Tarotkaart Koning van Pentakels en het gordeldier

Koning van Pentakels met een gordeldier onder zijn voet

Op een forum las ik de vraag of iemand wist wat voor dier dat is, waar de Koning van Pentakels zijn linkervoet op heeft gezet. Dat is een armadillo, een gordeldier.

Pentakels Koning gordeldier
Vanaf het begin dat ik met de Tarot bezig ben, heb ik altijd gedacht dat het een gordeldier is. Maar niet iedereen is bereid er een gordeldier in te zien.

Mijn zoon die alle kaarten heeft gekleurd, is het helemaal niet met mij eens. Het kan van alles zijn en als ik erop sta, wil hij er wel een armadillo in zien; maar dan een jonge armadillo, want die snuit is veel te puntig en de positie van de ogen klopt ook niet.

Dat kan zo zijn, maar Pamela Colman Smith had geen internet om even op te zoeken hoe een gordeldier er ook al weer uitzag. Daarom kan het best zijn dat de snoet niet helemaal klopt.

Er zijn ook mensen die het heel logisch vinden om er een schildpad in te zien. Want dan heb je een haasje bij de Koningin van Pentakels en de schildpad bij de Koning en samen is dat een leuke referentie naar de fabel over de haas en de schildpad. Je weet wel, waar de schildpad wint omdat de haas, zeker van zijn overwinnen, onderweg een dutje gaat doen.

haas en schildpad in de tarot

Nu zijn er nog andere varianten van deze fabel, waarbij de schildpad zijn hele familie inzet en de hele route door geen enkele schildpad gelopen wordt, ze doen alsof. Puur bedrog. Ik kan dat niet rijmen met de Koning van Pentakels. Hij is een zakenman, en sommige mensen zijn van mening dat iedereen in zaken boeventuig is, maar voor mijn gevoel past het gewoon niet.

Een ander idee dat ik gelezen heb, is dat hij zijn voet heeft op een stierenkop om aan te sluiten bij de al aanwezige stierensymboliek op zijn troon. Aan een kant lijkt me dat overbodig. Aan de andere kant, zou je kunnen betogen dat vijf het getal is van het leven en dat vijf stierenkoppen aangeeft dat de Koning van Pentakels de kracht van stier heeft om zijn plannen leven in te blazen, levensvatbaar en winstgevend te maken.

Het kan ook gewoon een stuk steen zijn, waar zijn voet op rust en zijn voet rust daar, zodat we goed kunnen zien dat hij een harnas draagt onder zijn gewaad. Een harnas doet ook denken aan een gordeldier, want een gordeldier heeft een stevig pantser om zich heen. Hij draagt ook een harnas. Dat harnas is onderdeel van hem. Hij heeft een zekere hardheid. Zo ook de Koning van Pentakels. Dit sluit ook aan op het schild van de schildpad. Maar gevoelsmatig, blijf ik bij het gordeldier. Een schild is toch anders dan een pantser.


Het meest voorkomende argument tegen het gordeldier is dat Pamela van het bestaan van het gordeldier niet af zou weten. Ik denk dat ze wel degelijk bekend was met het gordeldier. Hoewel ze in Londen is geboren, heeft ze  lange tijd op Jamaica gewoond. Op Jamaica zijn gordeldieren. Ze heeft ook enige tijd in Brooklyn, New York gewoond. Nu liepen er geen gordeldieren door New York, maar ze had gemakkelijk van iemand gehoord kunnen hebben over gordeldieren, in met name Texas.

Het gordeldier, waar je nu niet veel meer over hoort, was in die tijd van het ontstaan van de Rider/Waite/Smith Tarot erg populair. Van de pantsers werden manden gemaakt. Dat was een curiositeit, een luxeartikel. Je kon iemand ook een levend gordeldier als huisdier cadeau doen.

Charles Apelt bij zijn Armadillo winkel

Hoe kwam dit? Dit was een soort van gelukstreffer van de oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige Charles Apelt. Op een dag zag hij op zijn boerderij in Texas een vreemd beest rond hopsen en met een steen heeft hij het dier gedood om het beter te kunnen bekijken. Het bleek een gordeldier te zijn. Familie in Duitsland waren mandenwevers en hij zag blijkbaar direct gelijkenis tussen pantser en mand en zo is de Armadillo mand geboren.

Hij opende zijn fabriek in 1898 en de eerste 6 jaar verkocht hij 40.000 manden! Ook werden er lampenkappen gemaakt en meer van dat soort items, en je kon dus ook levende armadillo’s kopen en het vlees eten. Apelt deed ook goede zaken in Europa. Het bedrijf werd pas in 1971 gesloten! Behalve dat ik tegen dit soort uitbuiten van dieren ben, is het wel iets wat past bij de Koning van Pentakels. Hij ziet een kans, grijpt die kans, en stampt in no time een winstgevend bedrijf uit de grond.

Waite zegt niets over een gordeldier, schildpad, stierenkop of welk dier dan ook, dus misschien is het wel gewoon een stuk steen.


Tarotkaarten leren lezen is een kwestie van oefenen. Je kunt dat doen door een Tarot Dagkaart te trekken, een Tarotkaart voor Dankbaarheid, en ook door bijvoorbeeld een kaart te trekken die je mening verwoordt over het artikel dat je zojuist hebt gelezen.

Trek hier je tarotkaart


2 gedachten over “Tarotkaart Koning van Pentakels en het gordeldier”

  1. Hoi,
    Ik kan mij niet onttrekken aan het idee dat onder zijn voet een draakachtig wezen ligt. Des te meer omdat hij met een geharnast been op rust. Mijn gevoel zegt dat hij de baas is over zijn lagere neigingen, die heeft hij onder controle of dat hij zijn emotionaliteit goed beheerst. Als ik naar het plaatje kijk zie ik ook een sjamaan met al die symbolen om zich heen.
    Dit is mijn intuïtieve waarneming, ik weet niet veel van Tarot.

Reacties zijn gesloten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00