Tarotkaart Het Rad van Fortuin
Een belangrijke betekenis van tarotkaart Het Rad van Fortuin is, dat wanneer je verandering wilt, je zelf aan het Rad moet draaien. Hoe je dat moet of kan doen, daar gaan we gemakkelijk aan voorbij. Dat mag je zelf bedenken. Maar dat is helemaal niet zo gemakkelijk. Nu ik Kaizen heb ontdekt, is het wel gemakkelijk.
Wat is Kaizen?
Kaizen is een techniek om te verbeteren in kleine stappen. Dus geen grote veranderingen, maar veranderen in kleine stappen. Die grote stappen werken vaak niet. En met kleine stappen kun je enorme sprongen maken. En het mooiste is dat je er geen wilskracht voor nodig hebt.
Ooit eens las ik een artikel, dat wanneer je dagelijks een beetje minder calorieën tot je neemt en een beetje meer beweegt je in een jaar tijd wel 8 kilo kunt afvallen. Dat vond ik bedroevend weinig. Maar het verhaal ging verder met een voorbeeld van twee personen. Ik noem ze voor het gemak Klaas en Piet. Klaas die ’s avonds op de bank voor de tv hangt en daar een aantal biertjes bij drinkt en misschien nog een hapje erbij en Piet die besluit om een biertje minder te drinken en een avondwandelingetje van een half uur te maken. Klaas komt in een jaar tijd behoorlijk wat aan. Piet is 8 kilo afgevallen. Dat bleef me bij. Want 8 kilo in een jaar is niet veel, maar beter dan het schrikbeeld van bijvoorbeeld nog eens 8 erbij!
Bij mij gebeurt er dan lange tijd niets en ineens bedenk ik me dat een dieet en sporten in een sportschool niets voor mij zijn en dat ik de manier van Piet ga proberen. En ik begin met 3000 stappen per dag. Ik heb een app op mijn telefoon die mijn stappen telt. 3000 is zo gemakkelijk dat ik dat al snel verhoogde naar 5000 stappen. Opeens wilde mijn voeten al voor het ontbijt die 5000 stappen zetten. Dat vond mijn lichaam handig, dan hadden we dat alvast gehad en dan kon ik naar 7000 of 10.000 stappen gaan. En zo begon ik al voor het ontbijt 5000 stappen te maken.
Dit was een verbijsterende ervaring omdat het vanzelf ging en zo moeiteloos was. Nu zit ik op 10.000 stappen, iedere dag, en ik vind het goed zo. Ik val iedere maand ongeveer een kilo af. Het gaat niet snel, maar het gaat. En ik ben er onwijs trots op dat ik niet het pad van Klaas bewandel maar het pad van Piet.
Na die verbijsterende ervaring kwam ik erachter dat verbeteren door kleine stapjes een naam heeft: Kaizen. Robert Maurer heeft daar een boek over geschreven dat ik je van harte kan aanbevelen.
In het boek beschrijft Maurer dat hij mensen die moeten afvallen en dus minder moeten eten en meer bewegen voor serieuze gezondheidsproblemen vaak wel willen, maar gewoon te uitgeput zijn om eraan te beginnen. Hij raadt daarom aan om 1 minuut te stappen voor de tv, tijdens de reclame bijvoorbeeld. En na een paar weken gaan mensen dan vanzelf meer doen. Want ze willen wel, maar dat idee van een uur naar de sportschool 3x per week is gewoon teveel gevraagd. De stap is te groot en je hele systeem gaat in de contramine. Maurer legt op alleraardigste manier uit waarom dat zo is en dat heeft te maken met de amygdala in onze hersenen.
Onze hersenen
Ik heb geen idee hoe onze hersenen in elkaar zitten. Maar Robert Maurer gelukkig wel. Ik vind hoe de hersenen in elkaar zitten ook niet echt interessant, maar het is wel nuttig om te weten dat verschillende delen, verschillende functies hebben en elkaar in de weg kunnen zitten. Deze informatie is met name relevant omdat Kaizen een methode is die gebaseerd is op het principe van geen slapende honden (de amygdala) wakker maken. Laat de amygdala lekker slapen en je kunt jezelf heel gemakkelijk nieuwe gewoonten eigen maken. Maak je de amygdala wel wakker, dan wordt het doordouwen met wilskracht en dat is vaak gedoomd om te mislukken.
Dus vandaar deze korte uitleg van de hersenen:
“Aan de onderkant van de hersenen bevindt zich de hersenstam, ook wel reptielbrein genoemd Het reptielbrein maakt je ’s ochtends wakker, zorgt ervoor dat je ’s nachts in slaap valt en herinnert je hart eraan dat het moet kloppen.
Op de hersenstam bevinden zich de middenhersenen of het zoogdierenbrein. Zo genoemd omdat alle zoogdieren dit brein hebben. De middenhersenen regelen de lichaamstemperatuur, bevatten onze emoties en bepalen de vecht- of vluchtreactie bij gevaar.
Het derde deel is de cortex. De cortex is verantwoordelijk voor het wonder dat wij mensen zijn. Beschaving, kunst, wetenschap en muziek zetelen hier. Hier vinden ons rationeel denken en onze impulsieve reacties plaats. Als we iets willen veranderen of ons creatieve denken een zetje willen geven, hebben we toegang tot de cortex nodig.
De regeling tussen de drie hersendelen verloopt niet altijd even vlekkeloos. Onze rationele hersenen vertellen ons dat we moeten afvallen en ineens eten we een hele zak chips leeg.
Als je verandering wilt maar een blokkade voelt, dan zijn de middenhersenen hier meestal schuld aan.
In de middenhersenen vind je de amygdala die enorm belangrijk voor ons overleven is. Hij bestuurt de vecht-of-vluchtreactie, een alarmsysteem dat elk zoogdier bezit. Hij waarschuwt bepaalde delen van het lichaam en zet die tot actie aan bij onmiddellijk gevaar, bijvoorbeeld door functies als rationeel of creatief denken te vertragen of uit te schakelen, omdat die lichamelijke acties zoals wegrennen of vechten in de weg kunnen staan. De vecht-of-vluchtreactie zit heel logisch in elkaar. Als er een leeuw naar je staat te brullen, willen de hersenen niet dat je tijd verspilt met nadenken over hoe je met dat probleem moet omgaan. Integendeel, de hersenen zorgen ervoor dat irrelevante functies, zoals spijsvertering, seksueel verlangen en denkprocessen worden uitgeschakeld en zetten het lichaam direct in beweging. Duizenden jaren geleden, toen we samen met andere zoogdieren door oerwouden, bossen en savannes struinden, kwam dit mechanisme goed van pas als een mens zichzelf in gevaar had gebracht door te ver van het veilige en bekende af te dwalen. Onze lichamen waren echter niet gebouwd om hard te kunnen rennen. En aangezien we niet dezelfde kracht bezaten en minder goed konden zien en ruiken dan roofdieren, was deze angst cruciaal. Nu is deze vecht-of-vluchtreactie nog steeds van levensbelang, bijvoorbeeld wanneer er op de snelweg een spookrijder op je af komt of je moet vluchten uit een gebouw dat in brand staat. Het probleem met de amygdala is nu echter dat die alarm slaat bij elke verandering die van onze gebruikelijke, veilige routine afwijkt.
Met als gevolg dat creativiteit en doelgericht handelen worden onderdrukt juist als we ze het hardst nodig hebben! De kleine Kaizen-stappen zijn een soort heimelijke oplossing om de vluchtreactie van de amygdala te omzeilen.
Naarmate je kleine stappen blijft zetten en de cortex begint te werken, beginnen je hersenen ‘software’ te ontwikkelen voor de verandering die je wilt aanbrengen. Dit gebeurt door daadwerkelijk nieuwe zenuwpaden te leggen en nieuwe gewoonten aan te nemen. Al snel zul je je minder tegen verandering gaan verzetten. Liet je je ooit afschrikken door verandering, nu leidt je nieuwe mentale software je naar je uiteindelijke doel met een snelheid waarover je je zult verbazen.”
Samenvatting
“Met kleine stappen kun je het zenuwstelsel opnieuw bedraden, zodat het volgende gebeurt: ‘weekt je los’ van een creatieve blokkade; leidt de vecht-of-vluchtreactie om; creëert nieuwe verbindingen tussen neuronen zodat de hersenen enthousiast het proces van verandering overnemen en je snel je doel bereikt.”
Eigen ervaring
Als ik niet eerst die eigen ervaring met de 10.000 stappen had gehad, waarbij mijn voeten echt uit zichzelf 5000 stappen gingen zetten vóór het ontbijt, en ik wel mee moest, zou ik uitermate sceptisch zijn geweest over dit proces. Maar het werkt! Zet kleine stapjes, de amygdala gaat niet protesteren en je kunt zonder wilskracht, moeiteloos grootse veranderingen bereiken!
Door Kaizen kwam ik op de Herhalingslessen voor bij de Tarotcursus van Beginners, zodat, als je er even uit bent geweest om wat voor reden dan ook, je snel de cursus weer kunt oppakken. Ik weet namelijk hoe dat gaat. Je wilt verder met bijvoorbeeld Les 6, maar je denkt niet meer te weten wat je hebt geleerd en dus moet je overnieuw beginnen en dat is zó vermoeiend en daarom laat je het liggen. Zo werkt dat bij mij en dat bracht me op het idee van de herhalingslessen. Dit is een korte toelichting van maximaal 15 minuten op alle kaarten van een les. Wil je verder met les 6, dan kun je de lessen 1 t/m 5 in een uur en 15 minuten herhalen! Dat lijkt mij goed te doen.
Tarotkaarten en Kaizen
Kaarten die mooi aansluiten bij Kaizen zijn uiteraard tarotkaart het Rad van Fortuin, maar ook bijvoorbeeld Zwaarden Zeven die kan duiden op langs de Amygdala sluipen en Staven Zes, die duidt op overwinning door constante stapsgewijze vooruitgang.
Tarotleggingen
Wanneer je je afvraagt hoe je invulling kunt geven aan het advies van Het Rad van Fortuin om zelf aan het Rad te draaien, dan zijn er verschillende mogelijkheden.
- De Wat-te-doen-tarotlegging – met op de zesde positie de Doe-kaart
- De Split Tarotlegging – waarbij de getrokken grote arcana tarotkaart het thema aangeeft, de getrokken hofkaart iets zegt over je houding of aanpak en de getrokken kleine arcana tarotkaart aangeeft wat de beste stap is.
Tips van Maurer
Voor financiën had hij ook een leuke tip. Gooi je mandje vol en voordat je gaat afrekenen leg je één ding terug. Het geld voor dat ding stop je in je eigen spaarpotje om te sparen voor iets leuks. Dit werkt en is een geinig spelletje. Maar het is wel oppassen geblazen dat je niet vals speelt door dingen in je karretje te stoppen om er aan het eind van de rit weer uit te halen!
Voor minder eten en minder snoepen, zegt hij niet dat je geen chips, ijsjes en chocoladerepen meer mag, maar hij zegt om één blokje chocola weg te gooien. Zonde? Nee, opeten is erger. Waarom één blokje weggooien? Omdat wij die chocola eten allemaal weten dat als je eenmaal begint, je echt niet kan stoppen en het laatste blokje kan laten liggen. Dat eet je ook op. En op een gegeven moment gooi je twee stukjes van je reep weg en weer later, kun je die stukjes gewoon laten liggen voor morgen en op een gegeven moment taal je er niet meer naar en eet je een appel. En hoe dat komt zit hem in de kleine stapjes want hierdoor schiet je angstige brein niet in de stress. Het slaapt rustig verder. En zo kun je dus op een gemakkelijke manier een verandering doorvoeren in je bewegings- en eetpatroon dat vanzelf gaat. Maar je dat angstige brein wel wakker, dan zit je met een constante strijd en die is niet te winnen. Daarom dat het gros van de mensen hun goede voornemens voor het einde van januari alweer heeft opgegeven. De oplossing hiervoor is dus kleine stapjes, zodat je angstige brein rustig verder slaapt.
Maurer vraagt zijn cliënten dan ook altijd wat het kleinste stapje is dat ze kunnen zetten richting verbeteringen en of er een nog kleiner stapje mogelijk is. Ik vind dit fascinerend, maar vooral omdat ik zelf ervaren heb dat het werkt. Mijn voeten besloten echt uit zichzelf om 5000 stappen te gaan doen voor het ontbijt. Ik had daar geen plan bij, helemaal niks. En ik vind het heerlijk, dus ik blijf het doen. Dat ik het heerlijk vind, komt misschien wel door die nieuwe paden in mijn hoofd. We zijn gewoontedieren. Handelen vanuit gewoonte is gemakkelijk!
Wanneer je niet blij bent met je werk, of moeite hebt met een lastige collega ‘waarmee niet te praten valt’, is zijn advies niet om direct grootse stappen te zetten, maar je voor te stellen dat je wel blij bent met je werk of dat je een plezierig gesprek hebt met die lastige collega. Doe dat één minuutje per dag en de nieuwe paden in je hersenen zorgen voor de rest. Het is best mogelijk dat je ineens de neiging krijgt om je CV bij te werken. En vervolgens schrijf je je in op een site voor werkzoekenden of je vertelt aan iemand met veel connecties dat je een nieuwe uitdaging zoekt. En zo begint moeiteloos je zoektocht naar je nieuwe baan, waar je eerst zo tegenop zag. Dat voorstellen van een fijn gesprek met die lastige collega kan leiden tot een een gezellig gesprek bij het koffieapparaat. Een gesprek zomaar uit het niets, zonder dat je dat bewust opzoekt.
Kortom, wonderen bestaan, maar je hebt wel de juiste paden in je hersenen nodig. En dit is ook de basis van de Wet van Aantrekkingskracht dat in het boek The Secret en vele soortgelijke boeken niet goed naar voren komt.
Conclusie
Trek je vaak Het Rad van Fortuin en weet je wel dat je bepaalde veranderingen zou moeten doorvoeren maar je komt er gewoon niet toe? Probeer een nieuwe gewoonte te creëren door het zetten van een heel klein stapje en blijf dat stapje herhalen tot de nieuwe gewoonte de oude gewoonte heeft vervangen! En koop vooral het boek De Kunst van Kaizen van Robert Maurer. Een hoog rendement voor een laag bedrag en weinig inzet.
Meer info
- Robert Maurer en Marisa Peer zeggen eigenlijk allebei hetzelfde. om met Maris Peer te spreken: “Als je wilt veranderen is het belangrijk om dat wat gewoon is, ongewoon te maken en dat wat ongewoon is, gewoon te maken.” Meer hierover kun je vinden in het blogbericht Tarot en de Super-bloed-wolfmaan waar je ook de video (de lange versie) van Marisa Peer kunt vinden waarin ze dit concept nader uitlegt.
- Meer over de Wet van Aantrekkingskracht kun je vinden in het blogbericht: Tangled, Wet van Aantrekking en Tarot.