Tips voor het spelenderwijs leren duiden van Tarotkaarten
Soms weet je gewoon niet meer wat je moet vragen aan de Tarot of je wilt even helemaal geen serieuze vragen stellen of je wilt gewoon even spelen met de tarotkaarten. Het kan dan handig zijn om te oefenen op sprookjes, films, televisieprogramma’s, boeken, muziek of wat dan ook. Met als vraag bijvoorbeeld: “Waar gaat dit verhaal over?” Zie het als een speelse manier om met de kaarten om te gaan, om de betekenissen ervan te verkennen en om van een aantal kaarten samen een sluitend verhaal te maken dat antwoord geeft op een vraag.
Het bietje
Een andere vraag kan zijn: “Waarom lust ik geen bietjes?”
Ik trok de De Keizer. Beter had ik volgens mij niet kunnen trekken. Ik ben niet zo dol op bietjes want ze smaken naar zand, naar grond, naar aarde! En heel vaak zit er nog zand in tegen de tijd dat het bietje op tafel staat. Dat was in ieder geval bij ons vroeger het geval. Een andere bijkomstige betekenis kan zijn dat ik vastgeroest zit in dit idee dat ik geen bietjes lust, en niet van plan ben die bietjes een kans te geven. Dat is ook waar.
Goed of fout in de tarot
Denk niet te veel in termen van goed of fout, of ‘dit verzin ik toch zelf?’ en ‘ik maak dit kloppend, dat kan niet de bedoeling zijn.’ Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je de betekenissen van een aantal kaarten bekijkt en een beetje met de kaarten kunt spelen, zonder je druk te maken over een serieuze vraag waarop een goed antwoord echt belangrijk is.
Soms lukt het niet om een zinnig verhaal te maken van de getrokken kaarten, en dat is ook prima. Je hebt in ieder geval nog een keer naar de betekenissen van die tarotkaarten gekeken. Gewoon gezellig, op een speelse manier, als een soort puzzeltje. Soms voelt tarotkaarten interpreteren best als puzzelen.
Cursus Tarot Beginners en vragen over het verleden
De Cursus Tarot voor Beginners van Tarot Stap voor Stap is zo opgebouwd dat je iedere les een aantal kaarten bestudeerd en dan gelijk met die kaarten en eventuele voorgaande kaarten écht tarotkaarten gaat leggen.
In les 1 leer je de tarotkaarten van Pentakels Aas t/m 10 kennen. Je gaat ook vragen stellen, kaarten trekken en die kaarten interpreteren in relatie tot je gestelde vraag.
Het is uiteraard beperkt, want je kent nog maar 10 kaarten, maar het werkt wel. Omdat Pentakels hebben te maken met geld en talenten, kun je bijvoorbeeld heel goed vragen: “Hoe gaat mijn financiële situatie zich ontwikkelen?” En de antwoorden op dit soort vragen zijn vaak verrassend omdat het zo goed klopt.
Bij de 2e les komen hier de kaarten van Staven bij en na die les ga je oefenen met Pentakels en Staven. En zo ga je stapsgewijs verder, zonder dat je eerst alle 78 kaarten moet bestuderen voordat je aan de slag kunt.
Nu kun je vragen niet blijven herhalen en op een gegeven moment zijn cursisten door hun vragen heen, en er is ook niet altijd iemand voorhanden die ‘proefkonijn’ wil zijn. Om dit probleem op te lossen, raad ik dan aan om te vragen naar de bekende weg. Dat zijn gebeurtenissen uit het verleden. Wat was het hoogtepunt van de vakantie in Italië toen ik 10 jaar oud was. Wat was het dieptepunt van de vakantie in Italië toen ik 10 jaar oud was.
Ik was 14 en wilde een jurk die ik had gezien maar had er geen geld voor. Hoe kwam ik aan het geld voor die jurk?
Ik trok hierop tarotkaart De Maan. De Maan heeft te maken met angsten. Mijn vader wilde mij het geld wel geven, maar dan moest ik wel de voortuin doen. Ik heb gewied, gesnoeid, en gemaaid. En kreeg dik betaald voor een paar uur werk. Toch was het gelijk de laatste keer. Die tuin zat vol met spinnen. Toen ik 15 was ben ik op de zaterdag bij de Hema gaan werken om mijn zakgeld aan te vullen. Het uurloon lag beduidend lager, maar geen spin te bekennen. Terugkijkend kan ik stellen dat ik niet geleerd heb van dat Maan-moment, ik ben weer teruggegaan naar mijn veilige waterplas in plaats van spinnenangst te overwinnen.
Maar goed, als je alleen de Pentakels Aas t/m 10 hebt bestudeerd, dan trek je op dit soort vragen alleen een kaart uit die 10 tarotkaarten. Ik trok tarotkaart Pentakels 7.
En dat is ook interessant, want hier zien we iemand aan het werk in een tuin. Zo’n struik vol spinnen en daar moet je dan onkruid onder vandaan zien te halen. De oogst was goed (dik betaald), maar toch nooit weer.
Werkt dit ook met sprookjes?
Om het uit te proberen koos ik het sprookje van Hans en Grietje want ik vind daar een financieel element aan zitten.
Ik trok op de vraag “waar gaat het sprookje van Hans en Grietje over?” de volgende tarotkaarten:
Dit was in eerste instantie best schrikken. Pentakels 9 op het verleden? Pentakels 9 duidt op iemand die welgesteld is en bezig is met een leuke hobby. Het is de kaart van het hebben van zowel tijd als geld. Ik verwachtte armoede en ellende.
Nu had ik kunnen denken dat dit niet werkt. Maar dan treedt voor mij het puzzel-aspect in werking, de puzzelstukjes moeten aan elkaar te breien zijn. Dat is namelijk bijna altijd het geval. Na even nadenken over deze tarotkaart en met name over de betekenis van het getal 9 (afronding), ben ik tot de volgende interpretatie gekomen:
Pentakels 9 zou je kunnen lezen als een soort van coming-of-age ritueel, het einde van de kindertijd. Pentakels 4 op doorzetten en volhouden. Sommige van die rituelen waren (zijn?) verschrikkelijk. Maar zet je door, dan kom je bij Pentakels 6 en voel je je ‘groots’ (volwassen) omdat je het ritueel hebt doorstaan. Vervolgens kun je de ‘arme stakkers’ die dit nog moeten ondergaan, af en toe een cryptische tip geven.
Nadat ik die interpretatie bedacht had, ben ik op Google gaan zoeken naar interpretaties van Hans en Grietje en het idee van een coming-of-age ritueel is inderdaad geopperd.
Zit je nu ook met zo’n kaart waar je niks mee kunt, probeer dan ook eens de tips om een tarotkaart ‘uit te spitten’.
Kies zelf de tarotkaarten
Een andere variant is om er zelf kaarten bij te zoeken. Mijn keuze zou dan vallen op Pentakels 5, Pentakels 3 en Pentakels 10.
Dat kan ik gemakkelijk interpreteren. Pentakels 5 duidt erop dat Hans en Grietje zijn verlaten (verstoten) en op elkaar zijn aangewezen. Ze zijn arm, ouders zijn arm. Armoede en ellende is wat het verhaal in gang zet. Ook armoede op het gebied van liefde met een moeder/stiefmoeder die je gewoon het bos in stuurt en een vader die daar mee instemt. Niet van harte, maar hij gaat wel mee in het achterlijke plan van zijn vrouw.
Pentakels 3 duidt op de samenwerking tussen Hans en Grietje. Hans heeft de plannen om de weg naar huis terug te vinden. Dat gaat de eerste keer met de kiezels goed. De tweede keer met de broodkruimels helaas niet. Hans en Grietje weten ook samen de heks, die slechtziend is, wijs te maken dat Hans nog lang niet lekker dik is. En uiteindelijk duwt Grietje de heks in de oven en zo redt zij Hans.
Ze vinden in het huis van de heks geld en edelstenen en schatrijk keren zij terug naar huis. Vader is dolgelukkig. De boze stiefmoeder is overleden. Daarom heb ik als laatste kaart gekozen voor Pentakels 10 omdat deze kaart duidt op overvloed en gezinsdynamiek.
Conclusie
Zo zie je dat je op deze manier gemakkelijk en leuk met de tarot aan de slag kunt gaan, en het helpt om de kaarten te onthouden en bevordert het proces van het leren interpreteren van de kaarten om antwoord te geven op de gestelde vraag.
In het artikel Sprookjes en Tarotkaarten Oefening geef ik nog een andere variant.
Tarotkaarten leren lezen is een kwestie van oefenen. Je kunt dat doen door een Tarot Dagkaart te trekken, een Tarotkaart voor Dankbaarheid, en ook door bijvoorbeeld een kaart te trekken die je mening verwoordt over het artikel dat je zojuist hebt gelezen.