Kwintessens Tarot legpatroon

De kwintessens als hart van een tarotlezing

Onlangs las ik op de website Tarot-heritage.com van Sherryl E. Smith een alleraardigste tarotlezing voor Assepoester. Het gebruikte tarotlegpatroon was de Quintessence Tarot Spread (kwintessens tarotlegpatroon). Dit is een vorm van het kleine kruis, waarbij de tarotkaart voor de vijfde positie niet wordt getrokken, maar wordt berekend door het optellen van de getalswaarden van de vier tarotkaarten die worden getrokken voor de posities 1 t/m 4.

Hierdoor kwam dat gedoe met de kwintessens weer onder mijn aandacht en ik ben verbaasd dat ik er niet veel over kan vinden op mijn blog. Het enige artikel waarbij ik de kwintessens gebruik is bij het voorbeeld van het Wel/Niet tarotlegpatroon.

Lees verder voor meer info over de kwintessens en de Kwintessens Tarotlegging.

Wat is de kwintessens (Quintessence) van een Tarotlezing?

Het woord kwintessens betekent essentie, de kern of het hart van iets. Het wordt in Alchemie gezien als het vijfde element. De eerste vier elementen zijn water, vuur, aarde en lucht en die worden allemaal bij elkaar gehouden door het vijfde element; de ether. Omdat de Grote Arcana vaak gezien wordt als de vijfde kleur van het tarotspel, is het de Grote Arcana die de Kleine Arcana omvat en bij elkaar houdt.

Hoe te berekenen?

Als je een tarotlegging hebt gedaan kun je de waarden van de tarotkaarten in de legging bij elkaar optellen. De uitkomst breng je door optelling terug naar 22 of minder. Stel dat het getal 22 is, dan is De Dwaas de kwintessens van de hele tarotlezing. Is het getal 17, dan is de Ster de kwintessens. De kwintessens-tarotkaart is een overkoepelende kaart, die het hele verhaal van alle kaarten in de lezing samentrekt, samenvat; de essentie weergeeft van zowel de vraag, als van het antwoord.

Welke waarde krijgen de hofkaarten?

Veel mensen vinden een lezing niet af, zonder de kwintessens te berekenen en te lezen. Ikzelf vind het overbodig. Daarbij gaan we met optellen verrassend vaak de mist in. En wat doe je met de hofkaarten? Sommige lezers zeggen dat hofkaarten niet meedoen, want die hebben geen getal. Anderen vinden dat hofkaarten wel meedoen en geven iedere hofkaart de waarde 1. Een andere mogelijkheid is om de hofkaarten, van Page tot Koning, te tellen als 11, 12, 13 en 14. Sherryl Smith doet dit ook, maar zij heeft de getallen al vereenvoudigd tot 2, 3, 4 en 5. Dat maakt het rekenen wel zo gemakkelijk.

Wanneer je werkt met een kwintessens bepaal dan vooraf of hofkaarten wel of niet meedoen en doen ze wel mee, welke getalswaarde je aan iedere hofkaart toekent.

Voorbeelden met Kwintessens

Als voorbeeld kunnen we kijken naar de Tarotlegging Voor Meer Geluk.

zo krijg je meer geluk tarotconsult

Ik heb de kwintessens berekent met en zonder hofkaarten. Ik tel hofkaarten van page tot koning als 2, 3, 4 en 5.

Kwintessens van een tarotlezing berekenen

Dit is verbluffend. Met hofkaarten is de kwintessens 5 en duidt op De Hogepriester. Deze tarotkaart is ook de einduitkomst in de legging en krijgt hierdoor extra veel nadruk.

Als je de hofkaarten uit de berekening weglaat, kom je uit op 10 en dat is het getal van het Rad van Fortuin zelf. Voor mij zijn deze twee uitkomsten een bevestiging dat dit Tarotlegpatroon voor Geluk van grote waarde is en dat je met hofkaarten een soort van nadruk legt op de uitkomst en zonder misschien meer de kern raakt?

Alle hofkaarten getalswaarde 1

Wanneer je de hofkaarten uit bovenstaand voorbeeld, de waarde 1 geeft, krijg je als kwintessens het getal 13: tarotkaart De Dood.

Rider Waite Tarotkaart De Dood

Deze tarotkaart duidt op het einde van iets met een daarop volgend nieuw begin. Daar kan ik ook wel iets mee. Immers, door rigoureus af te rekenen met oude gewoontes die je niet dienen en deze te vervangen door het toepassen van de gelukstechnieken, krijg je een hele nieuwe situatie die beter is dan de oude. Maar ik denk dat ik met iedere tarotkaart wel iets kan.

Dit is volgens mij ook de moeilijkheid van het lezen van tarot. Je kunt door de veelheid aan kaartbetekenissen alle kanten op. Het belangrijkste lijkt mij, dat het wel zinvol blijft.

De Gehangene bijvoorbeeld, zou kunnen aangeven dat je zaken op een andere manier gaat bekijken, De Magiër dat je je kracht positief gaat inzetten, tarotkaart De Toren kan verwijzen naar een aha-ervaring op dit gebied enz. Als leuke oefening, kun je voor jezelf kijken of je alle Grote Arcana zou kunnen plaatsen.

Om de een of andere reden, zit het getal 1 voor iedere hofkaart mij niet lekker. Maar 2, 3, 4 en 5 is ook volstrekt willekeurig. In het verleden werd er alleen met de Grote Arcana gewerkt, en omdat die kaarten allemaal een getalswaarde hebben, speelde dit probleem niet.

Voorbeeld Tarotlegpatroon Spirituele Pad

Voor de gein toch ook even gekeken naar de Kwintessens van mijn Spirituele Pad tarotlezing.

Helaas vind ik allebei de kwintessens-tarotkaarten weer relevant.

kwintessens van een tarotlezing berekenen

Tarotkaart Het Oordeel heeft voor mij te maken met wakker geroepen worden, een roeping vinden, je ergens toe geroepen voelen. En dat vind ik wel passen in mijn situatie omdat ik me soort van geroepen voel tot Tarot en ook het spirituele eromheen hoe je Tarot kunt gebruiken voor persoonlijke groei. Meer hierover kun je lezen in mijn achtergrondverhaal dat ik heb verteld bij het Tarotlegpatroon Waarom-Hoe en Wat van je Bedrijf. Ik had op een beurs besloten te stoppen met Tarot en direct daarna liepen drie mensen langs mijn tafeltje die alle drie zeiden: “Ik moet tegen je zeggen dat je ermee door moet gaan.”

Matigheid vind ik aansluiten bij het uitnodigen van het Hogere (dat ik dus gewoon God noem) in mijn leven. Ik hoef niet alles zelf te doen, het universum wil mij graag ondersteunen. Sterker nog, het alles zelf willen doen is helemaal geen goed idee en probeer ik af te leren.

Rider Waite Tarotkaart De Toren

Geef ik de hofkaarten de waarde 1, dan kom ik uit op de Toren. Dat vind ik bijzonder relevant voor de spirituele pad lezing omdat De Toren naar mijn idee het dichts bij God staat en de invloed van het goddelijke in ons leven.

Doe wat goed voelt

Tja, je kunt dus kiezen of je met hofkaarten de kwintessens berekent of zonder. Of zowel met en zonder. Of helemaal geen kwintessens berekenen of alleen soms wanneer je het gevoel hebt dat je extra informatie nodig hebt. Doe wat goed voelt.

De kwintessens berekenen is natuurlijk wel nodig wanneer het tarotlegpatroon erom vraagt, zoals in de Kwintessens Tarotlegpatroon. (Hoewel je dat natuurlijk ook aan je laars kunt lappen, en de vijfde kaart gewoon kunt trekken.)

Kwintessens tarotlegpatroon

kwintessens tarotlegpatroon, de vijfde kaart wordt niet getrokken maar door optelling verkregen
Kwintessens tarotlegpatroon

Je begint met het trekken van 4 tarotkaarten en legt die uit in een ruitvorm. Je kunt er ook een kompas in zien.

Posities 1 en 2 liggen horizontaal tegenover elkaar en kunnen duiden op verleden en toekomst van de vraag, maar je kunt de posities naar eigen voorkeur aanpassen. Positie 1 kun je zien als ‘niet doen’ (wat tegen spreekt/negatief, obstakel) en positie 2 als ‘wel doen’. (voor/positief, meewerkende kracht, hulp).

Posities 3 en 4 liggen verticaal tegenover elkaar, waarbij je 3 kunt lezen als wortel of advies en 4 als uitkomst.

Vervolgens tel je de getalswaarden van de vier kaarten bij elkaar op, voor het hart van deze tarotlezing.

Van tevoren kun je bepalen of je op ouderwetse manier wilt werken met alleen de Grote Arcana. Of zoals Sherryl doet, met alleen de Kleine Arcana voor het trekken van de vier hoekpunten. De Grote Arcana wordt dan alleen gebruikt voor het vijfde element.

Of je kunt alle kaarten gebruiken met de kans dat je kwintessens al in de legging aanwezig is, maar daardoor wel extra nadruk krijgt. Zoals in het voorbeeld van Het Rad van Fortuin legpatroon waarbij de kwintessens met hofkaarten, uitkwam op 5 de Hogepriester die al in de legging aanwezig was.

Voorbeeld Kwintessens Tarotlezing

voorbeeld tarotlezing met kwintessens tarot spread

Ik heb deze legging gebruikt voor de vraag hoe ik meer structuur kan aanbrengen in mijn werk en werkdag. Hoe meer ik bezig ben met tarot, hoe meer ideeën ik krijg en ik heb totaal geen tijd om al die ideeën uit te werken en daardoor voel ik me uit elkaar getrokken en gestrest.  

Mijn vraag is dus ongeveer dezelfde als die van Assepoester: Gaat dit ooit veranderen?

Posities 1 en 2

Bij tarotkaart De wereld op positie 1, de negatieve kant, moest ik denk aan de hele wereld willen bedienen. Dus van alles en nog wat doen. Als ik dan kijk naar tarotkaart Kelken Vijf (positie 2) dan denk ik aan snoeien. Het loslaten van dingen waar ik geen energie van krijg. Of letterlijk drie dingen loslaten en verder gaan met de twee voornaamste dingen. In mijn situatie is dat relevant. Voor meer inzicht zou ik hier ook het Kelken-Vijf-tarotlegpatroon kunnen gebruiken dat je kunt vinden in het artikel over de Blauwe Maan van Mei 2019.

De andere mogelijke interpretatie voor De Wereld is om niet in mijn eigen wereldje te blijven zitten. Dus eruit en de wereld in. En misschien te gaan nadenken over wat ik zou kunnen uitbesteden (ook een vorm van loslaten).

Posities 3 en 4

Tarotkaart De Gehangene geeft als advies om de zaak van de andere kant te bekijken. Bijvoorbeeld van jouw kant als bezoeker van mijn website. En je weet het, als je feedback hebt of vragen, stuur mij gerust een mailtje.

Interessant is dat De Wereld (21) en De gehangene (12) allebei een verwantschap hebben met tarotkaart De Keizerin (3). De Keizerin barst van de ideeën, maar laat ook alles rustig groeien en gaat nergens over stressen. En dat lijkt me wel een goede aanwijzing, want dat stressen doe ik zelf. Dat kan ik loslaten (Kelken 5). Ik zit thuis, achter mijn laptop en ik kom er niet aan toe om meer De Wereld in te gaan. Dus letterlijk meer naar buiten. Dat voelt heel goed en erg rustgevend!

De Hogepriester als uitkomst en resultaat heeft te maken met kennisoverdracht. Wat helemaal aansluit bij het geven van tarotcursussen en het schrijven van artikelen over hoe krachtig tarot is als instrument voor meer geluk en voorspoed in je leven.

De kwintessens berekenen

kwintessens van tarotconsult met vier tarotkaarten

Als ik die kaarten bij elkaar optel dan kom ik uit op 7 zoals je hierboven kunt zien. Het getal 7 correspondeert met tarotkaart De zegewagen. Kortom bovenstaande legging geeft mijn weg voorwaarts aan.

afgerond voorbeeld tarotconsult voor kwintessens tarot spread

Je kunt de kwintessens al aan het begin berekenen, maar je kunt ook de vier getrokken kaarten eerst bekijken en interpreteren en dan alles nog eens bekijken in het ligt van de kwintessens.

De Zegewagen duidt voor mij op meetbaar succes. Daar ben ik wel mee bezig, want ik houd wel in de gaten of tarotstapvoorstap.nl goed vindbaar is in de zoekmachines (Google), of bezoekersaantallen op mijn site toenemen of afnemen, wat de meest bezochte pagina’s zijn enzovoort. Dit kwam ook ter sprake tijdens een Zoom Les Tarot en het advies van mijn cursisten was om meer op YouTube te gaan doen om niet alleen afhankelijk te zijn van Google. Hier ben ik mee bezig, maar het valt me niet mee.

Bij tarotkaart De Zegewagen denk ik altijd aan De Keizerin en De Keizer samen, omdat je die allebei nodig hebt voor succes. De Keizerin heeft de ideeën en de De Keizer heeft de daadkracht om die ideeën uit te voeren. En laat ik nu De Keizer ook terugzien in bovenstaande lezing! De afgebeelde personen op de tarotkaarten De Wereld en De Gehangene verwijzen op de manier waarop hun benen gebogen zijn naar het getal 4, het getal van De Keizer. In die zin zijn zowel de Keizerin en de Keizer indirect in de lezing best sterk vertegenwoordigd!

Alleen Kleine Arcana?

Nu kan ik deze vraag niet herhalen met alleen de Kleine Arcana, want dat is vragen naar hetzelfde en daar kan de tarot kriegel van worden. Mijn persoonlijke voorkeur is toch om altijd het hele deck te gebruiken en niet alleen de Kleine Arcana. Maar je kunt dit gerust voor jezelf uitproberen.

Ik heb automatisch het hele deck gebruikt en ik vind het frappant dat van de vier getrokken kaarten er drie zijn van de grote arcana. Mijn vraag is relevanter en belangrijker dan ik aanvankelijk dacht. Het leek mij in eerste instantie een beetje een flut vraag; leuk om een legging op uit te proberen om te kijken hoe het werkt. Maar het blijkt meer dan dat te zijn en geeft me weer veel stof tot nadenken.

Conclusie

Deze tarotlezing heeft me sterk aan het denken gezet. Vooral omdat ik De Wereld altijd als een uitermate positieve kaart heb gezien, die in bovenstaand voorbeeld ligt op de negatieve kant van het kwintessens tarotlegpatroon. Al dat nadenken, daar is echt een journal voor nodig om de stof te laten bezinken maar ook om alle inzichten aan elkaar te kunnen rijgen, en om er daadwerkelijk iets mee te kunnen doen. Persoonlijk heb ik daar de tijd voor nodig. En iedere week een nieuw legpatroon proberen is misschien wat veel. Het lijkt mij dat het advies van deze kaarten is om het rustig aan te doen. Om niet alles te willen doen. Sommige mensen zijn onwijs productief en dan vraag ik me af hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgen. Ik heb meer tijd nodig om mezelf niet voorbij te hollen.

Misschien ook interessant voor jou

Tarot leren lezen met Hans en Grietje en een bietje over verschillende manieren om met de tarotkaarten te oefenen.

Hoe stel je een een vraag voor de tarot en hoe kies je een tarotlegpatroon? Het antwoord kun je vinden in het artikel: Tarotkaarten lezen: over de vraag, legpatroon en interpretatie.

Waar rust de voet van de Koning van Pentakels op? Ontdek het in het artikel over De Koning van Pentakels en het Gordeldier.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00