Wolf en Prairiewolf helpen een handje
Op 21 januari 2019 hebben we alweer een bijzondere volle maan; een super-bloedmaan. In de nacht en vroege ochtend van maandag 21 januari vindt een totale maansverduistering plaats. Deze begint om 3.36 uur, is totaal tussen 5.41 en 6.44 en eindigt om 8.50 uur. Vroeg opstaan dus en hopen dat er geen wolken zijn die onze blik op de maan belemmeren.
Voor deze speciale gelegenheid hebben we tarotkaart De Maan een beetje aangepast met links een wolf en rechts een prairiewolf (coyote). Je kunt hieronder ook twee tarotkaarten trekken voor inzichten in wat Wolf en Prairiewolf je willen vertellen.
Wat is een bloedmaan?
Als de zon, aarde en volle maan op één lijn liggen, met de aarde in het midden, heb je een volledige maansverduistering en dan noemen we die volle maan een bloedmaan. Dit komt omdat de maan rood kleurt tijdens dit natuurverschijnsel. Ik hoop het deze keer te kunnen zien.
Wat is een supermaan?
Nu staat deze volle maan ook nog een keer op haar dichtste punt bij de aarde en dat noemen we een supermaan.
Waarom een wolfmaan?
Iedere volle maan heeft van oudsher zo zijn eigen naam gekregen. De eerste volle maan van het jaar wordt ijsmaan of wolfmaan genoemd omdat het in deze tijd ijskoud kan zijn en je (heel vroeger) de wolven kon horen huilen zo rond deze maan. Dat was, zo heb ik gelezen, omdat januari/februari de paartijd is voor wolven.
Het is vooral de inheemse bevolking van Noord-Amerika die de naam wolfmaan gebruikte. Omdat de wolf ook een belangrijk totemdier is, leek het mij dat ze die naam niet alleen gekozen hebben vanwege het gehuil van wolven naar de maan. Het heeft vast een diepere betekenis. Reden voor mij om in de kelder te gaan zoeken naar mijn set Medicijnkaarten van Jamie Sams.
De Wolf als medicijndier
De Wolf wordt door Jamie Sams beschreven als “een pionier, brenger van nieuwe ideeën, die naar de clan terugkeert om kracht te onderwijzen en met anderen te delen.” Verder merkt zij op dat “de maan de bondgenoot in kracht is” van de wolf. “De maan is het symbool voor psychische energie, of voor het onbewuste waarin de geheimen van kennis en wijsheid schuilen. Als Wolf tegen de maan blaft, kan dit een teken zijn dat hij verbinding wil maken met nieuwe ideeën die net onder het oppervlak van het bewustzijn liggen. De kracht van wolf stelt de leraar in ons in staat tevoorschijn te komen en de Kinderen van de Aarde te helpen bij het begrijpen van het Grote Mysterie en van het leven.”
Het is mogelijk dat Wolf van je vraagt “om je beperkte overzicht van de huidige situatie te verruimen. Dit kan heel wat moed vereisen en je moet bereid zijn naar nieuwe ideeën te kijken Het zou ook kunnen betekenen dat je een punt moet zetten achter oude ideeën zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe kennis.”
Voor mijn gevoel sluit dit mooi aan bij het idee van een goed begin van een nieuw jaar met nieuwe kansen, groeimomenten en avonturen.
Wolf en Tarot
Wil je weten wat Wolf je wil vertellen? Trek er een tarotkaart op!
Wolf en tarotkaart De Wereld
Voor de wolf trok ik tarotkaart De Wereld.
De Wereld staat voor je plek vinden en duidt voor mij ook op schrijven en mijn site vertalen naar het Engels. Het is tevens de kaart die ik gekozen als mijn jaarkaart voor 2019.
Het is ook de kaart waar ik Marisa Peers ‘I am enough’ (ik ben genoeg) aan gekoppeld heb.
Veel mensen hebben het gevoel te kort te schieten, niet helemaal voor vol te worden aangezien, dat je niet voldoet. Dit heeft te maken met onze jongste jaren waarin gestreste ouders zielsveel van ons houden en omdat ze ons ook proberen op te voeden tot zelfstandige volwassenen die zich staande kunnen houden in de wereld, krijgen veel van ons de indruk dat we niet voldoen. Want waarom al dat gefit op wat we niet goed doen wanneer ze zoveel van ons houden? Kortom, we hebben al dat gezeur over goede cijfers enzovoort gewoon verkeerd geïnterpreteerd.
Marisa Peer heeft daar een mooie video over gemaakt die ik iedereen kan aanraden te bekijken.
Prairiewolf
Voor de andere hondachtige op tarotkaart De Maan heb ik gekozen voor de prairiewolf. In strikte zin is de prairiewolf geen wolf, maar hij is van alle hondachtigen wel het dier dat het nauwst verwant is aan de wolf en op zijn manier is hij ook een leraar. Bovendien lijkt hij verdacht veel op een wolf, ook al is hij een stuk kleiner.
Jamie Sams zegt over de prairiewolf dat hij een bedrieger is, een trickster net zoals Loki uit de Noordse mythologie of de Noord-Amerikaanse trickster god Kokopelli. Door je poetsen te bakken, voor aap te zetten, proberen deze trickster goden je een les te leren. Vaak kun je hier zelf ook om lachen, maar niet altijd.
Prairiewolf komt vooral tevoorschijn wanneer je te serieus dreigt te worden. Sams merkt op dat Prairiewolf “heilig is. In de dwaasheid van zijn handelingen zien we onze eigen dwaasheid weerspiegeld. Terwijl Prairiewolf van de ene ramp naar de andere gaat, verfijnt hij de kunst van zelfsabotage tot in de perfectie. De kracht van Prairiewolf is gelegen in gelach en grappenmakerij, die ruimte scheppen voor nieuwe gezichtspunten. Als Prairiewolf je van buitenaf nadert, wees dan op je hoede voor deze meester van illusie.”
Word je iets op de mouw gespeld of ben je bezig jezelf iets wijs te maken? Hoe dan ook, Prairiewolf bezit grote kracht, gaat nooit bij de pakken neerzitten en weet altijd weer op te krabbelen als hij in een kuil is gevallen. Vaak een kuil die hij voor een ander gegraven had.
Prairiewolf en Tarot
Wil je weten wat Prairiewolf je te leren heeft? Trek er een tarotkaart op!
Prairiewolf en De Gehangene
Voor de boodschap van Prairiewolf trok ik De Gehangene. Dit is een kaart van zaken van een andere kant bekijken, van aha-ervaringen. Ik vind dat heel goed passen bij de symboliek van de Prairiewolf die je probeert iets te leren door een onverwachte aanpak.
Daarbij doet De Gehangene me denken aan de uitspraak van Marisa Peer dat onze resultaten afhangen van onze gewoontes. Als je wilt veranderen is het belangrijk om dat wat gewoon is ongewoon te maken en dat wat ongewoon is, gewoon te maken. Ik vond dat een briljante uitspraak. We grijpen altijd terug naar het oude vertrouwde en daarom is veranderen lastig. We willen wel positief denken, gezond eten, efficiënter werken, vroeger naar bed en noem maar op, maar we vervallen zo gemakkelijk in oude patronen. Daarom is het een goed idee om oude patronen ‘ongewoon’ te maken en nieuwe patronen ‘gewoon’. Ik kan me daar zo goed in vinden. Bovendien heb ik het gemak hiervan een aantal maanden terug zelf mogen ervaren.
Mijn ervaring met het ongewone gewoon maken
Vorig jaar ben ik begonnen met meer bewegen. Ik heb een hekel aan de sportschool, maar tegen wandelen heb ik geen bezwaar. Mijn eerste doel was 5000 stappen per dag. Dat is niet zo heel tijdrovend en ging erg goed. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn voeten die 5000 stappen al gingen maken vóór het ontbijt. Dat was vreemd, maar het was ook wel prettig. Met 5000 stappen al gezet voor het ontbijt, was het een makkie om nog eens 5000 stappen te maken op een ander tijdstip gedurende de dag. En zo groeide ik door naar 10.000 stappen per dag. Als het regent of heel erg waait dan zet ik die stappen in het overdekte winkelcentrum bij mij in de buurt. Wat eerst dus ongewoon voor mij was, is nu een gewoonte geworden. Dat is het ongewone gewoon maken en dan is het niet meer moeilijk vol te houden, want we grijpen graag terug naar het oude en vertrouwde en dat is nu een flink eind wandelen, iedere dag weer.
De Wereld en De Gehangene samen
De Wereldkaart duidt ook op mijn wens om mijn site te vertalen in het Engels. Ik had mezelf als doel gezet om 1000 woorden per dag te vertalen. Maar over vertalen heb ik net zo’n bleh-gevoel als over de sportschool. Het plan was om daar 2 januari mee te starten. Inmiddels is het 16 januari en ik heb nog geen woord vertaald. Gesterkt door mijn Gehangene-ervaring met het wandelen, realiseer ik me dat ik mezelf een veel kleiner doel moet stellen. Bijvoorbeeld 50 woorden iedere dag en dan, wanneer dagelijks 50 woorden vertalen een gewoonte is geworden, kan ik dat stapje-voor-stapje uitbreiden naar 1000 woorden en waarschijnlijk gaat het vanzelf.
Kaizen
Je zou kunnen denken dat dit geen wereldschokkend inzicht is, maar eigenlijk is het dat wel en vooral in deze tijd van goede voornemens die nu vaak alweer op hun gat liggen, is de kleine-stapjes-techniek werkelijk erg handig. Want hiermee maak je het gewone ongewoon en het ongewone gewoon. En ineens is veranderen helemaal niet moeilijk meer.
De kleine-stapjes-techniek heeft ook een naam: Kaizen. En je kunt er alles over lezen in het boek De Kunst van Kaizen, geschreven door Robert Maurer. Ik vind het fantastisch want ik heb zelf ervaren dat het werkt en als je nieuwe gewoonten wilt aanleren en het wil maar niet lukken, lees dan vooral dit boek. Daarna lukt het vast wel.
Fijne maanviering,
Nelly
Wellicht ook interessant:
Tarotlegpatroon De Maan voor volle maan nachten