De volle maan van 30 november 2020, met gedeeltelijke maansverduistering kan een heftig en emotioneel maantje zijn. Onrust, spanningen, angsten, onzekerheid en gevoelens van onveiligheid kunnen worden uitvergroot. Met name op probleemgebieden. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt, dat er op die gebieden werk aan de winkel is.
Zo’n opmerking van werk aan de winkel, is leuk en aardig, maar hoe? Op dat vlak hebben we enorm geluk! Ik heb namelijk het perfecte boek gevonden om je hierin te ondersteunen.
Ik lees minimaal 100 boeken per jaar, al 50 jaar lang, en dit is het eerste boek waarvan ik zeg: “Wow! Ik wou dat ik dit eerder had gelezen.” Nu kon dat niet veel eerder, want het boek is van 2017, maar het benadrukt wel hoe belangrijk en baanbrekend ik dit boek vind.
Hieronder ga ik precies vertellen waarom ik dat vind en voel en hoe dit samenhangt met de komende volle maan. Het is wel een lange zit en omvat onderstaande elementen:
- De bever als bouwer.
- Hoe ik met vallen en opstaan mijn leven heb vormgegeven.
- Hoe mijn leven magisch werd.
- Tarotlegging voor de Volle Bever Maan
Ik heb geprobeerd stukken te schrappen, maar ik vind alles relevant, vanwege de samenhang.
De bever verbouwt tarotkaart kelken vier
De volle maan van november wordt wel de bever-maan genoemd of de vorst-maan. Bever-maan omdat in deze periode de bever de laatste knaag legt aan zijn winteronderkomen en vorst-maan omdat het mogelijk kan gaan vriezen.
Dat van die bever sprak me meer aan dan het idee van vorst. De bever is mijn belangrijkste totemdier. Bever en ik zijn dol op elkaar. Een bever is een bezig dier, houdt van water en bos en zijn huis heeft meerdere in-/uitgangen. Hij is niet voor één gat te vangen. Hij is ook een bouwer!
Voor het leuke hebben we de bever geplaatst op tarotkaart Kelken Vier. Ik had Kelken Vier getrokken als kaart voor deze volle maan. De afgebeelde jongeman kijkt naar de grond en de drie kelken voor hem, maar ziet er niet echt blij uit. Hij geeft de indruk dat de dingen niet gaan zoals hij wil, maar dat hij er er geen grip op krijgt. De energie van de komende volle maan zorgt ervoor dat deze gevoelens worden uitvergroot. Had je eerst nog zoiets van “boeiend, ik heb wel wat anders te doen dan me met dat ongrijpbare bezig te houden,” dan gaan nu je emoties met je aan de haal. Ze willen gehoord worden, er moet iets gedaan worden.
Bever wijst de weg
De bever is een bouwer en zegt dat het tijd is om actief aan ons leven te gaan bouwen. Je kunt dit ook ontwerpen noemen, zoals het genoemd wordt in het boek Ontwerp je eigen leven. Ik heb dit boek onlangs gelezen en was verrast. Dit is het meest fantastische boek voor mensen zoals ik, die maar wat aanmodderen en door vallen en opstaan hun weg vinden.
Ik had het geijkte plaatje in mijn hoofd van op school goed je best doen, naar het vervolgonderwijs, goede baan zoeken, carrière maken, partner, kinderen, hond/kat erbij, auto en vakanties en later een fijn pensioen. Dat is de weg naar geluk.
Het is bij mij nooit veel geworden. Ik wist niet wat ik wilde. En zo begon een lange zoektocht naar wat wil ik, waardoor ik kwam op wat vind ík leuk. Met nadruk op ik. Er zijn dingen waarvan ik dacht dat ik ze leuk moest vinden omdat het zo hoorde, zoals in het geschetste plaatje hierboven. Ik begreep nooit zo goed waarom dat voor mij niet werkte. Nu begrijp ik, dat wat voor veel mensen werkt, niet wil zeggen dat die dingen dan ook bij mij passen. Terwijl ik dit opschrijf, realiseer ik me dat ik eigenlijk een groot deel van mijn leven bezig ben geweest mijzelf passend te maken voor het geijkte plaatje. En dat werkt niet.
Wat werkt wel? Life Design. Hoe ik dat weet? Omdat ik dat heb toegepast. Helaas niet volgens het genoemde boekje (dat zou veel sneller zijn geweest), maar door ingevingen. Ingevingen die vaak getriggerd werden door tarotkaarten die ik trok, maar ook door een opmerking van mijn zoon, van heel lang geleden.
“Leuk is doen, niet leuk is niet doen.”
Pasgeleden las ik een artikel over hoe het doen van dingen die je niet leuk vindt, je geluk in de weg staat. Dit deed mij denken aan een uitspraak van mijn zoon van jaren geleden en hoe die uitspraak zich in mij heeft vastgezet en stukje bij beetje mijn leven heeft veranderd.
Een van de lastigste dingen, in mijn 64 jaar op deze aardbol, vond ik het uitvinden van wat ik leuk vind en wat niet. Er was ook een duidelijk spanningsveld tussen verplichtingen, verantwoordelijkheid en doen wat juist is aan de ene kant (A) en doen wat leuk is aan de andere kant (B). Het eerste is goed, het tweede is oppervlakkig en egoïstisch en doe je maar in je eigen tijd.
Omdat kant A en B tegenover elkaar staan, kan dat wat moet, niet leuk zijn. Dit wil niet zeggen dat dit voor iedereen zo is, maar in mijn hoofd (gedachten, overtuigingen), stonden A en B tegenover elkaar. Nu ik hierna kijk, denk ik bij mezelf, hoe kwam ik aan die onzin? Dat is opvoeding en wat mensen om mij heen leken te geloven. En misschien zit het in mijn DNA, of heb ik het meegebracht uit een vorig leven. Hoe dan ook, die twee dingen stonden tegenover elkaar.
Dat ze tegenover elkaar stonden, zorgde ervoor dat ze niet konden samenkomen, niet tegelijkertijd konden bestaan. Dat is hoe overtuigingen werken. Bewust weet je wel dat A ook leuk kan zijn. Maar omdat het voelt als ‘niet goed’, als oppervlakkig, egoïstisch en gewoon niet serieus genoeg, trek je een verplichtingen-kant naar je toe die niet leuk kan en mag zijn. Dat gaat onbewust, gebaseerd op die overtuiging. Je staat er niet bij stil, het is geen opzet, het gebeurt vanzelf en kan tegenovergesteld zijn aan wat je bewust wilt. Dit is hoe de Wet van Aantrekking werkt.
Jaren terug mopperde ik tegen mijn zoon over bepaalde dingen en ik zei dat ik niet wist wat ik moest doen. Zijn antwoord was kort en krachtig: ”Leuk = doen, niet leuk = niet doen.”
Dat vond ik héél simplistisch, want we hebben nu eenmaal verplichtingen en verantwoordelijkheden en er zijn dingen die niet leuk zijn, maar die wel gedaan moeten worden.
Die opmerking van mijn zoon, die ik te simplistisch vond, bleef hangen. Ik dacht erover na. Heb ik vandaag iets gedaan dat ik leuk vond? Of als ik iets aan het doen was, dat ik niet leuk vond, vroeg ik me af, waarom ik het niet leuk vond, of ik het leuk kon gaan vinden, en zo niet, of ik ervan af kon komen.
Ik vond het belachelijk en beschamend dat ik niet eens wist wát ik leuk vond. Hoe is dit mogelijk, vroeg ik mij af. Toch is dat niet zo raar, want ik deed dingen die anderen leuk vonden en ik dus ook maar leuk moest vinden.
Langzaamaan, zeg maar over 20 jaar tijd, begon dat wat leuk is, steeds meer de overhand te krijgen. Die opmerking heeft zich stapsgewijs vertaald naar leuk werk, fijne woonomgeving, andere eetgewoonten en lichaamsbeweging die bij mij passen. Mijn leven is verrassend ‘leuk’. Ik geniet van wat ik doe. Het is geen straf. Mijn verplichtingen vervul ik met plezier. Ik was me hier niet van bewust, ik realiseerde met dit pas, toen ik getriggerd door dat artikel, terugdacht aan mijn zoons simplistische: “Leuk is doen, niet leuk is niet doen.”
Kortom, ik werkte niet bewust aan verandering. Het gebeurde gewoon. Waarschijnlijk omdat ik vaker nadacht over wat ik nu eigenlijk écht leuk vond. Ik begon op te schrijven wat ik leuk vond aan banen die ik had gehad en wat niet. Dit kon ik meenemen bij het vinden van een baan die beter bij mij paste. Ik ben me ook gaan bekwamen op gebieden die ik leuk vond, gewoon omdat ik ze leuk vond en niet eens omdat ik dacht er werk in te vinden. Werk in die richting kwam vanzelf.
Het heeft alleen heel lang geduurd en het kan sneller. Lees dat boek en pas het toe! Je leven ontwerpen is niet iets eenmaligs, het is een doorlopend proces en het is leuk!
Video’s over Life Design: Ontwerp je eigen leven
Hieronder geeft Bill Burnett, één van de schrijvers van het Boek Life Design, Ontwerp je eigen leven, een inleiding op hoe je design thinking kunt toepassen op je leven.
En dan ook nog een lezing van Dave Evans, de andere schrijver van het boek.
Wat kun je van Ontwerp je eigen leven verwachten?
Ontdek wat je leuk vindt en energie geeft
Eén van de oefeningen is om een journal bij te houden en op te schrijven wat je leuk vindt, wat je energie geeft en wat je energie kost. Super belangrijk!
Ontwerp 3 levens
Een andere oefening is om drie levens te bedenken voor de komende vijf jaar. Het eerste leven is het pad waar je nu op zit. Het tweede is een alternatief voor als het eerste niet werkt. En het derde is een leven waarin alles kan, zo’n leven waarin geld en wat anderen denken geen rol speelt. Ook super belangrijk.
Ik vond dat ik mijn leven nu wel mooi had uitgestippeld, dus deze stap wilde ik overslaan. Het leek me overbodig. De volgend dag las ik dat Google een groot aantal websites onwijs heeft laten kelderen in de zoekresultaten, waardoor ze van de ene op de andere dag onvindbaar zijn. SEO experts was hiervoor geen aantoonbare reden. Als mijn website zakt, ben ik gezonken. Die oefening van meerdere levens, leek mij ineens heel relevant. Dit past ook bij de Bever met zijn verschillende in-/uitgangen.
De schrijvers merken verder op dat deze oefening belangrijk is, omdat elementen uit die andere levens, geïntegreerd kunnen worden in leven 1, het leven dat je hebt, om het een nog leuker leven te maken. Door die oefening ga je breder kijken.
Maak een prototype, besluip je toekomst
Een heel belangrijk onderdeel is het idee van een prototype, je probeert dingen uit. Ga eerst op onderzoek uit of dat wat je bedacht hebt, of je dat ook echt wil. Is het je eigen droom of de droom van je ouders? Komen je gedachten overeen met de werkelijkheid? Ze vertellen van een dame die een Italiaans restaurant wilde. Ze leende geld, vond een pand, en vanaf het begin was het een razend succes. Het enige probleem was, dat ze er achter kwam dat ze het dagelijkse gebeuren van het draaiende houden van een restaurant verschrikkelijk vond. Had ze eerste een tijdje in een restaurant gewerkt, dan had ze haar plan eerder kunnen bijstellen.
Wat ik ook interessant vond, was dat de schrijvers opmerken, dat wanneer iemand een radicaal plan bedenkt voor verandering, er meestal niks van terecht komt. Zij zeggen dat je naar je toekomst moet besluipen! Dat past perfect bij Kaizen. Daar heb ik geleerd en ervaren dat wanneer je iets drastisch wilt veranderen, het meestal niet lukt, omdat je amygdala op tilt slaat. Met de prototype-benadering besluip je je toekomst. Je kunt met mensen praten die al doen wat jij ook wilt gaan doen. Wat zijn hun ervaringen, voordelen, nadelen enzovoort. Je kunt het een tijdje proberen. In het boek geven ze hier allemaal voorbeelden bij.
Mijn eigen voorbeeld is van de verhuizing naar Italië. Ik wilde dat, maar hoe kon ik zeker weten dat ik dat wilde, en waar zou ik dan willen wonen? Klein dorp, grote stad of iets er tussenin? Ik heb boeken gelezen van mensen die deze stap gezet hebben en ik ben gaan kijken. Ik heb op verschillende plekken een maand tot drie maanden ‘gewoond’ in een airbnb’s. Hierdoor kwam ik erachter wat me beviel en niet beviel en wat ik werkelijk wilde. Ik woon nu in Rapallo. Rapallo ligt direct aan zee, en aan de voet van beboste, groene heuvels. Het is een heerlijk stadje van 30.000 inwoners, alles is goed te belopen en als ik een grote stad wil, ben ik met de trein in een half uur in Genua. Op die verhuizing heb ik dus dat prototype-idee toegepast. En dat werkt. Het was ook leuk, makkelijk en niet bedreigend.
Leun naar je leven toe
Eén van de mooiste opmerkingen uit het boek vind ik wel: “Lean into your life.” Leun naar je leven toe, geeft mij het idee en gevoel van samensmelten met, één worden met, van positieve verwachting, van nieuwsgierigheid. Het gaat om je leven en je leeft het nu, het is van jou. Of zoals Eckhart Tolle zegt “Je hébt geen leven, je bent leven”.
Dat leunen naar je leven, zorgt voor een versmelting in plaats van het gevoel dat het leven iets iets is dat los van je staat. Omarm je leven, beleef er plezier aan, maak het beter, daar waar je het beter wilt hebben. Je kunt je woonkamer binnenlopen en denken dat die bank echt niet meer kan. Je gaat op zoek naar een nieuwe hoes, kussens of een nieuwe bank. Ons leven is net zoiets. Je woont erin! Sommige dingen zijn niet te veranderen, maar heel veel dingen wel.
Hoe mijn leven Magisch werd
Beide schrijvers geven aan dat we vaak vast komen te zitten en dan niet weten hoe we daaruit kunnen stappen. Design thinking kan je daarbij helpen.
Dat vastzitten, deed me denken aan mijn inzicht dat ik vast zat in een emotionele rollercoaster, door mijn verhuizing naar Italië. Dat heeft ermee te maken dat ik in een overgangsperiode zit. Werken achter mijn laptop is bekend en het maakt niet uit waar ik dat doe. Maar boodschappen doen is best lastig, en om aan alle regelgeving te voldoen om ingeschreven te raken is nog lastiger.
Veranderingen en de Emotionele rollercoaster
Je bent uit je comfortzone, je routines van voorheen werken niet meer in de veranderde situatie, je moet je weg nog vinden. Daardoor kun je gaan twijfelen of je er wel goed aan gedaan hebt. Je voelt je het ene moment super en het volgende moment zit je in zak en as. Het is alsof je in een rollercoaster zit. Vooral emotioneel.
Ik kwam hierachter door een webinar waarin verschillende influencers (met miljoenen volgers en miljoenen op de bank) vertelden in een transitieperiode te zitten. Ze waren een nieuwe weg ingeslagen en nu gingen hun emoties op en neer. Het ene moment voelden ze zich fantastisch en het andere moment vroegen ze zich af waar ze mee bezig waren, want het ging toch niet lukken, het nieuwe was gedoemd te falen, wie dachten ze wel dat ze waren?
Mijn inzicht was dat als zíj dat hebben en zich onzeker voelen, dan is het normaal. Ik zit in een overgangsfase. Niets aan de hand. Dingen zijn nieuw. Het is een avontuur. Ik besloot ervan te genieten. Sinds dat inzicht is het leven magisch! Het universum schenkt mij aan de lopende band cadeautjes. Zoals dat boek over je eigen leven ontwerpen. Ik moest op YouTube zijn voor mijn andere werk. En die video van Bill Burnett over Designing your Life, stond in de rechterbalk. Dat leek me interessant en ik klikte erop.
Om terug te komen op het idee van een overgangsfase, we zitten door de Coronavirus allemaal in een veranderde situatie. Hierdoor hebben veel mensen het gevoel dat niks kan, want eerst moet het virus bedwongen zijn, en anderen zeggen dat ze dingen anders willen, maar wat dan en hoe? Nu kun je dat gaan onderzoeken aan de hand van Designing your Life.
Tarotlegging Volle Bever Maan
Na lang denken, heb ik de volgende legging bedacht.
De drie kelken die op een rijtje staan duiden op:
- Waar hang ik aan?
- Hoe dient dit mij?
- Wil ik het veranderen?
De tarotkaart (4) die in de lucht hangt, duidt op wat het universum je aanreikt.
Mijn Bever voorbeeld tarotlezing
Tarotkaart Kelken Negen ligt op de plek waar ik aan hang. Ik hang aan de uitspraak “leuk is doen en niet leuk is niet doen.” Ik hang ook aan de overtuiging dat het leven leuk en plezierig mag zijn en een groot avontuur is.
Tarotkaart Staven Aas laat zien hoe die overtuiging waar ik aan hang (Kelken Negen) mij dient. Ik krijg er energie van, ik pak dingen op, doe wat gedaan moet worden.
Wil ik dit veranderen? Hierop trok ik Tarotkaart Matigheid. Dat lijkt mij een ‘nee’. Ik wil juist meer van dat magische in mijn leven.
Wat wil het universum mij aanreiken? Tarotkaart Zwaarden Twee. Dat is verrassend, want Zwaarden Twee, bracht mij tot het inzicht dat het leven Magisch is. En een beetje twijfel, leidt tot onderzoek en dat is juist goed, want dat is de basis van het ontwerpen van je leven. Als ik nu dit doe, hoe zou dat uitpakken, en als nu dat, hoe gaat dat worden? Zijn die twee te verenigen?
De Bever, als mijn belangrijkste totemdier en tevens mijn voorstelling van mijn Lager Zelf, wilde dat ik ook nog een kaart trok op wat hij mij te vertellen heeft. Ik trok Tarotkaart Koningin van Staven. Goed teken? Slecht teken? Ik heb besloten om dit te zien als een duim omhoog van Bever. We liggen op één lijn. We zijn blij met het hier en nu en werken vol optimisme aan de toekomst.