Terug naar: Probleemoplossende Hulpmiddelen
Informatie vooraf over “zo neem je een besluit”
De artikelen Beslissingen deel 1 en deel 2 heb ik ooit, lang geleden, gepubliceerd in de lange nieuwsbrieven die ik toen maakte. Beslissingen nemen is nou eenmaal moeilijk en deze informatie kan je daarbij helpen. Het bewerken van dit stuk staat op mijn lange lijst van ‘hier wil ik ook nog eens over schrijven’ maar ik heb dit document de laatste tijd zo vaak aan iemand opgestuurd dat ik nu besloten heb, het onveranderd bij de Hulpmiddelen te plaatsen, want ik denk dat er behoefte is aan deze informatie. Als je er vragen over hebt, laat het me gerust weten.
In het artikel gebruik ik de benamingen van Serge Kahili King voor lager, midden en hoger zelf.
Ku is je lager zelf. Meer hierover: https://tarotstapvoorstap.nl/les/ku-lager-zelf/
Lono is je midden zelf. Meer hierover: https://tarotstapvoorstap.nl/les/lono-midden-zelf/
Kane is je hoger zelf. Meer hierover: https://tarotstapvoorstap.nl/les/kane-hoger-zelf/
Beslisingen nemen deel 1
Wanneer de drie aspecten van bewustzijn, Ku, Lono en Kane, geïntegreerd zijn en samenwerken, geeft dit een gevoel van heelheid (Kelken Aas).
Wanneer we dat gevoel van heelheid niet ervaren gaan we meestal in ons onderbewuste (Ku) zoeken naar de wortel van het probleem of we kijken zoekend om ons heen of er ergens leiding te vinden is. Liefst van Hoger Hand. We zullen niet snel geneigd zijn om te denken dat het probleem ligt bij Lono (midden zelf) die zijn taak, zijn functie, namelijk het nemen van beslissingen, niet naar behoren vervult. We hoeven onze leidinggevende taak maar op te pakken (Staven Aas) om richting aan ons leven te geven, om dat gevoel van heelheid weer te ervaren.
Lono is dat gedeelte van ons dat het dichtste staat bij wat we als ons zelf ervaren. Het is onze denkende geest, bewuste zelf, die alles op een rijtje wil zetten, wil classificeren en ordenen om zo de wereld om ons heen te kunnen verklaren en richting te geven aan ons leven.
Lono wordt ook vaak aangeduid als Midden Zelf of bewuste geest. De primaire motivatie van Lono is orde scheppen en zijn gereedschap is verbeelding. Zijn belangrijkste functie is het nemen van beslissingen. Veel Lono’s laten dit achterwegen en geven dus geen richting aan hun leven en geen leiding aan Ku, waardoor Ku maar wat aanmoddert en beslissingen neemt over ‘hoe verder,’ terwijl dit niet een functie van Ku is.
Je Lono is zich bewust van het verschil tussen binnen en buiten en verleden, heden en toekomst. Lono weet wanneer je op je eigen tenen trapt of wanneer iemand anders op je tenen trapt. Hij weet het verschil tussen een herinnering die ‘echt’ is of een die uit een film komt. Je Ku weet dat niet en is daarom ook niet in staat om creatief te reageren op gebeurtenissen. Ziek worden wanneer zaken op werk niet prettig verlopen is bijvoorbeeld een typische Ku-reactie. Hierdoor ben je weliswaar even weg uit de onplezierige werksfeer maar het probleem is daarmee nog niet opgelost.
Het nemen van beslissingen wordt vaak als moeilijk ervaren. We twijfelen (Zwaarden Twee); we vinden dat we te weinig of juist te veel gegevens hebben, we kunnen het pad niet helder zien en de gevolgen niet overzien. Eigenlijk willen we het liefst vooraf weten wat de gevolgen zijn van een bepaalde beslissing. We zijn bang om beslissingen te nemen omdat de genomen beslissing wel eens de verkeerde zou kunnen zijn. Ook hebben we vaak het gevoel dat er ‘geen weg terug is’. Gevoelsmatig kleven aan het nemen van een beslissing zoveel haken en ogen dat we oprecht kunnen zeggen ‘ik weet het niet meer’.
De makkelijkste en meest doeltreffende manier om beslissingen te nemen is jezelf te vragen: Hoe VOELT de beslissing op dit moment, in het heden. Voelt het goed, geeft het je een gevoel van vrede, een ‘yes-gevoel’? Dan is het een goede beslissing. Voelt het niet goed, doe het dan niet. De toevoeging ‘in het heden’ is heel belangrijk. Hoe voelt het NU, op dit moment.
‘Wat als’ is rampzalig voor het nemen van beslissingen. “Ja maar en stel je nu eens voor dat zus of zo niet goed komt en dat ….”. Wanneer je denkt ‘wat als’ ben je niet meer in het heden, dan ben je in de toekomst. Je kunt ook met je hoofd in het verleden zitten en denken “Ja maar toen……”
Soms hebben we alleen maar de keuze tussen iets wat niet zo goed voelt (A) en iets wat helemaal niet goed voelt (B). Het lijkt dan voor de hand liggend om te kiezen voor A. Houd vast aan ‘voelt het niet goed, dan niet doen’. Nu heb je dus echt een probleem, je Ku begint het benauwd te krijgen wat zich eventueel kan uiten in bijvoorbeeld een fikse verkoudheid, hyperventilatie of een astma-aanval. Er moet iets gebeuren, je staat met je rug tegen de muur, en je hebt geen keuzemogelijkheden. De oplossing hiervoor is ook eenvoudig. Die leiding van Hoger Hand die we ze zo graag willen is voorhanden, mits je erom vraagt.
Vraag aan je Hoger Zelf om je in de komende 24 uur minimaal drie goede oplossingen aan de hand te doen, zodat er iets te kiezen valt. Je kunt dit verzoek richten tot je Hoger Zelf tijdens een meditatief moment. Overdenk je probleem, de keuzes die je niet bevallen en verzoek dan je Hoger Zelf om je te helpen nog een aantal mogelijkheden te zien. Laat het dan los en je kunt er zeker van zijn dat op de een of andere manier meerdere keuzemogelijkheden je kant op komen. Dit kan gebeuren tijdens een droom, of een ingeving bij een televisieprogramma, een zin die je opvangt op straat, iets wat je leest of op welke manier dan ook.
Luister naar je gevoel en niet naar je verstand! Nu wil ik ook weer niet zeggen dat je ‘onverstandig’ door het leven moet gaan, maar hoe verstandig is het om allerlei rampspoedige scenario’s te bedenken? Wanneer je zo’n “wat als-rampspoed scenario” bedenkt vraag je dan af of het waar is, en of het tegenovergestelde niet net zo goed waar zou kunnen zijn.
Lono en Beslissingen nemen, deel 2
“Een beslissing nemen is besluiten waar je je aandacht op gaat richten!” – Serge Kahili King
Mijn Huna-leraar, Serge Kahili King zegt over beslissingen ook nog het volgende:
“Veel mensen hebben moeite met het nemen van beslissingen omdat ze bang zijn om een verkeerde beslissing te nemen.” King is van mening dat we niet zozeer bang zijn om de verkeerde beslissing te nemen maar dat we eigenlijk bang zijn voor teleurstelling of voor afkeuring.
Vervolgens zegt hij dat het nemen van een ‘verkeerde’ beslissing voor de toekomst niet mogelijk is. Want een beslissing van nu creëert geen toekomstige gebeurtenis. Stel nu, zegt King, dat twee mensen die nu in Missouri wonen, de ene een positief denker en de ander een negatief denker, allebei overwegen of naar Honolulu of naar New York te zullen verhuizen en ze kiezen beiden voor Honolulu.
De kans is groot dat de positieve denker een positieve ervaring zal hebben en de negatieve denker een negatieve ervaring. De kans ik ook groot dat ze allebei hun ervaring zullen toeschrijven aan de beslissing om naar Honolulu te verhuizen. De negatief denker zal dan denken dat hij een verkeerde beslissing heeft genomen en de positieve denker zal blij zijn met zijn ‘juiste’ keuze.
Hadden ze beide voor New York gekozen, dan zou de situatie waarschijnlijk precies hetzelfde zijn.
Wij zijn echter gewend om lineair te denken in oorzaak en gevolg. Als ik nu spruitjes koop, is het waarschijnlijk dat ik vanavond spruitjes eet. Gelukkig vind ik spruitjes lekker, dus eet ik vanavond lekker, mits ik ze niet laat aanbranden. Hier komt het ‘voelen’ uit deel 1 weer goed van pas. Stel nu dat ik spruitjes helemaal niet lekker vind. Waarom zou ik dan de beslissing nemen om spruitjes te kopen?
Een beslissing van nu kan slechts huidige gebeurtenissen creëren. Dit is wat lastig te zien maar er is alleen maar NU. Het verleden is niet meer, de toekomst bestaat nog niet. Er is echt alleen maar het ‘huidige moment’. En met ons denken brengen we daar het verleden naar toe of we brengen de toekomst in het huidige moment, maar dat kan dus nooit de werkelijkheid zijn van dit moment. Dus houd je denken in de gaten en wanneer je verwarring voelt, of je voelt je niet prettig of je weet het allemaal niet meer, neem dan even pauze en onderzoek je gedachten. Ben je in het nu? Of ben je bezig met ‘Ja maar…, wat als …. en toen….?’ Hoe vaak gebruik je de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’, en ‘dat is toch zo’? Wanneer je jezelf betrapt op ‘altijd’ en ‘nooit’ en ‘dat is toch zo’ dan is dat vaak een goede indicatie dat je niet in het huidige moment bent. Breng jezelf terug naar het heden en je gevoel zal je feilloos de juiste weg wijzen.
Voor het nemen van beslissingen is het ook zinvol als je weet waar je naar toe wilt en wat je uiteindelijk wilt bereiken, omdat je dan je beslissingen kunt baseren op dat wat je dichter naar je doel brengt. Stel dat ik nu kan kiezen tussen baan A en baan B en ik wil eigenlijk een eigen bedrijf maar ik ben nog niet zo ver dat ik daarmee durf te starten. Ik zou dan kunnen kiezen voor baan B omdat ik daar vaardigheden denk te leren die ik nog niet zo goed kan, maar die ik voor mijn eigen bedrijf ook nodig zal hebben. Of ik kan kiezen voor baan A omdat ik daar meer kan schuiven met mijn uren zodat ik naast die baan kan starten met mijn eigen bedrijf. Dus ik neem die beslissing waarvan ik denk dat die mij dichter bij mijn doel zal brengen.
Wil je meer weten over Huna van Serge Kahili King, dan kan ik zijn basiswerk “Urban Shaman” van harte aanbevelen. Er is ook een e-boek versie van. Het Engels leest gemakkelijk weg en King heeft naast een berg compassie ook een goed gevoel voor humor, zodat zijn boeken leuk zijn om te lezen. Het boek staat ook vol oefeningen en om te ervaren wat Huna voor je kan betekenen, raad ik je aan om deze oefening beslist te doen. Dus niet overslaan.
Verstand en Gevoel
Iets anders dat ik heb ontdekt is dat we vaak moeite hebben met gevoel en verstand. Het gevoel zegt iets heel zachtjes, omdat er toch niet naar geluisterd wordt. Gevoel is ook gemakkelijk te onderdrukken. Het verstand werpt problemen op. Niet om vervelend te doen, maar om je te behoeden voor verkeerde beslissingen. Het verstand denkt dat dit zijn functie is, want dat hebben we het Verstand verteld.
Wat ik tegenwoordig doe, dan voel ik iets, iets dat ik graag wil, maar ik weet niet hoe ik dat kan bereiken (Staven 2), dan nodig ik Verstand uit, om te gaan zoeken naar oplossingen. En dat kan verrassende resultaten opleveren. Het komt overeen met het vragen aan “Hoger Hand” wat voor mogelijkheden er nog meer zijn. Soms voel ik iets, maar ik weet niet precies wat, en dan vraag ik aan Verstand om dat wat mijn Gevoel mij probeert te vertellen in woorden om te zetten. Dat werkt ook fantastisch. En ik heb het idee dat mijn Verstand het nu veel beter naar zijn zin heeft dan vroeger. Het hoeft niet steeds te roepen dat er gevaren dreigen, en heeft de ruimte gekregen om met goede ideeën te komen.
Het is een kwestie van oefening. In het begin ging deze nieuwe samenwerking wat langzaam, maar tegenwoordig is het automatisch.
Ik wilde bijvoorbeeld naar Italië verhuizen, maar zag niet hoe ik dat kon realiseren. Het leek me niet haalbaar, maar ik wilde het wel. En om te kijken of ik dit echt wilde, heb ik een lijstje gemaakt van voor en tegens en er stond maar één tegen op mijn lijstje en dat is dat ik niet zo veel zin heb om Italiaans te leren. Maar verder was alles positief. Ik heb Verstand gevraagd te kijken hoe naar Italië verhuizen gerealiseerd kon worden. En langzaamaan kwam er schot in de zaak. Ik heb drie jaar onderzoek gedaan, ook om het juiste gebied te vinden. En ik woon nu in Rapallo, waar een ongekende hoeveelheid Italianen onwijs goed Engels spreken. Dat was in Rimini bijvoorbeeld heel anders. Daar leek echt niemand Engels te spreken.
Verstand en Gevoel zijn dus hulpbronnen (onderdelen van onszelf) die we kunnen inzetten op weg naar een mooie toekomst. Maak er gebruik van!