Tarot Spread De Ster

In mijn blog/video over hoe je een verhaal maakt van de getrokken kaarten, noem ik dat het handig is om te kijken of je verbanden kunt zien tussen kaarten onderling. In het begin valt dat niet mee. Maar het is een kwestie van oefening. Om te oefenen is Tarot Spread De Ster bijzonder geschikt.

De Ster, een veelzijdige Tarot Spread

Het tarotlegpatroon De Ster is geschikt voor alle mogelijke vragen. Het is ook een leuke tarot spread om mee te oefenen. Met name omdat dit legpatroon vraagt, of eigenlijk (dwingend) uitnodigt om verbanden te leggen tussen de getrokken tarotkaarten onderling.

Voor deze tarotlegging heb je allereerst een vraag nodig. Vervolgens trek je zeven tarotkaarten en die leg je uit volgens het legpatroon hieronder:

tarot spread tarotlegging van De Ster
Tarot Spread De Ster

Betekenissen posities van Tarot Spread De Ster

Kern en het heden

De eerste tarotkaart zegt iets over de kern van de gestelde vraag. De kaart op het heden zegt iets over de situatie zoals die nu is in verband met de vraag.

Posities 3 en 4

Op positie 3 ligt een kaart die iets zegt over de gevoelens. De tarotkaart op positie 4 laat zien hoe je verstand of je gedachten in de situatie zitten. Het is de bedoeling om de kaarten op verstand en gevoel met elkaar te vergelijken om te kijken of die elkaar ondersteunen of juist tegengesteld zijn aan elkaar.

Posities 5 en 6

Hetzelfde hebben we bij de twee volgende tarotkaarten. Waarbij de kaart op positie 5 aangeeft wat je niet weet, wat nog verborgen is of waar je je niet bewust van bent en de kaart op positie 6 duidt op je bekende wensen en dus op wat je wel weet. Ook hier kan het weer zinvol zijn om te kijken of die twee kaarten elkaar steunen of juist niet.

Verticaal vergelijken

Behalve de genoemde horizontale vergelijkingen tussen Verstand en Gevoel en tussen Bekend en Onbekend kun je de kaarten ook nog verticaal bekijken. Dus Gevoelens samen met het Onbekende en het Verstand met het Bekende.

Diagonale vergelijking

Als laatste kun je de tarotkaarten diagonaal bekijken. Dus Verstand samen met het Onbekende en de Gevoelens met de Bekende Wensen.

De uitkomst

De laatste tarotkaart (positie 7) zegt iets over de mogelijke uitkomst. En zoals je weet is die uitkomst flexibel. De uitkomst of de toekomst hangt af van hoe je omgaat met wat de voorgaande tarotkaarten je laten zien.

Voorbeeld De Ster Tarotlezing

De vraag is: Hoe kan ik de relatie met mijn schoonmoeder verbeteren? De vraagster heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van deze tarotlezing. Voor het gemak noemen we de vraagster Gerda en haar man Mark. Al bij het begin zei Gerda dat ze niet dacht dat de relatie te verbeteren was.

Dit zijn de getrokken tarotkaarten:

tarotlezing met tarot spread de ster
Tarotlezing met Tarot Spread De Ster

De Kern en het Heden

Op de kern ligt tarotkaart Staven Drie. Deze kaart duidt op een afwachtende houding. Dat klopt want ze zoekt niet actief contact. En als ze op visite moet dan zegt ze niks uit zichzelf. Ze probeert vooral om niet op te vallen.

Onder, op het heden zien we Pentakels Zeven. Deze tarotkaart duidt vaak op een situatie die helemaal niet zo slecht is, maar wel duidt op ontevredenheid over de situatie.

Gevoel en Verstand

Op het gevoel ligt Staven Negen. Dit duidt op een nogal gespannen gevoel van je willen verdedigen. Het verband om haar hoofd kan ook duiden op kopzorgen. En die heeft ze, want de nacht voor een visite kan ze niet slapen en ze is er in haar hoofd de hele tijd mee bezig.

Op het verstand ligt tarotkaart Zwaarden Acht. Dit is een kaart die aangeeft dat ze is vastgelopen op deze situatie door haar eigen gedachten.  Dus die spanning op de gevoelskant met het gevoel dat ze zich constant moet verdedigen zorgt ervoor dat ze vastloopt op de verstandskant. Het gaat over onzinnige onderwerpen. Schoonmoeder vind haar niet goed genoeg gekleed of overdreven gekleed. Zo iets. Dit detail hebben we verzonnen voor de onherkenbaarheid, maar de aanvallen, want zo voelt Gerda het, zijn van dit niveau.

Onbekend, Bekend en de Uitkomst

Op de kant van het onbekende ligt tarotkaart Zwaarden Vijf en die heeft te maken met strijden om te winnen. Schoonmama wil winnen en Gerda wil dat dus ook, want ze vindt dat ze niet over zich moet laten lopen. Maar ik denk dat het bij schoonmama dieper gaat, die heeft waarschijnlijk op een bepaald niveau het gevoel haar zoon kwijt te zijn.

Op de kant van de bekende wensen of dat wat bekend is ligt Tarotkaart Kelken Tien. Wat iedereen wil is dat gevoel van gezinsgeluk dat Kelken Tien uitstraalt.

Vergelijken we tarotkaart Zwaarden Vijf op het onbekende (onbewuste) met tarotkaart Kelken Tien op de Bekende Wensen, dan zie we een enorme kloof. Aan de ene kant Zwaarden Vijf met volop negatieve gedachten, jaloezie en strijd om te winnen. En aan de andere kant Kelken Tien die duidt op vrede, geluk en liefde in een situatie. En daar tussen ligt de Schildknaap van Kelken op de uitkomst. Mijn eerste gedachte hier was, dat Mark die Schildknaap van Kelken is en tevens de oplossing voor het probleem. Mark begrijpt die situatie tussen mama en zijn vrouw niet. Want zijn mama is een lieve, hartelijke dame en zijn vrouw is normaal een lieve, spontane, sprankelende dame en niet de grijze muis die ze is wanneer ze bij zijn ouders op visite zijn.

Oplossing

Nu we dus heel scherp gezien hebben dat mama het gevoel heeft haar zoon kwijt te zijn, lijkt mij de oplossing heel eenvoudig. Hij kan gewoon wat meer de lieve zoon zijn met al zijn aandacht voor zijn moeder. Dan heeft moeder ook geen tijd om Gerda “aan te vallen” en kan iedereen blij en gelukkig zijn. Als Gerda dan ook nog actief schoonmama enkele gemeende complimenten weet te geven over hoe lekker het eten is of wat dan ook, dan komt het wel goed. Wat ook bij me opkwam is dat Gerda na het diner kan aanbieden om de tafel af te ruimen zodat schoonmama kan blijven zitten om met haar zoon te praten. Dit doorbreekt ook haar Staven-Drie-houding die we zagen in de kern.

Mark leek het een goed idee. Hij vond de visites ook niet leuk want hij was constant bang dat of Gerda of zijn moeder zou ontploffen. Dit sluit ook goed aan bij Zwaarden Vijf en bij het beeld dat dat zijn moeder onbewust voelde dat ze hem kwijt was. Dit klopt ook, want Mark hing een beetje afstandelijk tussen zijn vrouw en moeder in. De volgende visite verliep in totale vrede, en je zou het zelfs een kelken 10 situatie kunnen noemen. Schoonmoeder heeft bij het afscheid Gerda een dikke kus gegeven en gezegd dat ze genoten had van het bezoek. Gerda zelf zei dat het ook echt gezellig was.

Diagonalen

Bij dit consult heb ik niet eens naar de diagonalen gekeken. Maar als we dat wel doen dan zien we dat Staven Negen van het Gevoel tegenover kelken Tien van de Bekende Wensen ligt en dat de sfeer van het gelukkige gezin onhaalbaar was door de spanning. Die spanning was al zichtbaar in Staven Negen en werd nog eens uitvergroot door Zwaarden Acht en met name door Zwaarden Vijf.

Tarotconsult als Familieopstelling

Wat mij zo opviel aan dit consult, is dat het aanvoelde als een familieopstelling. Bij een familieopstelling wordt gekeken of iedereen wel de juiste plek in de familiedynamiek inneemt. Dit was hier niet meer het geval. Met dit eenvoudige tarotconsult werden de posities in het familiesysteem duidelijk en daarmee ook de oplossing. Zowel Gerda als ikzelf slaakte bij de uitleg van de Kelken Page een diepe zucht. We voelde hoe de situatie zich ontspande, zoals je dat ook kunt hebben in een familieopstelling.

Gerda’s feedback op dit consult

Gerda zag in dat haar houding van grijze muis (Staven Drie) iets triggerde bij schoonmama. Ze zegt zelf ook moeite te hebben met grijze muizen. Die wil ze door elkaar rammelen en toeschreeuwen dat ze moeten ophouden met dat gedrag alsof ze constant geslagen worden. Ze voelt nu meer compassie voor de grijze muizen in haar leven.

Aanvulling van mij

Wat dit consult ook heel mooi laat zien is hoe lastig tarotkaart Zwaarden Acht kan zijn. Want je zit zo vast in een situatie dat het echt heel moeilijk is om er in je eentje bovenuit te stijgen en de situatie van afstand te bekijken. En zeker met Zwaarden Vijf ook nog in de legging. En het is mogelijk dat Kelken Schildknaap daar ook een rol in speelde.

De Kelken Schildknaap duidt waarschijnlijk op iedereen in het verhaal. Niet alleen Mark begreep niet wat er aan de hand was, maar zijn moeder en Gerda snapte er ook niks van. De Schildknaap van Kelken is vaak verbaasd over wat hem overkomt, maar hij kan er niets mee. Ik denk dat dit hier ook speelde.

Bekijk de video Tarotlegging De Ster


De twee varianten van De Ster

Het legpatroon van De Ster zoals ik het oorspronkelijk heb geleerd is variant 1. Daar liggen de posities 3 (gevoelens) en 5 (onbekend) rechts van de kern. En de posities 4 (verstand) en 6 (bekend) liggen links van de kern liggen. Dit voelt voor veel mensen verkeerd om. Voor mij ook.

Ik heb in de afgelopen jaren heel veel cursisten aangeraden, dat wanneer dat verkeerd om voelt, ze die posities gewoon kunnen omkeren zoals ik hierboven nu ook heb gedaan. De tweede variant met gevoel/onbekend op links en verstand/bekend op rechts voelt voor mij veel beter. Maar je mag zelf kiezen!

Wellicht ook interessant voor jou

  • Piramide Tarot Spread. Voor dit legpatroon heb je geen vraag nodig en ook hier leg je verbanden tussen de getrokken kaarten omdat het de bedoeling is om iedere rij kaarten als een zin te lezen. Niet eenvoudig, maar wel leuk om te proberen.

Tarotcursussen en professionele tarotconsulten

Zoek je een Tarotcursus voor Beginners dan kun bij Tarot Stap voor Stap kiezen uit 3 varianten. Namelijk een Thuisstudie tarotcursus met huiswerkbegeleiding per e-mail of de variant voor Zelfstudie of de mondelinge Cursus Tarot via Zoom.

Voor een professioneel Tarot consult kun je kiezen uit verschillende e-mail tarotconsulten of een mondeling tarotconsult via Zoom.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00