Tarotkaarten interpreteren, hoe maak je het verhaal

Hoe vertel je wat je ziet in de tarot?

In deze blog leg ik uit hoe ik een verhaal maak van de getrokken kaarten in een tarotlegging.

De gemakkelijkste manier om een verhaal te maken, waarbij het dan eigenlijk vanzelf gaat, is wat ik de paragraaf methode noem. Elke kaart is een paragraaf in het verhaal.

tarot hoe maak je een verhaal van de tarotkaarten onderling

Om de paragraaf in te vullen ga je iedere keer op dezelfde manier te werk:

  1. Je benoemt de positie (en ligt die toe als dat nodig is).
  2. Je benoemt de getrokken kaart.
  3. Je legt uit wat die kaart betekent en eventueel wat er op die kaart te zien is.
  4. Vervolgens vertaal je de betekenissen van die kaart naar de gestelde vraag en de positie waar de kaart ligt.

Een groot voordeel van het benoemen van de positie en het aangeven wat de kaart die daar ligt allemaal kan betekenen, is dat de vrager zich niet overvallen of aangevallen voelt. Je kijkt samen naar de kaarten en de mogelijke betekenissen en dan spits je die toe op de vraag. We beginnen niet gelijk met de uitkomst die soms keihard kan aankomen waardoor de klant in de weerstand kan schieten. Met mijn voorgestelde werkwijze creëer je dus niet alleen heel gemakkelijk een verhaal, maar je creëert ook een veilige situatie waardoor het hele consult beter te bevatten is en de boodschap duidelijker overkomt.

Voorbeeld tarotconsult met de vier-stappen-methode

Als voorbeeld geef ik hier een fictief drie-kaarten-tarotconsult, maar wel gebaseerd op mijn jarenlange ervaring op het gebied van het geven van consulten. Deze is voor een dame die vraagt of het een goed idee is om met een studie te beginnen omdat ze ander werk wil.

Pentakels Aas op het Verleden

In dit voorbeeld ligt tarotkaart Pentakels Aas op het verleden. Je kunt dan zeggen: Hier op het verleden ligt Pentakels Aas (dat zijn de stappen 1 en 2).

Vervolgens kun je zeggen: Deze kaart duidt op een nieuw begin op het gebied van aardse concrete zaken. Alles dat met materie te maken heeft valt daaronder maar ook geld en talenten. Dat is stap 3.

Dan ga ik verder met: Dit past dus bij je vraag. Nu ligt deze kaart op het verleden en dat kan erop duiden dat je of al een studie bent begonnen of in ieder geval vastbesloten bent om studie te gaan doen.

Rider Waite Tarotkaar Pentakels Aas

Als we kijken naar de afbeelding dan zien we hier een pentakel hangen boven een tuin. Die pentakel symboliseert die impuls om een talent te gaan ontwikkelen. De tuin is je veilige omgeving. Om dit talent te gaan ontwikkelen is het nodig om de tuin, je comfortzone, te verlaten en door de poort te gaan, de wijde wereld in. Dit is spannend want het ligt buiten je comfortzone, maar die studie zal je comfortzone oprekken en groter maken. Wat we hier zien is dat die wens om een nieuwe studie te beginnen voor ander werk een diepe wens van je is. (Dat was stap 4.)

Terwijl ik die kaart toelicht zegt mijn klant dat ze bij een incassobureau werkt maar het werk te hard vindt en liever aan de andere kant mensen helpt als maatschappelijk werker of schuldhulpverlener. Dat past dus bij Pentakels Aas op het verleden, ze heeft dit al besloten. De volgende kaart of paragraaf maakt duidelijk waarom ze de vraag stelt. Op de volgende paragraaf ligt Pentakels Vijf.

Tarotkaart Pentakels Vijf op het Heden

Je kunt dan zeggen: Voor het heden heb je tarotkaart Pentakels Vijf (stap 1 en 2).

Rider Waite Tarotkaar Pentakels Vijf

Deze kaart ziet er niet al te vrolijk uit, maar valt in de praktijk reuze mee. Want de kaart toont armoede en ellende, maar duidt voornamelijk op de angst voor armoede en ellende en niet op de feitelijke situatie (stap 3).

Dit kan erop duiden dat je bang bent het financieel niet te kunnen bolwerken. Het is tegelijkertijd ook mogelijk dat je bang bent dat je de studie niet aankan. Zoals gezegd wijst Pentakels Vijf erop dat het met name angst is en niet de feitelijke situatie. Je kunt het dus aan. Nu denken mensen vaak dat het dan gemakkelijk zal zijn, maar de kaart zegt niets over gemakkelijk of moeilijk, maar dus wel dat je het aankan.

Als we nog eens naar de kaart kijken dan zien we twee mensen die er allebei armoedig uit zien en duidelijk niet gekleed zijn voor het winterse weer. Deze twee mensen symboliseren een andere betekenis van deze kaart, namelijk elkaar helpen in moeilijke tijden. Dit kan erop wijzen dat een studieclubje vormen met een aantal medestudenten een goed idee is om elkaar door de studie heen te trekken.

Wat ik ook interessant vind is dat deze man hier op de voorgrond een bel om zijn nek heeft hangen. In de middeleeuwen moesten mensen met lepra zo’n bel dragen. Hij is uitgestoten uit de maatschappij. Jouw wens is om mensen te helpen die door hun schulden als het ware buiten de samenleving staan. Dat deze kaart zo mooi aansluit op wat je wilt, lijkt mij een bevestiging dat het een goede keuze is. Dit was stap 4.

Bij Stap 4 kunnen we goed zien hoe Pentakels Vijf op verschillende onderdelen van haar angst antwoord geeft. En dat zijn de onuitgesproken vragen: Kan ik het betalen, kan ik die studie aan en is die studie wel de juiste voor mij.

Pentakels Tien op de Toekomst

Vervolgens gaan we door naar de toekomst-paragraaf en hier ligt tarotkaart Pentakels Tien.

Rider Waite Tarotkaar Pentakels Tien

Je kunt dan zeggen: In de toekomst zie ik Pentakels Tien. Dit is een kaart van succes, van overvloed en het doorgeven van kennis. De kennis die jij hebt opgedaan tijdens je studie, kun je nu inzetten om anderen te helpen. Omdat Pentakels Tien dus ook een kaart is van overvloed mag je verwachten dat jij er financieel ook op vooruit gaat. Daarbij is Pentakels Tien een extra bevestiging dat je deze studie met succes kunt afronden. 

Wat nu als je intuïtie je zit te porren?

Nu had ik bij Pentakels Aas sterk het gevoel dat deze klant al aan een opleiding was begonnen, maar die niet heeft afgemaakt. Nu hoef je wat mij betreft een opleiding die niet bij je past niet af te maken, maar omdat mijn intuïtie mij zo’n sterke impuls geeft om te vragen of er een onafgemaakte opleiding is, besluit ik dit te doen. Mogelijk zegt de klant dan dat die er niet is. Dat is prima. Maar deze klant vertelt dat ze begonnen is aan de opleiding doktersassistente maar daar mee gestopt is omdat ze het toch niet bij haar vond passen. De reguliere geneeskunde is voor haar niet holistisch genoeg. Nu kun je het daar volledig mee eens zijn of totaal niet mee eens zijn. Maar dat doet er niet toe. Het gaat erom wat de kaarten vertellen. Niet om wat jij vindt.

Vanwege Pentakels Vijf hier in het midden, kun je wel belangstellend vragen of je klant deze opleiding moeilijk vond. Zegt de klant dat ze het inderdaad moeilijk vond, dan zou je kunnen vragen of het idee van niet holistisch genoeg misschien een uitvlucht is om de studie te laten vallen. Of is het de mening van een andere persoon die voor haar heel belangrijk is? Dit is een relevante vraag, want stel nu dat ze begint met een opleiding tot schuldhulpverlener en diezelfde persoon waar ze goedkeuring van zoekt, zegt dat mensen door eigen schuld in de schulden komen en waarvoor moet de maatschappij daarvoor opdraaien enz. enz. Dan hebben we weer een afgebroken studie. Het kan goed zijn voor de vrager om daar eerst naar te kijken. Om haar gevoel van eigenwaarde op te krikken, om comfortabel te worden met wat ze zelf wil en dat haar mening ook telt, dat ze zichzelf de goedkeuring kan en mag geven die ze nu buiten zichzelf zoekt. Dit verhaal kun je trouwens ook gemakkelijk uit deze drie getrokken tarotkaarten lezen.

Voor het geval dat de vrager zou zeggen dat ze de opleiding heel gemakkelijk vond, maar toch heeft laten vallen kun je nog steeds vragen of de mening van een ander daarin een rol speelde.

Conclusie Tarot Verhaal Vertellen

Gebruik het 4-stappenplan om het verhaal te vertellen:

1. Benoem de positie,
2. benoem de kaart,
3. leg uit wat de kaart op die positie betekent en eventueel wat je op die kaart ziet en
4. verbind vervolgens de betekenissen van de kaart aan de vraag.

En zo ga je door tot de laatste kaart. Dan kun je nog kijken of je verbanden ziet tussen de kaarten onderling en kun je een conclusie geven. Laat jezelf en je eigen mening erbuiten. Laat de vrager in zijn waarde. En vraag aan het eind of de vrager hiermee antwoord op zijn vraag heeft. Heeft de vrager een vervolgvraag, dan kun je daar ook nog naar kijken. Maar maak het niet te lang want dan is het niet meer te behappen.

Dit is dus hoe je gemakkelijk een verhaal maakt aan de hand van de tarotkaarten. Heb je vragen of feedback dan kun mij een mailtje sturen.

Tarot Spreads voor drie tarotkaarten

Zoals je ziet is er best veel informatie te halen uit een legging met ‘maar’ drie tarotkaarten. In dit voorbeeld heb ik het verleden-heden-toekomst tarotlegpatroon gebruikt. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld: Situatie-actie-uitkomst of jij-je relatie-je partner.

Meer mogelijkheden kun je vinden in het blogartikel 22 Tarot Spreads voor 3 tarotkaarten.

Bekijk de Video over de paragraaf methode


Wellicht ook interessant voor jou:

Tarotcursussen

Zoek je een tarotcursus? Dan ben je bij Tarot Stap voor Stap aan het juiste adres. Je kunt kiezen voor een Online Thuisstudiecursus Tarot voor Beginners met begeleiding per e-mail of als volledige zelfstudie variant zonder begeleiding. En dan is er nog de mondelinge variant via Zoom waarin je in 8 weken tarot leert lezen voor jezelf en anderen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00