22 Tarot Spreads voor 3 tarotkaarten

Tarot spreads met 3 tarotkaarten zijn uitermate handig voor het beantwoorden van alle soorten vragen. Het scheelt om maar 3 tarotkaarten te hebben om te interpreteren, zo kun je gemakkelijk het overzicht over de hele legging bewaren. Het is ook relatief snel. Naast de standaard verleden-heden-toekomst tarot spread zijn er nog legio andere mogelijkheden. Het is wel van belang dat je vooraf bepaald welke variant van het 3-kaarten tarotlegpatroon je gaat gebruiken.

Je kunt snel en gemakkelijk drie tarotkaarten trekken op de pagina tarotkaarten trekken, waar je drie kaarten kunt trekken uit de Rider Waite Tarot, Shadowscapes Tarot, Dugan witches Tarot en nog enkele andere tarotspellen.

Tarotlegpatroon: Verleden, Heden, Toekomst

Het drie-kaarten tarotlegpatroon (ook wel een tarot spread genoemd) is een van de meest gebruikte tarotlegpatronen. Het wordt ook wel het verleden-heden-toekomst legpatroon genoemd. Je kunt met dit legpatroon in feite alle vragen beantwoorden. Dit is een eenvoudig legpatroon waarmee je een volledige tarotlezing kunt doen en is supergeschikt voor beginners.

Het voordeel van dit legpatroon is dat je maar 3 tarotkaarten hoeft te lezen en met elkaar in verband hoeft te brengen. En daarbij geven de tarotkaarten op het verleden en het heden je houvast. Zowel het verleden als het heden zijn bekend, en je kunt daarom de kaarten die daar liggen gemakkelijk in verband brengen met de situatie waarnaar gevraagd wordt.

De Werkwijze

Denk aan je vraag en trek drie tarotkaarten en legt deze uit van links naar rechts, volgens onderstaand schema.

Tarotlegging 3 tarotkaarten
Standaard Tarot Spread met drie tarotkaarten

Wanneer je de kaarten in deze tarot spread gaat lezen, begin je met het verleden. Omdat je je verleden kent, zal het niet moeilijk zijn om deze tarotkaart in verband te brengen met de situatie van je vraag. Hetzelfde geldt voor het heden. De tarotkaart die ligt op de positie van de toekomst volgt uit de twee voorgaande tarotkaarten. Het geheel wordt een duidelijk verhaal. En omdat het kort is, is het gemakkelijk te pakken.

Dit legpatroon heeft al veel mensen een aha-ervaring gegeven. Je ziet ineens hoe iets zit. Wanneer je midden in een probleem zit, blijf je vaak in een bekend gedachtekringetje ronddraaien en door tarot kun je daaruit stappen en krijg je zicht op een oplossing. Dat is het mooie van tarot!

Andere varianten

De posities in de drie-kaarten tarot spread kunnen ook heel gemakkelijk aangepast worden naar eigen behoefte. Je kunt denken aan:

22 tarotleggingen met 3 tarotkaarten op een rijtje

 1. Verleden, Heden,Toekomst
 2. Wortel, Beste weg, Uitkomst.
 3. Situatie, actie, uitkomst
 4. Huidige situatie, obstakel, advies
 5. Waar je staat, waar je naartoe wilt, hoe je daar komt
 6. Probleem, oorzaak, oplossing
 7. Wat je denkt (1), voelt (2) en doet (3) in verband met een situatie
 8. Waar je iets aan kunt doen, waar je niets aan kunt doen, waar je geen zicht op hebt
 9. Jij, je relatie, je partner.
 10. Waar je goed in bent, waar je zwak in bent, advies hoe je het beste verder kunt gaan.
 11. Mind, body, spirit (Brein/denken, lichaam, geest)
 12. Lager Zelf, Midden Zelf, Hoger Zelf (of onbewust bewust, hoger bewustzijn)
 13. Waar je goed in bent, waar je zwak in bent, advies hoe je het beste verder kunt gaan.
 14. Financieel: Wat is je sterke kant? Wat is je zwakke kant? Hier vind je overvloed.
 15. Wat geeft mij de meeste stress/waar komt mijn stress vandaan (1)? Hoe ga ik met stress om (2)? Wat is een betere manier(3)?
 16. Wat is mijn spirituele pad? Wat geeft (geschenk) dit pad mij? Wat vraagt (uitdaging) dit pad van mij?
 17. Voor je dagplanning: Wat moet ik vandaag weten? Wat moet (mag) ik omarmen? Wat moet ik vandaag beslist doen?
 18. Prioriteiten van de dag: Nu, en dan en later
 19. Wanneer je het gevoel hebt dat je jezelf blokkeert: Wat houdt me tegen (staat me tegen)? Hoe kan ik dat overkomen? Waar kom ik dan uit?
 20. Wie ben ik? Wat is niet van mij? Wat kan ik doen om dichter bij mijn authentieke zelf te komen?
 21. Wat je kan veranderen (hier heb je invloed op). Wat je niet kan veranderen (hier heb je geen invloed op). Waarvan je je niet bewust bent (wat je niet ziet, niet door hebt).
 22. Zonder posities. Dit is wat ik bijvoorbeeld gedaan heb ik de drie-kaarten lezingen voor de volle maan van 22 augustus 2021. Je kunt deze tarotlezingen hier vinden op mijn YouTube kanaal.

Is een vraag noodzakelijk?

Je hebt niet voor alle hierboven genoemde varianten een vraag nodig. Hieronder geef ik enkele voorbeelden van de soorten vragen die je kunt gebruiken.

Variant 6 – Probleem, Oorzaak, Oplossing

Als je met een probleem zit en je kiest variant 6 (Probleem,oorzaak, oplossing) dan denk je aan het probleem. De eerste kaart zal dan iets zeggen over het probleem, de tweede kaart iets over de oorzaak en de derde kaart zal een oplossing aanreiken. Deze laatste kaart geeft dus een advies hoe je het probleem kunt oplossen.

Variant 9 – Jij, je relatie, je partner

Voor variant 9 kun je als vraag gebruiken: Wat is de stand van zaken van mijn relatie met X?

Variant 12 – Lager zelf, midden zelf, hoger zelf

Voor variant 12 kun je kiezen voor de vraag: Liggen mijn drie zelven op één lijn? En je kunt daar eventueel een situatie aan toevoegen: Liggen mijn drie zelven op één lijn wat betreft verhuizen naar Groningen?

Variant 13 – Goed, zwak, advies hoe verder

Deze variant kun je bijvoorbeeld gebruiken als je het idee of gevoel hebt dat je bent vastgelopen. Dit kan zijn met van alles. Piano spelen, je werk, een hobby. En de tarotantwoorden op de posities 1, 2 en 3 kunnen je helpen om een richting te bepalen waar groei in zit.

Variant 18 – Nu en dan en later

Dit is echt één van mijn favoriete drie-kaarten leggingen. Het klinkt lekker en is gemakkelijk te onthouden. Nu is wat je nu direct moet doen. Dit is je actiepunt met de hoogste prioriteit. Daarna krijg je wat je daarna het beste kunt doen en als laatste heb je een kaart die iets zegt over later. Dat kan je derde prioriteit zijn, maar ook iets waarvan je denkt dat het belangrijk is, dat bij nader inzien helemaal niet zo belangrijk is. Het is zelfs mogelijk dat je het laatste punt kunt afschuiven.

Deze nu-dan-later-spread is soms gelijk heel duidelijk omdat ik mijn prioriteiten helder voor ogen heb. Soms ben ik verrast door de kaarten omdat ik gewezen wordt op iets dat ik vergeten was, maar inderdaad heel belangrijk is en soms vraag ik me af waar de kaarten het over hebben. Maar dat geeft allemaal niet, het is reuze leuk om ‘s avonds in mijn journal over te reflecteren.

Video over de Nu-straks-later Tarot Spread met voorbeeld en tips voor het lezen ervan.

Variant 21 – Invloed, geen invloed, onbekend

Voor deze variant over waar je wel en waar je geen invloed op hebt, met ook nog een onbekende factor, heb je wel een soort van vraag nodig of in ieder geval een situatie.

Hoe weet je welke variant de beste is voor je vraag?

Varianten 2, 3 en 4 lijken bijvoorbeeld erg veel op elkaar:

 • Wortel, beste weg, uitkomst
 • Situatie, actie, uitkomst
 • Situatie, obstakel, advies

Welke variant moet je dan kiezen? Ik kies eigenlijk altijd op gevoel. En het gevoel is alsof iets in mij een sprongetje maakt en zegt: Ja, dat wil ik weten!

Extra kaarten erbij trekken

Wanneer je het idee hebt dat de drie getrokken tarot kaarten je niet voldoende informatie geven of als je het antwoord niet begrijpt, laat de legging dan een tijdje rusten en kijk er later nog een keer naar. Ik ben geen voorstander van steeds meer kaarten bij een legging trekken om voorgaande kaarten te verduidelijken, want vaak maakt dit alles alleen maar verwarrender.

Als de boodschap duidelijk is, maar vervolgvragen oproept, dan kun je op zo’n vervolgvraag gerust een nieuwe drie kaarten spread doen.

Trek je tarotkaarten online

Je kunt snel en gemakkelijk de benodigde tarotkaarten trekken op de pagina tarotkaarten trekken, waar je drie kaarten kunt trekken uit de Rider Waite Tarot, Shadowscapes Tarot, Dugan witches Tarot en nog enkele andere tarot decks.

Veel plezier met deze tarot spreads en bedenk gerust eigen varianten.


Wellicht ook interessant voor jou

 • Tarot Spread De Ster – veel diepgang en goed voor het leren leggen van verbanden tussen de getrokken tarotkaarten onderling.

Op de pagina Tarot Kaart Leggen kun je nog veel meer tarot legpatronen vinden en ook op het blog in de categorie Tarotlezingen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00