Journaling is een fantastische manier voor persoonlijke ontwikkeling en wanneer je er tarotkaarten bij gebruikt is het nog leuker en leer je ook de tarotkaarten beter kennen.
Iedere dag is een goed moment om te beginnen met het bijhouden van een journal voor zelfreflectie en om je tarotleggingen in te bewaren. In deze blog laat ik zien wat mij het beste bevalt.
Persoonlijk gebruik ik Microsofts OneNote voor mijn journal. Dat komt omdat ik OneNote al jaren en jaren gebruik voor het maken van notities. Naast een journal heb ik ook een Werk OneNote notitieboek enzovoort. Je kunt ook kiezen voor een of ander online dagboek of voor een papieren journal.
Ik heb per jaar een OneNote journal. Ik gebruik dit journal om aan het begin van het jaar:
- Mijn tarot jaarkaart te plakken
- Focuswoord en daaraan verbonden tarotkaart te noteren (zie hieronder)
- Tarot jaarleggingen in te plakken,
- Prioriteiten voor het jaar op te schrijven,
- Prioriteitenlijstje voor de maanden afgeleid van de jaarlijkse prioriteiten (nieuw voor mij) te maken.
Het handige van OneNote, vind ik, dat ik voor alles tabjes kan aanmaken. Punten 1 t/m 4 komen onder het tabje algemeen en de maandelijkse lijstjes onder tabjes van de maanden. Eigenlijk precies zoals een papieren journal ook meestal wordt ingedeeld. Op die manier hoop ik alles overzichtelijk te houden.
Per maand
Aan het eind van iedere maand doe ik een Brug Tarotlegging. Die gebruik ik om te reflecteren op de afgelopen maand en voor een vooruitblik om de komende maand. Ik kijk ook naar de aan het begin van het jaar getrokken kaart voor die maand. Daar kan ik meestal weinig mee, maar het is een leuke oefening om er achteraf naar te kijken of het te plaatsen is en of ik dat vooraf ook had kunnen bedenken.
Ik maak een overzicht van de prioriteiten van de maand gebaseerd op de jaarlijkse prioriteiten, van mijn afspraken voor die maand, deadlines (ook in feite een afspraak) en andere aandachtspunten.
Je kunt per maand ook leuke gewoonte-trackers maken om bij te houden hoeveel stappen je zet, of je wel het gewenste aantal glazen water drinkt enzovoort. Sommige mensen maken ook een leeslijst van de boeken de ze willen lezen of een lijst van de vaardigheden die ze willen gaan ontwikkelen, bijv.: tarotkaarten leren lezen.
Wekelijks
Per week heb ik een overzicht van mijn wekelijkse prioriteiten gebaseerd op de maandelijkse prioriteiten. Dit gebruik ik voor het opstellen van mijn dagelijkse to-do lijsten.
Dagelijks
Begin van de dag: Dagkaart trekken en To-do lijst opstellen met soms een Nu-straks-later tarotlegging.
Eind van de dag: To-do lijst bekijken, reflecteren op dagkaart en vijf dingen op schrijven waar ik dankbaar voor ben, aangevuld met de dankbaarheidstarotkaart voor die dag.
Mijn drie standaardvragen om te beantwoorden over mijn dag zijn:
- Waar werd ik vandaag enthousiast van?
- Waar heb ik vandaag energie van gekregen?
- Wat heb ik vandaag over mezelf geleerd?
Als ik moeite heb met het beantwoorden van een van deze vragen dan trek ik er een tarotkaart op en dan komt er meestal gelijk van alles naar boven.
Tabje tarotlezingen
Alle tarotleggingen die ik voor mezelf doe door het jaar heen, komen op volgorde te staan onder het tabje Tarotlezingen. Dit is handig. Want wanneer ik voor de zoveelste keer tarotkaart Zwaarden Acht trek, dan kan ik terugkijken in welke situaties dat was, hoe ik die kaart toen geïnterpreteerd heb en eventueel een legging doen (Keltisch Kruis, Ster of Blinde Vlek) om te ontdekken wat ik niet zie en waardoor die Zwaarden Acht blijft terugkomen.
Lukt dit alles?
Tot nu toe nog niet. Maar ik hoop er vaardiger en gedisciplineerder in te worden. Ik heb weken waarin ik geen dagkaart trek, ik maak zelfs niet iedere dag een to-do lijstje. Dat vind ik wel een groot manco. Reflecteren op de dag, week of maand? Ik heb er niet altijd tijd voor of zin in. Het beste is om dit soort zaken echt op een vast moment te doen. Bijvoorbeeld zondagochtend. Dat wist je vast al, maar ik spreek hier mezelf vermanend toe. Wanneer het niet lukt, is er geen man overboord. Je kunt altijd weer verder gaan. Vroeger noemde ik dat ‘overnieuw beginnen’. En overnieuw beginnen is vervelend, want het geeft het idee dat er niks gepresteerd is. En dat is niet waar, want ik heb maanden waarin ik wel dagelijks kaarten heb getrokken, veel over mezelf geleerd heb, enzovoort. Dus nu zie ik het als ‘verder gaan’ en dat kan zonder het schuldgevoel dat ik voel bij ‘overnieuw beginnen’. Bovendien hoeft een goede gewoonte ook weer niet een ‘heilig moeten’ te worden.
Wat wel heel 2021 is gelukt, is om al mijn tarotleggingen in OneNote te noteren. En dat is fantastisch handig gebleken. Bijvoorbeeld omdat ik heel vaak Zwaarden Acht trok.
Nieuw voor mij is dat ik mij behoorlijk goed heb voorbereid op het komende jaar met een lijstje van vijf doelen waar ik helemaal achter sta. Doelen die gemakkelijk op te breken zijn in maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doelen. Ik kan het zien, voelen en zelfs het succes van mijn stapsgewijze voortgang ‘proeven’. Je kunt er hier meer over lezen in het blogbericht: Plan je Jaar met Tarot.
Met mijn focuswoord voor 2022 van “stapsgewijze vooruitgang’ en bijbehorende tarotkaart Staven Zes, moet het lukken. (Peptalk voor mezelf.)
Focuswoord voor een jaar
In 2018 ben ik begonnen met een focuswoord voor het jaar. Dat is zo goed bevallen dat ik het iedereen kan aanraden. Een focuswoord is een kwaliteit die je aanspreekt, die je wilt ontwikkelen of ‘meer’ van wilt.
Mijn focuswoord voor 2018 was joy/genieten en soms wilde ik iets doen en dan zei ik tegen mezelf: “Daar heb je geen tijd voor.” Maar ik heb toen af en toe bewust tijd gemaakt door bijvoorbeeld vroeg op te staan, zodat ik ‘s middags op pad kon. Het focuswoord ‘joy’ hielp mij om meer te doen van dingen die mij vreugde schenken, waarvan ik geniet.
Voor je focuswoord kies je dus een kwaliteit die je aanspreekt, waar je je op wilt richten, die je wilt onderzoeken en waar je denkt wat aan te zullen hebben.
Geliefde kwaliteiten zijn harmonie, vreugde, vrijheid, vrede, bloeien, groeien, moed, actie, blijmoedigheid, compassie, integriteit, eerlijkheid, ambitie, uitdaging, overvloed, vooruitgang, koesteren, dromen, balans, bereiken, rust, ademhalen, zelfverzekerd, discipline, geïnspireerd, kracht, verbinding enzovoort.
Je kunt je persoonlijke tarot jaarkaart gebruiken als invalshoek of gewoon een tarotkaart trekken en kijken of eruit de beschrijving een woord naar voren komt, waarvan je weet dat die het is. Kun je niks bedenken dan kan ik Joy en Kelken Drie van harte aanbevelen.
Je kunt hier kiezen uit zes verschillende tarot decks om je focus tarotkaart te trekken.
In 2021 heb ik voor de inspiratie van mijn focuswoord tarotkaart De Maan getrokken. Angsten onderzoeken, wisselende stemmingen, ik vond het helemaal niet leuk. Maar mijn ziel zei: “Doe het nou maar!” En zo geschiede. Het is me alles meegevallen want ik ben zonder dat ik er veel voor hoefde te doen bergen angst kwijt.
Ik heb de Maan toen geplaatst in het midden van mijn Wiel van het Jaar Tarotlegging. Daarnaast had ik ook nog Matigheid met als focuswoord Harmonie, omdat ik toch niet geheel overtuigd was van die Maan als focus. Het maakte me super angstig. En ik weet dat ik dan struisvogelgedrag ga vertonen.
Voor 2022 is mijn persoonlijke tarot jaarkaart De Geliefden. Omdat De Geliefden voor mij door optelling via De Duivel loopt, kan dat ook een interessant punt zijn. Vooral ook omdat De Duivel in het tweede huis ligt in mijn tarot jaarlegging voor 2022. Ik kan dan kijken naar waar ik aan vastzit. Kan ik het loslaten? Hoe vrij ben ik? Focuswoord “Vrijheid”. Het is een beetje hetzelfde thema als alle voorgaande jaren. Maar ik voel wel iets voor De Duivel als thema om te onderzoeken hoe vast ik zit aan dingen en gedachten.
Ik kan ook weer kiezen voor Kelken Drie met Joy als focuswoord. In mijn joy-jaar heb ik veel leuke dingen gedaan. Wil ik dat weer? Ik wil wel leuke dingen doen, maar het lijkt me nog fijner om een echt gedisciplineerd iemand te worden. Dit voelt goed en dat is waar ik voor ga! En het past bij het getal zes en bij Staven Zes. Gestaag voorwaarts!
Veel plezier met journaling,
Nelly