

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Page
Wie is die tegenstander van der Rider Waite Page van Zwaarden?

Kijk ik vervolgens naar de RW Zwaarden Page, dan heb ik geen idee waartegen hij vecht. Is er überhaupt wel een tegenstander of zit die alleen in zijn hoofd? Dat is net zo waar en precies dezelfde betekenis als bij de PVT Zwaarden Page, maar op de PVT Zwaarden Page kan ik het zien. Ik kan de verbazing en opluchting van deze page voelen bij het zien van die zwerm prachtige vlinders.

Wil je de Prisma Visions Tarot goed leren kennen? Dan is bovenstaande methode een goede manier is om greep te krijgen op deze tarot. Wanneer je die kaarten dan ook nog vergelijkt met de Rider Waite, krijg je ook meer inzicht in de Rider Waite Tarot.

Veel tarot plezier,

Nelly

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00